Välillä on kyllä ongelmana se, että kaavan johtaminen tarvii sen verran vaikeempaa matematiikkaa, ettei sitä oo järkevää siinä tilanteessa johtaa. Kaavojen johtaminen kuitenkin monesti myös havainnollistaa sitä tilannetta paremmin ja syventää ymmärrystä. Kuitenkin tietyissä tilanteissa, joissa johtaminen on pääasiassa mekaanista pyörittelyä, niin se ei tuo asiaan juurikaan lisäarvoa (vaikka laskentarutiini toki ihan hyvästä).
Ja siitä vielä kattavin suomenkielinen yliopistotason matematiikan oppikirja, jos jotain sattuu kiinnostamaan:
Tuomaksella alkaa virta loppua pattereista lopullisesti. Ei sota yhtä miestä kaipaa, mutta valitettavasti tuollakin sekoilulla on seuraajiaan. Ihmiset ovat yhdestä asiasta (kuten euron turmiollisuudesta) samaa mieltä Malisen kanssa ja sitten ne ajattelevat sen olevan nero.
Vaalitulos oli paljon parempi kuin odotin. Valtonen, Vartiainen ja Rydman saivat kaikki hyvin ääniä Helsingissä ja Lappeenrannassa Jukka Kopran kokoomus nousi ensimmäisen kerran suurimmaksi.
Hilpeinä yksityiskohtina noviisiehdokkaista valittiin sijoituskirjailija Marko Erola Valkeakoskella ja ateistibloggaaja nyk. metsäkoneenkuljettaja Laura Linkoneva Mänttä-Vilppulassa.
Turkulaisissa sen sijaan on oltava jotain vikaa, kun Aki Linden sai sieltä valtakunnan 13:ksi eniten ääniä. Miun kuplassani epäpätevää väkeä ei pyritä sijoittamaan uusiin vastuutehtäviin. Mut toista se on Turuus...
Thx, mie korjasin sitten alkuperäiseenkin. Silloin tosin menettää ulkoasun twiittiupotuksesta, ellei jaksa korjata sitäkin. Malisen upottaminen on niin raskasta puuhaa, etten viitsinyt.
Turkulaisissa sen sijaan on oltava jotain vikaa, kun Aki Linden sai sieltä valtakunnan 13:ksi eniten ääniä. Miun kuplassani epäpätevää väkeä ei pyritä sijoittamaan uusiin vastuutehtäviin. Mut toista se on Turuus...
Kertoo jotain surullista paikallisista demariäänestäjistä, että massiivisella mainoskampanjalla onnistuttiin saamaan kaikki äänet tälle yhdelle torvelolle. Kukaan muu Turun demareista ei saanut tuhatta ääntä.
Mainoskampanja itsessään oli aika hyvä esimerkki demarien rahankäytöstä. Saivat yhden valtuustopaikan lisää ja pormestarin pesti ei ollut edes lähellä, eli käytännössä paikallisyhdistyksen kassa tyhjeni mutta mikään ei muuttunut.
Paljon onnea perussuomalaisten uudelle puheenjohtajalle Riikka Purralle 😍😘! Suuret saappaat saat täytettäväksesi , mutta en epäile hetkeäkään onnistumistasi🥰! Suomi uuteen nousuun🍾🥂🇫🇮! Kiitos Jussi Halla- aho kuluneista vuosista! Teit kerrassaan upeaa työtä puolueen johdossa , mestarillisesti koulit upean seuraajan täyttämään paikkasi! Pitää nostaa hattua väsymättömästä taistelustasi suomalaisten hyvinvoinnin puolesta🤗👍! Kiitos ja kumarrus!
Tietääkös joku miten Riikka suhtautuu sijoittamiseen, osakesäästötiliin ja vastaaviin tämän palstan kannalta relevantteihin asioihin? Halla-Ahohan oli jopa rahapodin vieraana ja siinä käytiin aika laajasti läpi Jussin ajatuksia näihin aiheiisiin liittyen. Yksityiskohtia en enää muista, mutta sellainen muistikuva siitä jäi että Halla-Ahon johdolla Persut tuskin olisi ollut etunenässä ajamassa kansalaisten vaurastumista sijoittamalla. Taisi Jussi jopa todeta että hän henkilökohtaisesti vierastaa koronkin perimistä. Mahdollisena seuraavana pääministeripuolueena Riikan kannat näihin kysymyksiin voisi olla meille hyvinkin relevantteja.
Arvatenkin omasta ikääntymisestä johtuvaa, mutta historioitsija Teemu Keskisarjan kolumnit edustavat itselleni aina mieleistä luettavaa. Hän edustaa Suomessa niukalti esiintyvää yli ajan katsovaa näkemystä..
Metsän, kotimaisen omistajuuden ja teollisuuden menneisyyden merkityksen ymmärrys tulee hienosti esiin Aarre -lehteen tekemässään kolumnissa, jonka voinee jakaa kun kerran ei ole maksumuurin takana.
-Aasinsilta nykyaikaan. Aika on eri ja aivan ratkaiseva omaisuusluokka tänään on osakemarkkinat. Mutta perusasetelma on sama.
Suomalaisen omistajuuden merkitys ja sen edistäminen vie koko isänmaan asiaa eteenpäin ja suomalaisten osakkeiden omistaminen pienosakkeenomistajana on isäänmaallinen teko. Vääntö nykyään käydään korporatiivisen omistajuuden (Säätiöt, eläkerahastot, ,AY-sidonnainen sijoitustoiminta) -vastavoimana. Etenkin kysymys on tytäryhtiötaloudeksi muuttumisen riskistä. Tuleeko Suomesta omistajuuden Norsunluurannikko ja mitä tästä seuraa pitkän ajan saatossa?
Onko nykyinen Suomi kilpailukykyinen maa kansainvälisesti Suomalaisen omistajan kannalta?
Eikä iloitse Solaris-lomien Jussi Saramo. Tämä on muuten pelottava kaveri, vähän kuten Sanna Marin pienenä. Hymy pysyy naamalla, vaikka valehtelisi silmät suut täyteen. Jätin tämänkin kolumnista pois, kun en viitsinyt kerjätä taas silakkahyökkäystä.
Kuinka monta muuneltua totuutta löytyy tästä yhdestä lausunnosta?
" – Työllisyystoimia on päätetty jo alkuperäisiä tavoitteita ja edellistä hallitusta enemmän. Velkasuhdekin näyttää kääntyvän laskuun etuajassa ensi vuonna. Koulutuksen rahoitus on korkeammalla tasolla ja sote-etenee. Isoista yhdessä sovituista tavoitteista vain päästövähennykset ovat vaarassa jäädä toteutumatta, joten toinen puolisko pitää päättää nyt, ettei se jää toteutumatta, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoo. "
'En muuten usko, että nyt syksyllä nähdään ihan yhtä suurta poliittista teatteria mitä nähtiin keväällä, koska viher-vasureilla ei ole yhtä kokeneita käsikirjoittajia kuin keskustalla.
"Vihreät ja vasemmistoliitto haluavat riihessä konkreettisia toimia niin energia- ja maankäyttösektoreilla kuin myös maa- ja metsätaloudessa.
..................
Vihreiden kerrotaan jo etukäteen ”miinoittaneen” budjettiriihen ilmastoneuvottelut lukuisilla omilla vaatimuksillaan, muun muassa liikenteen päästökaupalla, turvepeltojen raivausmaksulla, sähköautojen verotuella, ja myös uholla siitä, että riihessä on saatava aikaiseksi merkittäviä ilmastotoimia, tai vihreät on valmis jättämään hallituksen. "
Tähän hommaan on herännyt Iltalehti hankkeella: "Iltalehti käynnistää tutkivan journalismin koulutusohjelman"
"Mikään määrä uutisia ei riitä paljastamaan kaikkia epäkohtia, mutta uutismedian pitää silti yrittää parhaansa, kirjoittaa vastaava päätoimittaja Perttu Kauppinen."
"Demarit ajavat kuin pyssyä käärmeeseen ensi viikon budjettiriihessä vero-ohjelmansa mukaista osinkojen lähdeverotusta." - @AkiPyysinghttps://t.co/dXbIH95XHU
Unohdin muuten kolumnista, että jos lähdevero tulisi, yhtiöt maksaisivat vähemmän osinkoja ja ostaisivat enemmän omia osakkeitaan, ja tämä kääntäisi nettoverohyödyn veromenetyksiksi. Tosin kolumni oli muutenkin liian pitkä ja miun piti kirjoittamisen välissä katsoa, kun Suomelle kävi Venäjää vastaan lentopallossa kuin jatkosodassa. Torjuntavoitto tuli, eli yksi erä saatiin.
Mutta sitä unohtelee asioita, kun kirjoittaa virkeänä ja pirteänä. Seuraavan yritän kirjoittaa kankkusessa.
Kuten olen saattanut täällä aiemminkin kirjoittaa, en oikeasti uskonut demarien olevan tosissaan tämän lähdeverosekoilun kanssa. No, ehkä sitä ensi kerralla muistaa sitten olla aliarvioimatta millenniaalidemarien taloustaidottomuutta.
Jonkin verran nykyisen hallituksen tulisi kuitenkin miettiä Suomen tulevaisuutta. Aiemmin demarit (mm. Lipponen jne) ja vihreät (mm. Soininvaara ja Sauri) kyllä ymmärsivät, millaisiin toimiin tulee keskittyä jotta me voimme täällä Suomessa ylläpitää hyvinvointitason. Mutta ei nämä nykyiset kyllä ymmärrä. Eikä muutamat edellisetkään. Tai ymmärsivät, mutta eivät voineet asialle mitään. Mutta nyt on SDP pääministeripuolueena, niin pitäisi AY väenkin vähän kuunella.
En tiedä mikä mättää, mutta kyllä Suomen kilpailukyvyn hyytyminen ja investointien määrän lasku ovat erittäin huolestuttavia. YLE:n jutusta pari kuvaa. Vuodesta 2009 suunta on ollut aivan väärä. Onko tämä nyt se Antti Rinteen / SDP mainostama "meillä taitaa olla sama suunta".
Suomi on päässyt Japanin kanssa samaan kastiin. Ruotsi on mennyt menojaan.
Ja investointien määrä.
Naapuriin on jostain syystä investointirahaa riittänyt, Suomi ja muu Euro-alue on jäänyt kelkasta. Johtuuko se siitä, että Ruotsin Kruunu on heikentynyt melko reilusti noin 10 vuoden aikana suhteessa Euroon. Kruunu alkoi heikkenemään 2013 ja silloin myös investoinnit alkoivat kasvamaan Ruotsissa. Sisäistä devalvaatiota tänne Suomeen odotellessa siis. Mutta tuskin onnistuu.
Paljon onnea perussuomalaisten uudelle puheenjohtajalle Riikka Purralle 😍😘! Suuret saappaat saat täytettäväksesi , mutta en epäile hetkeäkään onnistumistasi🥰! Suomi uuteen nousuun🍾🥂🇫🇮! Kiitos Jussi Halla- aho kuluneista vuosista! Teit kerrassaan upeaa työtä puolueen johdossa , mestarillisesti koulit upean seuraajan täyttämään paikkasi! Pitää nostaa hattua väsymättömästä taistelustasi suomalaisten hyvinvoinnin puolesta🤗👍! Kiitos ja kumarrus!
"– Lisäksi koko ajan paraneva taloustilanne jopa kriisin yhä jatkuessa on osoittanut kaikille, että etenkin talouspolitiikassa vasemmistolainen politiikka on paitsi toiminut, niin se on toiminut paremmin kuin oikeiston vaihtoehto, Saramo sanoo Kansan Uutisten haastattelussa"
Euroopan keskupankin painokoneilla ei tietenkään ole ollut tässä mitään osuutta eikä holtittomalla lainanotolla. Mitä muuten on vasemmistolainen talouspolitiikka mitä tämä hallitus on tehnyt ja mitä Saramo hehkuttaa? Velanotto ja rahan jakaminenko on sellaista?
"Saramo toteaa, että hallituskauden isoimmat voitot on puolueen näkökulmasta jo saatu. Nyt pitää hänen mukaansa jatkaa samaan suuntaan, viedä maaliin uudistuksia ja ”niin sanotusti kotiuttaa voittoja”.
Syksyn budjettiriihestä pitää Jussi Saramon mukaan tehdä ilmastoriihi eikä työllisyysriihtä."
Jussi Saramo hallituksen talouspolitiikasta ei kun siis velasta:
"..Jussi Saramo usuttaa ”muitakin kuin vasemmistoliittoa” ymmärtämään, mistä velassa on kysymys.
– Olisi tärkeää, että muutkin kuin vasemmistoliiton kannattajat ymmärtäisivät kokonaisuuden – velkaan keskittymällä Suomessa on tehty pahaa jälkeä (ja paljon lisää velkaa!), kun ihmisiä on syrjäytetty rakennetyöttömyystilastoon ja tulevaisuuteen jätetty investoimatta, Saramo kirjoittaa yhteisöpalvelu Twitterissä.
.......
– Velka-aste kääntynee koronasta siitäkin huolimatta, että verotuksen porsaanreikiä ei ole korjattu, Saramo haastaa niitä, jotka arvostelevat hallitusta velanotosta ja rakenteellisten uudistusten puutteista. "
Sipilän hallitushan budjetin melkein sai tasapainoon. Sitten tuli Marin ja putsasi pöydän. Ei edes USA:n 2008 rahoituskiriisi ja 2011 Euro-kriisi tuottanut niin paljon velkaa kun tämä hallitus ottaa.
Jos inflaatio on reilusti suurempaa kuin maksettu korko, niin eikö ole luonnollista, että velkamäärä lisääntyy? Tästä ei voi kyllä syyttää hallitusta vaan syy on keskuspankeissa. Hallitusta voi oikeestaan kritisoida siitä, mihin rahaa on sullottu eli kaikkiin turhiin jatkuviin menoihin. Suomen olisi oikeesti pitänyt velkaantua paljon enemmän ja laittaa tietet, raiteet, satamat sekä rakennukset kuntoon. Samalla olisi pitänyt edistää digitalisaation kehittymistä ja kaataa rahaa koulutukseen ja tutkimukseen. Vaikka rahaa olisi käytetty jopa tuottamattomaan toimintaan, niin korkotason ja inflaation nykysenkaltasella erolla satsaus olisi muuttunut jopa kannattavaksi. Samalla kun oltaisiin kipattu kymmeniä miljardeja kannattavaan kohteeseen, niin olisi voinut työttömyyskorvauksiakin pienentää, koska töitä kyllä olisi ollut tarjolla.
Ajatuksen siemeniä, joista osasta on helppo olla samaa mieltä.
Toki nyt on tilanne, jossa velan korko on pienempi kuin inflaatio, jolloin rahaa kannttaisi kauhoa ja investoida nimenomaan järkevästi. Ei liene kuitenkaan kovin pysyvä tilanne, että reaalikorko on näin paljon negatiivinen. Ja kun valtion täytyy joka vuosi uudelleen lainoittaa vanhoja lainoja, niin tilanne voi muuttua vuosien saatossa, kun korko nousee. Varsinkin jos EU:n keskupankin korttitalo romahtaa vaikka Italian ja Espanjan takia, saattaa korot pompsahtaa EU alueella ja siten myös Suomessa melkoisesti. Ja nythän meillä on ja tulee lisää noita EU:n elvytyspaketteja, joissa Suomi on ja tulee olemaan nettomaksaja seuraavat 50 vuotta ja niissä tuskin korko on ihan näin matala.
No vuosien saatossa voidaan sitten pienentää sitä velkaa, kun asiat on hoidettu ajoissa kuntoon. Tietysti paras aika tuohon kuitenkin meni jo. Alhasen reaalikoron aikana voidaan myös laskea liikkeelle niitä pidemmän maturiteetin velkapapereita. Suomi taas on EU:n nettomaksaja sen takia, kun valtion talous on pidetty kunnossa vähäsellä velanotolla ja korkealla verotuksella. Velkaantumalla enemmän Suomen nettomaksuosuutta olisi saatu pienennettyä.
5 prosentin lähdeveron vaikutus suomalaisen rahastosäästäjän tuottoon (ketju)
Kotimaisten rahastojen pääoma on noin 150 miljardia euroa. Siitä Suomi-osakerahastoissa on 7 miljardia euroa. Suomalaisia osakkeita on myös muissa kuin Suomi-rahastoissa, joten oletetaan, että...
1/
Karo teki laskelman, jossa rahastosijoittajien menetys lähdeveron tullessa on 4% -> 3,98%. Kun otetaan mukaan rahastosijoitukset ulkomaisiin osakkeisiin. Ja tästä päättelee, että lähdevero ei muuttaisi sijoituskäyttäytymistä.
Punakone kiittää tästä harhaanjohtavasta laskelmasta. Muutos tulee siihen osaan rahastosijoituksia, jota se koskee. Voihan toki muutosta verrata vaikka Kiinan BKT:hen ja todeta, ettei tunnu missään.
Muutos olisi edelleen 4% -> 3,8%, ja jos väittää, että tällä ei ole suomalaisiin sijoittajiin vaikutusta, ei tunne sijoittajapsykologiaa kovin hyvin.
"Lähdeveroehdotus vaikuttaa olevan paljon enemmän hyveiden signalointia omille joukoille kuin yritys budjetin pohjan paikkaamiseksi."
Toisaalta hyvesignalointi on Marinin hallituksen erikoisosaamisaluetta, joten voi tämä järjettömyys vielä toteutuakin🤔.https://t.co/Kk2Gw8OIm6
No, ollakseni rehellinen minun on vaikea suhtautua tämän hallituksen talousagendaan muutenkaan vakavasti. Jos tavoitteena on julkisen talouden vahvistamien pyöristysvirheisiin häviävällä 110 miljoonalla, joko hommassa on luovutettu jo ennen aloittamista tai sitten kapasiteetti ei riitä sen ymmärtämiseen, että miljoonan jälkeenkin jokainen luvun perään tuleva nolla nostaa suuruusluokan kymmenkertaiseksi.
Huolestuttavin juttu tässä on minusta se, että tämän demarien nykyisen johdon myötä verotuksen ennustettavuus alkaa olla heikko. Ja se on kuitenkin verotuksessa ihan ykkösasioita, jos tänne halutaan houkutella investointeja ja osaajia.
" Etlan Aki Kangasharju luonnehtii hallituksen budjettiesitystä pienten näpertelyjen budjetiksi. SAK:n Ilkka Kaukoranta puolestaan pitää sitä ”hyvänä settinä”. Elinkeinoelämän järjestöt haukkuivat tuoreeltaan ”maastapoistumisveron”, mutta Kaukoranta uskoo sen tiivistävän veropohjaa. "
Eikö veropohjaa olisi voitu tiivistää myös niin, että SAK:n ja muiden ammattiliittojen osingot laitetaan verolle? Varman olisi vielä saatu paljon enemmän, helpommin ja yksinkertaisemmin veroeuroja sillä tavalla.
" Etlan Aki Kangasharju luonnehtii hallituksen budjettiesitystä pienten näpertelyjen budjetiksi. SAK:n Ilkka Kaukoranta puolestaan pitää sitä ”hyvänä settinä”. Elinkeinoelämän järjestöt haukkuivat tuoreeltaan ”maastapoistumisveron”, mutta Kaukoranta uskoo sen tiivistävän veropohjaa. "
Eikö veropohjaa olisi voitu tiivistää myös niin, että SAK:n ja muiden ammattiliittojen osingot laitetaan verolle? Varman olisi vielä saatu paljon enemmän, helpommin ja yksinkertaisemmin veroeuroja sillä tavalla.
On kyllä aina mukavaa, että Suomesta löydetään se yksi ekonomisti (sattumalta) SAK:in listoilta joka kehuu hallituksen päätöksiä, muiden mielipiteitä ei sen jälkeen tarvitsekaan enää kysyä, kun ihan ekonomisti saatiin antamaan hyväksyntä.
(Ilta-Sanomien otsikko tämän viestin lähetyksen jälkeen näemmä vaihtunut huomattavasti neutraalimpaan, mikä on hyvä. Edeltävä oli about "Ekonomisti kehuu maastamuuttoveroa", nyt ”Pienten näpertelyjen budjetti” vai ”hyvä setti”? Ekonomisteilta vaihtelevat arviot".)
Sivut