17.3.2023 - 19:45

Casteliero

+5484
Liittynyt:
4.3.2016
Viestejä:
1976
Artsipappa kirjoitti:

Mutta siis äänestämättä jättäminen on protesti demokratiaa vastaan? 

Ei välttämättä. Se voi olla protesti pelkästään nykyistä demokratian mallia kohtaan. Voi olla, että haluaa vaikka vielä laajempaa demokratiaa ja eduskunnan lakkauttamisen, sekä kansanäänestyksen kaikesta. Tai suppeampaa ja Usasta tuttua kaksipuoluemallia. Tai jotain muuta.

 

0
0
17.3.2023 - 20:18

hauturi

+3085
Liittynyt:
25.6.2014
Viestejä:
2313

Eikös siellä pikkupuolueissa ollut yksi (tai ehkä useampikin), joka haluaisi muuttaa nykyisen demokratian mallin? Luulisi olevan järkevämpää äänestää jotain sellaista, kuin jättää kokonaan äänestämättä, jos haluaa jotain muuta mallia nykyisen tilalle. Minusta äänestämättä jättäminen on "ihan sama" - pitäkää nykyinen malli, vaihtakaa, valitkaa ketä haluatte, minulle on ihan sama, kaikki käy.

Tietysti jos haluaisi nykyisen mallin sijaan esim. nähdä itsensä diktaattorina, niin sitten voi olla vaikea löytää pikkupuolueistakaan sopivaa.

0
0
18.3.2023 - 00:14

Oliver

+39
Liittynyt:
26.11.2015
Viestejä:
53
abdullah kirjoitti:

Te uskotte että äänestäminen muuttaa jotain, minä tiedän ettei äänestäminen muuta mitään.

Yllättävän monta alapeukkua, vaikka väite oikein tulkittuna ei ole täysin väärin.On hyvin epätodennäköistä, että yksittäisen ihmisen ääni on se ratkaiseva. Jos muutkin ajattelevat samalla tavalla, ja jättävät äänestämättä, niin mahdollisuus kasvaa sille että yksittäinen ääni ratkaisee. Klassinen peliteoreettinen tilanne siis, jossa valinnan "hyvyys" riippuu muiden pelaajien valinnasta :)  Kuntavaaleissa tilanne on usein erilainen:  https://vatt.fi/-/aanestajilla-on-kuntapolitiikassa-paljon-valtaaHieman suoremmin äänestämisen vaikuttamisesta kirjoitti Kokoomuksen Heikki Pursiainen: https://blogit.apu.fi/asiatonlehdistokatsaus/pieni-vaalisarja-3-aanestamalla-et-voi/ Toivotaan, että Hessun potentiaaliset äänestäjät eivät jää kotiin em. kirjoituksen takia! Äänen voi antaa myös ehdokkaalle, jonka uskoo olevan siinä rajoilla - tällöin on suurempi mahdollisuus sille, että juuri sinun äänelläsi on merkitystä. Toisaalta jos uskoo, että oma äänestyskäyttäytyminen, tai siitä viestiminen, vaikuttaa myös muihin, niin tilanne hieman muuttuu. Ja aina voi äänestää myös muista syistä kuin vaikuttamisen takia.  
0
0
18.3.2023 - 00:45

Kilppari

+380
Liittynyt:
14.7.2014
Viestejä:
858
Casteliero kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Mutta siis äänestämättä jättäminen on protesti demokratiaa vastaan? 

 

Ei välttämättä. Se voi olla protesti pelkästään nykyistä demokratian mallia kohtaan. Voi olla, että haluaa vaikka vielä laajempaa demokratiaa ja eduskunnan lakkauttamisen, sekä kansanäänestyksen kaikesta. Tai suppeampaa ja Usasta tuttua kaksipuoluemallia. Tai jotain muuta.

 

Mikäs oikeus kenelläkään on omia äänestämättömiä jonkun tietyn kannan taakse?

Itse jätän äänestämättä siksi, että olen tyytyväinen nykyiseen järjestelmään ja siihen, että oikeisto ja vasemmisto voittaa vuoronperään. Se antaa toivoa vuoroin molemmille puolille. 

Taas siis aihe jossa yleinen konsensus on, että äänestäminen on hyvä asia. Mutta onhan se myös vähän itsekästä.

0
0
18.3.2023 - 01:23

Artsipappa

+2049
Liittynyt:
14.7.2016
Viestejä:
1905
Casteliero kirjoitti:

 

Artsipappa kirjoitti:

Mutta siis äänestämättä jättäminen on protesti demokratiaa vastaan? 

 

Ei välttämättä. Se voi olla protesti pelkästään nykyistä demokratian mallia kohtaan. Voi olla, että haluaa vaikka vielä laajempaa demokratiaa ja eduskunnan lakkauttamisen, sekä kansanäänestyksen kaikesta. Tai suppeampaa ja Usasta tuttua kaksipuoluemallia. Tai jotain muuta.

 

Eikö näiden kannattajia tosiaan ole ehdolla..? 🤔

0
0
18.3.2023 - 02:56

Pupujussi

+56
Liittynyt:
6.9.2020
Viestejä:
66

Kannustan kaikkia äänestämään ja pienten ponnistelujen jälkeen löydän aina itsekin äänestyskoppiin. Jotenkin silti aina särähtää äänestämättömien arvostelu. En hahmota tyhjien äänien merkitystä. Vaikuttaa, että niiden merkitystä "omitaan" omasta ideologista riippuen.

Toisaalta ajattelen myös ehkä kärjistäen, äänestämätön ei mitään viestiäkään lähetä. Ylipäätään äänestämättömien niin kuin myös äänestäneiden tuloksista vedetään aina niin pitkälle johtopäätöksiä ja tulkintoja, että päähän sattuu.

Täkynä, miksi äänestää tai kannustaa äänestämään jos mielipidettä ei ole?

0
0
18.3.2023 - 07:30

segesege

+115
Liittynyt:
26.3.2020
Viestejä:
112

Kyllä äänestysprosentti minun mielestäni antaa ihan relevanttia dataa siitä miten mielekkäänä ihmiset meidän demokraattisen järjestelmämme kokevat. Jos BB-talon ja Mäntyniemen häätöäänestykset vaikuttavat omaan elämään yhtä vähän, eikä ole mitään hajua mitä ne Mepit ovat ikinä kenenkään hyväksi tehneet, on ihan ok "antaa viesti" jättäytymällä leikin ulkopuolelle. 

Tässä nyt korostuu edari-näkökulma ajankohdasta johtuen, ja ne lienevät kaikkien mielestä Suomen tärkeimmät vaalit joten niissä äänestämättömiä on helpoin kritisoida. Mutta kävivätkö kaikki täällä äänestämässä niissä jossain Kepun keksimissä sote-vaaleissa? Kumpi oikeasti saa suuremman "rutinaoikeuden", se joka väen väkisin kaivelee ehdokaslistoilta jonkun kylähullun joka haluaa hajottaa järjestelmän sisältä käsin vai se, joka ei missään vaiheessa edes alennu leikkimään idioottien keksimillä säännöillä? En tiedä vastausta, mutta joka tapauksessa ero on pieni. Siksi en oikein ymmärrä sitä kauheata intohimoa, jolla nämä yhteiskunnan tukipilarit ovat aina servaamassa äänestämättä jättäviä. 

 

0
0
18.3.2023 - 09:09

Heikin Ashi

+2421
Liittynyt:
9.2.2019
Viestejä:
843

Silmäilin eilen kadunvarteen pystytettyjä vaalimainoksia. Silmiin tarttui juliste, jonka yläosassa luki suurin kirjaimin

"Rahaa kansalle".

No mutta, siinäpä kelpo lupaus ja nerokas ajatus. Miksi tosiaan kansalaisille - kaikki vauvat ja vaarit mukaan lukien - ei valtion toimesta jaettaisi niin paljon fyrkendaalia, että jokainen on tyytyväinen?

Miksi kukaan ei ole keksinyt tätä aiemmin?  Kun kansalaiset saavat lisää rahaa, he voivat ostaa ja kuluttaa paljon, paljon enemmän ja näin Suomen talous saadaan nopeasti nousuun ja raha kiertämään! Pisnesväkikin hyrrää tyytyväisenä kun ovipumput laulaa hoosiannaa.   Muissa maissa vain kadehdittaisiin  Suomen taloudellista nousua nopeasti maailman vauraimmaksi maaksi.

Ajattelin rustata vaalikuponkiin ilman muuta  tämän puolueen edustajan numeron.

 

 

0
0
18.3.2023 - 09:58

abdullah

-244
Liittynyt:
12.11.2022
Viestejä:
40

Kertokaas sijoitustiedon nerot miten olette kokeneet äänestämisenne parantaneen asioita suomessa, sanotaan nyt vaikka viimeisen 20vuoden aikana? Voimme ottaa myös pidemmän tai lyhyemmän ajanjakson, mutta 20vuodessa ehditään jo pitämään useammat vaalit ja vallassa on useampi hallitus.

Tämähän on juuri se kummallinen todellisuus jossa elämme, äänestäminen on "tärkeää", sillä "muutetaan" asioita, se on "vaikuttamista", se kertoo "demokratiasta ja kansanvallasta". Ja joka vaalien jälkeen tuntuu ettei asiat ainakaan paremmaksi muutu, joka on johtanut siihen että ihmiset sanovat äänestävänsä vähiten huonoa vaihtoehtoa. Siis kelatkaa, tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja, joista koitetaan löytää vähiten huonoin.

Eihän tässä ole mitään järkeä jos unohtaa "demokratia" läpän ja katsoo puhtaasti toteutuneita tosiasioita. Mutta kansa haluaa toivoa ja vaalit tarjoavat sitä, toivoa paremmasta huomisesta. Ja poliitikot lupaavat toivoa koska tietävät kuinka hyvin se myy ja edistää heitän poliittista uraansa.

"Pulinat pois, kansa on puhunut" on vakio slougan äänestystuloksen ratkettua. Mutta kuinka monta pettynyttä äänestäjää ensi vaalikaudella taas löytyy.

0
0
18.3.2023 - 10:11

TL

+1162
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
899

Vähän edellistä viestiä sivuten. Minua puhuttelisi ehdokas, joka yksityiskohtaisesti listaisi ja kertoisi mitä konkreettisia asioita on jo saanut aikaiseksi (joko politiikassa tai muualla yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla mutta mielellään ei urheilussa). Ja kertoisi myös mikä oma panoksensa on ollut. Ja vasta sen jälkeen kertoisi mitä asioita ja aikoo edistää ja MILLÄ KEINOILLA. Onkohan kukaan löytänyt tällaisia ehdokkaita? Saa laittaa tänne?

0
0
18.3.2023 - 13:02

Jones

+80
Liittynyt:
25.10.2015
Viestejä:
41

Äänestämisen kannattavuus tai kannattamattomuus on mielenkiintoinen aihe. Itse kyllä pidän sitä aivan selkeästi kannattamattomana toimintana puhtaasti kustannus-hyötyanalyysin kautta tarkasteltuna. Jos käytät sopivan ehdokkaan hakemiseen vaikka puoli tuntia ja itse äänestämisen toisen puoli tuntia, olet käyttänyt tunnin omaa aikaasi ja jokainen voi sitten pohtia kuinka arvottaa oman vapaa-aikansa. Sanotaan nyt vapaa-aikatunnin arvoksi vaikka 40€. Jos vielä leikitään, että ääni on annettu ehdokkaalle joka ajaisi omia etujani, niin takuuvarmasti keskimäärin ääneni ei tuota minulle 40€ hyötyä. Yleensä sillä ei tosiaan ole mitään merkitystä.Vasta-argumenttina tähän kuulee usein "no mitä jos kaikki ajattelisi noin?". Sitten tietysti asia olisi eri, mutta kun kaikki eivät ajattele. Vältänhän itsekin salille menemistä ruuhka-aikaan klo 16-18 ja menen mieluummin jo klo 15. Yhtä hyvin tuohonkin voisi todeta, että "no mitä jos kaikki ajattelisi noin?". Silloin tietysti sali olisi täysin turvoksissa kolmen aikaan ja näin ollen strategiaa tulisi muuttaa. Itse äänestän kuitenkin poikkeuksetta vaikka tiedän, ettei äänelläni ole mitään merkitystä. Äänestäminen on jotenkin kiinnostava rituaali, josta saan ikään kuin "mielihyväpisteitä". Mukavampi myös jännittää tulosta, kun on jonkun ehdokkaan kelkassa.Sekin argumentti on mielestäni huono, että juuri äänestämällä vasta saisi jonkun valitusoikeuden. Kai tuo pohjautuu ajatukseen, että on yrittänyt vaikuttaa asioihin ja siksi saa myös arvostella lopputulosta. Asioihin voi kuitenkin vaikuttaa monella tavalla ja äänestäminen on niistä varmasti heikoimmasta päästä. Voisihan sitä ajatella niinkin, että vasta kun itse on lähtenyt ehdolle ja tätä kautta oikeasti pyrkinyt vaikuttamaan, saa valittaa. Myös vaikkapa mielipidekirjoitus Hesarissa vaikuttanee paljon paremmin kuin yksittäinen ääni. Jopa nettifoorumilla kirjoittelulla voi vaikuttaa. Sanoisin, että valittaa saa aivan vapaasti, oli sitten yrittänyt vaikuttaa tai ei. Tietysti enemmän hattua nostan niille, jotka ovat pyrkineet vaikuttamaan. Noh, kaikki eivät näitä varmasti näin analyyttisesti pohdi, mutta itse tulee moista harrastettua. :)

0
0
18.3.2023 - 15:35

Heikki

+17
Liittynyt:
19.3.2020
Viestejä:
13
Jones kirjoitti:
Äänestämisen kannattavuus tai kannattamattomuus on mielenkiintoinen aihe. Itse kyllä pidän sitä aivan selkeästi kannattamattomana toimintana puhtaasti kustannus-hyötyanalyysin kautta tarkasteltuna. Jos käytät sopivan ehdokkaan hakemiseen vaikka puoli tuntia ja itse äänestämisen toisen puoli tuntia, olet käyttänyt tunnin omaa aikaasi ja jokainen voi sitten pohtia kuinka arvottaa oman vapaa-aikansa. Sanotaan nyt vapaa-aikatunnin arvoksi vaikka 40€. Jos vielä leikitään, että ääni on annettu ehdokkaalle joka ajaisi omia etujani, niin takuuvarmasti keskimäärin ääneni ei tuota minulle 40€ hyötyä. Yleensä sillä ei tosiaan ole mitään merkitystä.

Tässä ehkä kiteytyy äänestämisen ongelmallisuus, mikäli ihmiset äänestävät sillä perusteella mikä tuo itselle suurimman hyödyn, sen sijaan että äänestettäisiin ehdokkaita jotka päätöksenteollaan kehittävät yhteiskuntaa sekä yleistä hyvinvointia.

0
0
18.3.2023 - 15:46

Aki Pyysing

+12098
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6652

Äänestyspäätökseni valmistui, kun kävin kuuntelemassa pormestaria ja Pursiaista. Missioni oli selvittää, ymmärtääkö Heikki, että osa tulevista kollegoistaan eivät välttämättä ole niitä eskimoheimon kovimpia kairaajia, mutta joiden kanssa pitää silti tulla toiimeen, jos aikoo saada jotain aikaan. Hupaisaa oli, että Vartiainen sanoi Pursiaiselle kaiken, mitä mie olin meinannut kysyä.

Hämmästyttävintä oli, että St. Urho's Pubin valomerkki tulee jo 00.30 perjantaisin. Käsittämätöntä rakkaudettomuutta rahaan. 

0
0
18.3.2023 - 16:01

Jones

+80
Liittynyt:
25.10.2015
Viestejä:
41
Heikki kirjoitti:

 

Jones kirjoitti:

Äänestämisen kannattavuus tai kannattamattomuus on mielenkiintoinen aihe. Itse kyllä pidän sitä aivan selkeästi kannattamattomana toimintana puhtaasti kustannus-hyötyanalyysin kautta tarkasteltuna. Jos käytät sopivan ehdokkaan hakemiseen vaikka puoli tuntia ja itse äänestämisen toisen puoli tuntia, olet käyttänyt tunnin omaa aikaasi ja jokainen voi sitten pohtia kuinka arvottaa oman vapaa-aikansa. Sanotaan nyt vapaa-aikatunnin arvoksi vaikka 40€. Jos vielä leikitään, että ääni on annettu ehdokkaalle joka ajaisi omia etujani, niin takuuvarmasti keskimäärin ääneni ei tuota minulle 40€ hyötyä. Yleensä sillä ei tosiaan ole mitään merkitystä.

Tässä ehkä kiteytyy äänestämisen ongelmallisuus, mikäli ihmiset äänestävät sillä perusteella mikä tuo itselle suurimman hyödyn, sen sijaan että äänestettäisiin ehdokkaita jotka päätöksenteollaan kehittävät yhteiskuntaa sekä yleistä hyvinvointia.

Näin on. Itse en halua äänestykselläni omaa etuani maksimoida, vaan enemminkin kuvittelen ajavani yhteiskunnan kokonaisetua. Yllä olevassa esimerkissä tuo kustannus-hyötysuhde oli helpoin esittää oman edun näkökulmasta.

0
0
18.3.2023 - 18:20

Hantta

+149
Liittynyt:
29.1.2020
Viestejä:
156
Aki Pyysing kirjoitti:

"Taloustiede on inhimillinen tiede""Keskimääräinen kansanedustaja ei ymmärrä, että verotus vähentää hyvinvointia".Allekirjoitan @filsdeproust teesit. Myös @pursiain äänestämisen. pic.twitter.com/2XOLNOrycO

— Aki Pyysing (@AkiPyysing) March 17, 2023

Äänestyspäätökseni valmistui, kun kävin kuuntelemassa pormestaria ja Pursiaista. Missioni oli selvittää, ymmärtääkö Heikki, että osa tulevista kollegoistaan eivät välttämättä ole niitä eskimoheimon kovimpia kairaajia, mutta joiden kanssa pitää silti tulla toiimeen, jos aikoo saada jotain aikaan. Hupaisaa oli, että Vartiainen sanoi Pursiaiselle kaiken, mitä mie olin meinannut kysyä.

Hämmästyttävintä oli, että St. Urho's Pubin valomerkki tulee jo 00.30 perjantaisin. Käsittämätöntä rakkaudettomuutta rahaan. 

Silti Vartiainen äänesti "jaa" kun kokoomus varmisti kertaluoneisen ja tarkkajarajaisen elvytyspaketin läpimenon. Se todella vähentää hyvinvointia lisäten tarvetta verottaa.  

Klassinen esimerkki padasta ja kattilasta. 

"Kokoomus käänsi kuitenkin kelkkansa pelastaakseen elvytyspaketina"

"Jos kokoomuksen eduskuntaryhmän enemmistö olisi pitäytynyt alkuperäisessä päätöksessään äänestää tyhjää, olisi paketti kaatunut."

https://yle.fi/a/3-11935939

 

0
0
18.3.2023 - 19:13

jarree

+202
Liittynyt:
30.7.2014
Viestejä:
182
Aki Pyysing kirjoitti:

Äänestyspäätökseni valmistui, kun kävin kuuntelemassa pormestaria ja Pursiaista. Missioni oli selvittää, ymmärtääkö Heikki, että osa tulevista kollegoistaan eivät välttämättä ole niitä eskimoheimon kovimpia kairaajia, mutta joiden kanssa pitää silti tulla toiimeen, jos aikoo saada jotain aikaan. Hupaisaa oli, että Vartiainen sanoi Pursiaiselle kaiken, mitä mie olin meinannut kysyä.

Pursiainen on taantunut kaikkien omien projektiensa mentyä vituiks joksikin twitterin Jani Mäkelä tasamäärällä kromosomeja -tason viisastelijaksi. Se on ihan sama kuinka viisas olet, vaikuttavuus politiikassa saadaan yhteistyön avulla.

0
0
19.3.2023 - 19:48

JP

+411
Liittynyt:
12.2.2019
Viestejä:
248

Kävin eilen hakemassa persujen vaaliteltalta makkaraa ja samalla jututin ehdokasta, jonka sain kahdesta vaalikoneesta 100% vastaavuudella talouskysymyksissä. On sekin jotain, vaikka vaalikoneiden talouskysymykset ovatkin tasoa "Pitäisikö valtion velkaantua enemmän?", eroja syntyy silti. Osakesäästötilistä ei tekemissäni vaalikoneissa kysytty, joten kysyin mielipidettä siitä. Kuulemma hyvä juttu ja 50 000 euron raja pitäisi poistaa.

Jos haluaa protestoida, niin voi käydä kirjaamassa lipukkeeseen Aku Ankan, Kekkosen, tai jonkun muun klassisen "write-in candidaten". Äänestämättä jättäminen on niille, joita ei kiinnosta mihin suuntaan maata viedään ja mihin verorahat käytetään.

0
0
19.3.2023 - 19:52

Aki Pyysing

+12098
Liittynyt:
16.12.2013
Viestejä:
6652
jarree kirjoitti:

 

Aki Pyysing kirjoitti:

Äänestyspäätökseni valmistui, kun kävin kuuntelemassa pormestaria ja Pursiaista. Missioni oli selvittää, ymmärtääkö Heikki, että osa tulevista kollegoistaan eivät välttämättä ole niitä eskimoheimon kovimpia kairaajia, mutta joiden kanssa pitää silti tulla toiimeen, jos aikoo saada jotain aikaan. Hupaisaa oli, että Vartiainen sanoi Pursiaiselle kaiken, mitä mie olin meinannut kysyä.

 

Pursiainen on taantunut kaikkien omien projektiensa mentyä vituiks joksikin twitterin Jani Mäkelä tasamäärällä kromosomeja -tason viisastelijaksi. Se on ihan sama kuinka viisas olet, vaikuttavuus politiikassa saadaan yhteistyön avulla.

Tätä miekin vähän pelkäsin, mutta kävin siis livenä selvittämässä juuri asiaa, ja päädyin uuteen johtopäätökseen.

0
0
19.3.2023 - 20:18

Farseer

+2053
Liittynyt:
20.7.2016
Viestejä:
1606

Tiukat vaalit tulevat, mutta toivon että PS on suurin puolue, Keskusta ottaa torjuntavoiton (aluevaaleissa ja kuntavaaleissa onnistui), Petteri sössii puolueensa kolmanneksi ja saa lopultakin fudut. Kokoomuksen voittoa en toivo, koska sinipuna tässä tilanteessa on vielä pahempi kuin nykyinen hallitus. 

Todennäköisyys tälle tulokselle on pieni, koska Keskustan ja Perussuomalaisten kannatuspohja risteää jyrkästi. Mutta ehkä riittävästi kokoomuslaisia järkiintyy ja äänestää liberaaleja tai persuja. Ja Marin-huuma romahtaa Pirkanmaan ulkopuolella.

Vaalivedonlyönnin osalta avasin tänään pelin netissä, kun löin nämä:

Oli sen verran törkeä ylikerroin että koitin laittaa tonnia, mutta sai tuon verran.

Gallupit eivät äänestä. Keskustalla on (suhteessa kannatukseen) vahvat ehdokaslistat, ja edellisissä vaaleissa gallupit on peitottu isosti. PS on pahin kilpailija, jonka suurin ongelma on että ehdokkaat ovat pääosin paljon kehnompaa kamaa.

Esimerkiksi Aluevaaleissa gallupit antoivat 15-18 pinnaa, tulos 19 pinnaa (ei Helsinkiä, sen takia korkeampi). Kuntavaaleissa 2021 11%-13%, tulos 15%.

12% on oma arvio Keskustan kannatuksesta näissä vaaleissa ja siinä on aika hyvin varmuusmarginaalia.

Tämä myös sokkona vaikuttaa törkyisältä ylikertoimelta keskustalle. Koitin pistää satasen, mutta sain vain 2,63€. Unibetille. No, parit muuta Kambin saittia auki ja 50€ sisään.

Sitten vähän riskisempi vaaliveto. Halla-aho ei ole enää puoluejohtaja toisin kuin huippuvuonna 2019 ja Helsingissä muut ehdokkaat on nyt pakotettuja kampanjoimaan isosti. Lisäksi Rydmanilla on pitkälle samankaltainen profiili kuin Halla-aholla ja HS-vaino tuo varmasti sympatiaa. Siksi on melko todennäköistä äänimäärän laskevan. Mutta laskeeko riittävästi että tuo alitetaan (tarjolla olisi ollut alle 28000 1,82 kertoimella, mitä harkitsen). Ahneesti tähän 66€ (3 saitilta maksit).

0
0
20.3.2023 - 07:16

Lehtopöllö

+296
Liittynyt:
17.9.2014
Viestejä:
383
Jones kirjoitti:

Jos käytät sopivan ehdokkaan hakemiseen vaikka puoli tuntia ja itse äänestämisen toisen puoli tuntia, olet käyttänyt tunnin omaa aikaasi ja jokainen voi sitten pohtia kuinka arvottaa oman vapaa-aikansa.

Pahoin pelkään, että suuri osa kansasta ei käytä ehdokkaansa valintaan puolta tuntia. Tätä on varmasti tutkittu ja olisi ihan mielenkiintoista kuulla dataa asiasta, että millä perusteella ihmiset valitsevat esimerkiksi eduskuntavaaleissa oman ehdokkaansa ja millaisella prosessilla. Toisaalta siinä on myös sitä demokratian kauneutta, että jos joku arvostaa vapaa-aikaansa, niin sen ehdokkaan valinnan saa tehdä halutessaan vaikka vaalimainosten pärstäkertoimella.

Aika moni kansalainen ei varmaan seuraa politiikkaa erityisen tarkasti, mutta saattaa olla jossain määrin kartalla isosta kuvasta. Tässä vaalijärjestelmässä ääni menee ensisijaisesti puolueelle ja siten homma toimii suhteellisen hyvin, jos ihmiset äänestävät itselleen sopivaa puoluetta, puolueen sisällä sitten äänet hajoavat miten hajoavat ja suurin osa ehdokkaista jää joka tapauksessa rannalle. Tietenkin se on ongelmallista, jos puolueen X ehdokkaista joku täysin epäpätevä somejulkkis saa tunnettuutensa takia enemmän ääniä ja pääsee eduskuntaan ja samalla joku luku- ja kirjoitustaitoinen kilpailija jää tuntemattomana somejulkkiksen taakse paitsioon. Aika suuri osa äänistä menee kuitenkin suoraan "oikein", kun suomenruotsalaiset tietävät äänestää RKP:n ehdokkaita ja herännäiset kristillisiä jne. En mitenkään erityisesti arvosta ammattipoliitikkoja, jotka ovat vuosikymmenestä toiseen eduskunnassa, mutta monelle äänestäjälle on ihan OK äänestää joka kerta samaa hyväksi havaittua ehdokasta, jolloin ehdokkaan valintaprosessiksi riittää varmistaa kyseisen ehdokkaan listoilla oleminen.

Ennakkoäänestäminen on uskomattoman helppoa. Jos omaa ajankäyttöään haluaa optimoida, niin varmasti äänestäminen hoituu alle puolen tunnin. Operaation voisi kellottaa muistaessaan, mutta väitän 10 minuutin olevan helppo suoritus. Kauppareissulla Prisman aulassa äänestyspisteen ohi kävellessään homma onnistuisi todennäköisesti viidessä minuutissa.

0
0
20.3.2023 - 17:32

tonza

+1182
Liittynyt:
4.3.2020
Viestejä:
594
abdullah kirjoitti:

Kertokaas sijoitustiedon nerot miten olette kokeneet äänestämisenne parantaneen asioita suomessa, sanotaan nyt vaikka viimeisen 20vuoden aikana? Voimme ottaa myös pidemmän tai lyhyemmän ajanjakson, mutta 20vuodessa ehditään jo pitämään useammat vaalit ja vallassa on useampi hallitus.

Tämähän on juuri se kummallinen todellisuus jossa elämme, äänestäminen on "tärkeää", sillä "muutetaan" asioita, se on "vaikuttamista", se kertoo "demokratiasta ja kansanvallasta". Ja joka vaalien jälkeen tuntuu ettei asiat ainakaan paremmaksi muutu, joka on johtanut siihen että ihmiset sanovat äänestävänsä vähiten huonoa vaihtoehtoa. Siis kelatkaa, tarjolla on vain huonoja vaihtoehtoja, joista koitetaan löytää vähiten huonoin.

Eihän tässä ole mitään järkeä jos unohtaa "demokratia" läpän ja katsoo puhtaasti toteutuneita tosiasioita. Mutta kansa haluaa toivoa ja vaalit tarjoavat sitä, toivoa paremmasta huomisesta. Ja poliitikot lupaavat toivoa koska tietävät kuinka hyvin se myy ja edistää heitän poliittista uraansa.

En toki kuulu neroihin Sijoitustiedossa tai missään muuallakaan, mutta onhan se aika erikoisen lyhytnäköistä punnita äänestämistä sen pohjalta, parantaako juuri oma panos asioita vai ei. Ei tietenkään paranna. Jokaisen yksilön yksittäinen ääni on täysin yhdentekevä.

Mutta kun kyse ei ole siitä. Kyse on ainakin omalla kohdallani maailman tärkeimmän keksinnön, demokratian, syvästä kunnioituksesta. Äänestäminen demokraattisissa vaaleissa merkitsee ihmisyyttä, inhimillisyyttä, vapautta ja tasa-arvoa. Kaikkea niitä hyveitä ja tavoitteita, joiden takia on taisteltu ja kuoltu vähintään tuhansia vuosia. 

Ja sitten jotkut laskevat excelissä hyötysuhteita ja paljonko menettää aikaansa osallistuessaan tähän ihmiskunnan hienoimpaan keksintöön, joka on ainoa syy, miksi me olemme vapaita ja osa yhteiskuntaa, jossa edes yritetään luoda parempaa huomista. 

0
0
20.3.2023 - 18:43

Raise Your Weapon

-94
Liittynyt:
19.3.2022
Viestejä:
72

Mä äänestän jytkyä ja ihan vain sen takia että pääsee lukemaan kiukuttelua internetissä sen jälkeen =)

0
0
21.3.2023 - 07:37

1UP

+140
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
186
Raise Your Weapon kirjoitti:

Mä äänestän jytkyä ja ihan vain sen takia että pääsee lukemaan kiukuttelua internetissä sen jälkeen =)

Niinhän se on, persuja äänestetään ainoastaan kännissä ja/tai läpällä.
0
0
21.3.2023 - 08:40

TL

+1162
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
899
1UP kirjoitti:

 

Raise Your Weapon kirjoitti:

Mä äänestän jytkyä ja ihan vain sen takia että pääsee lukemaan kiukuttelua internetissä sen jälkeen =)

 

Niinhän se on, persuja äänestetään ainoastaan kännissä ja/tai läpällä.

Ja tämän kaltaiset kommentit satavat lujaa persujen laariin. Eli pisteet todella ovelasta äänien kalastelusta, jos viesti tulikin "persujen toimistolta". 😉

0
0
21.3.2023 - 09:21

abdullah

-244
Liittynyt:
12.11.2022
Viestejä:
40

Voisin äänestää Tuukka Kurun sinimustaliikettä läpällä. Puolueella on 88 ehdokasta ja ainakin Tampereella vihervassareilla oli mennyt sen verran tunteisiin että olivat potkineet vaalimainoksen irti keskustorin vaalimainostelineestä. Nauroin partaani.

0
0
21.3.2023 - 10:29

JR

+5096
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1507
abdullah kirjoitti:

Voisin äänestää Tuukka Kurun sinimustaliikettä läpällä. Puolueella on 88 ehdokasta ja ainakin Tampereella vihervassareilla oli mennyt sen verran tunteisiin että olivat potkineet vaalimainoksen irti keskustorin vaalimainostelineestä. Nauroin partaani.

Kirjasuositus, https://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84iti_y%C3%B6

0
0
22.3.2023 - 09:45

TL

+1162
Liittynyt:
31.7.2020
Viestejä:
899

Otsikon teemaan liittyen Hesarissa oli saisitko kokoon 6 miljardin säästöt laskuri. Minusta hassua ettei laskurissa edes ollut vaihtoehtoa, jonka valitsisin ehdottomasti ykköseksi. Olisin siis valinnut byrokratian ja virkamieskunnan radikaali vähentäminen, josta uskoisin saatavan tarvittaessa aika ison osan koko tavoitteesta. Tai no, oli siellä poliittisten erikoisavustajien määrän vähentäminen 13m€. Ilmeisesti virkamiehet.ja byrokratia on niin pyhä lehmä, ettei siitä kukaan halua leikata eikä maan valtalehtikään edes keksi ko. vaihtoehtoa. (Sipilä aikanaan taisi tätä vaihtoehtoa norminpurkutalkoillaan viritellä mutta lopulta maakunnat ja soteuudistus veivät kaiken fokuksen tunnetuin (nolla)tuloksin.)

0
0
22.3.2023 - 10:28

1UP

+140
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
186

Eilen oli taas puheenjohtaja tentissä suurten puolueiden puheenjohtajat Marin, Purra ja Orpo.

 

TM testaa henkisesti, kiitämme:

+ kiihkeää ja intensiivistä keskustelua, joka tavallista paremmin toi esiin puolueiden erot.

+ tylsän konsensus-jaarittelun puuttumista

+ kolmen kesken kaikki saivat aikaa riittävästi

Moitimme:

- siltojen polttamista tavalla, joka saattaa oikeasti estää hallitusyhteistyön muodostumista

- päälle puhumista/huutamista

Ennustamme:

- miehityksestä riippumatta heikkoa ja riitaisaa hallitusta, joka on vaikeuksissa tulevissa myrskyissä. On melko varmaa ns. "normaalit ajat" eivät edelleenkään palaa vaan isoja yllättäviä ratkottavia ongelmia riittää jatkossakin.

 

 

0
0