Olet täällä

Nuoren työmiehen hupipäiväkirja

12.1.2021, 18:42
#1
0
Liittynyt:
7.1.2021, 09:10
Viestejä:
1

Muista amatööribloggaajista rohkaistuneena ajattelin anonymiteetin turvin kokeilla raportoida tänne nuoren työmiehen sijoitusmuisteloitani rehellisesti nyt kun vielä ehtii uusien blogien aallon iskiessä, vaikka sitten itselleni muistoksi mistä lähdettiin, vaikea kuvitella että tätä joku oikeasti jaksaisi lueskella. Täältä on kyllä itse tullut lueskeltua lähes kaikki aktiiviset blogit läpi tässä vuoden aikana.

Olen 25v itselleni varsin mukavissa duunarihommissa työskentelevä kaveri, tienaan ihan ok välillä vuorotöitä ja satunnaisia ylitöitä tekemällä, nykyisellä parin vuoden työkokemuksella joku 50k vuoteen kevyellä työmäärällä (mikä on kevyt kellekkin). Sivussa opiskelen yhä amk inssiksi melko pitkällä kaavalla. Harrastuksina lähinnä kuntosalia ja alkanutkin tässä viimeaikoina ihan löytää liikunnan iloa.

Aloitin sijoittamisen aika nollapääomalla tuossa pari vuotta sitten 2018 syksyllä pienehköillä summilla indeksirahastoihin kesken jääneiden opintojen jälkeen (joita nyt tavallaan jatkan) kun sain pysyvämmän työpaikan samalla aspille asuntoon säästellen.
2019 lopussa kyllästyin tylsiin indeksirahastoihin ja möin pois jollain pikkutuotolla, osan siirsin ASPlle, ja osalla ostin ekat osakkeeni kun oli pakko jotain saada ostettua, eli ostin Tikkurilaa eikä niitä ikävä kyllä kovin kauaa jaksanut pitää mutta niistä saatu pieni voitto herätteli sijoitushaluja lisää.

Alkuvuonna 2020 keräilin kuukausittain osakesäästötilin auettua kaikenlaista salkkuun mitään mistään ymmärtämättä lähinnä Inderesiltä vinkkejä poimien. Rahaa ei valitettavasti juuri ollut keväällä koronakuopassa kun olisi pitänyt olla, täytyi nimittäin saada moottoripyörä. :) Kuitenkin jotain ihan hyviä ostoksia pohjallakin tuli tehtyä, joita olisi pitänyt ostaa paljon paljon enemmän, kuten QT jollain 21e jotka myin 50e jälkeen pieni treidi mielessä ja arvostusten noustua mulle liian korkealle. Salkku oli varsin pieni koronakuopan aikaan ja ajatusmaailma aika buy and hold, joten en mitään toimenpiteitä alkanut tekemään, vaikka olisi toki jälkeenpäin kannattanut. Tai 11e ostetut NoHot myin onneksi pois pikkutappiolla sattumalta varsin hiljaisessa ravintolassa käynnin jälkeen ennen kunnon kuoppaa, ja se osoittautuikin varsin jees liikkeeksi.
Olen ostanut suunnilleen kerran kuussa noin 1000e:llä osakkeita ja käynyt jonkun verran pientä kauppaa ja ”vaihtanut hevosia” ehkä liikaakin vuoden aikana. 

En niinkään kitsastele, että saisin enemmän sijoitettavaa rahaa kasaan mutta elämiskulut nyt vaan on vedetty tarkoituksella aika alas kun en näe saavani sen enempää iloa vaikka 700e vuokrakämpästä (asumiskulut nyt 300e/kk ja asun silti aika mukavasti vuokralla, en missään yksiössä)
Käytän kyllä mielelläni rahaa tarpeellisiin tavaroihin tai reissuihin joita toki korona-aikana ei juuri ole ollut mutta kai tässä keskimäärin +2500e nettopalkasta silti vähintään 1k jää yli tällä hetkellä.

Tarkoitus lienee kuitenkin ostaa asunto joskus tänä vuonna asp:llä, siellä on nyt reilu 12000e ja Nordnetin OST:n pääoma näyttää jotain 13000e + Nordealla AOT:llä noin 2500e edestä osakkeita. Tilillä en ole kovin montaa tonnia jaksanut makuuttaa, kun en tässä elämäntilanteessa juuri puskuria tarvitse. Opintolainaa on joku 5k ja tarkoitus kai nostaa vielä loput 15000e aikanaan kun kyllä sille jotain käyttöä löytyy.
Voittoa tuli Nordnetin mukaan 2020 OSTlle YTD +46%/+3500e, koronakuopassa käyrä näyttää jotain -35% mutta pieneen salkkuun on lisäilty runsaasti rahaa vuoden aikana. Tälläistä vuotta tuskin toista tulee mutta toivottavasti päästään jatkossakin plussalle. Voitot tuli lähinnä QT/Kamux/Sampo/Fortum/Evo holdilla ja pienellä kaupankäynnillä mielestäni hyvänoloisten tilaisuuksien näkyessä. Tyhjensin sattumalta mm. Sammot pois syksyllä avauksesta +40e hintaan ja ostelin myöhemmin takaisin.

Salkkua olen muotoillut paljon mutta nyt voisi koittaa vaan holdailla, nyt löytyy suunnilleen 28% siivut EVOa, Kamuxia ja Sampoa ja sitten pienet 8% siivut Smart Eye ja Valmet. Kolmea ekaa olen tankkaillut moneen kertaan viimevuonna ja alkuvuonna eikä ole tarkoitus myydä mitään pitkään aikaan, toki mieli voi aina muuttua.. Ajattelin nyt alkuvuonna keräillä palkoista vähän käteistä ostopaikkojen varalta mutta yleensä ostohimot kasvaa nopeasti tilillä olevan käteisen kasvaessa niin saa nähdä. Myös ASPlle pitäisi vielä vähän laittaa vuoden aikana. 
Vuoden 2021 loppuun oli tarkoitus asettaa tavoitteeksi ASP+salkut yhteensä 40k mutta katsellaan nyt jos pörssissä vuosi menee kohtalaisesti niin ehkä joutuu nostaa sen vaikka 45k. Pääomaa on nyt yhteensä jotain 28000e.

En oikeen tiedä mihin sijoittamisella pyrin mutta katsellaan josko se aikanaan selviäisi, salkkuhan on nyt lähinnä kasvuyhtiöiden peesailua täältä eri blogeista ja Inderesiltä, mutta hiljalleen tässä itsekkin opetellaan lisää ja luottoa näihin hevosiin löytyy. Aikaa mulla on ylimääräistä sen verran että tähän opetteluun ja seurailuun sitä on ihan kiva käyttää. Ehkäpä täältä osuu vaikka lisää jotain hyviä vinkkejä aikanaan.

0
+1
0
-1
0
0