Olet täällä

Baisti

Baisti

  • Liittynyt 20.2.2016
  • 36 viestiä
  • 4 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Remedy Entertainment - 2.5.2018 12.23

Remedyn osake on tänään mukavassa 20 % nousussa. Vaihtokin on moninkertaista tavanomaiseen päivään verrattuna.

Remedy Entertainment - 2.5.2018 9.44

Remedy julkistaa tietoa P7-peliprojektistaan kesäkuussa Los Angelesissa järjestettävillä E3-messuilla. Linkki uutiseen tässä. Näyttää siltä, että projekti etenee suunnitellun aikataulun mukaisesti. Hyvä, hyvä!

 

 

Artikkelitoiveet - 19.4.2018 18.43

Näyttäisi siltä, että työhuonevähennyksen saa tehdä sekä ansiotuloista että pääomatuloista - tietyin ehdoin:

”Jos verovelvollinen käyttää työhuonetta myös muiden tulojen, kuten esimerkiksi maatalouden ja metsätalouden tulojen tai pääomatulojen hankintaan, voidaan työhuonevähennys tehdä myös näistä tuloista. Kaikissa tulolähteissä ja tulolajeissa myönnettyjen työhuonevähennysten yhteismäärä voi olla enintään 820 euroa verovuodessa, jos verovelvollinen ei esitä selvitystä suuremmista kustannuksista.”

Lähteenä on Veronmaksajien keskusliitto. Luvut ovat vanhentuneita, koska tuo on ohjeesta vuodelle 2016. Uudemmasta ohjeesta en löytänyt mainintaa asiasta.

Lähde: https://www.veronmaksajat.fi/Veroilmoitus/esitaytetty-veroilmoitus-2016/muut-tulonhankkimiskulut/

Artikkelitoiveet - 17.4.2018 14.10

Tuossa Sijoittajan verovähennykset -artikkelissa mainittiin, että satunnaisten tulojen hankinnasta saa tehdä 210 euron työhuonevähennyksen. Oletan, että tämä vähennys liittyy nimenomaan pääomatuloihin.

Jos saan tehdä työhuonevähennyksen ansiotuloista (esim. 410 euroa), saanko tehdä toisen erillisen 210 euron työhuonevähennyksen pääomatuloista? 

Remedy Entertainment - 13.4.2018 11.24

Kiitti! Julkaistiin minuutti minun viestini jälkeen. smiley

Remedy Entertainment - 13.4.2018 11.20

Remedyn osakkeella tehtiin tänään iso melkein 300 000 osakkeen kauppa hintaan 5,9 e osakkeelta. Normaali päivävaihto on ollut suuruusluokkaa pari tuhatta osaketta. Tämän suurkaupan jälkeen kurssi hyppäsi noin seitsemän prosenttia - tosin normaalilla minivaihdolla.

Tietääkö joku, mistä on kyse?

Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 19.3.2018 22.18

Korjaus edellisen viestin esimerkin laskuun. Veroja menisi tietenkin 200 e. Tämä ei ole onneksi olennaista pointtini kannalta.

Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 19.3.2018 20.59

Akin kolumnissaan kuvaamassa sijoitustilimallissa olisi se suuri etu, että sijoitustilin sisällä voisi balansoida omistuksiaan ilman veroseuraamuksia. Kuvitellaan, että haluan omistaa osakkeita A ja B yhtä suurilla osuuksilla. Ostan molempia 1000 eurolla. Osake A:n kurssi pysyy muuttumattomana, mutta B:n arvo kolminkertaistuu. Tässä tilanteessa haluaisin myyda B:tä tonnilla ja ostaa A:ta näillä rahoilla. Salkku olisi taas balanssissa. Nykyisellä verotusmallilla kynnys myydä on korkealla, koska verottaja veisi välistä 300 e (30 % verokannalla). Akin kuvaamassa sijoitustilimallissa ongelmaa ei olisi, koska verot tuotosta maksetaan vasta, kun rahaa otetaan pois sijoitustililtä.

Ruotsin isk-tili, josta kerroin yllä, laajentaa tämän edun myös isk-tilin ulkopuolelle. Koska isk-tilistä maksetaan vuosittaista varallisuusveroa, eikä myyntivoittoja veroteta, isk-tililtä voi nostaa rahoja vaikka asunnon ostamiseen ilman, että verottaja vie välistä. Tämä on järkevä tapa hoitaa sijoitusten verotus minun mielestäni. On hölmöä, jos verotus ohjaa sijoituspäätöksiä. Veroja pitää toki kerätä, mutta ne pitäisi kerätä tavalla, joka ohjaa käyttäytymistä mahdollisimman vähän. Poikkeuksena ovat tietenkin haittaverot (esim. tupakkavero), joilla nimenomaan pyritään vaikuttamaan käyttäytymiseen.

En oikein osaa arvioida, kuinka suuri Suomeen tuodun isk-tilin vuosittain maksettavan pääomaveroprosentin tulisi olla, jos isk-tilimallilla haluttaisiin kerätä sama verokertymä kuin Suomen nykyisillä sijoituksiin kohdistetuilla veroilla. 

 

Osakesäästötili tul(l)ee vihdoin Suomeenkin - 18.3.2018 22.34

Akin kolumnissaan kuvaama sijoitustilimalli toimii kuin vakuutuskuori. Kuoren sisällä saa veivata omistuksiaan ilman veroseuraamuksia ihan miten haluaa. Veroja maksetaan vasta, kun varoja nostetaan pois kuoresta.

Ruostin sijoitustilimalli (investeringssparkonto eli isk) on myös mielenkiintoinen. Tilin sisällä saa ostaa ja myydä ilman veroseuraamuksia. Sekä osingot että myyntivoitot ovat verotonta tuloa. Jos ymmärsin oikein, veroja ei makseta myöskään, kun varoja nostetaan pois tililtä. Isk-tilillä olevasta omaisuudesta maksetaan kerran vuodessa varallisuusveron kaltainen vero. Veron laskukaava on melko monimutkainen, mutta se vaikuttaisi olevan alle 0,5% vuodessa. Tämä siis maksetaan riippumatta siitä, onko isk-tilillä olevan omaisuuden arvo noussut vai laskenut.

Lue lisää - läs mera: https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

Kiinteistövero ja varainsiirtovero - 16.3.2018 20.20

Kommentoinpa vielä sen verran, että alkuperäinen otsikkoehdotukseni Hesarin mielipidekirjoitukselleni oli "Varainsiirtovero alas, kiinteistövero ylös!". Mielipidesivujen toimitus muutti otsikoksi "Muutimme perheenlisäyksen vuoksi kaksiosta kolmioon – varainsiirtovero vastasi yli viiden vuoden lapsilisiä". Toimituksen valitsema otsikko vastaa ihan hyvin kirjoituksen sisältöä, mutta on jotenkin sävyltään semiuhriutuva. Tarkoitukseni ei ollut uhriutua.

Ymmärrän hyvin, miksi toimitus teki tuon ratkaisun: klikkejä tulee varmasti enemmän. Uhriutuvaan sävyyn kirjoitettu otsikko perheen kohtalosta kiinnostaa klikkaamaan enemmän kuin otsikko, jossa on sana vero kaksi kertaa. Aamulla kirjoitus oli pari tuntia top 5 -luetuimpien juttujen joukossa. Tietenkin otsikkovalinta johti myös siihen, että iso osa Hesarin kommentoijista tulkitsivat kirjoitukseni niin, että vaadin vain itselleni lisää etuja ja vaadin muita maksamaan kaikki verot. Ikäänkuin olisin sanonut, että lapsilisät kelpaavat kyllä, mutta minua ei saa verottaa. Ehkä väärinymmärrys oli tahatonta - ehkä tahallista. 

Tässä linkki alkuperäiseen tutkimukseen, josta Hesari teki jutun ja kirjoitti pääkirjoituksen. Kun kirjoitin tekstini, en ollut lukenut alkuperäistä tutkimusta. Olin puhtaasti Hesarin välittämien tietojen varassa.