Olet täällä

Sijoitusvinkit vuodelle 2015

Jaa Twiittaa

Mikä on talouden tilanne maailmalla ja Suomessa tällä hetkellä? Sijoitustieto listaa asioita, mitä tulee ottaa huomioon salkkua rakennettaessa vuotta 2015 ajatellen.

Mitä maailmalla tapahtuu?

 • Maailmantalous voi hyvin, USA :n pörssiyhtiöiden tulokset sekä kurssit tekevät uusia ennätyksiä. Euroopassa talous kamppailee yhä jopa taantumapeloissa. Japanissa vallitseva taantuma on kääntymässä kasvuun ja Kiina ainakin ilmoittaa hyvistä luvuista. Tarttuuko USA:n vahva talouskasvu myös Eurooppaan sekä muuhun maailmaan tänä vuonna?

 • Oljyn hinnan lasku tukee kuluttajien ostovoimaa länsimaissa. USA:n poliittinen kamppailu öljyn hinnalla tukee omalta osaltaan öljyn hinnan pysymistä matalalla. Saudi-Arabia taas tahtoo puolustaa markkinaosuuttaan USA:n liuskeöljybuumia vastaan. Venäjä ei ole leikkaamassa öljyn tuotantoaan, talous kärsii alhaisesta öljyn hinnasta voimakkaasti ja hinnan laskusta huolimatta myös OPEC –maat päättivät olla leikkaamatta tuotantoaan.

 • Yhdysvalloissa rahahanoja aletaan kiristellä pitkän elvytyksen jäljiltä. Euroopassa toivotaan EKP:n ryhtyvän voimaakkaisiin elvytystoimiin vuonna 2015. Japani elvytti voimaakkaasti viime  vuonna. Miten elvytystoimet vaikuttavat tänä vuonna Euroopassa? Mikäli EKP elvyttää voimakkaasti ja inflaatio pysyttelee edelleen matalana, saavat eurooppalaiset osakkeet varmasti tästä osansa.

 • Geopoliittitiset riskit heräsivät henkiin viime vuonna suuressa mittakaavassa. Venäjä ilmoitti yksipuolisesti Krimin haltuunotosta ja tilanne on yhä kesken Ukrainassa. Tilanne ei ole osoittanut rauhoittumisen merkkejä vaikka Venäjä on saanut selkeän näpäytyksen taloudelleen tilanteen johdosta. Ruplan kriisi ja aleneva öljyn hinta ahdistavat Venäjää nurkkaan mutta maa on myös useasti ilmoittanut ettei taivu painostuksen alla. Tilanteen kehitys tulee olemaan keskiössä kuluvana vuonna.

Tilanne Suomessa

 • Kokonaistuotanto näyttää supistuvan jo kolmantena perättäisenä vuonna. Mallioppilaasta on tullut Euroopan pohjasakkaa. Investoinnit Suomeen laskevat. Euron heikkenimen tukee osaltaan Suomalaisten vientiyhtiöiden taivalta mutta uhka talouden supistumisesta myös vuonna 2015 on olemassa.

 • Kuluttajien luottamus on Suomessa matalalla joskin viime kuukausina on nähty pientä piristymistä, asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun pitkän nousuputken jälkeen. Suomalaiset luottavat asuntojen hintojen nousuun ja vakauteen mutta onko tämä synnyttänyt kuplan joka romauttaa asuntojen hinnat tulevina vuosina korjausliikkeeseen. Kuluttajien alhainen luottamus näkyy myös muussa kaupassa ja sen kohentumista on olennaista seurata tulevaisuutta Suomessa arvioidessa.

 • Venäjän vaikutus Suomen talouteen on muuta Eurooppaa korkeampi. Venäläisten matkailu ja ostovoima kärsivät ruplan romahduksesta. Lisäksi monet suomalaiset suuryhtiöt toimivat Venäjällä ja naapurin epävarma kehitys vaikeuttaa tuloksen tekoa, toimintaa ja tulevaisuuden suunnitelmia myös jatkossa.

 • Eduskuntavaaliteemat. On syytä odottaa talouskasvua tukevia päätöksiä. Jatkuvat veronkorotukset ja paisuva julkinen sektori eivät ole kansan suosiossa. Holhoamisesta ja sääntelystä on myös nousemassa suuri vaaliteema. Kuinka agressiivisesti puolueet tarttuvat heikon talouden tukemiseen ja kohdistetaanko päätökset viimein oikein?

Sijoitusideat

 • FED:in kiristyvä talouspolitiikka ja ennennäkemätön nousuputki saattavat iskeä kauan odotetun isomman korjausliikkeen yhdysvaltalaisosakkeissa. Yhdysvaltojen osakemarkkina ohjaa markkinaa myös Euroopassa ja korjausliike alaspäin tarttuisi osittain myös Eurooppaan. Onko tässä vaaran paikka? 

 • EKP:lta odotetaan määrällistä elvtystä ja näkymät yrityksillä ovat paranemaan päin, Euron halpeneminen tukee euroyritysten kilpailukykyä. Eurooppalaiset osakkeet olivat viime vuoden alisuorittajia, olisiko ensi vuosi kirkkaampi?

 • Muuttuva talouspolitiikka maailmassa ohjannee kursseja enemmän kuin yksittäisten yhtiöiden tulokset, geopoliittiset riskit vaihtelevat suuresti eri maiden välillä, matala inflaatio länsimaissa. Tuotot tulevat vaihtelemaan suuresti sijoituslajeittain ja maantieteellisesti. Hajauta sijoituksesi.

 • Suomalaisyhtiöt eivät uskalla investoida, osinkoprosentti suomalaisyhtiöllä tulee mahdollisesti olemaan edellistä vuotta korkeampi. Suomalaisyhtiöiden riskit ovat kyntävän talouden ja Venäjän takia kuitenkin koholla. Suomalaiset osakkeet tulevat jälleen olemaan riskisempiä ja muita markkinoita voimakkaammiin reagoivia. Suomesta tulee siis saamaan ainakin jännitystä salkkuun.

 • Kysy ja keskustele lisää hyvistä sijoitusvinkeistä foorumillamme.

Samanlaista sisältöä

Artikkelit

Somepoiminnat - 17 - #Nokia #Ericsson #Sampo #Sijoittaminen #Pörssi

Sijoitustieto - 20.4.2018
Artikkelit

Sijoittajan verovähennykset

Sijoitustieto - 17.4.2018
Artikkelit

Osavuosikatsauskalenteri Q1/2018

Sijoitustieto - 16.4.2018

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Artikkelit

Somepoiminnat - 17 - #Nokia #Ericsson #Sampo #Sijoittaminen #Pörssi

Sijoitustieto - 20.4.2018
Kolumnit

Taloudellinen lukutaidottomuus kasvattaa varallisuuseroja

Daytrader - 18.4.2018
Kolumnit

Huonot uutiset taas hyviä – valuutat ja öljy kurssiajureiksi?

Juhani Huopainen - 17.4.2018
Artikkelit

Sijoittajan verovähennykset

Sijoitustieto - 17.4.2018
Artikkelit

Osavuosikatsauskalenteri Q1/2018

Sijoitustieto - 16.4.2018
Kolumnit

Kolumni: Naisilla olisi kilpailuetua rahoitusalalla

Aki Pyysing - 15.4.2018
Artikkelit

Somepoiminnat - 16 - #Venäjä #Kehysriihi #1Q18 #Zuckerbot

Sijoitustieto - 13.4.2018
Artikkelit

Zijoittaja vieraili Honkarakenteen yhtiökokouksessa Karstulassa 13.4.2018

Sijoitustieto - 13.4.2018

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: Aki Pyysing, 20.04. 15:38
Uusin viesti: node, 20.04. 15:16
Uusin viesti: Sijoitustieto, 20.04. 15:07
Uusin viesti: Daytrader, 20.04. 13:40
Uusin viesti: Daytrader, 20.04. 13:24
Uusin viesti: Aki Pyysing, 20.04. 12:53
Uusin viesti: Aki Pyysing, 20.04. 12:25
Uusin viesti: kahvi, 20.04. 10:29
Uusin viesti: hauturi, 19.04. 22:01
Uusin viesti: Viltsu, 19.04. 17:52

Seuraa Sijoitustietoa