Olet täällä

Opiskelijan sijoitusmonoblogi

Käyttäjän Saapasmono kuva
Liittynyt: 9.7.2014, 15:37
Viestejä: 3

Aloitetaan omaltakin osalta pienimuotoinen sijoitusblogi. Päivitystahti tuskin päätä huimaa, mutta omia mietintöjä tulee kirjoitettua ja toivottavasti niihin tulee järkevämpää kantaa OP:n pääkopan ulkopuolelta. Napsahti tuossa kuukausi sitten sen verran vakiosta, että päätin osan pistää osakkeisiin ja päätin myös opintolainani pääsääntöisesti sijoittaa edes puolittain fiksusti. Tämä siitäkin syystä että tällä hetkellä vedonlyönnistä voitan sen verran kuukaudessa, että tulen toimeen asumistuella ja opintotuella. Opiskelijaelämä sitten rahoitetaan betseillä.

Vajaa kymmenen vuotta tein erinäisiä duunarihommia koska en jaksanut graafisen puolen ammattitutkinnon jälkeen mennä mainostoimistoon hommiin. Pokeria en koskaan osannut pelaa, mutta onnistuin muutamista turnauksista lottoamaan kuusinumeroisen profitin. Tuosta rahasta ei toki ole mitään jäljellä. Vähän yli kakskymppisenä oli muita menoeriä. Kaksi vuotta sitten mietin jotain uutta ja mielekkäämpää, ehkä sellaista työtä mitä voisi tehdä pitempään. Pääsin sisään opiskelemaan tietojenkäsittelyä Tampereen Yliopistolle ja keväällä sain kandin kirjoitettua. Sivuaineina tullut opiskeltua markkinointia, pelitutkimusta ja joitain satunnaisia kauppiksen kursseja. Nyt kun tuli 30 vuotta mittariin, päätin että olisi aika ehkä kerätä vihdoinkin jotain säästöjä. Tästä siis idea lähti. 

Oma pohja hommaan on käytännössä nolla ja tarkoitus olisi opiskella mahdollisimman paljon aiheeseen liittyen. 30 kirjan vuosivauhtia erilaisia opuksia tulee nieleskeltyä ja ottaisin mielelläni vastaan suosituksia kirjoista. Tällä hetkellä Paras sijoitus on loppupuolella ja Onnistu osakemarkkinoilla on seuraavana jonossa. 

Tällä hetkellä rahalle ei ole elämistä suurempaa tarvetta, joten tarkoitus olisi kaikki irtoava siirtää salkun puolelle. Katki on mennyt aiemminkin uhkapeleissä, joten tappio ei sinänsä aiheuta harmaita hiuksia. Väitän kuitenkin vahvasti jokaisen euron Nordnetin puolella omaavan suuremman valuen maanataiaamuna, kuin lompakossa baarissa. Tällä hetkellä salkussa on nelinumeroinen summa suomalaisia osakkeita, mutta jatkossa on tarkoitus ottaa käyttöön esimerkiksi kuukausisäästäminen ja hankkia jotain Eurostoxxin ja SP500-tyylisiä ETF-lappuja näillä. 

Olen nyt muutamat ostot tehnyt heinäkuun alun jälkeen ja pääsääntöiseti hyödyntänyt noita alle 200€ toimeksiannon 99 sentin alennuksia. 7-9€ toimeksiantokuluilla noita osakkeita ei nyt loogisella järjellä ole ostaa noin pienissä erissä. Eka satsi oli joitain satasia ja päätin etsiä itselleni kolme osaketta joista saisi mielenkiintoo seurata pörssikehitystä ja opiskella joka päivä vähän lisää. Salkkuun lähti Outokumpua, Restamaxia ja Nokiaa. Outokummussa ei suurempaa perustelua ollut. Idea oli vähän "ei tällä isosti kuokkaan voi tulla". Oli tiedossa että on tulossa heikompi osari, mutta potentiaalia firmalla olisi. Sain tuota sillon 7,30€ hintaan, joten se on ainakin vielä plussalla. Nokiaa ostin 5G-potentiaalin takia, sekä Applen ja Xiaomi-diilihuhujen takia. Tätä tankkasin myöhemmin osarin tienoilla kun sitä sai samaan hintaa kuin ensimmäistä erää, eli 5,50€. En pidä tuota hintaa pahana. Tänään lueskeltuani Nokian Bell Labsin perustaman konsortion ideasta tarjota 5G:tä jopa valmiina palveluna, vaikuttaa tuo vielä paremmalta. Sen näkee myöhemmin. Restamaxin uusista hankinnoista olen pitänyt tämän vuoden puolella. Sain osaketta alle 8€ ja vaikka huonohko alkukesä, niin uskon tuloksen parantuvan. Vielä jos alkoholilain uudistus menee läpi, voi tuosta saada jotain isompaakin aikaan. Toki ravintola-ala on äärimmäisen haastava, mutta kai tässä joskus on pakko mennä eteenpäin.

Myöhemmin tajusin rahankulutuksen taas karkaavan käsistä, joten päätin tuupata uutta rahaa sisään osakkeisiin. Päätin napata Caverionia. Tuo oli osarin lähellä ja seuraavan aamuna kun Herlin tankkasi lisää osakkeita. Laput siirtyi itselle 6,80€ pintaa ja mitä osaria näillä tiedoilla osasin tulkita, positiivisia uutisia on tiedossa jatkossa. 

Toinen osake oli Next Games. Tätä sai alle viimeisen merkintähinnan ja mielestäni ihan hyvä diili. Tässä oli pääsääntöisesti se, että itseä on kiinnostanut suomalainen pelikulttuuri jo ysäriltä lähtien ja mobiilipelien kehitystä on tullut aktiivisesti seurattua jo ikuisuus. Pelasin tuota kyseisen lafkan Walking Dead: No Man's Landia jo aiemmin ja tykästyin peliin. Toki Fallout-fanitus voi pelimekaaniikalta innostaa, mutta pelissä oli hyvät tutoriaalit, pelaaja tuotiin peliin helposti sisään ja peliin oli laitettu niin monta osa-aluetta miksi siihen haluaisi palata muutamaan kertaankin päivässä. Toistakymmentä miljoonaa latausta, 1,5 miljoonaa kuukauttaista käyttäjää ja 500k päivittäistä on mielestäni ihan hyvä. Viime vuoden WD:n seitsemännen tuotantokauden jälkeen lisätty sisältö toi selvän piikin pelaajakantaan ja kaksi vuotta vanhalla pelille mielestäni nuo MAU ja DAU ovat hyviä lukuja. WD kahdeksannen seasonin traileri on ainakin saanut hyvän vastaanoton ja tämän pitäisi taas kerran boostaa NML:n pelaajamääriä. 

Toinen todella mielenkiintoinen asia oli E3-tiedotus Blade Runnerin uuden leffan lisenssipelistä. Yhdestäkään leffasta ei ole onnistuttu vielä tekemään mobiilipeliä, joka olisi rahasampo. Toki Angry Birdsin Star Wars oli menestys, mutta siinä yhdistyi kaksi jättiläistä. Ongelmaksi nousee tässä pelissä julkaisuajankohta. Sitä ei ole vielä ilmoitettu, mutta leffa tulee elokuvateattereihin lokakuussa. Pelin julkaisun pitäis olla todella lähellä ensi-iltaa ja onnistuessaan se avaa Next Gamesille kaikki avaimet lisenssipelien kulta-arkkuun. Ongelmaksi tuossa itse leffassa nousee Ridley Scott ja Harrison Ford. Ridley Scott on viimeisen kymmenen vuotta tuottanut järkyttävää kuraa ja ohjannut vielä karmeampaa. Onneksi sentään tätä leffaa ei ohjauksellaan pilaa. Toinen on Fordin uusi papparooli. Tiedetään kuinka arvostettu uusin Indiana Jones oli Fordin kanssa. Jos NG pystyy julkaisemaan pelin lähiviikkoina elokuvan julkaisusta, se saa tarpeellisen markkinointikoneiston ja voi olla todellinen menestys. Vaikka peli olisi kuinka hyvä, leffan epäonnistuessa siitä ei voida odottaa sellaista menestystä. Oma fiilis on että itse leffa floppaa. NG:n pääsegmentti on kuitenkin 25-43 -vuotiaat miehet ja Blade Runnerin pitäisi osua leffana onnistuessaan sinne kuin häkä. Nämä on kaikki toki täysin mutuiluita, mutta my 2 cents tästä firmasta.

Remedy olisi itsellä seuraavana ostolistalla, mutta mielestäni hinnan pitäisi painua vielä lähemmäs merkintähintaa joka oli muistaakseni 5,65€. Kasvojentunnistusteknologia nVidian kanssa kuulosti todella mielenkiintoiselta idealta ja Remedy jos joku pystyy tämän toimittamaan. Lafka on kuitenkin tunnettu siitä että keksivät aina jotain uutta. Lisäksi Remedyn yksikään peli ei ole ollut floppi. 

Ekasta opintolainaerästä ostein kuun ensimmäisenä päivänä Nokian Renkaita ennen tuota osaria. Pari duunarikaveria kertoili että ihan hyviä on odotettavissa ja näköjään osarilla mentiin odotusten yli. Ei ehkä legitein tietotoimisto, mutta ainakin ennen siellä on alemmalekin tasolle info kulkenut ihan hyvin. Toki olisi odottanut ennen osaria myös tulosvaroituksen jos jotain isompaa olisi ollut syytä pelata.

Lisäksi kahta osaketta odotan tulevaisuudessa merkattavaksi. GoForen anti pitäisi alkaa ilmeisesti loppuvuoden aikana ja olisi tarkoitus merkata sieltä mitä saa irti. Toinen firma on suomalainen pelifirma Seriously. Saattaa olla ettei kyseinen lafka listaudu koskaan. Best Fiends-brändi on hyvinkin toimiva ja tuossa haisee uudenlainen Rovio. Olisi mielenkiintoista päästä pienellä kiinni tuohonkin tikettiin.

Tälläisellä entryllä liikkeelle. Tulen jatkossa varmaan esittämään omia vielä heikosti sivistyneitä mielipiteitä omista mahdollisista ostoksista. Tarkoitus on kuitenkin ostella osakkeita pidemmälle aikavälille, eikä miettiä lyhyellä tähtäimellä. Koodausduunikin olisi tarkoitus löytää tässä loppuvuoden aikana, joten sieltä saanee lisää pelivaraa erinäisiin sijoituksiin. Vaikka nyt kaikki laput on osakkeissa, on tarkoitus tosiaan myös ETF-puolelle ja muihin mahdollisuuksiin sijoittaa. Opiskelu on vasta alussa, joten otan ehdottomasti blogeja, foorumeita ja kirjoja vastaan lukusuosituksena. 

Käyttäjän Dharma kuva
Liittynyt: 25.6.2014, 20:59
Viestejä: 1540

Vissiin Psivujen saapasmono? Tervetuloa!

Käyttäjän Saapasmono kuva
Liittynyt: 9.7.2014, 15:37
Viestejä: 3

Sama ukkeli. Kiitokset.

Käyttäjän Michael Scofield kuva
Liittynyt: 20.4.2017, 22:19
Viestejä: 12

Hei, olisi mielenkiintoista kuulla jatkossakin ajatuksiasi noista pelifirmoista (Next Games, Remedy ja myös Roviosta, jota ollaan Reutersin mukaan myös listaamassa). Ja miksei myös vertailukohtaa noista jättiläisistä Activision Blizzard, EA ym.