Olet täällä

Kumppaniblogit

Turvasatama haussa

"JOM Rahastot tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden sijoittaa Indonesian, Filippiinien, Vietnamin ja Kiinan pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin."

Kaupallinen yhteistyö:
Sijoitustiedon lukijoille JOM Rahastot ilman merkintäpalkkiota


 

”The seach for Animal Chin” oli 1987 ilmestynyt kulttiskeittileffa, jonka nimen nykyään voisi globaaleilla pääomamarkkinoilla vääntää The search for the New Reserve Currency tai The Search for new turvasatama, kun taalan ja Treasureiden statukset turvasatamina rapistuvat yhä enemmän.

Taalan alamäkeä on povattu useampian eri tahojen puolesta jo pitkään, ja monet ovat tehneet tai toteuttaneet jo suunnitelmat taalan heikkenemisen puolesta ottaen huomioon jenkkien heikentyneet fundamentit keskuspankkipolitiikan, vajeiden ym. asioiden suhteen. Toisaalta päävaluutoista, kuten euroista tai jenistä, ei myöskään keskuspankkien osalta nyt ole paljoakaan hyötyä, kun rahan arvoa tuhoava politiikka vaikuttaa jatkuvan kiihtyvällä tahdilla kaikissa näissä kolmessa päävaluuttablokeissa (eurosta oli tähän liittyen erinomainen artikkeli Sijoitustiedon sivuilla). Näin ollen siis taalan mahdollinen ja tuleva heikentyminen ei välttämättä tule näkymään mm. euroissa yhtä voimakkaana, kuten edellisen vuosikymmenen aikana, vaikka euroalueen vajetilanne (sekä vaihtotase että budjettivaje) onkin huomattavasti paremmassa kunnossa kuin USA:lla. Konservatiivista rahapolitiikkaa harrastavien maiden valuutat saattavat taas nousta paljon odotuksia enemmän, jos ja kun yllä mainittujen maiden rahapolitiikka menee yhä vain järjettömämmäksi. Esimerkiksi Venäjän rupla hyötyy, kun ottaa huomioon, että maan vaihtotase on +7 % BKT:sta ja yhä suurempi osa maan valuuttavarannoista on kultana, kun keskuspankki on myynyt lähes kaikki USA:n velkakirjat pois taseestaan. Maan osakemarkkina on myös edelleen halvimmasta päästä koko maailmassa, vaikka se on noussut 2019 aikana jo n. 40 % euroissa mitattuna. Nämä seikat eivät ole jääneet huomioimatta monien kansainvälisten sijoittajien osalta.

Toistaako historia itseään vai nouseeko S&P500 ikuisesti? Ja jos S&P500 jatkaa nousuaan, ottaako USD osumia?

Toisaalta Venäjä ei ole ainoa konservatiivista raha- ja talouspolitiikkaa harjoittava valtio vaan useammat Aasian maat ovat pitäytyneet hyvinkin konservatiivisella linjalla, mikä on alkanut näkyä valuuttojen nousuna taalaa vastaan. Lisäksi monien maiden keskupankkivarannoista kulta näyttelee yhä kasvavampaa roolia, kun taas kiinnostus USA:n velkakirjoihin on lopahtanut. Kiina esimerkiksi jo vuosien 2013-14 vaihteessa ilmoitti, että heidän strategisessa intressissään ei ole enää kasvattaa treasureiden määrää reserveissään. Toisinsanoen heidän intressissään ei ole enää rahoittaa USA:n hallituksen menoja kuten armeijaa, sosiaalimaksuja, korkokuluja, jne, jne. Tämä USA:n menojen ylivoimaisesti suurimman ulkopuolisen budjettivajeen rahoittajan poistuminen kuvioista on luonnollisesti suututtanut USAn, mikä on näkynyt vihamielisenä suhtautumisena Kiinaa kohtaan – tämä taas on kulminoitunut viime vuosien varrella nykyiseen kauppasotatilanteeseen ja muihin implikaatioihin maiden välillä. Lisäksi mitä tulee budjettivajeeseen, USA on ensimmäistä kertaa n. 70 vuoteen tilanteessa, missä ulkomaalaiset eivät enää rahoita budjettivajetta, kun ulkomaalaisten sijoittajien ostointo treasurien suhteen on laajemmalti lopahtanut erinäisistä syistä johtuen – onko treasureiden turvasatamastatus muuttumassa pitkäaikaisesta strategisesta statuksesta vain taktiseen statukseen tämän tulevan suuremman muutoksen aikana?

USA sijoittajien dilemma: sijoittaako QE:n vai yhtiöiden tuloksien tahdissa?

 

USA:n osakemarkkinan tärkeydestä

USA:n verotulot ovat nykyään myös hyvin riippuvaisia pääomamarkkinoista tulevista tuloista, joten jenkkihallituksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on alkanut olla osake- ja muiden pääomamarkkinoiden hintojen jatkuva kasvattaminen. Tämä näkyy selkeästi esimerkiksi osakemarkkinan rakenteissa, joka kannustaa yrityksiä lähes kaikin keinoin (buybacks, kirjanpito, vero ym. kikkailuin) kasvattamaan osakekursseja. Toisinsanoen, ulkomaisen rahoituksen vähentyessä, USAn hallituksella ei ole varaa ylläpitää nykyisenlaisia menoja (armeija, sosiaalimennot, korkokulut, eläkkeet, ym.), jotka ovat yli 110% verotuloista ellei pääomamarkkinat ja etenkin osakkeet jatka nousuaan. Osake- ja pääomamarkkinan heikentyminen olisi siis USA:lle katastrofi, koska se tarkoittaisi verotulojen huomattavaa heikentymistä ja kulujen leikkaamista, joka taas tulisi näkymään seuraavissa vaaleissa äänestäjien kallistumista yhä enemmän vasemmalle, veronkorotuksia ym. Näin ollen Fedin nykyinen QE-ohjelma (jota he eivät kutsu QE:ksi, koska oikea QE on FEDin mukaan on sijoittamista pitkiin korkoihin, kun nykyinen non-QE on lyhyisiin instrumentteihin sijoittamista) rahoittaa useampien lähteiden mukaan (epä)suorasti hallituksen menoja juuri pääomamarkkinoiden arvoja nostamalla.

Kuluttaja pitää vielä markkinaa pystyssä, kun taas kulutusluottamus riippuu osakeindeksien tasosta. Toimitusjohtajien luottamus toisaalta lähentelee taantumatasoja.

QT:sta QE:n aloittamiseen kesti muutaman viikon. Fed paisuttanut tasettaan n. 250mrd taalaa hieman yli kuukauden aikana.

Kuitenkin taala ja S&P500 ovat parhaillaan hyvin korkeilla tasoilla vaikka epätasapainot ovat kasvaneet. Jenkkien markkinointikoneisto on osannut luoda myös illuusion, että parhaat ja turvallisimmat sijoituskohteet (kuplat) löytyy jenkeistä, kun taas ulkopuolisen maailman (ts. niiden maiden, jotka eivät rahoita USA:n vajeita) riskejä on luotu ja/tai paisuteltu. Myös Fed:n pääjohtaja Powel on ryhtynyt yhä selkeämmin tähän kuplan luomiseen, kun hän lokakuun lopun FOMC -kokouksen kyselytunnilla vähätteli räikeästi USA:n talouden riskejä mm. velkatasojen suhteen.

Velkatasot ovat olleet lujassa kasvussa etenkin opinto, -ja autolainoissa, missä myös maksuhäiriömerkinnät ovat nousussa. Mahdollisessa taloustaantumassa velkatasojen korkea taso realisoituu sitä voimakkaammin erinäisin markkinahäiriöinä, mitä korkeammalle velkatasot ovat nousuhdanteen aikana nousseet. Fed:n Powelin mukaan ei huolta.

Vuonna 2000-01 alkoi EM-markkinan ylituottokausi, kun USA:n vajeet olivat korkeita, USD korkealla, jenkkiosakkeet kalliita. Toistaako historia jollain tasolla nyt itseään?

 

Salkunhoitaja Juuso Mykkänen


JOM Rahastot tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden sijoittaa Indonesian, Filippiinien, Vietnamin ja Kiinan pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin."

Kaupallinen yhteistyö:
Sijoitustiedon lukijoille JOM Rahastot ilman merkintäpalkkiota.

Johannes Ankelo 6/2020: Korreloivan kullan kimallus
Liity Sijoitustiedon jäseneksi