luxa kirjoitti:Minä taas en ymmärrä miksi asialla ei voi spekuloida? Tuli sota tai ei, niin pörssiin tämä vaikuttaa varmaankin jollain tavoin. Jälkikäteen on helppo viisastella.
Kaikella voi spekuloida. Vaikka sillä hyökkääkö Venäjä Suomeen. Se, antaako spekulointi uskottavuutta rahastonhoitajalle, on toinen asia. Deryngin tekstissä annetaan ymmärtää, että heidän todennäköisin skenaario on maasota, jossa Venäjä miehittää itäisen Ukrainan. Jopa hyökkäyksen ajankohta on tiedossa. Itse pidän Venäjän avointa hyökkäystä hyvin epätodennäköisenä ja varsinkin Deryngin esittämässä muodossa lähes järjettömänä.
Peliteoreettisesti ajatellen Venäjän ei kannata hyökätä Ukrainaan ja siksi annan tälle vaihtoehdolle 90% todennäköisyyden. Venäjä ei voita sodalla mitään mutta häviää paljon. Sodan uhka on paljon parempi kiristysruuvi länttä kohtaan.
Jälkeenpäin voidaan viisastella kuka oli oikeassa. Jos Deryng on sittenkin oikeassa, sijoitan mielelläni vähintään 5-numeroisen summan hänen rahastoonsa.
En omista PYN-rahastoja enkä ole koskaan tavannut Petri Deryngiä. Mielikuvani hänestä perustuu talouslehtiin ja keskustelupalstoihin, joiden juttujen perusteella Deryng nauttii jonkinlaista sijoitusgurun mainetta.
Ukraina-analyysi on valitettavasti sellaista soopaa, että kyseisen ulostulon jälkeen en antaisi miehelle euroakaan varallisuutta hoidettavaksi. Alkaako Deryng vanhemmiten höperöityä vai mistä lie kyse, en tiedä. Mutta kannatti lukea blogiteksti, nimittäin aika massiivinen red flag ainakin itselleni. :)
RaimoRaitis kirjoitti:Onko kenelläkään arvauksia miksi Citycon ei ole nähnyt tarpeelliseksi olla Inderesin seurannassa? Voisi kuvitella että aliarvostus lähtisi purkautumaan vikkeläänkin jos sijoittajat saisivat rohkaisua anaalien laskelmista, olettaen että olisivat samalla seinällä foorumeilla ynnäiltyjen lukemien kanssa.
Citycon oli Inderesin seurannassa 2020 marraskuuhun asti.
https://www.inderes.fi/fi/uutiset/cityconin-yhtioseuranta-paattyy
En usko, että mitään isoa kurssipomppua seurannan uudelleen aloittamisesta tulisi, kun analyytikoilla on tapana sovittaa arvostuslaskelmat pörssikurssin mukaiseksi.
Hessu kirjoitti:Edellisessä viestissä oleva linkki sijoittaja.fi sivuston analyysin Huuhtanen capital oy:stä, ei jostakin kummallisesta syystä toimi.
Jostain kummallisesta syystä myös Inderes on vaiennut kuoliaaksi yhteistyönsä Huhtasen kanssa eikä osakeantia edeltänyttä analyysia löydy mistään. :)
Virheiden vuosi, joka päättyi onnekkaasti kohtuulliseen tuottoon
Vuosi alkoi lupaavasti. Kevensin salkkua tammi-helmikuussa ja ajoin koronaan matalalla osakepainolla. Valitettavasti salkussa oli siinä vaiheessa jäljellä monia koronamaailman luusereita, kuten Noho Partners, jolla tein isot tappiot. Kun kakka osui tuulettimeen, ajattelin että tästä tulee pitkä lama ja kurssit jatkavat laskua vähintään kuukausia. Niinpä syvimmässä kuopassa ostin vain indeksirahastoja enkä niitäkään erityisen suurilla summilla. Kevään nopeaa nousua pidin kuolleen kissan pomppuna, ja pysyin ostojen suhteen varovaisena. Luin markkinaa täysin väärin.
Kesällä aloin päästä samalle aaltopituudelle pörssin kanssa ja ostelin reilummin osakkeita. Loppuvuoden nousuralli veti salkun lopulta plussan puolelle. Ottaen huomioon kevään hölmöilyt, olen kai tyytyväinen ettei tullut tappiollista vuotta.
Kirjoitin tarkemman katsauksen vuodesta blogiini:
https://rahamias.blogspot.com/2021/01/vuosi-2020-tarjosi-huikeita-tuott…
Pari ajatusta autojen aktiivisesta turvatekniikasta. Olen kai vanhan liiton mies siinä mielessä, että haluan ajaa autolla itse enkä kauheasti pidä näistä uusista turvallisuuskeksinnöistä. Omat kokemukseni ovat Volvosta, jossa kaistavahti ja mukautuva vakionopeudensäädin ovat enemmän häiritseviä kuin hyödyllisiä. Pahoin pelkään, että Smart Eyen silmien trackäys menee samaan kategoriaan. Varoitusäänet huutavat ohjaamossa jatkuvasti, vaikka omasta mielestä ajat normaalisti. Jos ominaisuus tulee autoihin pakolliseksi eikä sitä saa kytkettyä pois päältä, 100% varmuudella en ostaisi tällaista autoa.
Onneksi Suomi on täynnä käytettyjä bensa-autoja, joissa ei ole turhaa automatiikkaa sotkemassa ajamista ja kunnossapitoa. Niitä saa myös todella halvalla verrattuna täyssähkö- ja hybridileluihin.
Kyllä tää oli selvä moka Akilta. Jos haluaa käydä asiallista ja järkevää yhteiskunnallista keskustelua, ei kannata vinoilla kenenkään ulkonäölle. Kuten Twitter-reaktiosta voi päätellä, kolumnin kaikki muut ajatukset menivät vessanpöntöstä alas kun jengi tarttuu yhteen sanaan. Särähti se "pienitissinen" vähän omaankin korvaan alatyylisenä ilmaisuna.
Lyyrikko kirjoitti:Osinko giljotiiniin ja harkintaan osakkeiden tarjoaminen osingoksi (=osakeanti). Mietteitä?
Osingonlasku ei ollut yllätys, mutta pääomanpalautus osakkeita jakamalla ehkä oli. Samoin ensi vuoden osingon/po-palautuksen rajaaminen 0,50 euroon. Meni ainakin alle Inderesin ennusteiden. Huomenna reipasta laskua luvassa?
Farseer kirjoitti:Cityconin potentiaalinen upside on lähes 100% kurssinousu tilanteen normalisoituessa jos noustaan edes lähelle P/B yhtä ja jatkuvat osingot (voitosta) sitä odotellessa. Ja aika paljon on marginaalia siihen että firma alkaisi tehdä pysyvästi tappiota tai edes "vain pientä voittoa".
Lähes salkun isoin omistus ja harkitsen tällä tasolla lisäostoja.
P/B varmasti lähenee ykköstä, mutta ei välttämättä kurssinousun kautta. Cityconin tilanne muistuttaa tässä mielessä taannoista Oravaa, jonka kurssi ja osakekohtainen nettovarallisuus olivat kovin kaukana toisistaan. Erotus kaveni myöhemmin NAVin laskun kautta.
Cityconin vuokratuotot ja kiinteistöjen arvot laskevat ainakin lähivuosiksi ja mahdollisesti pidemmäksi ajaksi, minkä kurssi aika inhorealistisesti hinnoittelee.
Ovaro poltti 1,1 miljoonaa euroa omien osakkeiden ostoihin 2019. Siitä huolimatta osakekohtainen nettovarallisuus laski 8,55 -> 7,84 euroon.
Kun samaan aikaan rahat eivät riitä edes velkojen maksuun, voi kysyä onko touhussa ollut mitään järkeä.