Olet täällä

Kaupallinen yhteistyö
Kumppaniblogit

Sijoittaja, tunne sijoituskohteesi tarina

Tarinoita on kerrottu läpi ajan. Ne avaavat ja luovat pohjaa todellisuudelle. Antavat ymmärrystä monimutkaisilta tuntuviin asioihin. Mitä sijoittaja voi hyötyä ja oppia erilaisista tarinoista?

Vanhan tarinan mukaan shakki-peli syntyi, kun intialainen kuningas Shiram kaipasi uutta ajanvietettä. Hän pyysi suurvisiiri Sissa ben Dahiria kehittämään uuden strategisen lautapelin runsasta palkkiota vastaan. Sissa ben Dahir kehitti shakin, johon Shiram ihastui ikihyviksi. Kysyttyään suurvisiirin haluamasta palkkiosta hän yllättyi. Palkkio vaikutti hyvin vaatimattomalta.

Tarinan kertojasta riippuen suurvisiiri pyysi palkkioksi vehnän tai riisin jyviä ainoastaan niin monta kuin shakkilaudalta saadaan, kun ensimmäiselle ruudulle asetetaan yksi, toiselle ruudulle kaksi, kolmannelle neljä, neljännelle kahdeksan ja niin edelleen. Jokaiselle ruudulle siis kaksi kertaa enemmän kuin edelliselle ruudulle. Kuningas Shiram hämmästeli aluksi palkkion vaatimattomuutta ja ihmetteli miksei suurvisiiri pyytänyt jotain suurempaa. Todellisuudessa palkkio osoittautui niin suureksi, että se oli mahdotonta toteuttaa.

Jyvien summa saadaan geometrisen sarjan summana. Koska shakkilaudalla on 64 ruutua, tulee vehnän (tai riisin) jyvien lukumääräksi yli 18 triljoonaa. Yhdessä tavallisessa riisipaketissa on arviolta noin 20 000 jyvää, joten shakkilaudalle mahtuva määrä on aikamoinen, itse asiassa moninkertainen vuotuiseen tuotantoon nähden. Tarina havainnollistaa hyvin mihin eksponentiaalinen kasvu nopeasti johtaa.

Kasvuyhtiöiden hinnoittelun logiikka

Pörsseissä on ja sinne on viime aikoina listautunut runsaasti nuoria kasvuyhtiöitä, joiden hinnoittelu tuntuu äkkiseltään tähtitieteelliseltä. Kuinka jostain yrityksestä kannattaa maksaa tuhansia kertoja sen vuosituloksen verran? Tai kuinka yrityksen, jolla ei ole vielä edes liikevaihtoa, markkina-arvo voi olla satoja miljoonia? Tai jopa useita miljardeja. Tässä kohdassa on hyvä palata takaisin shakkilaudalle.

Kasvuyhtiöitä arvioidessa sijoittajan on tärkeää hahmottaa, missä kohdassa shakkilautaa yritys on. Jos yritys on ensimmäisillä ruuduilla, ei tuloksen nopea kasvattaminen välttämättä ole kovin vaikeaa. Mikäli tuote on kunnossa ja kohdemarkkina olemassa. Jos taas jo shakkilaudan keskivaiheilla oleva yritys hinnoitellaan samoilla kertoimilla, on syytä miettiä hieman tarkemmin. Onko kohdemarkkina niin suuri, että liikevaihdon ja tuloksen kasvattaminen vaadittaviin mittoihin on ylipäätään mahdollista?

Analysoi ja tutki – luo hyvä perusta

Luonnollisesti todellisuus on tarinaa monimutkaisempaa ja sijoittajan on päätöstä tehdessään tehtävä huolellinen analyysi. Yksinkertaisella ja hauskalla tarinalla voi kuitenkin olla valtava voima monimutkaiselta tuntuvan asian hahmottamisessa.

Sijoittamisen tarinoita ja vertaistukea päätöksille voi kuulla hyppäämällä salkunhoitajan matkaan. Salkunhoitajan matkassa on podcast -sarja, jossa aiheena on osakesäästäminen ja sijoittaminen. Podcastin mukana pääset kurkistamaan salkunhoitajan työhön kulissien takana. Jokaisessa jaksossa syvennytään kiinnostavaan sijoittamiseen liittyvään teemaan mm. sijoittamiseen alkuvaiheen yhtiöihin. Oppaana matkalla allekirjoittanut sekä Johan Hamström. Ota podcast kuunteluun!

Lassi Kallio

Lassi Kallio on Säästöpankkien Varainhoidon salkunhoitaja, joka vastaa yhdistelmärahastoista ja ulkoisista rahastovalinnoista. Kun hän ei ole salkunhoitotyössä, on hän usein kentän laidalla valmentamassa juniorijalkapalloilijoita.

Olisiko aika päivittää oma sijoitussuunnitelmasi? Anna Säästöpankin ammattilaisten auttaa sinua. Varaa aika.

Sijoittaja – lue myös nämä:

Seitsemän vinkkiä menestyksekkääseen sijoitusstrategiaan

Pandemia muutti inflaatiokuvan

Aktiivinen vai passiivinen sijoittaminen? Vai sittenkin sekä että?

Säästöpankkiryhmä on edistänyt yksilön ja yhteisön taloudellista hyvinvointia jo 200 vuoden ajan. Tahdomme, että meidät tunnetaan rohkeudesta, asiantuntijuudesta ja intohimosta tehdä erinomaista asiakastyötä. Säästöpankkiryhmän muodostavat paikalliset Säästöpankit ympäri Suomen sekä Säästöpankkikeskus. Tarjoamme asiakkaillemme kattavien vähittäispankkipalvelujen lisäksi sijoittamisen, kodinvaihdon ja vakuuttamisen palveluja.

Tämän kirjoituksen näkemykset ovat haastatellun omia henkilökohtaisia näkemyksiä, eivätkä välttämättä vastaa Säästöpankki -rahastoja hallinnoivan Sp-Rahastoyhtiön sijoitusnäkemystä.

Kirjoituksen sisältöä ei pidä ymmärtää sijoitussuosituksiksi tai sijoitusneuvonnaksi. Mikään tässä kirjoituksessa esitetty ei ole sitova tarjous ostaa tai myydä sijoitusrahasto-osuuksia tai muita arvopapereita eikä kehotus ryhtyä muuhun sijoitustoimintaan. Sijoittaja tekee jokaisen sijoituspäätöksensä itsenäisesti ja omalla vastuullaan

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi