Kumppaniblogit

Suomi - pelialan suurvalta

Viisas Raha |
Jaa Twiittaa

Pelialaa kansainvälisesti seuraavan Newzoon arvion mukaan pelimyynnin arvo nousee tänä vuonna 109 miljardiin dollariin. Suomalaisten pelialan yritysten liikevaihto on noin 2,5 miljardia euroa. Suomi on näin laskien oikea pelialan suurvalta.

Alan kovaa kansainvälistä kilpailua kuvaa yksinomaan Apple Storeen päivittäin tulevien pelien määrä. Se on 500 – 700, mikä tarkoittaa yli 20 000 uutta peliä kuukaudessa. Näiden kännykässä pelattavien mobiilipelien lisäksi on pc-pelejä ja erillisellä pelikonsolilla pelattavia pelejä.

Inderesin analyytikko Atte Riikola näkee, että mobiilipelit ovat eniten kasvava segmentti. Niihin on erikoistunut myös ensimmäinen suomalainen listautunut alan yritys: Next Games. Yritys kertoi pörssitiedotteessaan elokuun lopussa, että se julkaisee pian uuden pelin, joka sisältää lisättyä todellisuutta. Uusi peli on jatkoa Next Gamesin aiemmalle, The Walking Dead tv-sarjaan pohjautuvalle pelille, jolla on etenkin Yhdysvalloissa valmis fanipohja.

– Tästä voi tulla menestyspeli, sillä lisätyn todellisuuden peleillä ei ole paljon kilpailua. Tosin pitää muistaa, että pelialalla on yleensäkin hankalaa ennustaa pelien onnistumista. Vaikka peli olisi tehty kuinka hyvin, se ei aina vetoa kuluttajiin, Riikola sanoo.

Suomessa paljon pelialan osaamista

Suomessa on paljon pelialan osaamista. Tästä kertovat esimerkiksi Supercellin ja Rovion menestystarinat. Myös Suomen toisella pörssilistautujalla Remedyllä on pitkä historia. Remedyä Riikola pitää järkevästi hinnoiteltuna yrityksenä, joka sopisi osakesalkkuun pitkäaikaisena sijoituksena.

Remedyn uusi konsolipeli on näillä näkymin tulossa markkinoille vuonna 2019. Riikolan mielestä pelin kohtalainenkin menestys takaisi hyvän sijoituksen. Yritys on uudistanut toimintaansa ja nykyään sillä on useampi tuotanto kerrallaan työn alla.

Kolmas suomalainen listautunut yritys on Tukholmaan listautunut Nitro Games. Rovio ilmoitti listautumisaikeistaan Nasdaq Helsinki Oy:n pörssilistalle syyskuun alussa.

Pelialan yrityksiin sijoittamisen ongelmana Hiltunen pitää sitä, että niiden liiketoiminta on globaalia. Ulkopuolisen on vaikea arvioida kuluttajamarkkinoille tehtävien pelien tulevaa menestystä, kun se on hankalaa jopa yrityksissä työskenteleville.

– Peliala ei sovi hätäisille sijoittajille eikä heikkohermoisille. On oleellista tuntea toimialaa. Yritysten taas pitää pystyä kommunikoimaan yleisölle, miten ala toimii, Suomen pelialaa edustavan Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen sanoo.

– Peliala sijoituskohteena on sellainen, että se vaatii pitkäjänteisyyttä. Kurssit heiluvat. Pitääkin katsoa pidemmän aikavälin potentiaalia. Peliala antaa yhden toimialan lisää, mihin sijoittaa. On omasta riskinottohalusta kiinni, kuinka paljon haluaa tänne hajauttaa, Riikola sanoo.

Toimittaja Antti J. Laguksen kirjoittama juttu pelialasta sijoituskohteena julkaistiin kokonaisuudessaan Osakesäästäjien keskusliiton Viisas Raha-jäsenlehdessä 7/2017.

Rovion annista voi keskustella täällä.

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää