Olet täällä

Koskisen - 11.11.2022 01.07

Yllättäen listautuminen alkaa kiinnostamaan, kun marginaalit huitelevat 20 % paikkeilla niiden ollessa normitilanteessa -5 % ja 5 % välillä. Vähän herättää epäilyksiä nuo 2023 ennusteetkin, kun sykli on jo taittunut ja näkymät käsittääkseni alalla yleisesti aika heikot. Toki en tiedä mikä tuo Koskisen tuloksentekokyky on huippusyklin ulkopuolella, mutta kaksinumeroisiin pääsy olisi aika kova suoritus. Kiinnostaisi aika paljo 2016-2019 luvut.

Sahaus on Suomessa aika ikävä ala kun tukkipuun hintaa ei tosiaankaan sanele sahojen lopputuotteen myyntihinta. Ja nekin myydään usein jonnekin Aasiaan, että neuvotteluvara on aina vähän mitä on. Ollaan vähän niin kuin markkinoiden uhri. Raaka-aine voi nousta ilman, että asialle voi juuri tehdä mitään ja vastaavasti myyntihinnat tippua. Tällä kertaa toki hyötyvät siitä, että myyntihinnat nousivat nopeammin kuin raaka-aine, mutta tämä ei ole mikään normi tai yleinen asia. Sellupojat kun operoivat ihan pikkaisen eri marginaaleilla ja laittavat aika surutta sitä lautakelpoista tukkia selluksi ja puun hintakin saa nousta, jos sikseen on. Ei siinä paljon sahureiden murheet paina. Ja jos jotain sahureilla on historiallisesti ollut niin murheita.

Näytä koko viesti
Fortum - 8.11.2022 09.15

Pekki kirjoitti:

Täältäkin varmaan löytyy jokunen lakioppinut ja rahoitusmaailmassa kiinteämmin vaikuttava henkilö - niin voisiko joku avata että miten tämä kyseinen järjestely voi olla ihan validi. Käsittääkseni kyseisen kioskin luottoluokitus (S&P, Fitch) on BBB, joka on vielä investment grade luokitus (rimaa hipoen mutta onpahan kuitenkin). Toisin sanoen luottoluokitus ei ole missään roskaluokassa, jota tämän lainan ehdot tuntuu olevan. Ja vielä jatkona kun yleensä kaikenlaisille liiketoimille on hyvä löytyä jonkinlainen peruste, niin ehtoihin on otettu mukaan vaatimus, että lainasta täytyy nostaa tietty osuus tiettyyn päivään mennessä - minkä ihmeen takia kyseinen ehto on olemassa? ja vielä suurempana minkä ihmeen takia tätä on nostettu jos sitä ei nyt tällä hetkellä edes tarvita? Vallilasta tai jostain muusta lokaatiosta voi käydä kinumassa jotain kohtuuhintaisempaa RCF:ää tai muuta vastaavaa, jos sitä lyhytaikaista rahoitusta "ehkä tarvitaan".

En ole varsinaisesti hetkeen toiminut yhtiöoikeuden parissa, mutta lähtökohta on näissä aina se, että jos toimelle löytyy liiketaloudelliset perusteet niin se on ok. Millään muulla ei taida oikein olla väliä. Käytännössä vaatisi, että tämä laina on nyt myös yhtiön (ja sitä kautta muidenkin omistajien) edun mukaista. Se on sitten vaikea sanoa enempiä tutkimatta onko ehdot oikeasti huonommat kuin Fortum olisi muualta saanut. Käytännössä lainaehdot ovat omaan silmään nyt sellaiset, että riittäviä määriä rahaa ei olisi saanut muualta about mitenkään ja yhtiö kokee, että rahalle on oikeasti tarvetta. Lonkalta sanottuna vaikuttaa kyllä aika nihkeiltä ehdoilta, mutta energiasektorille isot lainat voivat olla vähän tiukassa sektorin epävarmuuden takia. EU:n hienojen vakuusvaatimusten takia Fortumiinkin liittyy merkittävä likviditeettiriski, mistä yhtiökin on puhunut avoimesti.

Toki jos tuossa ei ole edes kyselty muita rahoitusratkaisuja, niin kyllähän tuossa katse kääntyy johtoon ja pääomistajaan, että mitenköhän tämän voi liiketaloudellisesti perustella, että vaihtoehtoja ei ole tutkittu kun ehdot eivät ole kuitenkaan erityisen hyvät. Sitten vastuu kohdistuisi myös yrityksen johtoon, vaikka tämä vielä harvemmin realisoituu.

Peitelty osinko ei liene tässä kovin relevantti, koska kyseessä on verotussääntö ja se ratkaisisi lähinnä, että pitäisikö Solidiumin saamia rahoja verottaa korkotuloina vai pääomatuloina. Osakeyhtiölain 13 luku varojenjaosta ja tarkemmin 1 § kohta toisaalta sanoo, että "Muu liiketapahtuma, joka vähentää yhtiön varoja tai lisää sen velkoja ilman liiketaloudellista perustetta, on laitonta varojenjakoa.". Näissä on sitten palautusvaatimuksia sun muita. Ja toki vaikutusvallan väärinkäyttöön perustuvia lunastusvaatimuksia, jos yhdenvertaisuus ei toteudu "Yhtiökokous, hallitus, toimitusjohtaja tai hallintoneuvosto ei saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella."

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 1.11.2022 08.30

Etuosto-oikeudet tai lunastuslausekkeet lienevät nykyään harvinaisia noissa yhtiöjärjestyksissä? Ainakin tuollaiset räikeimmät euron myynnit voisi jossain määrin kitkeä pois, että itse saattaisin harkita jossain syrjäkylässä. Toki saattavat tehdä myynneistä entistä vaikeampia, kun ostaja ei etukäteen tiedä saako edes ostaa. Toki äkkiäkös sitä K2 olisi tuossa laittanut kauppahinnaksi 30k€ ja maksanut sen itse, mutta silloin ainakin pitää tehdä enemmän laittomuuksia kuin nykyisessä järjestelyssä. Bad faithin jne. näyttäminen on aika haastavaa. 

Ymmärrän minäkin, että arvottomista ja varsinkin tappiota tuottavista omaisuuseristä halutaan eroon. En paheksu eurolla myyntiä, mutta jos ei suostu nielemään tappiota, vaan lähdetään tuollaisiin kikkailuihin, jossa parhaimmillaankin vittuillaan tai pahimmillaan tehdään rikoksia, niin paheksun. Varsinkin, jos siitä omaisuuserästä olisi tosiaan päässyt irti ilman kyseenalaisia järjestelyitä.

Näytä koko viesti
Eläköityneen optiospekulantin portfoliosijoitukset - 12.4.2021 11.36

Ihmisen mieli on jännä. Samat ihmiset, jotka eivät halua rokotetta riskien takia ovat usein niitä, jotka kuitenkin lähtevät kaduille vastustamaan pakotteita isoissa joukoissa. Herää äkkiä kysymys, että vastustetaanko niitä rokotteita tuon 1:300 000 riskin takia vai ehkä jostain muusta syystä. Jos pitäisi veikata, niin sitä rokotetta olisi halunnut ottaa melkein yhtä moni ihminen ennen tietoa veritulpista kuin tiedon jälkeenkin.

Väittäisin, että jotain confirmation biasia on ilmassa, kun on ensin valitettu pitkään, että rokote on varmasti vaarallinen eikä testattu tarpeeksi, joten sitten tartutaan kaikkeen mitä löytyy. Ja jos ei olisi mitään löytynyt, niin johtuu siitä, ettei haluta kertoa riskeistä, että lammaslauma ei alkaisi pelätä totuuden edessä.

Näytä koko viesti
Citycon - 23.3.2021 10.50

Hynägrande kirjoitti:

Ainakin Nordnet näyttää tämän väärin niin että olisi tulossa 0,5 euroa osinkoa eilisen perusteella. Näin ei taida olla vaan tulossa on 0,08 euroa:

Tein muuten alkuun saman laskuvirheen, kun luin tiedotetta. Korjaan siis kuitenkin, että 0,05+0,075=0,125.

Näytä koko viesti
Kreate - Vaativan infran erikoisosaaja | Listautumisanti - 11.2.2021 08.24

jonesi_600 kirjoitti:

Mites onnistuuko tuota merkitä kahteen omaan henkilökohtaiseen salkkuun? Mieli tekisi merkitä seka OST:ille että AOT:lle. Rikkooko jotain sääntöjä? Pikasella silmäilyllä en säännöistä löytäny mitään tuosta.

Ei pitäisi onnistua. Antiesitteessä ainakin lukee, että voi antaa vain yhden sitoumuksen ja jos antaa useamman, niin vain eka lasketaan. Löytyy tuolta osallistumisoikeus sekä sitoumusten vähimmäis- ja enimmäismäärästä sivulta 30 esitteestä. Olettaisin ainakin, että vaikka lähtis samasta pankista niin nuo ovat erillisiä sitoumuksia, mutta en ole kyllä asiantuntija aiheesta.

Näytä koko viesti
Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 29.1.2021 09.13

Vaikka toivoitkin rauhaa, niin minäkin kirjoitan tänne, että kyllä näitä teikäläisen tekstejä mielellään lukee. Harvemmin sitä vain jaksaa käydä kirjoittamassa tänne pelkästään, että hyvä teksti, vaikka kai sitäkin voisi harrastaa. Internet tuppaa kyllä yleisesti toimivan siten, että jos ei ole mitään huonoa sanottavaa niin ollaan hiljaa.

Mutta kuitenkin. Hyvää duunia olet tehnyt ainakin allekirjoittaneen sivistämisessä tässäkin asiassa. Toivottavasti into kirjoitteluun ei tästä katoa pysyvästi, vaikka kyllähän se hyvä on välillä ottaa etäisyyttä, jos rupeaa käymään raskaaksi.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 12.1.2021 11.43

ItiksenKiekko kirjoitti:

Jos laitan ostotoimeksiannon esim. 1000kpl @5,00€, ostostani toteutuu viidennes eli 200kpl. Kulut ruotsiin 10€. Voinko enää muuttaa toimeksiantoa niin, että nostan hintaa lähemmäs myyntilaitaa maksamatta toista 10€ kulua? Osake siis pääsi karkaamaan useamman prosentin ylöspäin. Varmaan tyhmä kysymys :D #pilkillä


https://www.nordnet.fi/faq/698-miten-vaelityspalkkio-maeraeytyy-jos-toim...

Syötetyn toimeksiannon hintaa voi muuttaa alas/ylös ja kappalemäärää alas ilman uuden välityspalkkion veloitusta. 

Jos tuo ohje vielä voimissaan, niin voit hilailla ylös.

Näytä koko viesti
Thunderful Group/ Lelumyynti Ky / Amo Oy IPO - 7.12.2020 10.13

Itsekin merkkasin ja tarkoitus oli myydä, kun odotin jonkinlaista nousuavausta. Ei muuten yhtään harmittanut katsoa tuota avausta, kun salkkuun siunaantui 0 osaketta. Hauska harrastus tämä sijoittaminen. Varsinkin näin maanantaiaamuna.

Näytä koko viesti
Varallisuus kuoleman lähestyessä - 21.2.2020 11.15

Teemu JT kirjoitti:

Jälleen yksi mielenkiintoinen ketju seurailtavaksi, hyvä yes

Olen joskus yrittänyt selvittää, estääkö mikään käyttämästä omien varojen lahjoittamisessa välikätenä bulvaaneita välttyäkseen kolmen vuoden odotukselta uuden verovapaan lahjan antaakseen (lue: välttyäkseen lahjaverolta). Verottaja näkee lahjan kuitenkin yksittäisen lahjansaajan ja lahjanantajan välisenä tapahtumana. Viiden kaverin kautta kierrätettynä verovapaan lahjan enimmäismäärä nousisi kuitenkin jo 25 kiloon.

Näkeekö joku tälle esteitä tai onko jopa kokemuksia? Sukulaisien puolesta lähinnä kyselen, oma ikä ja stäkki ovat vielä sitä luokkaa, että murehdin omistani sitten 2060-luvulta alkaen.

Ei menisi läpi verottajalta. Lakeja tuossa ylempänä jo lainailtiin. Ketjutoimet on yksi yleisimmistä kielletyistä asioista, eli tehdään useita oikeustoimia peräkkäin verohyödyn saamiseksi, vaikka onnistuisi yhdelläkin. Tässä on lähinnä kriteerit, että tehdään useita oikeustoimia yhden sijasta, ketju on ennalta suunniteltu ja tarkoituksena verojen välttäminen. Jos siis alun perin lahjoitat rahaa toiselle siksi, että tämä voisi lahjoittaa ne eteenpäin, niin verottaja vain katsoo, että olisi lahjoittanut suoraan.

En ole törmännyt, että kukaan olisi tehnyt, mutta olen 90% varma, että ei menisi läpi.

Näytä koko viesti