Olet täällä

Artikkelit

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2019

Sijoitustieto kysyi jälleen tunnetuilta sijoittajilta tulevan vuoden voittajaosaketta Helsingin pörssistä.

Vuodelle 2019 oman näkemyksensä antoivat Kimmo Matikainen, Tomi Lahti (Zijoittaja), Henri Elo, Karo HämäläinenPasi Havia sekä Sijoitustiedon kolumnistit Aki Pyysing ja Jarkko Aho (Random Walker).

Vuoden 2017 poiminnat jälkikatsastuksineen löydät tästä.
Vuoden 2018 poiminnat jälkikatsastuksineen löydät tästä.

Lukijalle huomioksi: Tämä sivu ei sisällä sijoitussuosituksista tai sijoitusneuvoja. Näkemykset ovat kirjoittajien henkilökohtaisia mielipiteitä.

Kimmo Matikainen: Nokian Renkaat (17.12.2018)
Ex-meklari, sijoittaja, Twitter-aktiivi
Twitter: @KimmoMatikainen

Markkina on ollut varsin pehmeä syksyllä 2018. Tulokset ovat olleet vielä vahvalla tasolla ja osakkeiden lasku on tehnyt monesta yhtiöstä varsin houkuttelevasti hinnoiteltuja. Uskon että monen yhtiön osalta tullaan kuitenkin näkemään tuloksien heikentymistä 2019 kun markkinan liikkeet todennäköisesti ennustavat talousympäristön muutoksia oikein. Merkkejä tästä heikkenemisestä on joillakin toimialoilla jo näkynyt. 

Itse en ole suuria pessimistejä ja uskon tilanteen rauhoittuvan ja Kiinan ja USA:n kauppakiistojen ratkeavan ja sen johtavan uuteen myönteiseen kehitykseen jossain vaiheessa 2019. Tästä johtuen en ota kilpikonnapuolustus - strategiaa vaan hieman rohkeamman valinnan. 

Nokian Renkaat on heikentynyt 2018 alusta noin 29%, jakanut tietysti keväällä hyvän osingon tuon päälle. Nokian Renkaat rakentaa USA:n tehdastaan 2019 ja 2020 tulisi tehtaan tuotannon käynnistyä ja sillä pitäisi olla jatkossa positiivinen vaikutus yhtiön tulokseen. Tehdas nostaa yhtiön rengastuotannon kapasiteettia noin 20% ja Pohjois -Amerikan 11% osuus yhtiön liikevaihdosta tulee nousemaan. Tulosvaikutuksen ohella tehdas lisännee markkinan kiinnostusta yhtiöön ja arvostustaso voi alkaa parantua. Ostaisin osakkeen salkkuun sillä ajatuksella että viimeistään loppuvuonna 2019 jenkkitehtaankin vaikutusta aletaan hinnoitella ja nykyinen vaisu jakso osakkeessa päättyy. En sulje myöskään pois yritysjärjestelyjen mahdollisuutta. Alkuvuodesta automyynnin mahdollinen heikkous voi pitää osaketta vielä alhaalla, mutta uskon siis nykyisen pessimismin poistuvan ja autokaupankin vilkastuvan globaalisti taas 2019 loppua kohden. Salkussa ei Renkaita vielä ole mutta twiittaan kyllä kun ostan. 

Tomi Lahti (Zijoittaja): Neste (17.12.2018)
Sijoittaja, Twitter-aktiivi
Twitter: @zijoittaja

En tiedä, tuleeko tämä olemaan absoluuttisesti paras sijoitus Helsingin pörssissä ensi vuonna mutta hyvä sellainen joka tapauksessa. Jätetään Helsingin pörssin (lunastuspreemio)potentiaaliset pikkuyhtiöt tällä kertaa pois laskusta, niiden sijaan valitsen laajasti ( yli 60 000 osakasta) omistetun ja kaikille tutun kansanosakkeen.

Nesteen kurssi on yli 7-kertaistunut 7 vuodessa mutta ei sitä kannata vieläkään myydä. Uskon, että Helsingin Pörssissä ainutlaatuinen 100 euron osakekurssirajan ylitys nähdään ensi vuoden aikana, mikäli osakesplitti ei tule jo sitä ennen. Kurssinousun lisäksi yhtiö maksanee minimissään 2 euron osingon ensi vuoden aikana.

Neste on käytännössä velaton ja se ratsastaa edelleen megatrendien harjalla. Sillä on vähintään muutaman vuoden etumatka uusiutuvissa ja lisää kapasiteettia rakennetaan Singaporeen. Lisäksi uskon, että ensi vuoden aikana saamme kuulla lisää myös biomuovien suhteen. Ikean kanssa on aloitettu kaupallinen biomuovien tuotanto vuoden 2018 syksyllä.

Odotan uuden toimitusjohtajan (vankka kemian alan tausta) tuovan uusia bisnesavauksia ensi vuoden aikana. Ehkäpä jo jotain kuullaan helmikuun 2019 lopulla Lontoossa järjestettävässä pääomamarkkinapäivässä?

Piiloassettina Nesteellä on mm. oma ”Pöyry” eli Neste Engineering Solutions (ex-Neste Jacobs), jonka Neste hankki kokonaan itselleen reilu vuosi sitten.

Nesteen osakkeista ulkomaalaisilla on nyt noin 37%. Osuus noussut vuodessa noin 6 prosenttiyksikköä. Sama tahti jatkunee ensi vuoden aikana. Valtion ehdoton kruununjalokivi, jota ei kannata vieläkään myydä.

Tankki täyteen ja let your profits run!

@zijoittaja omistaa 1000 kpl Nesteen osakkeita.

Henri Elo: Vincit (15.12.2018)
Sijoituskirjailija (Osakesijoittajan maailmanvalloitus), Kauppalehden blogisti, KivaaTekemista.fi / LikeFinland.com -yrittäjä
Twitter: @EloHenri

Valitsen vuoden 2019 voittajaosakkeeksi it-yhtiö Vincitin. Vincit on rakentanut pohjaa tulevalle kasvulle sekä ottanut askeleita maailmalla, mutta kehitys ei ole vielä heijastunut pörssikurssiin.

Vincitin Kalifornian yksikkö on kasvanut voimakkaasti ja vakiinnuttanut kahdessa vuodessa asemaansa. Vincit California osti joulukuussa brändistrategioihin, UI- ja UX- sekä ohjelmistosuunnitteluun erikoistuneen Devise Interactiven.

Vincitin liikevaihto tammi-syyskuussa oli 31,4 miljoonaa euroa, jossa kasvua 9 prosenttia vuoden takaisesta.

On mielenkiintoista, että it-konsultointiprojektien lisäksi Vincitillä on omia tuotteita asiakkaille, kuten LaaS-johtamispalvelu (Leadership as a Service) ja VincitEAM -toiminnanohjausjärjestelmä.

Puolivuotiskatsauksessa yhtiön käyttökate kasvoi 3,1 miljoonasta 3,2 miljoonaan euroon. Kuuden ensimmäisen kuukauden voitto oli 5,2 miljoonaa, mutta se sisältää ICT-liiketoiminnan myynnistä saadun kertaluonteisen voiton 3,7 miljoonaa.

Vincitin koko vuoden 2017 tulos oli 2,65 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on 11,5 miljoonaa osaketta, joista perustajiin kuuluva toimitusjohtaja Mikko Kuitunen omistaa 15 prosenttia.

Nykyisellä pörssikurssilla 5,22 euroa (14.12.) markkina-arvoksi muodostuu 60 miljoonaa euroa. Se ei ole järin paljon innovatiiviselle, kannattavalle ja kansainvälitysvälle kasvuyhtiölle, jolla on myös omia uusia palvelutuotteita. Vincitin liikevaihto on vuositasolla noin 45 miljoonaa euroa.

Karo Hämäläinen: Nordea (17.12.2018)
Sijoituskirjailija (Laatuguru, Sijoita kuin guru, Arvoguru), toimittaja, Parnasson tuottaja
Twitter: @KaroHamalainen

Kahden menestyksekkään osakevalinnan jälkeen tässä alkaa tulla paineita!

Vuodesta 2019 saattaa hyvin tulla toinen peräkkäinen laskuvuosi osakemarkkinoille. Markkinatilanteesta riippumatta on kuitenkin osakkeita, joiden kurssit nousevat. Koska yrityskaupparintamalla on ollut kuumaa, voittajaosakeveikkauksessa voisi kannattaa napsaista potentiaalinen yritysostokohde ja toivoa, että joku yritysostohaukka todellakin tarraa siihen. Toinen vaihtoehto olisi tarrata suhdannepeliin tai osua käänneyhtiöön.

Lähden kuitenkin toisella taktiikalla. Arvoin valintaani pitkään Nordean ja Ovaron välillä. Ovaro-kiinteistösijoitusyhtiö käy läpi rakennemuutosta, jonka myötä yhtiön kovan substanssialennuksen pitäisi pienetä. Hallinto ja johto on nyt viritetty siihen tilaan, että osakkeenomistajille tehdään rahaa. Jahka Ovaro saa myytyä ydinliiketoimintaansa kuulumattomia kiinteistöjä ja sitä kautta kassaan tulee kahisevaa, eiköhän yhtiö ryhdy vakavasti ostamaan omia osakkeitaan. Tätä kirjoitettaessa päällä oleva 40 000 kappaleen hankinta on vain alkusoittoa. Tällä hetkellä markkinat mielestäni odottavat, että Ovaro joutuu myymään ydinliiketoimintaansa kuulumattomat asunnot kymmenen prosentin alennuksella ja että muun salkun arvo painuu viisi prosenttia - ja siihen sitten normaali substanssialennus. Laskuvaran pitäisi siten olla rajattu, kun taas onnistumiset voivat nostaa kurssia kummasti.

Päädyn kuitenkin paljon tylsempään valintaan, jolla silläkään ei salkkukisoja voiteta: Nordeasta on vaikea kuvitella kurssirakettia.

Nordeaa saa pörssistä hinnalla, joka alittaa yhtiön oman pääoman tasearvon, joka oli syyskuun lopussa 8,08 euroa ja nyt jo enemmän. Uskon, että pankki pystyy - ei toki välttämättä joka vuosi - saamaan omalle pääomalle kaksinumeroisen tuottoprosentin. Silloin sitä kannattaa ostaa alle ykkösen p/b:llä, ja niin olen tehnytkin. 

Nordeaan liittyy riskejä, joista pintavärinänä pidän mahdollisia uuden pankkijärjestelmän ongelmia tai lisäkuluja ja koko pankkitoimialaa mahdollisesti ravistelevia uutisia, esimerkiksi Italian ongelmat. Jälkimmäiset kyllä voivat laskea osakekurssia, jos koko toimiala joutuu sijoittajien epäsuosioon. Vakavampana uhkana pidän pankkitoimialan rakennemuutosta, joka on käynnissä ja näkyy esimerkiksi sijoitustuotteiden palkkioiden alenemisena. Luotan kuitenkin Nordean johdon kykyyn ja pääomistajan strategiseen pelisilmään. Nordealla pitäisi olla kaikki edellytykset pärjätä murroksessa suuria kilpailijoitaan paremmin.

Nordean osaketta ainakin alkuvuonna tukee osinko, joka lienee jotain 70 sentin luokkaa. Nordeassakin on pieneltä osin yritysjärjestelypotentiaalia, mutta jotta Sampo kauppaisi pankin, vaadittaisiin kaksi asiaa: Nordean osakekurssin pitäisi olla paljon korkeampi (tai preemion huomattava) ja toiseksi ostajan pitäisi olla sekä kunnossa että varoissaan. Euroopan pankit eivät sitä useimmiten ole. Siksi en laske mitään yritysjärjestelykortin varaan vaan tyydyn yhdeksän prosentin osinkotuottoon.

Pasi Havia: Marimekko (13.12.2018)
HCP Quant -rahaston salkunhoitaja
Twitter: @PasiHavia

Viime vuonna haasteeksi koitui se, etten tahtonut löytää yhtäkään sopivaa ostokohdetta Helsingin pörssistä. Jouduin höllentämään sijoituskriteereitä reilulla kädellä. Tänä vuonna tilanne ei onneksi ole yhtä paha. Yksi osake täyttää varsin hyvin asettamani ehdot. Marimekko.

Valintani tulee täysin oman osaamisalueeni ulkopuolelta. Kauniimman puoliskon mielestä en ymmärrä muodista, vaatteista, tekstiileistä tai tyylistä yhtään mitään. Kvantitatiivisena sijoittajana perustan päätökset yhtiön fundamentteihin, enkä pyri esimerkiksi tässä tapauksessa ennustamaan sitä kuinka hyvin Marimekon mallisto iskee muotitietoisten tajuntaan ensi vuonna. Pikkulinnut ovat tosin visertäneet korvaan, että Marimekko kelpaa tauon jälkeen myös nuoremmalle kuluttajakunnalle.

Marimekko on kaikin puolin hyvässä tikissä. Edellinen kvartaali oli vahva ja yhtiö on hyvässä kasvussa. Seuraavasta kvartaalista odotetaan tosin heikompaa, sillä osa myynnistä kirjattiin kolmannelle kvartaalille. Yhtiö on korottanut pitkän aikavälin liikevoittomarginaalin tavoitteen 10%:sta 15%:iin. Arvostukseltaan Marimekko on vertailuryhmäänsä edullisempi. Mikäli Marimekko kykenee pitämään liikevoittomarginaalin tavoitetasolla uskon osakkeen kehittyvän hyvin vuonna 2019.

Aki Pyysing: Ovaro (16.12.2018)
Sijoitustiedon perustajaosakas/kolumnisti
Twitter: @AkiPyysing

Ovaron uusi hallitus on toteuttanut käytännössä kaiken, mitä olen toivonut ja uusi organisaatio vaikuttaa hyvin lupaavalta. Oletin järjestelyjen jälkeen tuloksen syksyllä laskevan kertaluontoisesti vuoksi ja osakekurssinkin arvelin ottavan osumaa. En kuitenkaan juuri myynyt 5,50 tasolla, missä oltiin pitkään, mutta vitosessa olen tankkaillut lisää.

Tällä hetkellä salkuissani on Ovaroa enemmän kuin koskaan, ja se on valintani myös vuoden 2019 nousijaksi. Tuskin voittaa kisaa mitenkään, mutta tällaisessakin valinnassa pitää mielestäni ottaa huomioon laskuvara, jota Ovarossa nähdäkseni on melko vähän.

Hyvin jännittävää on nähdä, paljonko vanhan johdon ostamista ja arvonkorottamista ensimmäisen kerroksen perheasunnoista huonoilla tilaratkaisuilla oikeasti saa, kun uusi johto niitä pääsee 18.12. alkaen vapaasti realisoimaan. Paljonko jää yhdeksän euron osakekohtaisesta varallisuudesta jäljelle myyntien jälkeen on avainkysymys. Tämä luonnollisesti pitkälti ratkaisee Ovaron osakkeen kohtalon.

Tällainen lappu on turbulentteina aikoina hyvä perusta salkulle. Kovin pahasti ei pitäisi tulla pataan mitenkään, tai sitten vanha johto hallinnointiyhtiön kanssa on tehnyt kirjanpitorikoksia. Vaikka Trump pystyttäisi muurinsa Tyynenmeren keskelle, ei se paljon Ovaron kämppiä heilauta.

Random Walker: Konecranes (16.12.2018)
Sijoitustiedon kolumnisti ja sijoituskirjailija (LaatuguruArvoguru)

Konepajat eivät välttämättä ole kaikkein parhaimpia osakepoimintoja näin syklin huipulla, mutta pidän Konecranesin arvostusta tämän vuoden aikana nähdyn kurssilaskun jäljiltä kiinnostavana. Vielä vuoden alussa osakkeella käytiin kauppaa noin 42 eurolla. Tätä kirjoittaessani kurssi on enää noin 27 euroa. Kiinan investointien hyytyminen ja talouden mahdollinen taantuma olisivat myrkkyä yhtiön ensi vuoden kurssikehitykselle, mutta muutaman vuoden horisontilla nykyhinta on jo varsin houkutteleva. Jos taas yleinen talouskehitys pysyy vielä ensi vuoden suotuisana, kurssilla on edellytykset nopeaankin nousuun.

Konecranes sopii laatunsa puolesta hyvin pitkään salkkuun ja olen omistanut yhtiötä itsekin useita vuosia. Lyhyemmän aikavälin sijoituscase perustuu MHPS-yrityskaupan synergioiden tuomiin kustannussäästöihin, joita ei mielestäni ole vielä täysin hinnoiteltu osakkeeseen. Etenkin hyvin positiivisen Q3-raportin perusteella pidän säästötavoitteista jäämistä hyvin epätodennäköisenä. Suhtaudun Konecranesiin muita konepajoja luottavaisemmin, sillä tulosparannus on täysin sen omissa käsissä, eikä se siksi edellytä kiihtyvää talouskasvua. Toki mahdollinen taantuma heikentäisi myös Konecranesin liiketoimintaa ja vaikuttaisi negatiivisesti lyhyen aikavälin sijoituscaseen.  

Konecranesilta voi odottaa arvioni mukaan noin 3 euron osakekohtaista tulosta vuonna 2020, kun synergiahyödyt näkyvät täysimääräisesti. Parin vuoden päähän katsova P/E-luku on siten vain 9. P/E ei ole järin korkea, vaikka synergioiden kokonaispotentiaali unohdettaisiin ja käytettäisiin analyytikoiden vuoden 2019 osakekohtaista tulosennustetta 2,57 euroa. Tällöin P/E-luvuksi saadaan 10,5.

Jos markkinoiden tuottovaatimus on Konecranesin kaltaiselle sykliselle konepajalle 10 prosenttia ja uskomme yhtiön yltävän pitkällä aikavälillä keskimäärin 16 prosentin oman pääoman tuottoon ja kasvavan BKT:n mukaisesti 5 prosenttia vuodessa, yhtiölle voi hyväksyä suunnilleen P/E:n 14. Tämä vaikuttaa realistiselta arvostukselta myös suhteessa käyttämääni verrokkiryhmään, jonka keskimääräinen P/E on ensi vuoden tulosennusteilla noin 12. Konecranesille voidaan mielestäni hyväksyä hieman toimialan keskiarvoa korkeampi arvostus, sillä pidän yhtiötä keskimääräistä parempana. Näin ollen osakkeessa on 30-50 prosentin nousupotentiaali. Jos vain arvostus korjaantuu, kurssinousu jää haarukan alalaitaan. Jos myös synergiasäästöt toteutuvat, nousu tulee olemaan haarukan ylälaidassa ja kurssi päälle 40 eurossa.

Keskustele, spekuloi: Ennustukset vuodelle 2019

Tee kauppaa kuin ammattilainen – palkkiot 0,055 % tai alle
Liity Sijoitustiedon jäseneksi