Olet täällä

Sijoitusgurujen osakevalinnat vuodelle 2017

Jaa Twiittaa

Sijoitustieto kysyi Suomen johtavilta sijoitusnimiltä voittajaosaketta Helsingin pörssistä vuodelle 2017. Oman näkemyksensä kertoivat Jukka Oksaharju, Henri Elo, Karo Hämäläinen, Kim Lindström, Pasi Havia sekä Sijoitustiedon kolumnistit Random Walker ja Aki Pyysing.

Jukka Oksaharju: Tikkurila
Sijoituskirjailija (Sijoita kuin guru), Nordnetin osakestrategi

Henkilökohtaisesti olen sijoittanut pitkin vuotta 2016 vähitellen lisää pääomaa Tikkurilan osakkeisiin. Yritykselle erittäin tärkeä Venäjän markkina näyttää saavuttaneen suhdannekierron pohjakosketuksensa ja vähitellen myös kuluttajaluottamus talouteen alkanee vahvistua itämarkkinoilla. Tikkurilan liiketoiminta on kolmen vuoden aikana supistunut idässä liikevaihdolla mitattuna noin 20 prosenttia ja liikevoitolla mitattuna lähes 60 prosenttia, joten elpymisessä pitäisi olla tulosvipua ainakin potentiaalin suhteen olemassa. Länsimarkkinoilla Tikkurilan kannattavuus on jo nyt hyvä, mutta kasvu antaa odottaa itseään. Paras mahdollinen yhdistelmä lähiaikoina olisi se, että Tikkurilan Venäjän-toiminnot elpyisivät markkinatilanteen asteittaisen kohentumisen kautta ja samaan aikaan yritys käyttäisi hyväksi vahvaa tasettaan kasvattaessaan toimintoja lännessä. Odotusaikana Tikkurila on luonteeltaan verrattain vakaa osinko-osake, joka tarjoaa noin 4,5 prosentin osinkotuoton - aavistuksen Helsingin pörssin nykyistä keskiarvoa korkeammalla tasolla. Omistaja-arvon kasvupotentiaali lepää siinä, että yritys saisi jälleen kiinni kasvusta. Heikohkon kolmannen vuosineljänneksen raportin jälkeen Tikkurilan osake on pakittanut toistakymmentä prosenttia, joten kaikki sijoittajat eivät odota yritykselle aivan niin ruusuista vuotta 2017 kuin potentiaali mahdollistaisi. Siksi näen tässä kohteessa tuoton ja riskin välisessä suhteessa kiinnostavan positiivisen yllätysmomentin.

Henri Elo: Tokmanni
Sijoituskirjailija (Tuoton arvoitus ratkeaa), Kauppalehden blogisti ja pörssikolumnisti, KivaaTekemistä.fi / LikeFinland.com -yrittäjä.

Tokmanni on tuonut uuden toimialan Helsingin pörssiin. Yhtiö on erikoistunut käyttötavaran halpakauppaan ja toimii ympäri Suomen noin 160 myymälällään. Toimiala on kilpailtu, mutta Tokmannin kilpailuedut tulevat skaalasta ja liittyvät niin markkinointiin kuin tavaranhankintaan. Samalla halpakauppa on alana vakaa, koska asiakkaiden ostokset ovat pieniä. Näin Tokmanni tasapainottaa Suomi-sijoittajan usein teollisuuspainotteista salkkua. Tokmannin markkina-arvo on reilun 8 euron kurssilla noin 500 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto oli viimeisten 12 kuukauden aikana 770 miljoonaa euroa ja oikaistu liiketulos 47 miljoonaa. Yhtiö tähtää parempaan kannattavuuteen ja se pyrkii avaamaan vuosittain noin 5 uutta myymälää, ensi vuonna jopa 10. Yhtiön velkaisuus on pienentynyt ja se pyrkii jakamaan hyvää noin 70 prosentin osinkoa tuloksestaan. On oletettavaa, että Tokmanni on halpakauppaluonteeltaan finanssipiireissä hieman vierastettu ja asiointikohteena suursijoittajille vieras. Tämä saattaa muodostaa osakkeeseen pienoisen alennuksen, joka poistunee liiketaloudellisten näyttöjen myötä myöhemmin.

Karo Hämäläinen: Comptel
Sijoituskirjailija (Sijoita kuin guru), toimittaja, Parnasson tuottaja

Arvaukseni vuoden 2017 nousijaosakkeeksi Helsingin pörssissä on Comptel. Teleoperaattorien laitetoimittajat, ohjelmistoyhtiöt ja integraattorit hakevat asemiaan markkinan ja teknologian uudistuessa. Comptel on arvostettu ja tunnustettu ohjelmistoratkaisutoimittaja, joka toimii käytännössä täysin globaalisti. Yhtiö on laajentanut tarjontaansa, mikä tuo lisämyyntiä. Yhtiöllä on nähdäkseni hyvät mahdollisuudet kasvaa tulevina vuosina orgaanisesti kannattavuustaso säilyttäen tai jopa sitä parantaen. Samalla se on kiinnostava kohde yhtiölle, joka haluaa laajentaa omaa palvelutarjontaansa ja ehkä ostaa samalla jalansijaa joihinkin asiakkuuksiin. Comptelin osake ei todellakaan ole halpissijoittajan valinta, vaikka osakekurssi hieman niiasikin vuoden kolmannen neljänneksen osavuosituloksen jälkeen. Reilun parinsadan miljoonan euron arvoisesta yhtiöstä alan jätti voisi kuitenkin maksaa niin kovan preemion, että osake voisi nousta ensi vuoden tähdeksi.

Kim Lindström: Telia
Sijoituskirjailija (Puoli vuosisataa pörssin sisäpiirissä), Cardia Investin omistaja

Teliasta on viime aikoina saatu todella huonoja uutisia eikä korruptioepäilyihin liittyvän jättisakon suuruudesta ole vielä lopullista tietoa. Tämän vuoksi yhtiö joutunee alentamaan hieman osinkoaan keväällä 2017. Markkinapsykologian vuoksi pörssi yleensä liioittelee suuresti sekä hyvien että huonojen uutisten vaikutusta yhtiön liiketoimintaan. Niinpä Telian osakekurssi on vielä joulukuussa 2016 käynyt 3,50 euron alapuolella, mikä finanssikriisin hetkellistä aallonpohjaa lukuunottamatta on alin kurssitaso peräti 12 vuoteen. Aivan liian vähälle huomiota on jäänyt, että perusliiketoiminta on kannattavaa ja tuottaa vakaata ja hyvää kassavirtaa. Tämä näkyy selvästi kahden kilpailijan, Elisan ja DNA:n osakkeiden pörssiarvostuksessa. Niihin verrattuna Telian osake on ilmeisen aliarvostettu, vaikka yhtiön toiminta on maantieteellisesti laajemmalla pohjalla kuin kahden kilpailijan. Lisäuutiset jättisakosta saattavat edelleen painaa Telian osakekurssia, mutta uskon, että pidemmällä aikavälillä osakkeen hinnoittelun on pakko korjaantua. Tämä johtanee huomattavaan arvonnousuun nykykurssiin verrattuna. Olen Telian merkittävä osakkeenomistaja ja olen viime aikoina lisännyt omistustani edellä olevan näkemyksen perusteella.

Pasi Havia: Raute
Kohti taloudellista riippumattomuutta -blogisti, HCP Quant rahaston salkunhoitaja

HCP Quant rahaston salkunhoitajana etsin maailmanlaajuisesti kvantitatiivisin menetelmin pieniä- ja keskisuuria osakkeita jotka ovat aliarvostettuja. Helsingin pörssin pienestä koosta johtuen löydän ostettavaa sieltä suhteellisen harvoin. Valintani "voittajaosakkeeksi" vuodelle 2017 ei siten täytä kaikkia kriteerejäni joita rahaston salkunhoidossa toteutan. Helsingin pörssistä usealla eri arvostusmittarilla katsottuna valintani on Raute Oyj. Bloomberg laskee Rauten Piotroski F-scoreksi 7 joten sillä arvioituna kyseessä on laadukas yhtiö. Rauten arvostustaso on edullinen usealla tunnusluvulla katsottuna. Sen P/E on 12.9 kun saman toimialan yhtiöillä läntisessä Euroopassa mediaani P/E luku on 21.2. Rauten EV/EBITDA on huokea 5.34 ja osinkotuotto korkea 4.7%. Myös monet muut tunnusluvut kertovat edullisesta arvostustasosta: P/S 0.6, P/CF 6.7, ROE 19% ja ROC 18.5%. Edullisesta arvostustasosta johtuen uskon Rauten omaavan hyvän nousupotentiaalin vuodelle 2017.

Random Walker: Nokian Renkaat
Tunnettu talousblogisti, Sijoitustiedon kolumnisti

Nokian Renkaat on noussut parin vuoden takaisen Ukrainan kriisin 20 euron pohjalukemista jo 80 prosenttia. Hätäisimmät sijoittajat ovat jo myyneet tuolloin hankkimansa osakkeet, mutta itselläni ei ole mitään tarvetta luopua tästä Helsingin pörssin parhaimmistoon kuuluvasta yhtiöstä. Itse asiassa Nokian Renkaiden Venäjän liiketoiminta on vasta piristymässä ja vaikkei osake enää olekaan poskettoman halpa, on siinä edelleen sekä lyhyen että pitkän aikavälin nousupotentiaalia. Osakekurssin nousu tulee jatkossa perustumaan ennen kaikkea tuloskasvuun, joka tulee olemaan vahvaa Venäjän markkinoiden kysynnän elpymisen ja muilla markkinoilla parantuvien markkinaosuuksien myötä. Nokian Renkaat yltänee ensi vuonna vähintään 2 euron osakekohtaiseen tulokseen, joten P/E-luvuksi saadaan korkeintaan 18. Kun huomioidaan, että yhtiö tekee pääomalleen erinomaista tuottoa, kasvaa taloutta nopeammin ja on kaiken lisäksi vielä nettovelaton, ei arvostus ole millään tavalla kohtuuton. Mikäli Venäjän markkinoiden elpyminen osoittautuu odotettua rivakammaksi ja varovaisimmatkin sijoittajat alkavat nähdä Venäjällä riskien sijasta mahdollisuuksia, voi Nokian Renkaat hyvinkin olla yksi ensi vuoden parhaimpia osakepoimintoja. Nykyiset kurssitasot huomioiden rakettimaiset nousijat ovat ensi vuonna todennäköisesti vähissä, mutta suhteellisessa tarkastelussa Nokian Renkailla on kaikki edellytykset olla kotipörssimme parhaimmistoa myös ensi vuonna.

Aki Pyysing: Technopolis
Sijoitustiedon pääkolumnisti

Olisi melko epäloogista, jos en näkisi salkkuni suurimmassa listasijoituksessa nousupotentiaalia. Uskon kiinteistöjen tuottovaateiden laskuun Suomessakin, joka osin on jo toteutunut. Technopolis on selkeästi aliarvostettu sekä tuloksen että varallisuuden suhteen. Yhtiön CEO Keith Silverang on taikonut yhtiön tilat täyteen kaikissa markkinaolosuhteessa. Osakkeen kroonisen aliarvostuksen näen johtuvan yhtiön hallituksesta, joka on jakanut keväisin verollisia osinkoja ja järjestänyt joka toinen syksy osakeannin. Mutta ajat muuttuvat ja hallitukset vaihtuvat. Näen jopa mahdollisena Technopoliksen nykyhallituksen oivaltavan olevansa syyllinen Technopoliksen halpaan hintaan ja reivaavansa omistaja-arvoa tuhoavaa politiikkaansa. Heillä kun itselläänkin on yhtiön osakkeita. Technopolis ei missään tapauksessa tule olemaan vuoden 2017 kovin nousija, mutta sopii erinomaisesti defensiiviseen positioon. 

Keskustele ennusteista: Ennustukset vuodelle 2017

Sijoitustieto on sijoittamiseen, säästämiseen ja talouteen keskittynyt verkkoyhteisö. Sijoitustiedon toimituksesta vastaavat Juha Toivanen, Harri Koski ja Johannes Ankelo.
Twitter199 kirjoitusta

Samanlaista sisältöä

Artikkelit

Sijoitusidea: DAX

Kaupallinen yhteistyö | Vontobel - 23.10.2017
Artikkelit

Käyttäytymistieteillä on paljon annettavaa osakesäästäjälle

Timo Rothovius | Viisas Raha - 23.10.2017
Artikkelit

Somepoiminnat 42: #Nokia #InvestorsHouse #Altia #Q3

Sijoitustieto - 20.10.2017

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Artikkelit

Sijoitusidea: DAX

Kaupallinen yhteistyö | Vontobel - 23.10.2017
Artikkelit

Käyttäytymistieteillä on paljon annettavaa osakesäästäjälle

Timo Rothovius | Viisas Raha - 23.10.2017
Kolumnit

Ilman kossua pännii, mutta Altiaa tuskin otan

Aki Pyysing - 22.10.2017
Artikkelit

Somepoiminnat 42: #Nokia #InvestorsHouse #Altia #Q3

Sijoitustieto - 20.10.2017
Artikkelit

Miten keskuspankit toimivat

Johannes Ankelo - 19.10.2017
Kumppaniblogit

Onko keskuspankkien inflaatiotavoite vaarallisella tavalla vanhentunut?

Timo Metsola | Vuokraturva - 17.10.2017
Haastattelut

Sijoitustiedon haastattelussa tuore kolumnistimme: Daytrader

Sijoitustieto - 16.10.2017
Kolumnit

Kolumni: Suonenisku suomalaiselle journalismille

Aki Pyysing - 15.10.2017

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: Daytrader, 23.10. 18:25
Uusin viesti: Aki Pyysing, 23.10. 17:55
Uusin viesti: Sijoitustieto, 23.10. 15:56
Uusin viesti: Aki Pyysing, 23.10. 14:49
Uusin viesti: Sijoitustieto, 22.10. 22:44
Uusin viesti: Aki Pyysing, 22.10. 21:17
Uusin viesti: Aki Pyysing, 22.10. 21:13
Uusin viesti: Acumen, 20.10. 17:09
Uusin viesti: Acumen, 20.10. 15:46
Uusin viesti: Sijoitustieto, 20.10. 15:16

Seuraa Sijoitustietoa