Olet täällä

Fortum - 1.8.2022 11.05

Heikin Ashi kirjoitti:

Päätelmäni mahdollisesta osakepääomaskenaariosta ja antitarpeesta perustui vain ihan yksinkertaiseen kansakoulussa opittuun ynnälaskuun ja yhtiön osavuosikatsauksen pintapuoliseen silmäilyyn, en tunne Fortumia syvällisemmin: Osavuosikatsauksen 31.3.2022 mukaan konsernin oma pääoma oli 8,7 miljardia euroa. Tällöin oli kuitenkin

Venäjä kirjaamatta 3,3 miljardia euroa, Nord Stream 2 kirjaamatta 1,0 miljardia, Uniper-osakkeet 7 miljardia, Uniperin lainat ja takaukset 8 miljardia = 19,3 miljardia. Tässä ei ole siis mahdollisia johdannaispokeritappioita mukana (vielä),  ei myöskään mediatietojen  mukaan syksyyn jatkuvia Uniperin  50 miljoonan euron päivätappioita  (jotka luonnollisesti pitää huomioon ottaa osavuositilinpäätöksen pääomatarkastelussa).  Kansanperinne (ja oma kokemus) valistaa , että heikon yhtiön tilanne on yleensä kuitenkin vielä paljon huonompi kuin ulos uskalletaan kertoa.

Tämä on varmasti suuntaa-antava matematiikka asian ympäriltä, mutta teknisesti 8.7 miljardia oli Q1 2022 tilanteessa nimenomaan koko Fortum-konsernin oma pääoma, konsernin emoyhtiö Fortum Oyj:n oma pääoma viime vuoden lopussa oli n. 11.6 miljardia. Listauksen tulevista merkittävistä negatiivisista eristä Uniper-osakkeiden arvotus ei vaikuta suoraan konsernin omaan pääomaan, omistaviin erillisyhtiöihin kyllä ja sitä kautta hyvinkin todennäköisesti tekee suoraan tai epäsuorasti tuhojaan Fortum Oyj:n omalle pääomalle - arvon näille omistuksille kun saa melko suoraan poimittua listoilta Uniperin ollessa listattu yhtiö. Sama analogia toiminee Uniperin lainojen ja takauksien osalta - sisäisten lainojen mahdollinen alaskirjaus toki tekee tuhojaan antajan puolella (todennäköisesti Fortum Oyj), mutta menee vastakkaiseen suuntaan lainanottajan päädyssä.

Ja toki onhan taseessa Uniperin kautta todella korkea määrä kaikenlaista assettia "alaskirjausuhan" alla sekä konsernissa yli puoli miljardia liikearvoa itse hankintaan liittyen. Toki nämä arvostukset (kuten monet muutkin) perustuvat pitkän ajan tulevaisuusennusteisiin, johon normaalisti ei leivota sisään sotia, force majeure itemeitä tai muutakaan normaalista liiketoiminnasta merkittävästi poikkeavaa - tai ainakin uskotaan/toivotaan että näistä palaudutaan normaaliin päiväjärjestykseen jollain aikataululla.

Joka tapauksessa näistä ylemmistä eristä + tulevista alaskirjauksista + kuukausia jatkuvilla kymmenien miljoonien päivätappioilla lienee turha odotella ennätysosinkoja ensi keväänä, sen ei tulisi ihan lain puitteissakaan olla mahdollista. Pelastuspaketti oman pääoman luonteisilla komponenteilla + muilla tappiota rajottavilla vehikkeleillä Saksan valtion puolelta taitanee tulla hyvään käyttöön. Hyvin mielenkiintoista nähdä seuraavaa raportti jo ihan tämän oman pääoman kestävyydenkin osalta, nämä on toki tilintarkastamattomia, mutta Deloitte on todennäköisesti käyttänyt jonkun siivun kesälomistaan tämän paketin perkaamiseen, mielenkiinto julkaisua kohtaan voinee olla hitusen normaalia suurempi. Toivottavasti myös joku valveutunut analyytikko tästä & mahdollisesti osingonjaosta osaisi kysyä jotain - vielä kun on mainostettu että osingonjakopolitiikkaan ei ole suunnitteilla muutoksia - politiikka voi toki olla ihan validi siinäkin tilanteessa että ei ole mitään mistä jakaa.

Näytä koko viesti