Olet täällä

Kumppaniblogit

Tuottoa vai riskiä?

Yksi taajaan toistettu sijoittamisen perustotuus on ”tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä”. Olen itsekin tätä monesti toistanut, mutta tämäkin on totta vain osittain. Toki yleensä riskin lisääminen kasvattaa sijoituksen tuotto-odotusta, mutta on olemassa ns. viisasta ja tyhmää riskiä. No mikä sitten on sitä tyhmää tai viisasta riskiä? Tyhmä riski on ennen kaikkea sitä, mitä sijoittajan ei tarvitsisi ottaa saavuttaakseen tuottotavoitteensa. Lisäksi ”tyhmää riskiä” on myös se, mitä sijoittaja ei tiedä ottavansa.

Millä välttää tyhmän riskin ottaminen?

Tyhmää riskiä on siis se riski, jota sijoittajan ei tarvitse ottaa laisinkaan, eli sellaista, joka on käytännössä poistettavissa kunnollisella hajautuksella. Mihin hajautuksen voima sitten oikein perustuu? Hajauttaminen jonkin omaisuuslajin sisällä ei alenna tuotto-odotusta, mutta pienentää koko sijoitussalkun arvonvaihtelua, eli riskiä. Toinen vähintäänkin yhtä vaarallinen tai jopa vaarallisempi riskin laji on se, jota ei tiedä ottavansa laisinkaan. Tällaista riskiä on esimerkiksi se, että ei tunne sijoituskohdettaan kunnolla. Sijoituskohteen tunteminen tarkoittaa monia eri asioita. Mikäli kyseessä on ns. suora sijoitus johonkin yhtiöön, niin tunteminen tarkoittaa ko. yrityksen taloudellisen tilanteen ja tulevaisuuden näkymien riittävää ymmärtämistä. Sijoitettaessa ns. epäsuoran instrumentin kautta, olipa instrumentti rahasto, strukturoitu sijoitustuote, vakuutussijoitus, pörssinoteerattu warranti jne., on äärimmäisen tärkeä selvittää ko. sijoitustuotteen rakenne. Mitä tähän rakenteen selvittämiseen sitten ainakin pitäisi sisällyttää:

  - Mihin sijoittaa, eli mistä tuotto-odotus muodostuu
  - Riskit
  - Kulut
  - Juridinen rakenne, eli esim. kuka itse sijoitukset omistaa
  - Likviditeetti
  - Miten sijoituksen kehityksestä saa tietoa

Jotta ei tule liian negatiivista kuvaa riskistä, niin todettakoon, että viisas riskinotto sijoittamisessa on kyllä erittäin järkevää. Vain siten sijoituksille voi saada inflaation ylittävää reaalituottoa eli sijoituksia ei kannata makuuttaa sijoittamattomina esim. tilillä, vaan sijoittaa ne oman sijoitussuunnitelman mukaisesti riittävä hajautus varmistaen. Tämä on ainakin historiassa johtanut hyvään lopputulokseen, vaikka ei tae tulevasta olekaan, mutta eipä kukaan ole parempaakaan keinoa kertonut.

Lue lisää Nordean tarjoamista sijoitustuotteista täällä: www.nordea.fi/markets

Kirjoittaja, Jari Ohrankämmen, toimii Nordea Markets Asset Salesin johtajana. Hänellä on noin 30 vuoden kokemus pankki- ja rahoitustoiminnan eri osa-alueilta. Viimeisen viidentoista vuoden aikana hän on toiminut henkilö- ja yritysasiakkaiden säästämisen ja sijoittamisen tuotekehityksen ja neuvonnan johtotehtävissä.

Kommentoi blogikirjoitusta foorumillamme.

Voima - kultapohjainen pankkipalvelu
Liity Sijoitustiedon jäseneksi