Myöhäisheränneen sijoittajan tie kohti 100ke -

Pari muksua, vaimo hoitovapaalla ja omakotitalo pitää portaat pieninä 🙂 Toki tämä on ihan tietoinen arvovalinta. Samoin kuin pitää kaikki mahdolliset vapaat, mitä eteen tulee. Viimeiset neljä vuotta olen ollut vuosittain sen 8-12 viikkoa vapaalla. Tuo toki sisältää paljon vanhempainvapaita, mutta seassa on myös palkattomia vapaita yli 10 viikkoa. 

Mitä portaisiin tulee, niin vuosikulut pyörivät siinä 40k€ netto, niin ei tässä hetkessä parin vuoden sapattivapaata vietetä.. 

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen sijoittajan tie kohti 100ke -

Joku fiksu on joskus todennut, että rahaa on sitten tarpeeksi, kun sillä ei ole enää suuremmin merkitystä  (arki) elämässä. Mietin oman elämäni portaita siitä lähtien, kun 16-vuotiaana lähdin toiseen kaupunkiin opiskelemaan:

Taso 1. Joka ikisellä eurolla on jo menoerä tiedossa ja elämä on pelkkää palkkapäivän/tukien odottamista ja laskujen siirtelyä.

Taso 2. Perusarjen kanssa pärjää, mutta kodinkoneen hajoaminen on katastrofi.

Taso 3. Pienistä vastoinkäymisistä selviää, mutta kuukausi ilman palkkaa pistää visan vinkumaan. 

Taso 4. Pystyt olemaan tarvittaessa  muutaman kuukauden omavarainen ja lomarahojen sijaan pidemmät lomat houkuttavat enemmän.

Taso 5. Palkka ei ole enää niin merkittävässä osassa työelämän suhteen, vaan enemmänkin työn merkityksellisyys. Muutaman kympin hankinnat voidaan hoitaa tarvittaessa helposti käteisellä. 

Taso 6. Työllä ei ole enää suurempaa merkitystä, vaan tarvittaessa voidaan hypätä muutamaksi vuodeksi vaikka tyhjän päälle miettimään rauhassa jatkosuunnitelmia. 

Taso 7. Varsinaista pakkoa ei ole enää tehdä kokopäivätyötä, vaikkei yhteiskunnasta kokonaan pystykään irtaantumaan. 

Taso 8. Riippumattomuus tehdä mitä huvittaa keskituloisen palkansaajan budjetilla ilman tarvetta työskennellä.

Sanoisin keikkuvani nelosportaalla suht tukevasti. Vitonen on hallussa 5v sisään, kun vaimo palailee töihin sekä loputon omakotitalon parantelu saadaan päätökseen. Pelkkään lasitettuun terassiin ja pihan laatoitukseen saa helposti upotettua sen 30-40k€..

Lopullinen tavoite on realistisesti jossain seiskan ja kasin välissä. Mikäli työelämä ei enää seiskaportaalla nappaa, aion täysin hävyttömästi hyödyntää laillisesti saatavilla olevia tukia, jos silloin vielä jotain sellaisia jäljellä on. Tällä hetkellä esimerkiksi 58v voi hypätä 180 päivän ajaksi vuorotteluvapaalle. Siitä sitten 62-vuotiaana 50% eläkkeen turvin odottelemaan 3 vuotta, jonka jälkeen on oikeutettu täyteen eläkkeeseen. Tuohon lisäksi on olemassa opintovapaa, joka mahdollistaa opintotuen nostamisen, mikäli ehdot siihen täyttyvät. 

En näe tässä yhtään sen enempää väärää, kuin yrittäjän päätöksessä maksaa minimi yel-vakuutusta ja hoitaa eläketurva sijoittamalla. Palkansaajana et voi vaikuttaa siihen mitä sinulta viedään ja paljonko eläkettä saat, joten pelataan niillä korteilla mitä käytettävissä on. Oma veikkaukseni on, että 20 vuoden sisään jäljellä ei ole mitään vastikkeettomia tukia tai varsinaista eläkettäkään. Juuri totesin töissä työkaverille, että sinulla on enää 50 vuotta eläkkeelle. Tämä aiheutti taustalla suurta hilpeyttä vuoden vaihteessa eläköityvässä herrasmiehessä. 

 

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen sijoittajan tie kohti 100ke -

Jatkoin viikoittaisia rahastojen ostoja reilusti Nordnet suomea painottaen. Ytd laskee samalla kuin lehmän häntä, vielä ollaan 3,69% plussalla. Vaikka tulen olemaan vielä vuosikausia ostolaidalla, kyllä se jatkuva punaisia päin painaminen tahtoo silti ärsyttää. 

Muutama vuosi sitten oli ihan sama mitä roskaa osti, ja arvo nousi silti 😁

 

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen sijoittajan tie kohti 100ke -

Pyörittelin tässä vähän lukuja. En huomioinut inflaatiota, palkankorotuksia, tai edes sijoituslainan korkoja. Tuoton laskin tasaiselle 0,4% kuukausituotolle. Pelkästään näin tasaisesti jauhaen lopputulos pitäisi olla 200-300k€ välissä. Sijoituslainan rajasin 25k€, jolloin alkupäässä summien ollessa pienempiä suhteellinen riski on suuri (vipu teoriassa korkeimmillaan 1xoma pääoma, käytännössä varmaan käydään korkeammalla), mutta käytännössä summat verrattain pieniä. Samaan aikaan oletan, että tuo 25k€ tuottaa noin 40k€ lisätuottoa vuosien aikana.

 Tiedän, todellisuudessa lopputulos tuotoissa on vuositasolla jotain -50% ja +30% välillä, mutta en jaksa tehdä asiasta liian tarkkaa, koska tuonne pitäisi myös esimerkiksi simuloida työttömyysriski, joka kasvaa ekspotentiaalisesti ikääntymisen myötä. 

Pohditttavaksi jää, pitäisikö tässä ryhtyä syöttämään vipua sisään pelkästään näennäisesti halpaan Suomen pörssiin, vai pysyäkö tasaisessa hajautuksessa Nordnet Suomi, Handelsbanken Usa, Spiltan Aktiefond Investmentbolag ja Storebrand Global All Countries -rahastojen välillä. 

Se mikä tässä on hienoa, on että tämä on oma älyllinen (paremminkin älytön) hiekkalaatikkoni, jonka vaimokin on hyväksynyt, koska riskin alla on vain omien hupirahojen menettäminen. 

Edit: Innostuin vielä vähän pyörittelemään laskinta. 3% inflaatiolla tuo esimerkin 200k€ ei vastaa valitettavasti kuin 107k€ kun täytän 60v. 

1,03^21*200k€=372k€  eli vastine tämän päivän 200k€ 21 vuoden päästä, josta saadaan pyöriteltyä auki, paljonko tämän päivän 200k€ on 21 vuoden päästä --> 200k€/372€=0,53. 200k€*0,53=107k€.

Toki sama suhde pätee myös lainoihin, joten tarkastelua lienee parempi tehdä toteutunut vuosi kerrallaan. 

Laittelen näitä kaavoja itselleni ylös, kun nämä nyt eivät tule aivan apteekin hyllyltä ja 99% ajasta kaiken joutuu tekemään kännykällä.

Esimerkiksi kuvitteellisesta 5v tuotosta 63% vuosituoton laskeminen: ((163/100)^(1/5))-1=10,2%. 

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen sijoittajan tie kohti 100ke -

Voisi aloittaa tätäkin päivittelemään. Viime vuodet tiivistettynä:

Ympyrä on sulkeutunut ja osakepoiminnasta on palattu indeksisijoittamiseen. Kun oma aika alkaa kello 20.30-21 ja kello soi 5.30, niin siinä on ihan turha leikkiä osakkeilla. 

Kassavirtaa on koetettu parantaa sen minkä pystyy kuluja karsimalla sekä ennustettavuudellla. Perhekoko kasvoi suunnitellusti viime vuonna, joka oli taloudelle -EV, mutta elämälle todella iso +EV. 

Lyhyen tähtäimen suunnitelma:

-6kk menot sivuun, osa säästötilille käteiseksi ja osa indeksirahastoihin. Svea maksaa tällä hetkellä ihan ok 3,25% korkoa talletuksille. 

-Asuntolainasta maksellaan minimit niin kauan kuin lyhennysjoustoa riittää, koska korkoputken maksimikorko on 1,45% 2/2027 asti. 

-Henkilökohtaisiin rahastoihin rahaa sisään kuukausittain sellaisella vivulla, että perse kestää. Käytännössä maksimivipu salkulle lienee jossain 2-3x oma pääoma, josta lähdetään painamaan vipua nollaa kohti. 

Tavoite olla viimeistään 60-vuotiaana töistä riippumaton. Minä olen laskeskellut että tuohon riittää velattomassa perheessä muutama satku, tavoite ei ole viedä milliä hautaan vaan toivottavasti nauttia niistä aktiivisista vuosista. Oletus on, että 70v kohdalla meno viimeistään hiipuu kuitenkin. 

Tätä ei ole tarkoitus tehdä peräsuoli pitkällä, vaan myös jo nykyhetkessä elämästä nauttien. Esimerkiksi lomarahat otan mielelläni vapaana, jos työnantaja sen sallii. En näe järkeä maksaa yli 50% marginaaliveroa muutamasta tonnista, jos vaihtoehtona on pari viikkoa lisää vapaa-aikaa. 

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa -
kgb kirjoitti:

Onko luovuttamista jos lakkaa ajattelemasta tulevaisuutta ja elää tätä hetkeä nyt?

Pointtini oli, että tulevaisuus on aina sellainen alati eteenpäin siirtyvä mielikuva, kun taas jos elää niiden asioiden kanssa mitä on nyt niin voi huomata olevansa aika onnekas kaikin puolin.

Tällehän on nykyään olemassa oma muotisana, armollisuus. En tykkää yhtään noista muotisanoista, mutta onhan tuossa järkeä. Miksi hakata itselleen tiukkoja tavoitteita ja aikatauluja, kun saman asian voi tehdä toisellakin tavalla? Esimerkiksi, minun on pakko omata rasvaprosentti x vs pyrin syömään 80% ajasta terveellisesti sellaisia ruokia, joista kuitenkin pidän. 

 

Näytä koko viesti
Eurot poikimaan - miljonääriksi seitsemässä vuodessa -
Farseer kirjoitti:

Jännä miten taas demarikonsensuksen haastavista mielipiteistä ryöpytetään. Sijoitusfoorumilla.

Joo, on ehkä vähän hassua verrata Wahlroosiin, mutta toisaalta vielä hölmömpää olisi verrata keskivertotallaajaan joka uskoo että työeläkejärjestelmä on reilu, paras sijoituskohde on nollakorkoinen talletustili ja että pokeri on tuuripeli samalla kun painaa hilunsa lottoon ja pelikoneeseen.

Ja toki tuurilla on suuri merkitys, Machiavellin arvio että puolet menestyksestä on omaa tekemistä ja puolet tuuria / ulkopuolisia vaikutteita vastaa aika pitkälle omaa näkemystä.

400k saa kasaan kuitenkin viime kädessä todella helposti ajan myötä, jos itsekuria ja työteliäisyyttä löytyy. Peruskoulusta amikseen, jollekin ok linjalle, hieman sivutöitä (kuten pokeria) niin saa helposti tonnin säästöön kuussa ja ne pienikuluisiin / kuluttomiin rahastoihin tai osakepoimintoihin -> 15 vuodessa kasassa on 400 000 euroa jos tuotto on 10% (7% tuotolla 17 vuotta). Tadaa. Yksi kaveri on käytännössä tuon tehnyt, ja ollut lähinnä vartijana / järjestyksenvalvojana / sijaisopena, reppureissannut paljon eikä ole pappa betalar.

Mietin tuossa että miten saisi motivoitua itsensä kävelemään / liikkumaan / pudottamaan painoa. Olisiko 2,8 miljoonaa askelta ennen ensi kesää hyvä tavoite? Ja koittaa syödä/juoda sen verran mitä kuluttaa ilman kävelyä.

Energiankulutukseltaan sen pitäisi vastata noin 20 kilon pudotusta, jos tavoittelisi lopultakin paluuta 75 kiloon.

No ei sitä tonnia kuussa kyllä laita perustallaaja helposti siihen. Esim oma nettokin oli reilu 10 v sitten 1500€. Toki varmasti mahdollista, mutta tuossa yhtälössä et kyllä elä perhe-elämää pikkulapsineen kuin suurituloisena. Ylipäätään tuota ääri-ilmiötä ymmärtävän naisen löytäminen voi olla haastavaa.

Tuohon painon pudotukseen ei toimi kylmä matematiikka. Pelkästään kävellen laihduttaessa makroja miettimättä tuosta 20 kilosta karkeasti puolet on lihasta, mitä menetät. Se taas tiputtaa jo lepoaineenvaihdunnan kulutusta karkeasti 200 kcal vuorokaudessa. Lisäksi elimistö pystyy säätelemään aineenvaihduntaa tiettyjen rajojen puitteissa energiansaannin mukaan. Esimerkiksi jokainen tietää sen tunteen, kun hirveän mätön jälkeen hikeä puskee päälle vaikket tee muuta kuin makaat paikallasi. Vastaavasti tarpeeksi kauan liian reippailla miinuksilla johtaa paleluun ja väsymykseen. 

Karkeasti, pari koko kropan treeniä tuonne kävelyiden väliin ja ruokavalio 30% prode, 30% rasvat, 40% hiilareista kaloreina laskettuna. Aloittaa voi ihan aamupalan fiksaamisesta, esimerkiksi puuro+raejuusto+oliiviöljy ja marjat antaa energiaa ja pitää verensokeria pitkään tasaisena. Tuo tekee ainakin itsellä sen, että mielihalut paskamättöihin tippuvat huomattavasti alemmas.

Vielä tuohon rahapuoleen, näin pienemmän mittakaavan kokemusasiantuntijana. Olin kymmenisen vuotta sitten vaiheessa, missä koko elämä oli aika hukassa eikä oikein ollut selvää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Kai tuo oli joku kriisi, missä pistin koko elämän uusiksi. Tilillä oli 100k€ muutaman onnekkaan kasinopelin seurauksena ja velat kuitattu nolliin. En ostanut mitään järkevää ja olin helvetin onneton. Tiedän, että tällä palstalla tuo on monelle taskuraha, mutta oli itselle aika villi tilanne kun sitä ennen tilillä oli normaalisti lähinnä tonneja. Päivät ahdisti, vaikka olihan mulla koulua ja uusi parisuhde vireillä. Hassasin tottakai koko summan takaisin pikkuhiljaa ja kyllähän se hetken harmitti, varsinkin kun tuli pieni pätkä jossa tulot olivatkin sen 500€/kk. Myös Nordean soitto rahanpesunepäilyineen puoli vuotta myöhemmin (ihan eta-alueen voitto, josta vielä ilmoitin ennen kotiutusta niin pankkiin kuin verottajalle) oli melkoista suolaa haavoihin. Jälkeenpäin katsottuna tuo kokonaisuus selkeytti älyttömästi omia arvoja. Millaista elämää haluan viettää, millaisia töitä tehdä, haluanko lapsia jne.

Sen jälkeen on vain painettu noita tavoitteita kohti (esimerkiksi haettu yli 100 työpaikkaa ja vaihdettu aina kohti omia tavoitteita) ja olotila on kaikesta hektisyydestä huolimatta parempi. Oon edelleen paljon köyhempi kuin silloin, mutta oma pää on 10 kertaa selvempi. 

Näiltä pohjilta, mieti mitä haluat elämältä ja kuinka siihen ajattelit päästä. Ei niiden tarvitse olla isoja asioita, vaan sulle merkityksellisiä asioita. Se 400k€ on ihan helvetisti rahaa selvittää rauhassa omaa nuppia, tiedät sen itsekin. Sä voit tehdä vaikka harrastusmielessä eri hommia ja hakea sitä juttua mikä kiinnostaa. Miehenä sulla ei ole liian myöhäistä vielä yhtään mihinkään, vaikka tajuan täysin tuon seinät kaatuu päälle fiiliksen. 

Näytä koko viesti
NATO ja Suomen pörssikurssit -

Kun Putinin bluffi on katsottu ja muun muassa Iso-Britannia antoi Suomelle turvatakuut, niin eihän heillä ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin esittää, ettei tämä häiritse ollenkaan. Jatkoärhentelyjä varmaan toki seuraa, jossain vaiheessa. 

Näytä koko viesti
Coeus Invest GRIT -erikoissijoitusrahasto -
Heikki89 kirjoitti:

Maailma on täynnä matemaattisesti poikkeuksellisen lahjakkaita ihmisiä, kuitenkaan parhaat sijoittajat harvoin ovat matemaattisesti maailman eliittiä. Maailmassa on myös todella paljon fiksuja alaikäisiä. Myöskin parhailla sijoittajilla on ani harvoin pokeriammattilaisen taustaa, minun kokemusesta he ovat opiskelleet aloille, joissa voi tienata enemmän kuin parhaat pokerin pelaajat ovat koskaan tienanneet ja heitä on exponenttiaalisesti enemmän kuin parhaita pokerin pelaajia. Se että jos suomalaisille pokerinpelaajille riittää perusteluiksi, että joku on pokerissa todella hyvä niin hän on automaatisesti sijoitusguru, niin voin kertoa, että tämä logiikka ja ajatusmalli ei ole mikään universaali ilmiö johon uskottaisiin kaikkialla ja kun ottaa huomioon kuinka vähän maailman parhailla sijoittajilla on ex-pokeriammattilaisen taustaa niin uskaltaisin väittää, että pokeritaidot ei todista vielä tämän asian suhteen yhteyttä, että on sitten hyvä toisessakin. Jens toki voi olla hyvä sijoittaja, mutta mielelläni näkisin itse niitä näyttöjä sijoituspuolelta sijoituksista ja tuloksista.

Teet vahvoja oletuksia, joihin sitten vastaat itse mutuillen. En totea enää muuta, kuin että ota itse selvää. 2 tai 3 blogia herralta löytyy netistä, joissa käsitellään niin sijoituksia kuin pokeria ajatuksineen sekä myös tuota koulutusta. Missään ei julisteta, että minä olen paras ja ylivoimainen, sijoittakaa minuun. 

Jos haluat niitä pitkän linjan näyttöjä, niin sittenhän tämä ei ole sinun rahastosi, eikö asia ole aika yksinkertaista? Eivähäthän kaikki sijoita kasvuyhtiöihinkään. 

 

Näytä koko viesti
Coeus Invest GRIT -erikoissijoitusrahasto -
Heikki89 kirjoitti:

 

Velho kirjoitti:

Mun mielestä Heikin kannattais perustaa oma fundi, näyttöinä että himpun yli 30v iässä ja vaan 10v sijoitusuralla tahkonnut 8-fig salkun sillä, mitä valkokaulustöistä on jäänyt yli. Mä voisin sijoittaa laugh

 

Jos tuo 8-fig+päivätyö tässä iässä ihmetyttää niin voin tarkentaa etten ole vain osakkeisiin sijoittanut vaan on tullut tehtyä fiksuja sijoituksia kryptovaluuttoihin menneisyydessä, joista on tähän mennessä isoimmat voitot saatu, jos mitataan sitä että paljonko alussa sijoitettu on summa on suhteessa tuottanut voittoa. Mm. niitä on sitten pörssissä kasvatettu reippaasti. Kryptoseikkaillut on nykyään takana päin ja kiinnostuminen jo pidempään painottunut osakkeisiin.

Kun henkilökohtaisesti lasken hyödyt ja haitat fundien ja vastaavien kohdalla niin en näe omalla kohdalla mitään järkeä sellaista perustaa. Sijoitus on itselleni ammattimainen harrastus, vaikka toki tienaan sillä paljon enemmän kuin päivätöillä. Nykyinen päivätyöni on kuitenkin se oma intohimo ja tekisin sitä, vaikka vapaaehtoistyönä nykyään kun taloudellinen turvallisuus on loppuelämäksi turvattu, sen verran mukavaa puuhaa se on. Sijoitus jääkööt vakavaksi harrastukseksi (jota on tullut paljon opiskeltua monesta näkökulmasta ja tulee jatkossakin, että kehittyy entisestään sijoittajana), jolla on aina ollut tarkoitus kasvattaa varallisuutta mukavasti.

 

 

 

 

Aki Pyysing kirjoitti:

 

Heikki89 kirjoitti:

 

Toivottavasti kritiikkiäkin saa esittää täällä. Itse olen hyvin palkatun työn ohella sijoittanut 10v ja sijoituksia nykyään on 8 numeroisen summan edestä niin jonkin verran luulen asioista tietäväni. Tarkoitus ei ole lynkata vaan antaa realistista palautetta. Toivottavasti se on täällä sallittua. Mielestäni se ei edistä asioita mihinkään suuntaan, jos saisi olla vain yhtä mieltä.

Mielestäni näytöt on vielä antamatta, että tähän sijoitusta voisi perustella. Jos on eri mieltä niin mielelläni näkisin sitä ns. kova dataa näiden kaverien tuotoista ja tarkoista sijoituksista.

 

Tietenkin kritiikkiä saa Sijoitustiedossa esittää mistä tahansa. Että sitä ei muka saisi, pohjautuu lähinnä tahallaan mielensäpahoittajien esittämiin käsityksiin. Moderoiduista keskustelupalstoista ST:ssä nähdäkseni moderoidaan hyvin vähän. Ns. konsensusmielipiteen saa huoletta asiallisesti haastaa.

Itse en kaipaa kovaa dataa, vaan olen kiinnostunut ajatusprosesseista sijoitusten takana. Jensin prosessista olen vakuuttunut seurattuani kaveria 17-vuotiaasta. Omissa intresseissäni toki olisi, että rahastoon tulisi mahdollisimman vähän lisää sijoitettavaa. Pienemmällä rahalla on helpompi askarrella tuottoa kuin isolla. Joten muut voivat puolestai odottaa kovaa dataa. Jensin intressit luonnollisesti eivät ihan samat😎.

Samoin katselen pokeripöydässä, miten kaverit pelaavat. En niinkään sitä, voittavatko vai häviävät. Seuraan sitä, miten taika tapahtuu.

 

 

Itse en Jenssiä tunne, mutta voisin ainakin kuvitella, että hän haluaisi nimenomaan mahdollisemman paljon sijoittajia ja mahdollisimman paljon rahaa heiltä, jos kerran on lähtenyt rahastoa pitämään ja jos on lahjakkuutta ja osaamista isommillakin summilla tehdä kovaa tulosta.

 

Itse asun ulkomailla ja täällä missä asun niin rahastojen pitäjiltä minun huomioiden mukaan nimenomaan odotetaan sitä kovaa dataa näytöiksi.

 

Alan nyt paremmin ymmärtää miten Suomessa on suhteessa väkilukuun niin paljon OneCoin huijaukseen ja vastaaviin ihmisiä langennut, jos Suomessa pelkillä hienoilla puheilla saa paljon sijoittajia. Sen verran tarkennuksena, että en Jenssiä tai ketään muutakaan rahastoon liittyen tai täällä palstalla kuitenkaan minään huijarina pidä vaan valotan omien näkemyksien taustoja ulkomailla asuvan sijoittajan silmin.

 

Ystävällisin terveisin,

Heikki

Ei vaan tässä tapauksessa et ymmärrä yhtään mitään. Jenssiltä tuli erittäin fiksua tekstiä loistavine matemaattisine perusteluineen jo pokeritiedon puolelle alaikäisenä. Se pokeri pelattiin sitten ns läpi ja talous on käsittääkseni turvattu. Sen jälkeen siirryttiin sijoituspuolelle. Tuossa vielä Akin 5 vuotta vanha tiivistelmä, lisää löytyy Googlella  ja ihan vaikka linked inistä.

https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/haastattelu-jens-kyllon…

Eli, meillä on käsissä kaveri joka on jo pokerissa noussut maailman huipulle tyhjästä. Eli näyttöä työmoraalista ja poikkeuksellisista kyvyistä on. Molemmissa lajeissa pyöritellään rahaa, pohditaan strategioita ja todennäköisyyksiä pelaten muita vastaan. Kaikki vain tapahtuu sen sata kertaa hitaammin kuin pokeripöydässä. Ymmärrän hyvin, miksi moni näkee potentiaalia myös sijoituspuolella. 

 

Näytä koko viesti