Olet täällä

Kumppaniblogit

Usko kurssien nousuun vähentynyt

Vaikka usko osakekurssien nousuun on uuden sijoittajabarometrin mukaan vähentynyt selvästi syksystä 2016, se on kuitenkin edelleen positiivisen puolella. Kurssilaskua ennakoivien määrän lisääntyminen kertonee epävarmuudesta, joka osakemarkkinoilla vallitsee. Reilu enemmistö aikoo kuitenkin lisätä osakkeita salkkuunsa.

Tällä hetkellä takana on kahdeksan vuoden mittainen osakekurssien nousujakso ja ennätyksellisen alhainen, jopa miinusmerkkinen korkotaso. Aivan viime kuukausien kurssikehitys perustunee pitkälti vahvistuneeseen talousdataan. Esimerkiksi ostopäälliköiden indeksit ovat olleet korkealla tasolla. Viimeisin nousurykäys sai vauhtia Donald Trumpin voitettua Yhdysvaltain presidentinvaalit. Markkinat ovat kuitenkin alkaneet empiä maailmantalouden kasvun jatkumista. Trumpin politiikan uskottavuuskin on kärsinyt kolhuja.

Kurssien nousuun luottavien määrä on tuoreen Sijoittajabarometrin mukaan laskenut puolen vuoden takaisesta tilanteesta. Nyt kaksi viidestä uskoo osakekurssien nousevan edelleen. Neljännes arvelee niiden laskevan. Saldoluku on 11. Kokeneet ja isot sijoittajat ovat selvästi pessimistisempiä, kun taas uusien sijoittajien keskuudessa usko hyviin kursseihin on vankka.

Viimeisen kuuden kuukauden aikana kaksi kolmannesta vastaajista on ostanut lisää osakkeita. Rahasto-osuuksiaan on kasvattanut reilu kolmannes. Pankkitalletukset pitävät edelleen hyvin pintansa, niitä on lisännyt 33 prosenttia. PS-tilien suosio on kasvanut yllättävänkin selvästi. Liki kolmannes on ostanut niitä lisää, kun luopujia on ollut viisi prosenttia. Myös listaamattomien yritysten suosio on hieman lisääntynyt. Sijoituskiinteistöjen hankinnoissa on niin ikään lisäystä. Asuntorahastojen suosio on sen sijaan ottanut takapakkia siitä, mitä se on ollut edellisissä kyselyissä puoli vuotta sitten. Liki kolme vastaajaa viidestä aikoo lisätä pörssisijoituksiaan seuraavien kuuden kuukauden aikana.

Sijoittajia kiinnostavissa toimialoissa jo viime barometrissä havaittu muutostrendi on vahvistunut. Lääkkeiden ja terveydenhuollon suosio on harpponut eteenpäin. Energiasektori on sen sijaan menettänyt asemiaan. Kakkossuosikki on pankit ja rahoitus. Teknologia on kolmanneksi suosituin toimiala. Konepajojen laskutrendi jatkuu. Enää 25 prosenttia vastaajista piti sitä kiinnostavana sektorina, kun kolme vuotta sitten näin katsoi 43 prosenttia. Näkemykset heijastuvat myös suosittujen yritysten listaukseen. Nokia on selkeä ykkönen ja Kone kakkonen, mutta Wärtsilä vasta sijalla 16. Nordea ja Sampo hengittävät Koneen niskaan.

Osakesäästäjien Keskusliitto ja Pörssisäätiö teettävät tutkimusyhtiö Tietoykkösellä Sijoittajabarometrin puolen vuoden välein. Tuoreimmat tulokset on luettavissa kokonaisuudessaan Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha-jäsenlehdessä 3/2017.

Lue kuinka vertaislainat ovat tuottaneet koronaviruksen aikana!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi