Olet täällä

Eläkesäästäminen, aloittelijan kysymyksiä - 20.9.2021 10.59

Daedalion kirjoitti:

Mitä ratkaisuja suosittelette?

Minulla ei ole valitettavasti valtuuksia suositella mitään sijoitustuotteita tai sijoitusstrategiaa, mutta voin kertoa minkälaisella häkkyrällä olen itse lähtenyt ajelemaan eläkesäästämistä varten n. 20 vuoden tähtäimellä. 

Teemat:

  • matalat kulut (< 0,4% annual expenses) tai kuluttomat sijoitustuotteet
  • pieni omaisuusluokkahajautus, vahva paino osakkeissa
  • kaikki markkina-alueet maapallolla
  • fundamenttilukujen screeneri ja analyysipalvelu osakeiden seuraamista ja sijoituspäätösten oikeuttamista varten
  • valuaatioon perustuva ajallinen hajauttaminen
  • kryptot, kulta ja kiinteistöt

Matalista kuluista: Jos mietitään kulurakenteen optimointia osakesalkussa, niin iShares ETF-rahastot koen hyviksi. Ne eivät ole ihan halvimpia, muta hyvin likvidejä ja monissa fyysisesti omistetut assetit. Sepe500 erityisesti yksi suosikeistani. Nordnetin kuluttomat superrahastot ovat loistavia ja niillä saa hyvän hajautuksen pohjoismaihin sekä ne on noteerattu eri valuutoissa. Tosin valuutanvaihdosta menee pieni kulu ja Tanskan rahastoon tuli ylimääräinen hallinointikulu. Kultaan sijoittamiseen löytyy jopa kuluttomia sijoitustuotteita, esim: https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/muut-sertifikaatit/16127916-xetra...

 "Kuluttomiksi indeksisijoituksiksi" koen myös isoimmat yhtiöt jenkkien pörssissä kuten: Microsoft ja Berkshire Hathaway. Ne ovat niin isoja organisaatioita, markkina-asema vahva ja tuote/sijoitusportfolio niin laaja, että lukisin kyseiset osakkeet enemmän indeksirahaston tyylisiksi sijoituksiksi kuin "yksittäisiksi osakkeiksi", jota ne todella ovat. Ne ovat myös niin seurattuja yhtiöitä, että ne eivät todennäköisesti ikinä ole kovin yli/aliarvostettuja. Näin "surkean sijoituspäätöksen teko" on tässä suhteessa haastavaa, jos yhtiöiden näkymät ovat suotuisat ja fundamentit kunnossa. Jopa näissä yhtiöissä analyytikot näkevät  jopa 8-15% aliarvostuksia fair valueen aika ajoin. 

Mitä hajauttamiseen tulee: sen sijaan että robottimaisesti sijoittaisin saman summan joka kuukausi esimerkiksi Sepeen (s&p500), pyrin n. 3-4 kertaa vuodessa etsimään screenerin ja analyysipalvelun avulla markkina-indeksejä tai osakkeita, jotka ovat tilapäisesti valuaatioltaan edullisempia ja tarjoasivat parempaa turvamarginaalia sijoituksille. Esimerkiksi viime aikoina olen sijoittanut Sepen sijasta Kiina Large Cap ETF:iin säätelykriisin iskettyä isoihin teknoihin. Tämä sopii itselleni paremmin, koska koen että saan teoriassa enemmän margin of safetya jokaiselle salkun lisäsijoitukselleni + hajautushyötyä. Price is what you pay, value is what you get -tyylillä. Sama periaate pätee näihin large cap nimiin: otan mielummin kohtuullisen hintaisen superlaatuosakkeen, kuin sijoitan saman markkinan kalliilta tuntuvaan indeksiin.

Mitä muihin omaisuusluokkiin kuin osakkeisiin tulee, on vaikeaa olla kustannustehokas. Esim. jos on kiinnostunut kryptoista ja kiinteistöistä, hallinnointikulut rahastoissa ja sertifikaateissa ovat kovemmat. Kiinteistörahastot pohjoismaissa ovat tosin tarjonneet hyvää tuottoa suhteessa riskiin kalliiden kulujen jälkeenkin inflaation ja korkojen ollessa alhaisia. Esimerkkinä liike- ja hoivakiinteistörahastot ovat pärjänneet hienosti. Koronakuopassa monet REIT-yhtiöt olivat varsin edullisia, nämä lienevät halvin tapa päästä  kiinteistösektorille reit etf:ien ohella. Kryptot, kuplassa tai ei, ovat tulleet jäädäkseen ja siellä on mielenkiintoisia mahollisuuksia, jos holdaamiseen ja vuoristoradan sietämiseen kykenee. Iso volatiliteetti voi avata jossain vaiheessa hyviä buy and hold paikkoja. Kryptoihin sijoittamatta jättämisen koen itselleni tällä hetkellä eläkesalkkuni suurimmaksi riskiksi.

En suosittele edellä mainittuja sijoitustuotteita/teemoja kenellekään ja ne ovat vain omia harhaisia näkemyksiäni.

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 8.9.2021 12.04

Nordnetilla on kryptovaluuttoja ja sertifikaatteja koskeva tietämystesti. Mitkä ovat oikeat vastaukset näihin kysymyksiin?

https://www.nordnet.fi/tietamystesti/11

Kysymykset:

1) Peritäänkö omistamastasi sertifikaatista (etn-sertifikaatti) rahoituskulua, jos omistat sen useiden päivien ajan?

Kyllä vai ei? 

2) Sertifikaatin omistajana kannat liikkeeseenlaskijariskiä (eli luottoriskiä) tuotteen liikkeeseenlaskijaa kohtaan.

Oikein vai väärin? 

3) Kryptovaluutoilla käydään kauppaa markkinapaikoilla, jotka ovat säänneltyjä ja joita valvovat valtiolliset viranomaiset.

Oikein vai väärin 

4) Kryptovaluuttojen hinnanmuodostus ei ole läpinäkyvää, mistä johtuen niiden hinnat ovat alttiita manipulaatiolle.

Oikein vai väärin? 

5) Mitä tapahtuu, jos kryptovaluuttojen markkinapaikkaan tapahtuu tietomurto, se menee konkurssiin tai jos viranomaiset takavarikoivat markkinapaikan palvelimet?

- Voit menettää kaikki kryptovaluuttatalletuksesi

- Talletustakuujärjestelmä korvaa menetykset

6) Miten sijoituksesi riskitasoon vaikuttaa se, jos sijoitat kryptovaluutan arvoa seuraavaan instrumenttiin sen sijaan, että sijoittaisit suoraan itse kryptovaluuttaan?

- Riskitaso on korkeampi, koska kannat lisäksi mm. liikkeeseenlaskijariskin, likviditeettiriskin ja markkinariskin

- Riskitaso on sama

7) Kumpi väitteistä on totta?

- Kryptovaluuttasertifikaatin arvo seuraa täsmälleen kryptovaluutan arvon kehitystä

- Kryptovaluuttojen arvoa seuraavien sertifikaattien markkinat ovat usein epälikvidit

8) Kumpi seuraavista riskeistä EI koske kryptovaluuttasijoituksia?

- Sähköisen tunnistautumisen yleistyminen

- Mahdolliset lainsäädäntömuutokset, jotka kieltävät osittain tai kokonaan kryptovaluuttojen käytön

(sähköinen tunnistautuminen)

9) Päteekö kaikkiin sertifikaatteihin samat ehdot?

kyllä / ei

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? - 9.4.2021 05.16

Aki Pyysing kirjoitti:

Jatkoin Cibuksen juustohöyläyksiäni @171,40. Hivenen hirvittää, kun koko listallaoloaikansa on tuntunut siltä, että Cibusta on liian vähän.

Meinaako juustohöyläys ostoa vai myyntiä :D ? Oletan, että kyseessä myynti.

 

Näytä koko viesti
Mielenrauhaa ja pitkäjänteisyyttä sijoittamiseen - 11.3.2021 05.48

Keltanokka1 kirjoitti:

1) Malttamattomuus, tekisi mieli jatkuvasti ostaa/myydä nopealla syklillä.

2) Aikaa menee ties missä netin syövereissä aivan liikaa uusien lappujen metsästykseen ja tekisi mieli löytää niitä 

1) Lue kirjoja arvosijoittamisesta ja indeksisijoittamisesta. Niistä saa hyvää perspektiiviä ja malttaa olla veivaamatta liikaa. Mieti myös veivaamisen kuluja. Tee mielummin 5 hyvää päätöstä vuodessa kuin 50 kohtuullista tai spekulatiivista.

2) Ajattele sijoittamiseen liittyvää ajankäyttöä tuntityönä, vaikka se olisikin mielenkiintoinen harrastus. Minkä arvoista se on, että laitat 3 tuntii päivässä forumien selaamiseen ja kurssien tsekkaamiseen? Ajattele et kilpailet sellasta laiskaa indeksisijoittajaa vastaan, joka on käyttäny ehkä 5 tuntii vuodessa etf:ien valintaan ja sijoitusprosessiinsa eikä tajuu mistään muusta mitään. Biittaatko sen tuotoissa reippaasti suhteessa sun työmäärääsi? Tajuut pian. että sun on tosi vaikeaa päästä samoille tuntiliksoille. Siitä päästäänki siihen, et ehkä se aika minkä laittaa sijoitusten tutkimiseen, voi olla kannattavampaa et esim. opiskelee uusii taitoja, joilla tienais enemmän töissä tai sais aikaan vaikka side hustlen.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 9.3.2021 12.06

tuottohai kirjoitti:

En oikein vieläkään ymmärrä tätä, voisitko auttaa vähän hidasta ymmärtämään? :) Mitä tarkoitat että ottaa dunkkuun?

Haha, kynä lähti vähän värittämään :D Lyhyesti: Ideaalitilanne olisi, että vuokralaiset hoitavat asuntosijoituksen hoitokulut, lyhennykset ja korkokulut jne., eikä sijoittaja joudu itse käyttämään palkkatuloaan siihen. Jos sijoittaja joutuu itse rahoittamaan kuukausittain sijoitusasuntojaan, tämä strategia ei skaalaudu kovin moneen asuntoon ja riskit kavaa. Kyse on kuitenkin myös lyhennysten lisäksi erilaisista kuluista, joita vuokraustoiminnalla ei tässä tapauksessa pysty kattamaan ja sitoutumisaika on useita vuosia. Mitäs jos tulot laskee, iskee työttömyys, työkyvyttömyys, yllättävä lama tai vaimo vie rahat avioerossa? Strategia ei enää toimikaan. 

 

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 8.3.2021 11.50

Tämä kassavirta vs. arvonnousu asuntosijoittamisessa onkin hyvä kysymys. Kasvukeskuksissa keskimääräinen bruttovuokratuotto hyvissä sijainneissa jää helposti alle 4%:n, joka on heikko. Arvonnousu on aina hieman spekulatiivinen juttu, mutta useimmissa tapauksissa noudattanee inflaatiota. Nyrkkisääntö on, että sijoituskämpästä pitäisi saada ainakin 5-7%:n bruttotuottoa, että kannattaa lähteä edes asuntoesitettä avaamaan. Tällä hetkellä PK-seutu/Turku/Tre keskustat ovat paikkoja, joissa hinnat ovat karanneet. Näinkin matalalla korkotasolla esimerkiksi 70%:n velkavivulla operoiva sijoittava ottaa joka vuosi reippaasti dunkkuun verojen jälkeen, mikäli sijoittaisi esimerkiksi kasvukeskusten uudiskohteisiin. Negatiivisen kassavirran paikkaaminen omilla palkkatuloilla on hyvin huono idea. Passiiviset tulot ja niiden uudelleensijoitus asuntokohteisiin on asia erikseen. Sijoituksenhan on tarkoitus tuottaa sulle rahaa, eikä viedä sulta sitä joka kuukausi. Tuntuu, että nykymarkkinassa moni asuntosijoittaja ei jostain syystä ymmärrä tätä. Tämän lisäksi moni aliarvioi kiinteistön hoitokulut ja korkoriskin. 

Eniten nykytilanteesta hyötyvät isot kiinteistösijoitusyhtiöt, jotka voivat ostaa kasvukeskusten asuntoja tukkualennuksilla ja parantaa siten vuokratuottoa. Niillä on myös valmiina vakaa passiivinen kassavirta isosta kiinteistösalkusta, jolla voidaan kustantaa uusien hankintojen ensimmäisten sijoitusvuosien negatiiviset kassavirrat. Lisäksi vakuudet ovat tietenkin eri luokkaa kuin yksityisellä henkilöllä ja voisin uskoa että lainaehdotkin paremmat. 

Mitä tulee pieniin "taantuviin" paikkakuntiin, josta voi saada korkeampaa vuokratuottoa: Nämä alueet pitää tuntea hyvin ja täytyy olla perillä kunnan suunnitelmista ja alueen kehityksestä. Alueen työllisyystilannetta/opiskelumahdollisuuksia jne. pitää kyetä arvioimaan 10 vuoden päähän. Vuokraustoiminta on bisnestä siinä missä muutkin, joten potentiaaliset asiakkaatkin täytyy tuntea. Lisäksi on hyvä ymmärtää millainen asukas sijoitusasunnossa voisi asua. Tyhjien kuukausien riski on suurempi.

Mielenkiintoisia alueita ovat paikallaan polkevat paikkakunnat, joissa ei ole tapahtunut mitään vuosikausiin. Muuttoliikettä pois tai sisään ei ole, väestö ei laske eikä kasva ja vuokranantajia ei ole liikaa.

https://sijoitusovi.com -> Tuolta kannattaa tsekata vuosittaisia alueraportteja, joissa perehdytään eri kuntien kehitykseen.

Oma mielipiteeni on, että asuntosijoittamisen juna Suomen kasvukeskuksissa on mennyt jo vuosia sitten. Alhaiset korot kannattelevat toistaiseksi vielä keltanokkasijoittajia, jotka paikkailevat uudehkon sijoitusasuntonsa negatiivista kassavirtaa palkkatuloilla tai keräävät väliaikaisia tuottoa talonyhtiölainoijen ensimmäisten vuosien lyhennysvapailla. Lisäksi markkinoilla on _todella_ paljon valveutuneita sijoittajia, jotka ovat operoineet useilla asuntosijoituksilla jo vuosia ja haistavat hyvät kohteet varhain tai saavat niistä vinkin sisäpiirin kautta. Hyvän kohteen löytäminen on todella haastavaa.

Näytä koko viesti
Pankkitilin korvikkeet - 6.2.2020 03.20

Kulta ja erikoiskiinteistörahastot voisivat olla hyvä parkki tällä hetkellä. Esim hoivakiinteistöt, kohtuullisen varma.

Näytä koko viesti
Optiosijoittajan treidit&makronäkemykset - 30.12.2019 12.15

Moi!

Kiitti tosi viihdyttävästä blogista! En kovin paljoakaan treidaus-asioista ymmärrä, mutta opiskelu- ja lääkisjuttujasi on mielenkiintoista lukea.

Lääketieteellisiin asioihin liittyen, oletko kenties tutustunut herraan nimeltä David Sinclair? Hän on ollut viime aikoina paljon esillä ja esittänyt, että ihmiskehon ikääntyminen/vanheneminen tulisi luokitella pikemminkin sairaudeksi kuin vääjämättömäksi prosessiksi. Ihmiskehon biologiseen ikään ja vanhenemiseen voi vaikuttaa tämän Harwardin professorin mukaan ruokavaliolla, paastolla, liikunnalla ja jopa erilaisilla lääkeaineilla. Mitä mieltä oot tästä, onko tässä taas yksi kiistanalaisia väitteitä laukova väärä profeetta ja yleinen vitsi tiedeyhteisön sisällä vai tosiaan jotain uutta ja varteenotettavaa, josta jokainen voisi oppia jotain? Youtubesta löytyy paljon materiaalia hänen nimellään, jos sattuu kiinnostamaan :)

Onnea tuleviin treidihin!

 

 

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 19.3.2019 07.10

Aki Pyysing kirjoitti:
HKICITYBOY kirjoitti:

Heippa Aki!

Oletko ajatellut joskus kirjoittaa oman kirjasi osakesijoittamisesta?

Oon mie joskus ajatellut, mutta projekti tuntuisi aika työläältä. Lisäksi ei ihmiset enää juuri lue kirjoja. 

Ulkoistat Erolalle ja Oksaharjulle tuskaisimmat osuudet laugh Hyvä siitä tulee! esim. E-kirjana julkaisu on vissiin aika vaivatonta ja kustannustehokasta.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 19.3.2019 12.47

Heippa Aki!

Oletko ajatellut joskus kirjoittaa oman kirjasi osakesijoittamisesta?

Näytä koko viesti