Olet täällä

Kumppaniblogit

Small capit tuottavat aina paremmin pitkällä tähtäimellä?

"JOM Rahastot tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden sijoittaa Indonesian, Filippiinien, Vietnamin ja Kiinan pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin."

Kaupallinen yhteistyö:
Sijoitustiedon lukijoille JOM Rahastot ilman merkintäpalkkiota.


 

Monien eri tutkielmien mukaan PK-yritykset tuottavat sijoittajille aina paremmin kuin isommat yritykset keskipitkällä ja pitkällä tähtäimellä. Viime vuosina taas isommat yhtiöt ovat pärjänneet huomattavasti paremmin kuin PK-yritykset. Näkisimme tähän isojen yhtiöiden voittokulkuun useampia eri syitä, joita olemme selvitelleet alla:

ETF-trendi on yksi selkeistä syistä. Kun sijoitusvaroja virtaa indeksejä seuraaviin ETF:iin, suurin osa näistä varoista suuntautuu juuri isoihin yrityksiin, jotka ovat indekseissä suurilla painoilla. Indeksi-ETF raha on sokeaa, eikä se välitä valuaatioista, yhtiöiden fundamenteista tai muista yhtiöiden laadullisista ja numerollisista seikoista. Sijoittajasosialismia parhaimmillaan siis.

ETF:ien suurin buumikausi on tapahtunut viimeisen 10 vuoden aikana, jolloin esimerkiksi tietyt isot yhtiöt ovat lähes lukemattomissa ETF-tuotteissa mukana. Näin ollen on mielenkiintoista nähdä, miten nämä ETF tuotteet ja näissä sisällä olevat isot osakkeet käyttäytyvät, kun etenkin USA:n osakemarkkinoiden noususuhdanne kääntyy laskusuhdanteeksi ja osakkeiden ostajatahot ovat marginaalissa verrattuna osakkeiden myyntitahoihin. Bondi-ETF eli velkakirja ETF:ssa tilanne on jokseenkin kutkuttavampi, koska monilla yhtiöiden velkakirjoilla kauppaa käydään vain OTC-markkinalla, eikä bondi-ETF:ien myyntiaallossa välttämättä löydy myynneille vastapuolta ellei hinnat tule reippaasti vastaan. Näin ollen siis ETF-sijoittamisen suuri testi on vielä edessä.

Yllä: Mustalla Aasian pääindeksi MSCI Aasia (ilm. Japania) vrt vastaava Small Cap indeksi. Tuottoero yli 27 % kolmen vuoden aikana. Lähde: Bloomberg

”Winner takes it all” –teema eli isojen teknologiayhtiöiden voittokulku viime vuosina on saanut kyseisten yhtiöiden voitot, valuaatiot ja markkinaosuudet paisumaan huomattavasti lähes koko maailmassa. USA:ssa näitä yhtiöitä ovat mm. Facebook, Google, Amazon ja Microsoft ja Aasiassa taas mm. AliBaba, Tencent, TSMC ja Samsung. Euroopasta näitä isoja teknologiayhtiöitä ei valitettavasti löydy.

Anti-trust -regulaatio (+ muu kasvava regulaatio) on noussut uudestaan pinnalle ja tulee mitä luultavimmin laittamaan megayhtiöiden kasvutrendin jollain tasolla hidastumaan. Anti-trust -regulaatio on etenkin USA:ssa nyt pinnalla poliittisissa ympyröissä, mutta myös Euroopassa ollaan huolestuneita isojen teknologiayhtiöiden voimasta ja vaikutusvallasta.

Yllä: Suurin tuottoero pääindeksillä ja small-cap indeksillä on Indonesiassa: JCI (musta) pääindeksin ja small-cap indeksin tuottoero kolmen vuoden aikana 54 %-yks, kun taas 10 vuoden aikana yli 250 % Lähde: Bloomberg

Kotimaisella likviditeetillä on myös suuri merkitys: mitä kehittyneempi ja syvempi maan pääomamarkkina on, sitä paremmin small-cap -yhtiöt liikkuvat verrattuna maan pääindekseihin verrattuna. Tästä syystä mm. Indonesiassa small-cap –yhtiöiden tuottoero pääindeksiin nähden on kasvanut hyvin suureksi.

Toisaalta Aasiassa kotimainen likviditeetti sekä retail-, että instituutiopuolella ja pääomamarkkinoiden syvyys ovat kokoajan kasvussa, kun taloudet kehittyvät ja kasvavat.

Kauppasota, Trumpin aikakausi ja syklin loppuvaihe vaikuttavat kaikki siten, että halutaan olla likvideimmissä ja suurimmissa instrumenteissa ja osakkeissa. Ja etenkin kotimaisissa yhtiöissä, mikä näkyy mm. siinä että USA:ssa sijoitetaan amerikanliput silmillä amerikkalaisiin yrityksiin.

Näkisimme, että USA:n osakemarkkinan puhdin lopahtaminen olisi erittäin tärkeä seikka kehittyvän Aasian osakkeiden valuaatioille. Siis, jos USA osakkeiden kasvuvauhti hyytyy ja valuaatiot pysyvät korkeina, alkavat USA:n sijoittajat katsomaan myös rajojensa ulkopuolelle.

Yllä: Vuosi 2017 oli selkeästi suurten yritysten vuosi, kun esimerkiksi Aasiassa (ilman Japania) vain 35 % indeksin yhtiöistä tuotti paremmin kuin indeksi, kun taas historiallisesti n. 50% yhtiöistä tuottaa indeksiä paremmin. Lähde: Jefferies

Lisääntyneellä finassiregulaatiolla on myöskin osuutensa. Esimerkiksi Eurooppalainen Mifid II –regulaatiopaketti, aiheutti huomattavia lisäkuluja pankkiiriliikkeille, jonka seurauksena PK-yritysten markkinointia, seurantaa ja analysointia on vähennetty lähes ympäri maailman. Voisi sanoa, että Mifid II –paketti oli lahja ETF-trendille.

Alla: Myös Kiinassa indeksien tuottoero on kasvanut huomattavasti kolmen vuoden aikana. Pääindeksi MSCI China (mustalla) ero Small-Cap indeksiin n. 40 %-yks. kolmen vuoden aikana. Lähde: Bloomberg.

Kun katsoo kauemmas taaksepäin, ei yllä mainittuja vastaavanlaisia tuottoero-ajanjaksoja isompien ja pienempien osakkeiden välillä ole ollut viimeisen 20 vuoden aikana kyseisillä kehittyvillä markkinoilla. Myös kuluvan vuoden 2019 alusta isompien yhtiöiden tuottoero PK-yrityksiin nähden on jo yli 4 % isompien yhtiöiden eduksi.

Mainitsemamme seikat selittävät osan tuottoeroista, mutta ei mielestämme läheskään kaikkea. Lisäksi, kun puhumme tuottoeroista, ovat valuaatioerot kasvaneet myöskin. Suuret yhtiöt ovat kalliita, kun taas pienemmät yhtiöt ovat hyvin huokeahintaisia hieman maasta riippuen. Toisaalta jokaisessa nousumarkkinassa on omat erityispiirteensä ja ajurinsa. Vuosina 2003-2008 Aasian markkinoita nostattivat etenkin Kiinan ja Intian nousu, raaka-ainebuumi ja teknologiasektorilla loistivat aurinko- ja tuulivoimayhtiöt. USA:n markkinoita nostattivat puolestaan pankit, asuntomarkkina ja kasvaneet velkatasot. Mutta tällöin myös PK-sektorin yhtiöt olivat kovassa nosteessa lähes kaikkialla maailmassa.

Nykyinen sykli tullaan varmasti muistamaan etenkin SOME-yhtiöistä, halvasta rahasta ja ETF-buumista – joista kaikista tulee jollain tasolla laiskuus mieleen eli mennään sieltä missä aita on matalin.

Seuraava noususykli tulee olemaan varmasti taas hyvin erilainen.


"JOM Rahastot tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden sijoittaa Indonesian, Filippiinien, Vietnamin ja Kiinan pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin."

Kaupallinen yhteistyö:
Sijoitustiedon lukijoille JOM Rahastot ilman merkintäpalkkiota.

Tervetuloa keskustelemaan sijoittamisesta Sijoitustietoon!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi