Olet täällä

Baisti

Baisti

  • Liittynyt 20.2.2016
  • 16 viestiä
  • 2 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Technopolis - 28.11.2017 12.56

Bergh perustelee itse myyntejään verotussyillä.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ap-kaj-gustaf-bergh-myi-stockmann-omi...

Bisnes ja etiikka - 24.10.2017 21.50

Tämä pari vuotta vanha Atlanticin artikkeli kertoo Generation Investment Managementista, jonka pyörittämisessä Al Gore on mukana. Yhtiö valitsee sijoituskohteensa kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Vuonna 2015 firma hallinnoi 12 miljardin usd:n sijoituksia. Artikkelin mukaan Generation saavutti vuosina 2005-2015 yli 12 prosentin vuosituoton, kun MSCI World Index tuotti samalla ajanjaksolla 7 prosentin vuosituoton. En jaksanut selvittää, miten Generationilla on menyt vuoden 2015 jälkeen indeksiin verrattuna.

Kymmenen vuoden ajanjaksolla voi toki saada ylituottoa tuurilla (tikkaa heittävät apinat -metafora). Luultavammin kyse on siitä, että Generation oli edellä aikaansa: sijoitti "kestävästi" ennen kuin siitä tuli trendi, mikä voi selittää ylituottoja. Olen silti innoissani, jos on edes pieni mahdollisuus sille, että eettinen sijoittaminen ei tarkoittaisikaan tuotosta tinkimistä vaan mahdollisuutta ylituottoon. "Conscience do cost", sanoi The Wire tv-sarjan hahmo nimeltä Butchie. Ehkä hän oli väärässä.

Technopolis - 11.10.2017 13.22

Olet aivan oikeassa. Kiitos korjauksesta!

Opin tästä sen, että koliikkivauvan isän ei pitäisi suunnitella minkäänlaisia taloudellisia päätöksiä erittäin huonosti nukutun yön jälkeen. smiley

Technopolis - 11.10.2017 11.12

BlackRock liputti omistusosuutensa Technopoliksesta nouseen yli 5 prosentin. Maailman suurimpana (?) kiinteistösijoittajana BlackRockin ostoissa ei välttämättä ole mitään ihmeellistä. Koska BlackRock osti juuri Spondan, aloin pohtia, voiko liputusilmoituksesta tehdä jotain johtopäätöksiä BlackRockin aikeista. Onko kelassani mitään järkeä? Vai onko tämä vain business as usual?

Sijoitustiedon kirjakerho - 11.9.2017 10.40

Pari podcastvinkkiä Oliverin suosittelemien erinomaisten podcastien lisäksi:

Bloombergin Masters in Business on hyvä. Podcastit ovat noin 45-90 minuuttisia yhden vieraan haastatteluja. Toimittaja ei ole kovin kriittinen vieraitaan kohtaan. Useimmissa jaksoissa toimittaja jopa kuulostaa avoimesti fanittavan vieraitaan. No - ehkä sen takia hän on saanut podcastiinsa niin kovia nimiä vieraiksi. Kritiikittömästä otteestaan huolimatta podcast on kuuntelemisen arvoinen. Masters in Business -haastattelun kuunteleminen on hyvä tapa saada yleiskuva podcastvieraan elämäntyöstä. Suosittelen erityisesti Jack Bogle, Ed Thorpe ja Michael Lewis -jaksoja.

NPR:n Planet Money on vaihtelevantasoinen, parikymmenminuuttinen kaksi kertaa viikossa julkaistava radio-ohjelma/podcast. Välillä podcast on todella köykäinen, mutta parhaimmillaan todella mielenkiintoinen. Suosittelen erityisesti podcasteja Intian käteisuudistuksesta ja tarinasta parinkymmenen dollarin koristossuista.

EDIT: Pakko suositella vielä Yuval Noah Hararin Sapiens-kirjaa! Jos ei jaksa tarttua ihmislajin historia -teokseen, Harari oli vieraana Masters in Businessissa.

Nokia - 8.9.2017 14.02

Osaako joku selittää Nokian voimakkaan kurssiliikkeen tänään? Tällä hetkellä -3,7% taulussa - kauppaa käydään hintaan 4,978e. Minun silmiini ei nopealla uutisten selailulla osunut sen kokoluokan uutista, joka selittäisi noin ison kurssiliikkeen noin suurivaihtoiselle osakkeelle. 

Technopolis - 23.3.2017 11.21

Technopoliksen yhtiökokous on tänään klo 13. Täälläkin on pohdittu moneen kertaan, mitä yhtiö voisi tehdä toisin. Osa on jopa lupaillut menevänsä yhtiökokoukseen esittämään kritiikkiä hallitukselle rakentavassa (?) sävyssä. Toivottavasti saatte suunne auki, ettekä vain keskity kampaviinerien syömiseen. :)

Olisin kiitollinen, jos joku jaksaisi postailla palstalle yhtiökokouksen tunnelmista ja referoida käytettyjä puheenvuoroja ja yhtiön johdon ja hallituksen vastauksia.

DNA - 29.11.2016 14.04

DNA:n instituutioanninkin pitäisi olla päättynyt. Arvopaperin mukaan sen piti päättyä tänään klo 12:00. Itse en ole ainakaan huomannut uutista annin pidentämisestä.Yleisöantihan keskeyttettiin ylimerkinnän takia jo viime viikolla.

Lopullista listautumishintaa ei ole vielä julkistettu, mutta tänään sekin pitäisi julkistaa.

Kaupankäynnin pitäisi alkaa huomenna pre-listalla ja perjantaina 2.12. pörssilistalla.

Jos joku muu on ollut annissa mukana spekulaatiomielellä pienten pikavoittojen toivossa, kuulisin mielelläni, miten aiotte toimia, kun kaupankäynti alkaa.

Itse en ole osallistunut aikaisemmin uuden listattavan yhtön antiin. Tavoitteenani on olla tämän veivauksen jälkeen yhtä kokemusta rikkaampi - se onnistunee, vaikka materiaalinen rikastuminen jäisikin toteutumatta.

Technopolis - 4.10.2016 14.23

Jos muistan oikein, osakeannin infomateriaalin pikkupräntissä luki, että toissijainen merkintä tehdään, niin kuin todellisuudessa tehtiin TAI hallituksen parhaaksi katsomalla tavalla. Jos hallituksella oli teoriassa valtaa päättää toissijaisen merkinnän toteutuksesta, ehkä juristin mielestä oli parempi, ettei hallitus osallistu toissijaiseen merkintään. 

Tikkurila - 28.9.2016 14.44

Tikkurila on noussut huhtikuun postaukseni jälkeen yli 30 % (noin 15 eurosta melkein 20 euroon). Tänään nousua on tullut yli 2,5 %. Kauppalehti uutisoi huhuista: http://www.kauppalehti.fi/uutiset/huhu-nostaa-tikkurilaa---osakkeesta-ma...

Pidän itseäni korkeintaan keskivertona (luultavasti keskivertoa huonompana) osakkeiden valitsijana, mutta melko hyvänä sijoittajana. Olen säästäväinen, pitkäjänteinen ja valmis ottamaan riskiä. Siksi olen pitänyt noin 90 % sijoituksistani (poislukien oma asunto) ympäri maailmaa hajautetuissa indeksirahastoissa 100 % osakepainolla ilman velkavipua. Uusia merkintöjä teen rahastoihin kuukausittain. Salkussa on aina ollut muutama yksittäinen suora osakesijoitus, jotta olisi suurempi intressi oppia uutta ja seurata markkinoita. Tikkurila on ollut salkussa noin 1,5 v. 

Pitäisikö irrottaa Tikkurilasta näillä hinnoilla? En ihan ymmärrä, miksi osake on noussut noin paljon - mitään kovin merkittävää uutista en ole lukenut Tikkurilasta kevään jälkeen. 

Minulla ei ole mitään verotus- tai muita salkun tasapainotus -syitä myydä Tikkurilaa juuri nyt. Pitäisikö kerrankin ottaa näkemystä eikä vain mennä Erolana indekseissä?

Olen kiitollinen kaikista kommenteista.