Kiinteä korko -
Artsipappa kirjoitti:

Väliaikainen droppi voisi kyllä tulla. Monen olisi pakko myydä kämpät kun ei enää talous kestä. Jollain 2-3% alkaa osalla jengistä jo pakka hajota. 

Nopeasti laskettuna näkisin että vaikka perus 300k laina, 20v takaisinmaksuaika, 1% korko+marginaalilla lyhennys on 1250, jonka päälle korko 250, eli 1500€/kk. Vaikka korko+marginaali nousisi viiteen prosenttiin, niin lyhennysvapaalla kuukausikustannus olisi 1250, eli edelleen 250€/kk pienempi kuin nollakorkotilanteessa. Tietysti laina ei lyhene mutta niin kauan kun työt ei mene alta uskoisin että lyhennysvapaita tarjotaan ja lainan kuukausikustannukset pysyy hallittavalla tasolla sen aikaa kun korot sitä vaatii. Jos nousee vielä tuosta ylöspäin niin eiköhän valtionvalta jo ala tulemaan väliin, korkovähennykset takaisin tms.

Onko sinulla jotain perusteltavaa näkemystä että ketkä noilla 2-3% koroilla olisi pakkomyynnin edessä? Lähteekö lumipallo liikkeelle ylivelkaantuneista vuokraloordeista, vai ketkä nuo "monet" ovat?

 

Näytä koko viesti
Citycon -

Näin yritin itse jäsennellä inflaation vaikutusta tähän bisnekseen:

  • Cityconin kustannustaso: Lämmitys- ja sähkökulut kasvaa, vaikutusta vähentää viime vuosina tehdyt mittavat investoinnit aurinkopaneeleihin ja älykkääseen energiakulutukseen. Muistan jostain lukeneeni että seitsemässä kauppakeskuksessa on paneeleja. Onkohan pelkkää valkopesua vai onko tällä jo merkittävä rahallinen vaikutus? Palkoissa varmaan nostopaineita mutta onneksi Cityconin bisnes ei ole työvoimavaltaista niin lasken nämä pähkinöiksi.
  • Cityconin vuokralaisten kustannustaso: Ravintoloilla raaka-ainekulut nousee ja palkat nousee, liikkeille nousevat kuljetuskustannukset kun kaukoidästä roudaa kaikenlaista krääsää. Päivittäistavarassa hyvä hintajoustovara ja palvelupuoli ehkä vähemmän olennainen.
  • Cityconin vuokralaisten tulopuoli: Ostovoima eittämättä heikkenee, mutta heikkeneekö niin paljon että on merkittävää vaikutusta tähäntapaisiin hankintoihin? Voiko jopa olla että ravintolaan ja vaatteisiin laitetaan vähän enemmän rahaa kun isommat investoinnit, autot, keittiöremontit, lomamatkat jne laitetaan hyllylle?

En ole huolissani muusta kun siitä, että pidemmän päälle velka voi maksaa merkittävästi enemmän kuin nyt. Tässä taitaa kuitenkin olla ensimmäiseen isompaan erääntymiseen vielä pari vuotta aikaa, niin olen aika rauhallisin mielin.

Näytä koko viesti
Kannattaako ostaa vähiten tuottavaa rahastoa? -
JR kirjoitti:

Jos puhutaan koko maailmaan jakautuvasta indeksiosuusrahastosta, niin ei. Se on laajin hajautus minkä osakkeisiin sijoittamalla voit saada, vaikka tekisitkin sen vain yhden rahaston kautta.

Markkinariskiä ei se hajautus tosiaan lisää, mutta muihin riskeihin hajauttamisella voi vaikuttaa. Ehkä vähän hypoteettinen näkökulma, mutta onhan tässä mahdollisesti vastapuoliriski, valuuttariski, rahaston kotimaahan liittyvät poliittiset riskit, petosriskit jne.

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? -
Tinggeli kirjoitti:

 

PerttiKotos kirjoitti:

Lähinnä minua kiinnostaa se, että voiko Suomen hävittäjät toimia täysillä niin sodan kuin rauhan olosuhteissa, jos Venäjän suunnasta on ELSO-häirintä päällä. Matkustajakoneet eivät ainakaan voineet laskeutua Savonlinnaan, kun GPS-signaalia häirittiin.

 

Kyllä sen hävittäjän ja matkustajakoneenkin voisi tuoda alas vaikka GPS ei toimi. Niissä kun on muitakin järjestelmiä joilla lentäminen ja laskeutuminen voidaan tehdä GPS:stä riippumatta. En tiedä miksi näin ei tällä kertaa tehty, mutta ehkä joku yhtiön oma turvallisuussääntö tms. esti.

Yksi esimerkki on ILS: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mittarilaskeutumisj%C3%A4rjestelm%C3%A4

 

Savonlinnassa on ILS -majakat vain päälaskeutumissuuntaan, toisesta lähestymissuunnasta järjestelmä on poistettu kustannussäästöjen vuoksi. Estää siis siviililennot tietyillä tuulensuunnilla niin kuin uutisissa on viime aikoina mainittu.

Näytä koko viesti
Citycon -

Mitä vähemmistöosakkaisiin liittyviä riskejä näette, kun pääomistajan ja hänen lähipiirin omistus yhä vahvemmin määrää yhtiön asioista? En itse uskalla enää Citycon-omistusta suurentaa kun en tätä puolta täysin hahmota. Suunnatut osakeannit, yhtiön omistamien osakkeiden edelleenluovutus jne. 

Vaikka Aki pääomistajaa ihan täyspäisenä kaverina pitää, mitä varmasti onkin, niin en sataprosenttisesti luota että rahani ovat suojassa näiltä hallinnollisilta riskeiltä...

Näytä koko viesti
Hennes & Mauritz (H&M) -
studiotec kirjoitti:

1. Voisiko nyt olla syytä vähentää tätä entisestään esim. myymällä kolmasosa tai puolet? Edestakainen humpailu ei kannata kun veroa menee aika paljon.

Taisit vastata tuohon aika hyvin jo itse itsellesi? Suosittelen pohtimaan minkä takia H&M:ää alunperin ostit, ja mitä osakkeen omistamisella tavoittelet? Ovatko ostopäätökseen johtaneet premissit muuttuneet?

Näytä koko viesti
Lapsi sijoittajana -
Michael Scofield kirjoitti:

Onhan tämä jollain tasolla hitusen huvittavaa, voin nykyisillä lapsen sijoituksilla tehdä vaikka kuinka ääliömäisiä sijoituksia täydellä valtakirjalla, mutta nämä annit ovat sitten jotenkin niin poikkeuksellsia, että niihin pitää mennä pyytämään jonkun virkaköpin lupa. Ja lupa muuten taitaa maksaa vielä ihan kiitettävästi.  Tämä saattaa vähentää myös kiinnostustani siirtää lapselleni varoja ylipäätään, jos en saa sijoittaa niitä mieleni mukaan mihin huvittaa, annit mukaanlukien. PING Juha Sipilä, pitäiskö tälle tehdä jotain?!

Et saa nytkään tehdä miten ääliömäisiä sijoituksia tahansa, jos puhut alaikäisistä lapsista. Heidän varoja tulee hallinnoida tuottavasti, samalla muistaakseni sanamuotona jotenkin niin "että pääoma kohtuullisella varmuudella säilyy". Antien lisäksi ulkomaille sijoittamisesta pitäisi pyytää parisataa maksava lupa - jokaisesta ostokerrasta. Verukkeena varmistaa alaikäisen lapsen omaisuuden tuottaisa sijoittaminen. Siihenhän ei ilmeisesti parinsadan euron kappaleelta olevat luvat vaikuta yhtään!  Ja yli 20k sijoitusomaisuus ylitettyä tietysti vielä se vuosi-ilmoitus Väestörekisterikeskukselle, kai olette muistaneet tehdä angel

Eri asia tietysti on, ettei viranomaisilla ole järkevää tapaa valvoa näitä velvollisuuksia. Worst case scenario lienee siis se että välit lapseen menee huonoksi, ja hän täysi-ikäistyttyään vaatii vahingonkorvauksia puutteellisesti hallinnoiduista varoista.

Itse olen sijoittanut lasten varat indekseihin, hajautus ja kustannustehokkuus on paitsi järkevää, myös lainsäätäjän tahtotilan mukainen.

Näytä koko viesti
Incap -

Nukkumisen ohella löytyy näemmä myös niitä, jotka ihan aktiivisesti lahjoittaa varojaan muille. Ei voi kuin kiittää : https://keskustelu.kauppalehti.fi/5/i/keskustelu/thread.jspa?threadID=2…

Vajaa 11% tuli toissijaisesta, laskettu perjantaina palautettujen varojen perusteella. Nordnetissä näkyy itse asiassa olevan myös osakkeet olevan kohdillaan nyt yes 

Näytä koko viesti