Olet täällä

Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 18.6.2022 07.28

Olisiko Cibuksessa kohta jo oston paikka? Arvostuskuva alkaa näyttää P/EPRA NRV osalta jo kohtuulliselta (1,07 hujakoilla). Osinko yieldaa jo 6% tasolla. Forward P/E vuodelle 2022 13,4. Vuokratuottojen kasvun odotus on 31% tälle vuodelle, 6,3% ensi vuodelle anaalien mukaan.

Näytä koko viesti
Miten nousta kuopasta? - 20.3.2022 12.16

Jokainen kuoppa on mahdollisuus.

Näytä koko viesti
Jos Venäjä hyökkää Suomeen? - 10.3.2022 11.22

Quote:
Hantta kirjoitti:

Mutta miten muuten arvon palstalaiset. Jäisittekö vai lähtisittekö?

Jos samanlaista kehitystä kuin Ukrainan rajalla olisi havaittavissa pidemmän aikaa, niin kämppä myyntiin pienellä alennuksella ja lähtisin kyllä hyvin äkkiä helvettiin täältä ennen kriisiytymistä. Sen verran oma henki kiinnostaa.

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään - 1.2.2022 03.06

hauturi kirjoitti:

Myin pois iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF USD (Acc) (IS3N) @31,50

Oikein teit yes

Näytä koko viesti
Rahahommia - 23.1.2022 01.01

Tosi hyvä avaus yes

Mitä pokeripelejä ja tasoja nykyään pelaat? Miten näet nettipokerin kehityksen lähitulevaisuudessa ja valuen eri pelimuodoissa?

Näytä koko viesti
Onko päiväkauppa/treidaus hyödyllistä? - 5.1.2022 11.41

Työttömiä työnhakijoita Suomessa kyllä riittää. Heitä on moninkertainen määrä avoimiin työpaikkoihin nähden. Lähestyisin asiaa kysymällä mitä varsinaista haittaa treidaajista ja heidän tuottamistaan verotuotoistaan yhteiskunnalle on? Eikös jokaisen voi elättää itsensä laillisin keinoin miten haluaa? Tähänhän ollaan kannustettu koulusta asti - tee sitä mikä kiinnostaa ja missä olet hyvä.

Se normatiivinen ihanne, että jokaisen ihmisen täytyy olla eettisesti, sosiaalisesti, yhteiskunnallisesti, ekologisesti ja ideologisesti täydellinen on mielestäni vastenmielistä ja syrjii ihmisiä, joilla on erityiskykyjä tai jotka eivät osu alati vaihtuviin ihanteisiin.

Näytä koko viesti
Random Walkerin matka osakemarkkinoiden maailmassa - 29.12.2021 01.52

Hei!

Kerkesin tässä joulun pyhinä lukaisemaan uusimman Laatuguru-kirjan painoksen. Kiitos tästä kirjasta, oikein hyvä päivitys ja lukukokemus. Arvonmääritys -milloin on lupa ostaa oli ehdottomasti mielenkiintoisin kappale ja siitä innostuinkin laatimaan omat google sheets -taulukot seuraamilleni yhtiöille ja automatisoimaan seurantaa. Kokeilin sijoittajan kassavirtaan perustuvaa arvonmääritystä ja siitä heräsikin yksi kysymys koskien seuraavaa. 

Kaavoissa: 

Sijoittajan kassavirta = (ROE - Kasvu) x Oma pääoma

Osakkeen arvo = Sijoitajan kassavirta / (Tuottovaatimus - Kasvu)

Saan kaavoilla järkeviä tuloksia ja arvonmäärityksiä, kun sijoittajan tuottovaatimus on 9%-10% ja pitkän aikavälin arvioitu kasvu yhtiöissä on 4-6% luokkaa, kuten monissa isoissa OMXH yhtiöissä onkin.  

Korkeamman kasvun yhtiöissä kaava tosin menee rikki. Jos arvioitu kasvu on esimeriksi 10% ja sijoittajan tuottovaatimus 9%, niin kaava ei toimi vaan palauttaa negatiivisen arvoluvun. 

Amatöörimäinen kysymys, mutta millaista kassavirtakaavaa käyttäisit arvioidessasi korkeamman kasvun yhtiöitä kuten Revenio Group, jotka ovat kasvaneet kaksinumeroisia lukuja useita vuosia ja voivat myöhemminkin kasvaa kohisten? Onko tässä jokin numerokikka, joka pitää lisätä nykyiseen arvonmäärityskaavaan?

Hyvää joulua ja tuottoisaa uutta vuotta!

Näytä koko viesti
Miten innostuit sijoittamisesta? - 27.12.2021 01.24

Innostuin aloittamaan sijoittamisen pari vuotta finanssikriisin jälkeen. Sitä ennen ei juuri ollut mitään mitä sijoittaa. Tuli luettua paljon sijoituskirjallisuutta kuten Oksaharjun puisevia ensijulkaisuja, Sepon kirja, Random Walkki ja monta muuta. Sen jälkeen totesin, että tämähän on järkevää hommaa. Minulle valkeni, että olisi oikeastaan hölmömpää jättää sijoittamatta. Aloin purkittamaan suurimman osan ylimääräisestä indeksirahastoihin, isojen kansainvälisten yhtiöiden osakkeisiin, temaattisiin etf-rahastoihin ja siitä se sitten lähti. Samalla tiellä ollaan edelleen. 

Ainut epäilys heräsi aikoinaan siitä, että harvat muut nuoret aikuiset harrastivat sijoittamista. Jos puhuttiin rahasta, niin aiheena oli yleensä sen puute tai mitä sillä voisi saada. En muista kenenkään avoimesti pohtineen, kuinka rahaa voisi takoa tolkuttomasti lisää. Niin tiukasti luterilaisuus meissä suomalaisissa istui. Velkakin kuului vain asunnon tai auton hankkimista varten.

Vielä vuonna 2010 ilmapiiri sijoittamisen suhteen oli toisenlainen. Se tuntui oikeasti marginaalitouhulta verrattuna nykyhetkeen, jossa mediassa joka toinen aikuinen on oman elämänsä indeksisijoittaja, kryptonero tai 100 sijoitusasuntoa omistava kiinteistömoguli. Näen nykymarkkinan kuumana monissa eri omaisuusluokissa ja olen ensimmäistä kertaa 10 vuoteen rebalansoinut salkkua reilulla kädellä ja jopa suojannut lainojani. Nähtäväksi jää oliko kyse tarpeettomasta tunaroinnista vai piilevästä neroudestani. Jos minun pitäisi kirjoittaa sijoitusfilosofiani yhdeksi lauseeksi, se olisi: "Haluan ajaa täysillä, mutten voida pahoin." Nyt olen kaivanut oksennuspussit varovasti esiin. Autobahnille pysähtyminenkään ei olisi järkevää, joten jatketaan hommaa ja koitetaan selvitä maaliin. 

Osakesäästötilin voimaantuloa korona-alennusten aikaan oli onnekas sattuma ja olen iloinen, että moni aloittelija pääsi kohtuullisilla hinnoilla markkinan ja osakkeiden kyytiin. Joskus pohdin voiko sijoittaminen mennä taas pois muodista. Mitäköhän se vaatisi? Ehkä te hieman vanhemmat voitte kertoa...

2021:

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008422263.html

"Kolmekymppiset Antti ja Viivi Rintanen ovat hankkineet lähes sata sijoitusasuntoa vain muutamassa vuodessa. Nyt he paljastavat, kuinka miljoonien asuntosijoitussalkku on syntynyt keskellä perhe-elämän paineita."

https://www.hs.fi/talous/art-2000005945753.html

"Alexander Hanhikoski, 32, halusi rikastua – Hän kokeili pokeria ja yrittäjän uraa, kunnes keksi keinon tehdä kymppitonneilla kymmeniä miljoonia." 

"Harkitun sijoituspäätöksen vertaaminen uhkapeliin menee liian pitkälle. Olen harkitsevainen ja valikoiva sijoittaja, tutkin asioita tarkasti etukäteen."

Hän muistuttaa, että 20 000 euron pääomalla ja neljän–viiden prosentin vuosituotolla olisi ollut mahdotonta päästä hänen toivomaansa tavoitteeseen.

”Mikä olisi ollut vaihtoehto? Startup-yritysten kanssa pääsee tekemään niitä parhaita diilejä, jos on hyvät verkostot ja paljon pääomaa. Kryptovaluuttoihin pääsi sisään kuka tahansa pienellä panoksella, mutta mahdollisuudet olivat suuret.”

 

Näytä koko viesti
One more Push 28.6.2021 - 26.10.2027 - 24.10.2021 11.16

Hienoa että pokat sujuu :)

Mitä pelejä nykyään pelaat ja missä? Nettiä vai livee?

GL pöytiin.

Näytä koko viesti
Eläkesäästäminen, aloittelijan kysymyksiä - 20.9.2021 10.59

Daedalion kirjoitti:

Mitä ratkaisuja suosittelette?

Minulla ei ole valitettavasti valtuuksia suositella mitään sijoitustuotteita tai sijoitusstrategiaa, mutta voin kertoa minkälaisella häkkyrällä olen itse lähtenyt ajelemaan eläkesäästämistä varten n. 20 vuoden tähtäimellä. 

Teemat:

  • matalat kulut (< 0,4% annual expenses) tai kuluttomat sijoitustuotteet
  • pieni omaisuusluokkahajautus, vahva paino osakkeissa
  • kaikki markkina-alueet maapallolla
  • fundamenttilukujen screeneri ja analyysipalvelu osakeiden seuraamista ja sijoituspäätösten oikeuttamista varten
  • valuaatioon perustuva ajallinen hajauttaminen
  • kryptot, kulta ja kiinteistöt

Matalista kuluista: Jos mietitään kulurakenteen optimointia osakesalkussa, niin iShares ETF-rahastot koen hyviksi. Ne eivät ole ihan halvimpia, muta hyvin likvidejä ja monissa fyysisesti omistetut assetit. Sepe500 erityisesti yksi suosikeistani. Nordnetin kuluttomat superrahastot ovat loistavia ja niillä saa hyvän hajautuksen pohjoismaihin sekä ne on noteerattu eri valuutoissa. Tosin valuutanvaihdosta menee pieni kulu ja Tanskan rahastoon tuli ylimääräinen hallinointikulu. Kultaan sijoittamiseen löytyy jopa kuluttomia sijoitustuotteita, esim: https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/muut-sertifikaatit/16127916-xetra...

 "Kuluttomiksi indeksisijoituksiksi" koen myös isoimmat yhtiöt jenkkien pörssissä kuten: Microsoft ja Berkshire Hathaway. Ne ovat niin isoja organisaatioita, markkina-asema vahva ja tuote/sijoitusportfolio niin laaja, että lukisin kyseiset osakkeet enemmän indeksirahaston tyylisiksi sijoituksiksi kuin "yksittäisiksi osakkeiksi", jota ne todella ovat. Ne ovat myös niin seurattuja yhtiöitä, että ne eivät todennäköisesti ikinä ole kovin yli/aliarvostettuja. Näin "surkean sijoituspäätöksen teko" on tässä suhteessa haastavaa, jos yhtiöiden näkymät ovat suotuisat ja fundamentit kunnossa. Jopa näissä yhtiöissä analyytikot näkevät  jopa 8-15% aliarvostuksia fair valueen aika ajoin. 

Mitä hajauttamiseen tulee: sen sijaan että robottimaisesti sijoittaisin saman summan joka kuukausi esimerkiksi Sepeen (s&p500), pyrin n. 3-4 kertaa vuodessa etsimään screenerin ja analyysipalvelun avulla markkina-indeksejä tai osakkeita, jotka ovat tilapäisesti valuaatioltaan edullisempia ja tarjoasivat parempaa turvamarginaalia sijoituksille. Esimerkiksi viime aikoina olen sijoittanut Sepen sijasta Kiina Large Cap ETF:iin säätelykriisin iskettyä isoihin teknoihin. Tämä sopii itselleni paremmin, koska koen että saan teoriassa enemmän margin of safetya jokaiselle salkun lisäsijoitukselleni + hajautushyötyä. Price is what you pay, value is what you get -tyylillä. Sama periaate pätee näihin large cap nimiin: otan mielummin kohtuullisen hintaisen superlaatuosakkeen, kuin sijoitan saman markkinan kalliilta tuntuvaan indeksiin.

Mitä muihin omaisuusluokkiin kuin osakkeisiin tulee, on vaikeaa olla kustannustehokas. Esim. jos on kiinnostunut kryptoista ja kiinteistöistä, hallinnointikulut rahastoissa ja sertifikaateissa ovat kovemmat. Kiinteistörahastot pohjoismaissa ovat tosin tarjonneet hyvää tuottoa suhteessa riskiin kalliiden kulujen jälkeenkin inflaation ja korkojen ollessa alhaisia. Esimerkkinä liike- ja hoivakiinteistörahastot ovat pärjänneet hienosti. Koronakuopassa monet REIT-yhtiöt olivat varsin edullisia, nämä lienevät halvin tapa päästä  kiinteistösektorille reit etf:ien ohella. Kryptot, kuplassa tai ei, ovat tulleet jäädäkseen ja siellä on mielenkiintoisia mahollisuuksia, jos holdaamiseen ja vuoristoradan sietämiseen kykenee. Iso volatiliteetti voi avata jossain vaiheessa hyviä buy and hold paikkoja. Kryptoihin sijoittamatta jättämisen koen itselleni tällä hetkellä eläkesalkkuni suurimmaksi riskiksi.

En suosittele edellä mainittuja sijoitustuotteita/teemoja kenellekään ja ne ovat vain omia harhaisia näkemyksiäni.

Näytä koko viesti