Olet täällä

Baisti

Baisti

  • Liittynyt 20.2.2016
  • 19 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Sijoitustiedon kysymysketju - 20.2.2018 12.04

Kiitos hyvästä vastauksesta ja linkistä!

 

 

Sijoitustiedon kysymysketju - 19.2.2018 21.02

Kysymys liittyen lahjana saatujen osakkeiden verotukseen:

Ville Verosuunnittelija on ostanut 100 Firma oy:n osaketta hintaan 10 e/kpl. Osakkeiden hankintahinta on siis 1000 e. 

Firma oy:n osakkeiden hinta nelinkertaistuu. Jos Ville myy osakkeet, hän saa 4000 e. Villen myyntivoitto on siis 3000 e, joten Ville maksaa myyntivoittoveroa 0,3 x 3000 e eli 900 e.

Entä jos Ville lahjoittaisi osakkeensa  vaimolleen Vaimo Verosuunnittelijalle? Lahjaveron alaraja on 5000 e, joten lahjaveroltakin välttyisi. Jos Vaimo Verosuunnittelija myy lahjaksi saamansa osakkeet myöhemmin, lasketaanko vaimon hankintahinnaksi Villen alkuperäinen 1000 e vai lahjansaantihetken arvo 4000 e? 

Oletan, että lahjansaajan verotustekninen hankintahinta on osakkeiden arvo lahjoitushetkellä. Jos näin on, eikö avioparin kannattaisi lahjoittaa ristiin toisilleen mahdollisimman paljon nousseita osakkeita vajaalla 5000 eurolla aina kolmen vuoden välein? Lahjaveroa ei näin joutuisi maksamaan, ja kumpikin saisi hilattua hankintahintaa ylöspäin.

 

Technopolis - 26.1.2018 12.02

Technopolis lunastaa takaisin 75 miljoonan euron hybridilainansa (Kauppalehti)

Tätä kai on pidetty jo ennakkoon käytännössä varmana, mutta hyvä uutinen silti!

Technopolis - 28.11.2017 12.56

Bergh perustelee itse myyntejään verotussyillä.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ap-kaj-gustaf-bergh-myi-stockmann-omi...

Bisnes ja etiikka - 24.10.2017 21.50

Tämä pari vuotta vanha Atlanticin artikkeli kertoo Generation Investment Managementista, jonka pyörittämisessä Al Gore on mukana. Yhtiö valitsee sijoituskohteensa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Vuonna 2015 firma hallinnoi 12 miljardin usd:n sijoituksia. Artikkelin mukaan Generation saavutti vuosina 2005-2015 yli 12 prosentin vuosituoton, kun MSCI World Index tuotti samalla ajanjaksolla 7 prosentin vuosituoton. En jaksanut selvittää, miten Generationilla on menyt vuoden 2015 jälkeen indeksiin verrattuna.

Kymmenen vuoden ajanjaksolla voi toki saada ylituottoa tuurilla (tikkaa heittävät apinat -metafora). Luultavammin kyse on siitä, että Generation oli edellä aikaansa: sijoitti "kestävästi" ennen kuin siitä tuli trendi, mikä voi selittää ylituottoja. Olen silti innoissani, jos on edes pieni mahdollisuus sille, että eettinen sijoittaminen ei tarkoittaisikaan tuotosta tinkimistä vaan mahdollisuutta ylituottoon. "Conscience do cost", sanoi The Wire tv-sarjan hahmo nimeltä Butchie. Ehkä hän oli väärässä.

Technopolis - 11.10.2017 13.22

Olet aivan oikeassa. Kiitos korjauksesta!

Opin tästä sen, että koliikkivauvan isän ei pitäisi suunnitella minkäänlaisia taloudellisia päätöksiä erittäin huonosti nukutun yön jälkeen. smiley

Technopolis - 11.10.2017 11.12

BlackRock liputti omistusosuutensa Technopoliksesta nouseen yli 5 prosentin. Maailman suurimpana (?) kiinteistösijoittajana BlackRockin ostoissa ei välttämättä ole mitään ihmeellistä. Koska BlackRock osti juuri Spondan, aloin pohtia, voiko liputusilmoituksesta tehdä jotain johtopäätöksiä BlackRockin aikeista. Onko kelassani mitään järkeä? Vai onko tämä vain business as usual?

Sijoitustiedon kirjakerho - 11.9.2017 10.40

Pari podcastvinkkiä Oliverin suosittelemien erinomaisten podcastien lisäksi:

Bloombergin Masters in Business on hyvä. Podcastit ovat noin 45-90 minuuttisia yhden vieraan haastatteluja. Toimittaja ei ole kovin kriittinen vieraitaan kohtaan. Useimmissa jaksoissa toimittaja jopa kuulostaa avoimesti fanittavan vieraitaan. No - ehkä sen takia hän on saanut podcastiinsa niin kovia nimiä vieraiksi. Kritiikittömästä otteestaan huolimatta podcast on kuuntelemisen arvoinen. Masters in Business -haastattelun kuunteleminen on hyvä tapa saada yleiskuva podcastvieraan elämäntyöstä. Suosittelen erityisesti Jack Bogle, Ed Thorpe ja Michael Lewis -jaksoja.

NPR:n Planet Money on vaihtelevantasoinen, parikymmenminuuttinen kaksi kertaa viikossa julkaistava radio-ohjelma/podcast. Välillä podcast on todella köykäinen, mutta parhaimmillaan todella mielenkiintoinen. Suosittelen erityisesti podcasteja Intian käteisuudistuksesta ja tarinasta parinkymmenen dollarin koristossuista.

EDIT: Pakko suositella vielä Yuval Noah Hararin Sapiens-kirjaa! Jos ei jaksa tarttua ihmislajin historia -teokseen, Harari oli vieraana Masters in Businessissa.

Nokia - 8.9.2017 14.02

Osaako joku selittää Nokian voimakkaan kurssiliikkeen tänään? Tällä hetkellä -3,7% taulussa - kauppaa käydään hintaan 4,978e. Minun silmiini ei nopealla uutisten selailulla osunut sen kokoluokan uutista, joka selittäisi noin ison kurssiliikkeen noin suurivaihtoiselle osakkeelle. 

Technopolis - 23.3.2017 11.21

Technopoliksen yhtiökokous on tänään klo 13. Täälläkin on pohdittu moneen kertaan, mitä yhtiö voisi tehdä toisin. Osa on jopa lupaillut menevänsä yhtiökokoukseen esittämään kritiikkiä hallitukselle rakentavassa (?) sävyssä. Toivottavasti saatte suunne auki, ettekä vain keskity kampaviinerien syömiseen. :)

Olisin kiitollinen, jos joku jaksaisi postailla palstalle yhtiökokouksen tunnelmista ja referoida käytettyjä puheenvuoroja ja yhtiön johdon ja hallituksen vastauksia.