Olet täällä

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 20.11.2014 08.06

Jos tosiaan oikeasti haluaa saavuttaa todellista positiivista odotusarvoa (anti-fragilea ;)), niin kannattaa todellakin lukea Nassim Talebia. Vaikka kaikki kaverin aika mullistavat ajatukset ei heti aukeaisikaan niin ainakin se toivottavasti herättää siitä uskosta, että joku voisi oikeasti kertoa sinulle "pörssin keskimääräisen vuotuisen tuoton". Viivottimella osaa piirtää lapsi ja ekonomistikin, mutta niin monimutkaisen järjestelmän ennustamiseen kuin maailmantalous, tai edes Suomen, ei ihmismieli tai yksinkertaistetut talousmallit vain taivu. Kausaliteetit ja korrelaatiot, noise ja oikeat signaalit (mustista joutsenista puhumattakaan), on sen verran kolmpleksisessa sekamelskassa että ennustaminen tehdään, niin sijoittaja kuin ekonomisti piireissä, aina jälkikäteen ja niin naurettavalta kuin se kuulostaakin silloinkin usein väärin. Hieman on monimutkaisempi tämä todellinen maailma kuin pokeri.

Tuossa pörssin "biittaamisessa" pitää ottaa huomioon, että markkinoilla liikkuu aina myös sisäpiirintietoa. Jopa Suomessa osakemarkkinat toimii sen verran tehokkaasti, että valuaatiot on kyllä yleensä sen hetkisen markkinatiedon pohjalta oikeat. Aliarvostettujen yhtiöiden hakeminen pelkästään tilinpäätöslukujen perusteella on siis yleensä turhaa. Vääriä valuaatioita löytyy sitten pörssin ulkopuolelta enemmän, mutta ne vaativat taas usein toimialatuntemusta. Tämä nyt ei tarkoita, etteikö säästöjä silti kannattaisi nykyisessä nolla-korko maailmassa pistää vaikka sitten pörssiin, mutta kannattaa ainakin kyseenalaistaa haihattelut "pörssin biitttaamisesta" ja kellua vaan pitkäjänteisesti trendien mukana, kuten suurin osa menestyvistä sijoittajista tekeekin.

Tämä on sitten täysin henkilökohtainen mielipide ja luultavasti väärä, mutta jos riskit ei hirvitä niin sijoittamisen sijaan kannattaisi harkita myös jotain yrittämistä joka vaatii jonkin verran pääomaa mutta ei mitään erityistä ammattitaitoa. Siis jotain aktiivisen sijoittamisen ja yrittämisen välimuodossa liikkuvaa ehkä. Näitä mahdollisuuksia on yleensä fiksulle ja aktiiviselle kaverille tarjolla ja tuotot biittaa ihan varmasti pörssi- tai kiinteistötuotot.

Näytä koko viesti