Olet täällä

Artikkelit
Kaupallinen yhteistyö

Tesla jatkaa ralliaan, shorttaajat ovat saaneet näpeilleen

Mainos | Vontobel

Harva osake jakaa sijoittajien mielipiteet yhtä voimakkaasti kuin Teslan osake. Osake oli  rakettimaisessa nousussa lähes koko viime vuoden, eikä välitöntä loppua nousulle näy. Tesla-karhut kuitenkin näkevät aukkoja yhtiön tekemisissä, eivätkä usko yhtiön myynnin ja tuottojen nousevan vastaamaan tähtiin arvostettua osaketta. Teslan markkina-arvon lähestyessä biljoonaa dollaria, Elon Musk otti Jeff Bezosin paikan maailman rikkaimpien listan piikkipaikalla.

Teslan osake treidaa lähellä kaikkien aikojen huippujaan.

Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Tesla ei maksa sijoittajille osinkoja ja osakkeen P/E-luku on huimaavat 1 607x. Yhtiön markkina-arvo 768 miljardia dollaria tekee siitä maailman kuudenneksi suurimman yhtiön markkina-arvolla mitattuna. Viimeisimpänä Teslan osake harppasi Facebookin ohi. Teslan markkina-arvo on kolme kertaa suurempi kuin Toyotan, joka on toiseksi suurin autonvalmistaja tällä mittarilla mitattuna.

Morgan Stanley positiivisena Teslan näkymistä

Morgan Stanley näkee Teslan tulevaisuuden valoisana. Pankin analyytikko Adam Jonas kertoi tavoitehinnan nostosta 810 dollariin aiemmasta 540 taalasta. Morgan Stanley pitää osakkeessa “Ylipainota”-suosituksensa ja antaa sille “bull case”-tavoitehinnan 1 232 dollaria. Tämä siis pankin ennuste skenaariossa, jossa asiat menevät Teslan kannalta kaikin puolin nappiin.

FacSetin mukaan konsensustavoitehinta Teslalle on 437,15 dollaria, eli lähes puolet osakkeen nykyisestä hinnasta. Morgan Stanleyn lisäksi Bank of America antoi osakkeelle korkealle korjatun tavoitehinnan 900 dollaria.

“Eri lopputulemien määrä Teslalla on kieltämättä laaja, mutta markkinat ovat ‘valinneet’ hinnoitella Teslan korkeammalle kuin kilpailijansa. Huolimatta osakkeen hinnan uskomattomasta noususta, uskomme Teslan pärjäävän kilpailijoitaan paremmin vuoden 2021 aikana”, kertoo Morgan Stanleyn Jonas. ”Mielipiteemme mukaan Tesla on edelleen parhaassa asemassa sähkö- ja itseohjautuvien ajoneuvojen markkinoilla johtuen sen henkilöstöstä, teknologiasta, liiketoimintamallista ja pääsystä pääomaan”, Jonas lisää Teslaratin artikkelin mukaan.

Analyytikko jatkaa: “Lisäksi on tärkeää muistaa, ettei Teslalla kilpailijoidensa taakkaa ympäristövastuista. Kaiken kaikkiaan Teslan liiketoimintamalli kykenee luomaan toistuvia palveluihin perustuvia tuottoja kilpailijoitaan nopeammin ja tehokkaammin. On vaikeaa löytää innovatiivisempaa yhtiötä, jolla on kyky toteuttaa suunnitelmansa skaalalla erittäin vaikeilla kuljetus- ja energiamarkkinoilla. Mielestämme lista on erittäin lyhyt.”

Morgan Stanley nosti Teslan vuoden 2030 myyntiennusteensa 5,2 miljoonaan ajoneuvoon. Pankki oli aiemmin ennustanut myynniksi 3,8 miljoonaa ajoneuvoa, joten se nosti veikkaustaan 27 prosentilla. Verrattuna Teslan omiin ennusteisiin investointipankin arviot ovat vaatimattomia. Toimitusjohtaja Musk uskoo Teslan toimittavan 20 miljoonaa ajoneuvoa vuositasolla ennen vuotta 2030.

Morgan Stanley nostaa tavoitehintansa ja ennusteensa Teslan viime vuoden Q4:n ajoneuvojen tuotanto- ja toimitusraportin perusteella. Tesla onnistui valmistamaan ja toimittamaan hieman alle 500 000 ajoneuvoa viime vuoden aikana. Tämä huolimatta pandemiasta, joka teki ison loven autovalmistajien kylkeen.

Wall Street Journalin mukaan USA:n automyynti kokonaisuudessaan viime vuonna oli 14,4-14,6 miljoonaa ajoneuvoa. Se vastaa 15 prosentin laskua edelliseen vuoteen ja on alin lukema sitten vuoden 2012.

Wedbushin analyytikko Daniel Ivesin mukaan Teslan on mahdollista toimittaa yli miljoona ajoneuvoa vuonna 2022. Myynnin ajurina toimisi voimakas kysyntä Kiinasta, jossa yhtiö on pärjännyt jo tähän mennessä mallikkaasti. Toisena ajurina olisi sähköautojen laajempi omaksuminen liikenteeseen ja kolmantena Joe Bidenin hallituksen potentiaali sähköajoneuvoja hyödyttäville hyvityksille.

Ivesin mukaan sähköautojen määrä kaikesta automyynnistä vuonna 2025 olisi 10 prosenttia. Tällä hetkellä niiden osuus on vain 3 prosenttia. Analyytikon mukaan Kiinan osuus Teslan myynnistä vuonna 2022 voi olla jopa 40 prosenttia. Ivesin tavoitehinta Teslalle on 715 dollaria ja “bull case”-tapauksessa osakkeen hinta voisi nousta tuhanteen taalaan.

Mikäli näkemyksesi Teslan osakkeen tulevaisuudesta on positiivinen, tarjoaa Vontobelin tuote TLNG TSL V96 mahdollisuuden tuoton tavoittelemiseen. Tuotteen vipuvaikutus on noin 8,2x. Sen arvo nousee 8,2 prosenttia mikäli Teslan osakkeen hinta nousee yhdellä prosentilla. Vastaavasti tuotteen arvo laskee 8,2 prosentilla mikäli Teslan osakkeen hinta laskee prosentilla. Tuotteen Knock-out-taso on 729 dollaria, mikä tarkoittaa tuotteen erääntymistä arvottomana mikäli Teslan osakkeen hinta putoaa 729 taalaan. Riskipuskuri, eli etäisyys Knock-out-tasoon, on tällä hetkellä 11,5 prosenttia.

Applen suunnitelmat sähköautosta horjuttavat Teslan tulevaisuutta

Teslan kilpailijoista puhuttaessa esiin nousevat useimmiten perinteiset amerikkalaiset autonvalmistajat ja kiinalaiset sähköautostartupit. Viimeisimpänä Apple laittoi lusikkansa soppaan toimitusjohtaja Tim Cookin mainitessa yhtiönsä suunnitelmista laajentaa liiketoimintaansa sähköajoneuvoihin.

Reutersin mukaan Apple voisi julkistaa autonsa jo vuonna 2024. Morgan Stanleyn samaisen analyytikon, Adam Jonasin, mukaan “jos uutinen on totta, olisi se yksi suurimmista uutisista automarkkinoilla ja sillä on potentiaalia muuttaa toimialaa vuosikymmeniksi. Applen potentiaalinen saapuminen automarkkinoille on uskottavin haaste Teslan osakkeenomistajille pitkään aikaan.”

Mielenkiintoisen uutisesta tekee Teslan Elon Muskin kommentti, jonka mukaan Tesla Model 3 synkimpien päivien aikaan Musk otti yhteyttä Applen Tim Cookin. Musk oli valmis neuvottelemaan Teslan myymisestä Applelle noin 10 prosentilla Teslan osakkeen nykyhinnasta. Cook ei suostunut tapaamaan Muskia asian suhteen.

Yahoo Finance raportoi huhuista, joiden mukaan Apple ja Hyundai voisivat lyödä hynttyyt yhteen sähköajoneuvojen valmistamiseksi alkaen vuonna 2024. Reutersin mukaan yhteistyö voitaisiin julkaista maaliskuussa. Webdushin Daniel Ivesin mukaan Apple tutkii monia eri yhteistyökumppaneita nykyisistä autovalmistajista.

Michael Burry shorttaa Tesla isosti

Vuosi 2020 oli Teslaa shortanneille sijoittajille tuskainen. Shorttaajat hävisivät 38 miljardia dollaria Teslan osakkeen noustessa rakettimaisesti läpi vuoden. Osakkeen huimaava 820 prosentin nousu viime vuonna teki perustaja Muskista maailman rikkaimman miehen.

Finanssikriisin aikana asuntolainoihin sidottuja bondeja shortannut, ja täten Big Short-leffasta tuttu, Michael Burry on yksi tämän hetken suurimpia Tesla-shorttaajia. Mies totesi joulukuun alussa Teslan osakkeen olevan naurettavilla tasoilla.

Burry twiittasi viime viikolla “Iso Shorttini kasvoi isommaksi ja isommaksi ja ISOMMAKSI. Nauttikaa niin kauan kuin se kestää.” Mies tuli kuitenkin katumapäälle ja poisti twiittinsä nopeasti.

Yhdessä vaiheessa Tesla oli Wall Streetin shortatuin osake, mutta osakkeen viimevuotinen nousu sai Tesla-karhut mietteliääksi. Ortex Analyticsin mukaan Teslan osakkeen lyhyeksimyynnit ovat pudonneet alimmilleen sitten vuoden 2017. Shorttien määrä oli suurimmillaan viime vuoden tammikuussa. Osakkeita oli tällöin lyhyeksimyyty 93,6 miljoonaa kappaletta. Joulukuussa shortteja oli jäljellä 31,4 miljoonaa osaketta. Monet shorttaajat sulkivat positionsa “hypepreemion” pelossa, joka usein liitetään Muskin yhtiöön.

Ortex Analyticsin Peter Hillerbergin mukaan “Taistelu ei kuitenkaan ole vielä ohi, odotuksemme mukaan moni odottaa kaukalon laidalla mahdollisuutta uuteen shorttiin hypen väistyessä.”

John Engle listaa Seeking Alpha-sivustolla Teslan tulevia haasteita:

  • Vaikka Teslan globaali markkinaosuus automarkkinoilla on alle yhden prosentin, sen markkina-arvon on suurempi kuin kaikkien ei-kiinalaisten autovalmistajien markkina-arvo yhteensä.
  • Tesla on hinnoiteltu massiivista kasvua ajatellen, mutta puolet sen nykyisestä mallistosta on vanhentumassa ja uudet kehitykset ovat harvassa.
  • Tesla Semi, uusi Roadster ja Cybertruck ovat kaikki julkistettu, mutta jo nyt niillä on merkittävää kilpailua muilta autovalmistajilta.
  • Vaikka Teslan kunnianhimoiset odotukset toteutuisivat, eivät nekään olisi tarpeeksi nykyisen arvostuksen perustelemiseksi.
  • Teslan markkinaosuus on laskussa kypsemmillä sähköajoneuvomarkkinoilla; tämän trendin jatkuessa vuonna 2021 Teslan kasvutarina joutuu paineen alle.

Jos uskot Teslan osakkeen negatiiviseen hintakehitykseen, tarjoaa Vontobelin BEAR TSL X3 V7-sertifikaatti työkalun voiton tavoitteluun. Tuotteen arvo nousee kolmella prosentilla jos Teslan osakkeen hinta laskee päivänsisäisesti prosentilla. Jos puolestaan osakkeen hinta nousee prosentilla, tuottaa sertifikaatti kolmen prosentin tappion.

Tärkeä tiedote

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot tässä mainituista kaupankäyntituotteista (arvopapereista), erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Liikkeeseenlaskuesite ja lopulliset ehdot muodostavat arvopapereiden sitovat myyntiasiakirjat, ja ne ovat saatavilla tuotelinkkien alla. Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää.

Näitä tietoja saa levittää tai julkaista vain maissa, joissa niiden levittäminen tai julkaiseminen on sallittua sovellettavan lain mukaan. Kuten asiaa koskevassa ohjelmaesitteessä todetaan, näissä tiedoissa mainittujen arvopapereiden jakeluun sovelletaan rajoituksia tietyillä oikeudenkäyttöalueilla.

Keskustele sijoittamisesta tai avaa oma sijoitusaiheinen blogi. Tervetuloa foorumille!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi