Ostin/Myin -pörssikaupankäyntiketju -

Pieni avauspositio QT:ta @37,36 eilen. Meinasi lähteä maailmalle jo +42 tasoissa, mutta tarkoitus oli ostaa pitempään pitoon ja sai jäädä

Näytä koko viesti
Fortum -
petteri kirjoitti:

 

Piensijoittaja kirjoitti:

Kyllä kai sitä sähköä on tarjolla tulevaisuudessakin samalla tavalla kuin nytkin. Sähköntuottajilla on vaan ongelmia lyödä tulevaisuuden hintoja lukkoon tässä vaiheessa

 

Ei sähköntuottajien vaikeudet myydä tulevaisuuden sähköä toki suoraan sähkön tuotantoon vaikuta. Kun kuitenkin sähkön myynnissä tärkein sopimustyyppi ovat olleet 2 vuoden määräaikaiset sopimukset, joille on usein hankittu sähköä futuureina, sähkömarkkinat ovat nyt aika sekaisin.

Mikäli markkinoilla ei ole myyjiä, ei ostajilla ole ostettavaa. Puhtaasti sähköä myyvät yhtiöt ilman omaa tuotantoa joutuvat tällöin tekemään suojaussopimukset pörssin ulkopuolella tai jättämällä hankintaa suojaamatta. Tällöin ei ole ilman valtavaa riskiä mahdollista myydä kuin markkinahintaan sidottuja sopimuksia. Sähkön tuotanto tuskin tulee sakkaamaan, mutta hintataso säilynee vielä pitkään korkealla vs. mihin Suomessa olemme tottuneet.

Fortumin ja muiden tuottajien ongelma tällä hetkellä on se, että tuotantoa on suojattu ja nämä suojaukset ovat raskaasti tappiollisia futuurihintojen noustua. Futuurisopimuksissa arvon muutos vaikuttaa välittömästi vakuusvaateeseen, jolloin kassavirta voi olla negatiivinen ja kassa tyhjä vaikka tulevaisuuden tuotanto on myyty tulevaisuuteen voitollisesti (yli tuotantokustannuksen)

 

Näytä koko viesti