Olet täällä

Fortum - 21.12.2021 08.45

Sähkön spot-hinta on toteutunut tähän mennessä joulukuussa lähes 220 €/MWh ja lämpötila pysyy kylmänä myös loppuvuoden. Alkuvuodelle eli Q1-22 jaksolle johdannaisen hinta on painellut lähes samaan hintaan tällä hetkellä, joka tapauksessa pitkälti yli 200 €/MWh. Kaasun hinta nousee Euroopassa rakettina. Nyt ei keskustella, kuka tämän maksaa vaan kuka tästä hyötyy. Ainakin seuraavat toimijat pörssiyhtiöistä pääsevät nauttimaan tästä kuin hullu puurosta:

 - Fortum: vaikka suojattu iso osa, suojaamaton osa muodostaa jo tuotannon keskihinnasta isomman palan kuin suojattu osuus. Lisäksi säädeltävän vesivoimatuotannon hinta nostaa keskihintaa entisestään. Esim. huomenna halvimmat tuntihinnat ovat n. 150 ja kalleimmat yli 500.

- Tuotantoa omistavat metsäyhtiöt siltä osin, kun ovat yliomavaraisia. Joku muu tietää paremmin, mikä yhtiöillä on tilanne.

- Taaleri: Syöttötariffiin perustuvat tuulirahastojen tuotto-odotus on laskettu syöttötariffiin perustuen. Nykyisellä johdannaisarvostuksella keskihinta on reilusti yli 100 €/MWh korkeampi Q1-22 jaksolle. Syöttötariffia ei siis tule alkuvuodelta näillä näkymin yhtään. Vaikka tuulivoiman saama osuus jää markkinan keskihintaa pienemmäksi, syynä kannibalisoituminen, tulee rahastojen tuotto olemaan nyt poikkeuksellisen hyvä. Tuskinpa Taalerikaan jää tästä osattomaksi. Ja näiden lisäksi Taalerilla näyttää olevan myös puhtaasti markkinahintaan perustuvia rahastoja.

Mitä muita hyötyjiä tulee mieleen?

Näytä koko viesti
Fortum - 12.11.2021 05.12

Osarista jälleen itseäni kiinnostavin kohta perkaukseen eli mitä on suojattu ja mitä on muuttunut edellisestä julkaisusta:

2021 loppuvuosi:  suojaustaso sama 75%, suojaushinta +1 €/MWh eli 34 €/MWh. Ero voi selittyä jo sillä, että perinteisesti halvempi jakso Q3-21 on selvitetty. Suojausmahdollisuus Suomeen olisi heinäkuu-syyskuu välillä ollut n. 50-95 €/MWh välillä ja syyskuusta alkaen käytännössä yli 80 €/MWh. Suojaushinnan perusteella näyttää, että kovin paljon toimia ei jaksolle ole tehty. Toki Fortum hyötyy avoimen osuuden korkemmasta hinnasta, mutta kun puolet Q4-21 jaksosta on jo selvitetty, niin toteutuma (n. 60) on jäänyt korkeimmista odotuksista.

vuosi 2022: suojaustaso 65% eli +5% ja hinta 32 €/MWh, +1 €/MWh. Kun luvujen tarkkuus on väljä, niin erittäin suurella epävarmuudella laskettuna 5% nosto suojaustasoon on tehty 45-50 €/MWh hinnalla. Suojaushinta Suomeen on vaihdellut heinäkuu-syyskuun välillä 40-70 €/MWh koko vuoden tuotteella. Kaikki tuotanto ei ole kuitenkaan Suomen hintaista. Hyvä asiassa on, että myös aiempaa kalliimpia suojauksia on tullut mukaan, mutta parhaillaankin hinta on lisäsuojauksilla 55-60 €/MWh. Ja jos painottaa pelkästään kalleinta jaksoa eli Q1-22, sillä suojaushitna vaihteli n. 55-100 €/MWh välillä. Jos Fortum vielä nostaa loppuvuoden aikana suojaustasoa tyypilliseen n. 75% tasoon ja painottaa myös alkuvuotta, niin koko vuoden keskihintaa on vielä nostettavissa selvästi. Mutta paremmin pitää suoriutua kuin viime kvartaalin aikana.

Vuosi 2023: ensimmäinen sulkaisu, suojaustaso 40% ja hinta 31. Suojaustaso on melko tyypillinen, vaihtelua on ollut viime vuosina 30-40% välillä, mutta aiemmin oli pienempiäkin suojaustasoja. Hinta Suomessa vaihteli 33-41 välillä, Ruotsissa jonkun verran matalampana. Vanhoja suojauksia on ollut jo aiemmin eli sinänsä halpaa tavaraa on myyty todennäköisesti jo viime vuoden puolella. 2023 hintanäkymä on kuitenkin vielä tässä vaiheessa, että kovin paljon keskihintaa ei Fortum saa nostettua tulevien julkaisujen yhteydessä. Tietysti tälläkin vuodella Q1-23 painotteisesti suojaamalla on parempaa hintaa saatavissa.

Uniperin suojaukset Pohjoismaihin haisevat edelleen yhtä paljon kuin Kaukaan sellutehdas Lauritsalassa ennen 90-lukua, joten jätetään ne mainitsematta. Tai sen verran mainitana, että ensi vuoden hinta on todella huono ja 2023 huono, mutta sillä on sentään enemmän avointa osuutta, jota voi parantaa. Parempaa hintaa kuitenkin tarjolla vasta 2024 alkaen, jos sinne ei ole vielä huiskittu suojauksia pohjille.

Yhteenvetona siis, että avoin osuus tuottaa Fortumille hyvin niin tänä vuonna kuin näillä näkymin ensi vuonnakin.

 

Näytä koko viesti
Fortum - 17.8.2021 04.46

Kun Fortumin kvartaaliraportti tipahti, niin tehdäänpä jälleen vertailu Fortumin tuotannonsuojauksista Q2 päätteeksi ja verrataan sitä tämän hetken markkinahintaan. Kuten raportilta löytyy, 2021 loppuvuoden suojaustaso on n. 75% keskihinnaltaan 33 €/MWh eli Q2 jälkeen keskihinta on noussut ripauksen ylös ja suojaustaso laskenut. Ensi vuoden osalta suojaustaso on 60% ja keskihinta 31 €/MWh. Uniperilla vastaavat luvut ovat 2021 loppuvuosi 90% hinnalla 26 €/MWh ja 2022 85% hinnalla 24 €/MWh. Varmuuden vuoksi Uniper on vielä operoinut vuotta 2023 45% hinnalla 22 €/MWh.

Sähkön markkinahintoihin on tänä vuonna vaikuttanut kuivan vuoden lisäksi erittäin voimakkaasti nousseet polttoaineiden ja päästöoikeuden hinnat. Päästöoikeuden hintamuutos vaikuttaa kaikille vuosille, mikäli sen hinta säilyy korkealla, polttoaineet ovat sen sijaan nousseet lähituotteet edellä eli niiden vaikutus on runsainta tulevan talven ajan. Ja heikentynyttä vesitilannetta korostaa sähkön siirtoyhteyden voimistuminen kohti Saksaa sekä tulevaisuudessa Lontooseen. Alla taulukko tämän hetken markkinahinnoista, jossa on esitetty Suomen lisäksi muitakin hinta-alueita, koska Fortumin tuotanto jakautuu Suomen lisäksi Ruotsiin ja varsinkin Uniperillä ydinvoima-alueelle sekä jossain määrin pohjoisen vesivoima-alueille.

                         Nordic          Suomi          Pohjois-Ruotsi         Ruotsi (Tukholma)

2021 (Q4)       63.75             73.8             57.75                        66.75

2022               39.1               49.4             31.85                        41.7

2023              30.26              35.0             23.0                          32.9

 

En suoraan jaksanut kaivaa Fortumin tuotantovolyymia vuositasolla, aiemmin se oli n. 50 TWh ja nyt vähän matalampi, laitetaan vaikka 40 TWh. Mutta huomioiden alkuvuoden spot-toteutuma sekä loppuvuoden markkinahinta ei varmaan paljon mene pieleen, jos väittää, että ilman suojauksia tämän vuoden tulos olisi ollut n. miljardin suurempi pelkästään Fortumilla ja ensi vuosikin puolisen miljardia. En missään nimessä väitä, että viime vuoden matalan toteutuman perusteella pitäisi olla kokonaan suojaamatta, mutta kyllä liikaa on suojausta painettu sisään viime vuonna matalien hintojen aikana. Uniperillä on sitten kunnostauduttu suojaustasoissa vielä kertaluokkaa suuremmin tulevien vuosien osalta.

Se on sitten toinen tarina, kuinka paljon nykyisillä korkeammilla hinnoilla kannattaisi vielä tykittää talven hintoja kiinni keskihintojen nostamiseksi. Nyt suojauksista saatava hinta olisi erittäin hyvä, mutta on toisaalta vielä selvästi Saksan vastaavia tuotteita matalampi. Tähän tarinaan jotain valaisua saadaan jälleen kolmen kuukauden kuluttua. 

 

Näytä koko viesti
Fortum - 7.7.2021 04.28

Itse näen, että mikäli polttoaineiden ja päästöoikeuden hinnat eivät syöksy isosti kuin Kalle Palander Norjassa, sähkön hinnan nousun kautta Fortumilla on nousuvaraa. Päästöoikeuden hinnan tuplaantuminen viime vuodesta ei kuitenkaan iske Fortumin tuotantokustannuksiin heidän tuotantorakenteen johdosta. Siinähän he saivat hyvää tukea Stora Enson konsulteilta Storan luopuessa sähköntuotanto-osuuksistaan matalan sähkönhinnan aikana. Itsekin kokeilin ennen kuoluikää vastaavaa pakkasella, ei toiminut. Fortum toki ei pääse nauttimaan nousseesta sähkön hinnasta täysimäärin, kun nykyiset suojaukset polttelevat säkin pohjalla ja paras nousu on ollut lähiajan tuotteilla, joka on kattavimmin suojattu.

Näytä koko viesti
Fortum - 13.5.2021 03.53

Kommentoinpa ensimmäisenä kirjoituksena tälle palstalle Fortumin näkymiä sähkön hinnan ja siihen vaikuttavien tekijöiden kautta. Päästöoikeuden hinta, jolla on iso vaikutus sähkön hintaan, on noussut alkuvuoden aikana kuin Venkun humalatila LauTP:n peleissä 80-luvulla ja päästöoikeus on jatkuvasti hakannut uusia huippuja. Tämän ja polttoaineiden hintojen kautta Saksassa sähkön johdannaistuotteet ovatkin nousseet jo yli 60 €/MWh tason. Hintahan tulee suoraan tuotantokustannuksen kautta, kun siihen yhdistetään polttoaineen ja päästöoikeuden hinta.

Sään on sitten toinen iso tekijä sähkön hinnassa ja sitä kautta Fortumin tuloksessa. Jos viime vuoden alku oli kolmen W:n säätä (sateinen, lämmin ja tuulinen), joka romautti koko vuodeksi sähkön hinnan, niin tämä vuosi oli lähes vastakkainen viime vuoteen verrattuna. Sähkön hinta (spot-hinta) on näin ollen ollut aivan eri tasolla ja myös jatkonäkymä on korkeampi. Kuten Fortum osareissaan kertoo, heidän tuotantohinta ei kuitenkaan tule pelkästään tuntihinnan kautta vaan he myös suojaavat hintaansa. Miten sitten Fortum on suoriutunut suojauksissaan?

Suojausten hinnat ovat edelleen matalia, mikä sinänsä on pettymys ja mikä on myös ollut Fortumin helmasynti jo vuosikausia. Mitä olen suojaushintojen kehittymistä seurannut, 2016 vuona oli matalien hintojen aikana painettu paniikkinappulaa ja nostettu suojaustasoja voimakkaasti matalien hintojen aikana. Sama näyttää toteutuneen jälleen vuoden 2020 lopulla, mutta jatkuneen jossain määrin myös alkuvuoden aikana. Sen toki ymmärrän, että Fortum joutuu vakauttamaan hintaansa ja sitä kautta tulosnäkymiään pidemmällä jaksolla, mutta silti olen sitä mieltä, että Fortum suojaa tuotantoaan hieman liian pitkällä aikahorisontilla. Tämä on näkynyt siinä, että lähimpien tuotteiden hinnat ovat jopa lähes 20 €/MWh korkeampia kuin Fortumin suojaushinnat. Siihen nähden, että jo nyt Fortum tekee kuitenkin hyvää tulosta potentiaalia tuloksen kasvattamiseen pelkästään Pohjoismaisella tuotannolla olisi tuntuvasti enemmän. 

Eipä myöskään Uniperin suojaushinnat tuleville vuosille vakuuta suojaushintojen näyttäessä laskevaa trendiä. Mutta palataanpa jälleen loppukesästä aiheeseen, miten tilanne on kehittynyt.

 

Näytä koko viesti