Olet täällä

Kumppaniblogit

WeWork implikaatiot Indonesiassa ja muualla Aasiassa

"JOM Rahastot tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden sijoittaa Indonesian, Filippiinien, Vietnamin ja Kiinan pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin."

Kaupallinen yhteistyö:
Sijoitustiedon lukijoille JOM Rahastot ilman merkintäpalkkiota.


 

Uutisvirrassa on lähiaikoina ollut paljon juttuja yksisarvisten (tai Unicornien) eli näiden yli miljardin dollarin markkina-arvon ylittävistä alustatalouden kannattamattomista yhtiöistä, joihin on pumpattu rahaa private equity, enkelisijoittajien ja muiden riskisijoittajien toimesta huimia summia lähinnä sillä uskomuksella, että kyseisistä yhtiöistä syntyy seuraavia Amazoneita, Facebookkeja tai Googleja. Kuuluisimpia jo listattuja yhtiöitä Unicorneista ovat olleet mm. kuljetusyritykset Lyft ja Uber, joiden kurssit ovat tippuneet kymmeniä prosentteja listautumishinnoista, kun kummankaan yhtiön lähivuosien (tai tulevaisuuden) näköpiirissä ei ole positiivista tulosta. Toisaalta onnistuneita hypetettyjä listautumisia on ollut lihankorvikevalmistaja Beyond Meat, jonka kurssi on noussut moninkertaiseksi: markkina-arvo 9mrd USD, myynti 2019e 260mUSD ja liiketappio -800mUSD.

WeWorkin epäonnistuneelta näyttävä listautuminen saattaa olla tietynlainen vedenjakaja Unicornien ja etenkin näiden rahoituksen aikajanalla - tästä on puhuttu jo paljon eri finanssimedioissa parin viime kuukauden aikana. Viimeisimmän rahoituskierroksen perusteella WeWorkin arvostus on 47mrd taalaa, mutta lähiaikoina on puhuttu vain maksimissaan 10mrd taalan IPO-arvostuksesta, jonka perusteella monet sijoittajat tulevat kirjaamaan sijoituksestaan isot tappiot. Implikaatiot tästä Aasiaan ovat hyvin ilmeisiä, kun esimerkiksi Indonesiassa ja Kaakkois-Aasiassa kuuluisimpia alustatalouden yhtiöitä ovat indonesialainen Go-Jek ja singaporelainen Grab, jotka molemmat ovat aloittaneet toimintansa juuri kuljetus ja logistiikka-aloilla. Kyseisten yhtiöiden rahoittajia ovat Temasek, Tencent, Softbank, Visa, JD.com jne. Viimeisimpien rahoituskierrosten perusteella Go-Jekin valuaatio ylittää 10mrd taalaa ja Grabin n. 14-16mrd taalaa, mutta kumpikaan ei ole ainakaan vielä voitollinen. Tavoitteena kyseisillä yhtiöillä on ollut kasvattaa markkinaosuutta ja sitten jossain vaiheessa yrittää alkaa rahastaa (monetize) toiminnallaan.

Weworkin listatumishinta ja tuleva rahoittaminen herättää siis paljon kysymyksiä:

- Pystyvätkö tietyt Unicornit koskaan alkamaan rahastamaan (monetize) toiminnallaan tai siis olemaan voitollisia vai onko kyseessä vain ns. yleishyödyllinen palvelu (kuten vaikka julkinen ja veronmaksajilla subventoitu bussiliikenne), jonka olemassaolo riippuu rahoittajien taskujen syvyydestä (mm. Softbankin Vision rahaston tms. sijoittajien halukkuudesta)?

- Rahoituksen kuivahtaessa, nämä subventoidut Unicorn-yhtiöt alkavat joutua kilpailemaan samalla tasolla jo olemassaolevien yhtiöiden kanssa – tällöin selviää ovatko Unicornit todellisia yksisarvisia vai vain esimerkiksi normaaleja takseja (yhtiöitä), joilla on kiva mobiilikäyttöliittymä. Esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa Grabin tai Go-Jekin taksit ovat parhaillaan ”subventoituna” alle 10% halvempia kuin perinteisen Blue Bird -yhtiön taksit Indonesiassa tai Vinasun – yhtiön taksit Vietnamissa, joista kummatkin ovat panostaneet taksi-appeihinsä ja toimintojensa trimmaukseen ”Unicorn”-aikakautena.

- Indonesiassa Unicornit ovat myös imeneet paljon hyvin koulutettua työvoimaa perinteisten yhtiöiden palkkalistoilta, koska palkat ovat olleet parempia juuri varakkaiden sijoittajien rahojen ansiosta. Tämäkin tilanne siis saattaa muuttua lähiaikoina, joten perinteisten yhtiöiden pula osaavasta työvoimasta saattaa helpottua.

- Luonnollisesti sijoittajien kannalta merkittävä seikka on, tuleeko mahdollinen Unicornien rahoituksen tyrehtyminen ohjaamaan varoja perinteisimpiin (=voittoa tekeviin ja arvostukseltaan edullisiin yrityksiin) sijoituskohteisiin, joiden valuaatiot ovat olleet viime vuosina hyvin alamaissa?

Salkunhoitaja Juuso Mykkänen


JOM Rahastot tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden sijoittaa Indonesian, Filippiinien, Vietnamin ja Kiinan pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin."

Kaupallinen yhteistyö:
Sijoitustiedon lukijoille JOM Rahastot ilman merkintäpalkkiota.

Bitcoinista ja kryptovaluutoista turvaa koronakriisissä?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi