Miten ostaa bondeja? -

Bond ETF:t lienevät kustannustehokkain vaihtoehto. 

Näytä koko viesti
Passiivisen indeksirahaston valinta? -

1UP wrote:

Ei tarvitse olla välttämättä Suomi, mutta lähinnä se peruskysymys, pitäisikö niistä ETF:tä jotka on nousseet vuoden aikana hyvin, myydä siivu ja sijoittaa oman salkun niihin ETF:iin, jotka ei ole nousseet hyvin vuoden aikana? Aika usein kuulee sanottavan, että matalakuluisten ETF:ien pitäisi vaan antaa olla koskematta, mutta jotenkin tuntuisi fiksulta ottaa talteen se raha joka noususta on tullut ja sijoittaa edelleen sellaisiin ETF:iin, joissa nousu tod.näk. tulee myöhemmin. 

Teoriassa osakemarkkina on suurimman osan ajasta oikein hinnoiteltu. Se on yksi indeksisijoittamisen teeseistä ja sen takia tuskin saat parempaa tuottoa, vaikka veivaisit salkkua eri markkinaindekseillä. Sen sijaan kuluja ja veroja kertyy. Vaikka eri markkinaindeksit ovat arvostettu eri tasoilla, tuotto-odotuksen eroja on vaikea arvioida, koska kallis voi kallistua ja halpa halventua. 

Käytännössä salkun tasapainotus ja sijoitusten uudelleenallokointi voi olla ihan järkevää. Koronan jälkeinen jättimäinen elvytysaika oli hyvä esimerkki markkinoiden erikoistilanteesta.  Hajautusta ja tasapainotusta eri markkinoille ei kuitenkaan kannata tehdä liioitellusti, sillä se ei vähennä salkun systemaattista riskiä eikä juurikaan nosta tuottoa. Jos S&P500-yhtiöiden arvostustasot laskevat, vaikuttaa se pohjoismaidenkin markkinoihin hyvin suurella varmuudella. Kurssit voivat tulla täälläkin alas oli OMXH25 edullisesti arvostettu tai ei.

Olen saanut tästä itsekin oppia, kun olen sijoittanut arvo-yhtiöihin keskittyviin indeksirahastoihin. Isossa markkinarytinässä nekin ovat tulleet samalla tavalla alas kuin muukin markkina. Myös Kiinaan Large Cap-indeksiin olen sijoittanut indeksin ollessa hyvin edullisella tasolla arvostuskertoimien valossa, mutta parin vuoden holdauksen jälkeen olen entistä syvemmässä montussa. 

Todellista hajautusta salkkuun saat allokoimalla sijoituksia eri omaisuusluokkiin kuten korkoihin, kiinteistöihin tai kultaan. Pitkät korot alkavat olla jo mielenkiintoinen vaihtoehto; niihinkin voi sijoittaa ETF:ien kautta. Mitä osakemarkkina-alueisiin tulee, pohdi missä on parhaimmat edellytykset kasvavalle ja kestävälle liiketoiminnalle. 

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -

Bitcoinin arvon potentiaalista on spekuloitu paljon. Onko Ethereumille arvioitu vastaavasti bull run skenaariossa potentiaalista arvoa dollareissa vuoteen 2030 mennessä?

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina -

Ja tietty pohjaan sen siihen, että seuraavassa rallissa on ETF:t ja sääntelyt kunnossa ja silloin instikat tulee ryminällä sisään. Sitä rahaa tulee merkittävästi enemmän kuin koskaan aiemmin ja sillä saadaan tuo nopea nousu, joka voi yllättää monet. 

Eikös vastaavasti myös yksityissijoittajien uutta rahaa voisi valua huomattavasti lisää sisään Spot ETF:ien ja muiden fyysisesti omistettujen  tuotteiden tullessa markkinoille? Varmasti yksityissijoittajistakin moni ei uskaltanut koskaan ostaa kryptoja nettilompakkoon tai holdata kryptoja kaupankäyntialustoilla, mutta voisi nyt uskaltaa sijoittaa esim ETF:n kautta. 

 

 

Näytä koko viesti
Revenio Group -

Onko tämä kenties Revenio Groupin historian ensimmäinen tulosvaroitus?

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut -

Onko voitollinen treidaaminen päivätyön ohella mahdollista? Minkä kokoisella salkulla olisi järkevintä aloittaa? Minulla on käsitys, että kaupankäyntikulut ovat sen verran kovat, ettei alle 50 000 euron salkulla kannata lähteä vielä kokeilemaan. 

Näytä koko viesti
Ostin/Myin tänään -

Kaikki Alphabetit myyty, rahat nasdaq100 etf:ään. Syy: chat gpt

Näytä koko viesti
Konkareilta vinkkiä nuorelle sijoittajalle ja hieman apua -

Hei!

Hienoa, että olet pääsemässä sijoittamisessa alkuun. Indeksirahastot ja ETF:t ovat todella hyvä vaihtoehto alkajaisiksi.

Suosittelen pohtimaan tarkkaan, haluatko sijoittaa Eurooppalaisiin osakkeisiin ETF:ien tai indeksirahastojen kautta pitkällä aikavälillä. Euroopan talouskehitys ei ole ollut järin hääviä, eikä talouskasvulle ole täällä kovin hyviä edellytyksiä. Jenkit ja Kiina jyrää.

Prosentin kymmenysten ETF-kulujen sekä vero-optimoinnin hierominen ei tuo suurta lisäarvoa. Toki on tärkeää, ettei osta mitään pommirahastoja ja jos on +10 vuoden horisontti, niin kasvuosuus on yleensä fiksumpi vaihtoehto kuin tuotto-osuus ETF:lle. Tärkeämpää on miettiä omaa allokaatiota ja hajautuksen laajuutta eri markkinoiden välillä ja arvioida tulevaisuuden kehitystä ja omaa tuotto-odotusta. Monissa eri ETF:ssä on keskenään overlappia omistuksissa, kannattaa olla tarkkana.  1-3 etf/indeksirahastoa riittää useimmille. Mitä vähemmän lappuja, sitä helpompaa on painaa keskihintaa sijoituksissa alas ja hallinnoida kassaa ajanmyötä. Itse tein virheen alussa hajauttamalla indeksisijoitusportfoliota liikaa. 



Omat suosikkilaput:

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)

iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)

SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist)

Nordnet Indexfond Sverige ESG

Berkshire Hathaway = Ei ole ETF. Suhtaudun tähän osakkeeseen kuitenkin kuluttomana rahastona. Ei maksa osinkoa.

Kirjoitukseni ei ole sijoitussuositus.

Näytä koko viesti
Cibus Nordic - Laman kestävä osinkokone? -

Olisiko Cibuksessa kohta jo oston paikka? Arvostuskuva alkaa näyttää P/EPRA NRV osalta jo kohtuulliselta (1,07 hujakoilla). Osinko yieldaa jo 6% tasolla. Forward P/E vuodelle 2022 13,4. Vuokratuottojen kasvun odotus on 31% tälle vuodelle, 6,3% ensi vuodelle anaalien mukaan.

Näytä koko viesti
Miten nousta kuopasta? -

Jokainen kuoppa on mahdollisuus.

Näytä koko viesti