Olet täällä

Myöhäisheränneen sijoittajan tie kohti 100ke - 15.10.2021 06.45

Rakas päiväkirja, ajaessani työn merkeissä pitkin maakuntaa pohdin elämääni kokonaisuutena sekä sijoitusteni riskin määrää. Kun vuoden aikana on viidettä kertaa kaikista hölmöilyistä huolimatta pää pinnalla (=salkku plussalla), päätin ajaa vivun lähes nollaan. Harviasta 70% pihalle, evosta 50% ja NASDAQ sekä omxh25 indekseistä 2/3-osaa.  Uskon edelleen harviaan ja evoon, mutta en halua sitoa salkun tuottoa liikaa kahden yhtiön varaan. Silti niiden paino on yhdessä 40% edelleen.

Vaihtoehto a oli, että odotan Harvian kanssa että kurssi ostetaan mahdollisen posarin voimin noin 60€ tasolle ja evo nousee vähintään 1500 sek. Siinä samalla tarkoitus oli ottaa pienemmät hyödyt indeksien noususta ja sen jälkeen puolittaa omistukset. Tähän ajatuksena oli, että loppuvuosi voitaisiin nähdä ehkä myös yleistä nousukiimaa syyskuun laskettelun jälkeen. 

Sitten se entäs jos vaihtoehto b). Markkinoiden luottamus kaikkiin riskeistä selviämiseen katoaa, aletaan puhua stagflaatiosta, elvytyksen lopettamisesta jo aiemmin sekä koron nostoista ja minun "nerokas" buy the dip muuttuukin vivutetuksi syöksyksi. Ajattelen sitten, että otetaan viikon 21% oman pääoman nousut kotiin ja yritetään päättää vuosi plussalla. Aika monesti olen saanut näpeilleni, kun olen ajatellut että holdaan tässä vielä hetken ylipainoa ja sitten myyn. 

Mites jatkossa? Jätetään tuo ylipainon kerääminen vähemmälle ja yritetään jauhaa tasaista tuottoa keskittyen kaupankäynneissä ostoihin. Nekin vielä pääasiassa rahastojen puolelta smiley

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen sijoittajan tie kohti 100ke - 13.10.2021 11.57

Parissa edellisessä kirjoituksessa on avattu omaa toimintaa sekä se salkun sisältö. Samoin myös sijoitussuunnitelma. En millään viitsisi kirjoittaa samoja asioita tähän heti uudestaan parin päivän jälkeen. Laskelmissa on mukana kaupankäyntikulut, enkä ole omistanut 82 yhtiötä yhtä aikaa, vaan tämän vuoden aikana kuten myös kirjoituksessa mainitsin. 

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen sijoittajan tie kohti 100ke - 13.10.2021 10.35

Hyvät naiset ja herrat, listaa ei tule kun ei tämä foorumisofta sellaiseen taivu. Mutta laitetaan sitten screenshotteina jos ei muuten. Tänä vuonna olen omistanut 82 eri firmaa/firman futuuria. Takkiin on tullut tuon laskelman mukaan vajaa tonni. Ymmärtääkseni tässä ei huomioida nykyisiä omistuksia eikä osinkoja. Rahastot jätin listalta pois kokonaan. Moneen firmaan on lähdetty isolla innolla mukaan ja liian moneen jopa monta kertaa. En osaa hallita noita IT-firmojakaan. Kurssit hyppivät kuin pingispallo ja ennusteet katsotaan kaukoputkella. Siinä vain pitäisi osata istua kiltisti kyydissä tai olla sekaantumatta ollenkaan. Loppupeleissä koen selvinneeni aika halvalla, kiitos nousumarkkinan. Tosin yhtä lailla pidän sitä markkinaa todella vaikeana sellaiselle, joka on vasta aloittanut osakesijoittamisen. Mikä tahansa voi nousta yhtäkkiä kattoon ja seuraavaksi rysähtää alas. Esimerkiksi voxtur, kahoot, plug power, gamestop, attana, lohilo.  

Ylivoimaisesti suurin moka vaikkei kallein oli deep south resources. Kaivoslupien kanssa tuli ongelmia, kurssi romahti pohjaan. Luvat pitivät olla läpihuutojuttu pienen selvityksen jälkeen, joten eikun kokeilemaan kepillä jäätä. Noh ne pienet selvitykset jatkuvat näin kuukausia tapahtuneesta edelleen eikä kurssi ole muuttunut yhtään mihinkään. laugh

Noh, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin huomattavasti vähemmällä ja fiksummalla kaupankäynnillä. 

 

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen sijoittajan tie kohti 100ke - 12.10.2021 11.21

Tiesin, että hyzon on tänään tapahtumissa esillä. En silti uskonut, että pohjaan painettu osake päättää yhtäkkiä ottaa -4% alkusyöksyn jälkeen sieltä nousun 7% plussalle. Vähän aiheuttaa sisäistä ristiriitaa siihen, että miksi myin juuri eilen nämä. Päätin että 10% syöksy hankintahinnasta riittää, kun kaikista suurista näkymistä huolimatta firma on edelleen alkutaipaleella kohti sitä päämäärää, että katukuvassa näkyisi vedyllä kulkevia rekkoja. 

Nordnetistä saa näppärästi omat mokansa exceliin, niin taidanpa joku päivä tehdä yhteenvedon montako firmaa olen vuoden aikana omistanut ja mitä niistä on jäänyt käteen. Ennen kuin joku miettii, että nyt se idiootti kuvittelee löytävänsä sieltä excelistä jonkin viisasten kiven, niin ei kyse ei ole siitä. Tarkoitus on vain näyttää itselle kädestä pitäen, mitä on vuoden aikana tullut tehtyä. Oli nimittäin aika shokki nytkin katsella 2020 joulukuun höpötyksiä ja todeta, että eihän noi nyt kokonaisuutena ihan paskat laput olisi olleet, jos niistä vain olisi pitänyt kiinni. 

Näytä koko viesti
Myöhäisheränneen sijoittajan tie kohti 100ke - 12.10.2021 11.30

Voisi ottaa pientä yhteenvetoa kuinka vuosi on mennyt. Välittäjä on nauttinut suuresti kaupankäyntipalkkioista toimiessani oman elämäni treidaajana. Näkemystä on otettu suunnilleen joka suuntaan, välillä meininki on ollut kuin karkkikaupassa. Noh mitä opin kantapään kautta:

-minä en jaksa kerätä salkkua täyteen toivotaan toivotaan yhtiöitä, esimerkiksi Oroco ja Voxtur. Voi olla että nämä tulevat isosti läpi, tai sitten eivät. 

-en osaa myöskään toimia näiden hypeyhtiöiden kanssa. Viimeisimpänä esimerkkinä Hyzon. Potentiaalia on ja paljon. Q3 tuskin tuo positiivisia yllätyksiä, eikä kurssi pongahtanut kuuden nurkilta takaisin ylös, joten otin nöyränä tästä parin satasen tappiot.

-En saanut mitään lisäarvoa jatkuvalla pörssin kyttäämisellä. On asioita jotka vaikuttavat kurssiin ja sitten on asioita jotka eivät vaikuta. Tällä hetkellä valtaosa tuntuu menevän tuonne ei vaikuta -sarakkeeseen. 

-En jaksa kytätä ja spekuloida viikottain mitä FED tekee, missä inflaatio menee, mitkä ovat jenkkien työllisyysluvut jne. Pintapuolisesti näistä on asuntovelallisen hyvä olla kartalla, mutta ei tätä tarvitse edes kuukausittain seurata kun lainalle on korkokatto vuoteen 2027 asti.

-Kyllästyin myös red eyen ja inderesin analyysien kyttäämiseen, en jaksa ryhtyä kasaamaan tuolta osakesalkkua ja kytätä sitä jatkuvasti joka firman kohdalta, että mitä se ja se pieni uutinen nyt tarkoittaa.

Noh, mitenkäs jatkossa?

Uusi raha menee tasaisesti rahastoihin ja suoria osakkeita pidän mukana sen verran, mitä kiinnostusta riittää. 

Harvia:

-Vaikken olekaan mikään himosaunoja, olen onnistunut luomaan tähän jonkinlaisen tunnesiteen. Pidän myös siitä, kuinka hyvin yhtiötä johdetaan ja miten se on nykymarkkinassa suoriutunut. Tällä hetkellä reilussa ylipainossa, saa nähdä kevennelläänkö kurssin noustessa vai jääkö tällaisenaan vaikka sitten osinko-osakkeeksi.

 

Evo:

-Aivan ylivoimainen vallihauta uhkapelialalla. Hyppäsin takaisin kyytiin 1190sek kurssilla ja tänään ostin toisen satsin 1258sek kurssilla. Odotan että tämän lyöminen loppuu jossain vaiheessa ja kurssi korjaa ansaitsemalleen tasolle. 

Rahastot:

Aktiivisia ja ei niin aktiivisia näkemyksiä markkinoista. Pienyhtiövalinnoilla pyrin saamaan aikaan ylituottoa indeksiin nähden. Tänne työnnetään rahaa kuukausittain mistään mitään välittämättä. Yhtä kauan kuin media rummuttaa että me kaikki kuollaan ja pörssi romahtaa, niin minä työnnän päivittäin uutta rahaa minimit sisään joka rahastoon. En siis epäile, ettekö pörssi voisi romahtaa huvittaa vain kuinka suuri uutinen asiasta on tehty. 

 

ETF:t

Halusin ottaa isompaa näkemystä jenkkien teknosektorille sekä suomen arvomörnijöihin.

 

Alla vielä kuva kokonaisuudesta. Rahastojen osuus pitäisi kasvaa tasaista tahtia.

 

 

Edit: Olen myös koettanut ymmärtää tuota tämän palstan kiinnostusta Cityconin ympärillä, mutta omistusmääristä päätellen voisin todeta kyseessä olevan rahamiesten säästöpossu, niin päädyin jättämään tuon välistä. 

Näytä koko viesti
Orthex - 22.3.2021 09.26

Miksei voisi? Ainakin luottolimiitin kanssa pelatessa henkilöasiakkaana en ole huomannut mitään ongelmia. Liittyykö tämä yritystileihin? 

Näytä koko viesti
Varakassa tienä onneen - 21.1.2021 08.21

Kekkoslovakki kirjoitti:

Ajatusleikki: Olet keskituloinen suomalainen, ja sinulla on kahden kuukauden nettopalkan suuruinen varakassa eli pyöreästi 5000 €. Näkemällä vaivaa ja vertailemalla pankkeja saat nollakorkosäästötilin sijaan varakassasi tilille, joka maksaa 0,8 %:n koron. Vuoden päästä olet verojen jälkeen 28 € rikkaampi.

Mulla on nollakorkoisella säästötilillä se varakassa mitä on. Tuo laskelma kenties kertoo, miksi en saa itseäni motivoitua hakemaan paremmin tuottavaa tiliä.

Lisäisin tähän myös helppouden. Jos minun pitää saada se raha käyttöön heti, niin ei siinä kiinnosta odotella paria päivää. 

 

@Hauturi mielestäni valuet on helpompi ottaa silloin, kun olet ostamassa jotain. Itse tinkasin talon hinnasta 11ke ja autosta tonnin. Samoin lainan marginaalista olen aina jaksanut vääntää. Muutama vuosi sitten väsynyt pankkitäti jo huokaisi puhelimen toisessa päässä, että paljonko sen marginaalin nyt pitäisi sitten olla kun pankkeja oli hetken jo kilpailutettu 😁

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 7.1.2021 10.29

hauturi kirjoitti:

 

RahatonMies kirjoitti:

se jolla on varallisuutta voi todeta että lähdenpä katselemaan muita töitä tai vaihdan vaikka alaa. Kädestä suuhun elävällä tuollaista mahdollisuutta ei ole. 

 

Kädestä suuhun elävä katselee tietysti ne muut työt ensin valmiiksi ja vasta itten ilmoittaa lähtevänsä. Oleellisinta on se, kuinka paljon työnantaja kyseisen työntekijän työpanosta tarvitsee/haluaa. Useimmat työntekijätkin ovat korvattavissa, toiset helpommin, toiset vaikeammin.

Toki kädestä suuhun elävän pitää huolehtia siitä, että oma työpanos kiinnostaa riittävästi muitakin työnantajia.

 

Siinähän se oleellisin ero onkin. Kädestä suuhun elävä joutuu kestämään tuli eteen mitä tahansa, koska muuten tulee karenssi. Toki aina kannattaa ensin katsella se uusi paikka, mutta ääritilanteessa se jolla on rahaa voi nostaa kytkintä ilmankin.

Mielestäni silläkään ei ole loppupeleissä työntekijän kannalta merkitystä miten helposti korvattava työntekijä olet, jos et töissäsi viihdy. Ei se yrityskulttuuri mihinkään muutu yhden työntekijän ympäriltä oli hän kuinka korvaamaton tahansa. Rahalla tuota ei loputtomiin korvata, on niitä downgreidaajia tullut työelämässä vastaan useitakin. Vastaavasti jos hän on helposti korvattavissa, mutta viihtyy työssään niin luultavasti työnantaja saa työntekijästä paljon enemmän irti. 

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 7.1.2021 08.49

ttr kirjoitti:

 

RahatonMies kirjoitti:

Tuossahan se oleellinen tuleekin, sinulla jokainen päivä on käytännössä valinta, saat päättää menetkö töihin vai et. Tuohon pitäisi kaikkien pyrkiä, liian moni elää siinä toisessa äärilaidassa luottokortti tapissa palkkapäivää odottaen. 

 

Aika harvassa on ihmiset, jotka saavat joka päivä erikseen päättää menevätkö töihin vai eivät. Jos on jonkun muun hommissa, niin käytännössä voi sen kerran päättää olla menemättä töihin, ja sen jälkeen ei enää tarvitsekaan päättää. Tätä ketjua lukiessa aina välillä mietin, kuinka erilaisia todellisuuksia onkaan olemassa. Tai ehkä tarkemmin sanottuna, kuinka erilailla ihmiset priorisoivat elämän valintoja, ml. rahankäyttö. Mutta ketjun otsikko toki kuuluukin "Joutomiesten vertaistukiryhmä", joten turha tässä on kateellisena sen enempää avautua :)

Käytännössä tarkoitin tuolla sitä, että varallisuutta on sen verran ettei siellä töissä tarvitse kärvistellä miettien laskuja, karensseja yms jos töissä seinä tulee vastaan. Paperilla tilanne on ihan sama joka työntekijälle, työntekijä tekee töitä ja työnantaja maksaa palkkaa. Kuitenkin mitä enemmän varallisuutta työntekijällä on, sitä parempi mahdollisuus hänellä on aidosti vaikuttaa työhönsä. Jos yhteisymmärrykseen työnantajan kanssa ei päästä, niin se jolla on varallisuutta voi todeta että lähdenpä katselemaan muita töitä tai vaihdan vaikka alaa. Kädestä suuhun elävällä tuollaista mahdollisuutta ei ole. 

Näytä koko viesti
Joutomiesten vertaistukiryhmä - 6.1.2021 08.58

Tuossahan se oleellinen tuleekin, sinulla jokainen päivä on käytännössä valinta, saat päättää menetkö töihin vai et. Tuohon pitäisi kaikkien pyrkiä, liian moni elää siinä toisessa äärilaidassa luottokortti tapissa palkkapäivää odottaen. 

Näytä koko viesti