Kumppaniblogit

Seitsemän syntiä

Jaa Twiittaa

Voidaan todeta, että käytännössä kaikki säästäjät ja sijoittajat ovat kohdanneet säästäjän urallaan pettymyksiä, ja jos näin ei ole vielä käynyt, niin näin tulee kuitenkin jonain päivänä käymään. Miten säästäjä voisi pyrkiä välttymään turhilta pettymyksiltä? Ainakin varomalla seuraavia sudenkuoppia pystyy välttämään isoimmat pettymykset.

1. Suunnittelemattomuus: Mikäli säästäjä ei suunnittele omaa säästämistään, eli mieti tavoitetta, hyväksyttävää riskitasoa ja säästämisen aikahorisonttia, on vaikea päästä hyviin tuloksiin. Hyvä suunnitelma määrittelee sen miten säästäjä aikoo jakaa varansa eri omaisuuslajien ja eri markkinoiden välillä.

2. Turha hötkyily: Turha hötkyily johtuu useimmiten siitä, että säästäjä ei pidä kiinni suunnitelmastaan tai sitä ei ole. Esimerkiksi, jos katsotaan maailman osakemarkkinan tuottoa viimeiseltä noin 17 vuodelta, niin ko. markkina on noussut 79 %. Mikäli sijoittaja on ollut poissa ko. markkinalta kymmenenä parhaana nousupäivänä, niin hänen sijoituksena arvo on noussut ainoastaan 2 %. Mitä tästä sitten pitäisi ajatella tai oppia? Koska yksittäisten päivien ennustaminen on mahdotonta, niin sijoittajan kannattaa pitää kiinni omasta sijoitussuunnitelmastaan. Jos esimerkiksi suunnitelman mukaan osakemarkkinoilla pitää olla esim. 75 % sijoituksista, niin ne myös siellä kannattaa pitää.

3. Hajauttamattomuus: Tämä on monen suomalaisen säästäjän perisynti, eli että ei hajauteta sijoituksia riittävästi eri omaisuuslajeihin, eri markkinoihin eikä eri yhtiöihin. Näin sijoittaja ottaa turhaa riskiä, josta hän ei saa korvausta. Yksi hajautuksen idea on se, että ei lasketa sijoituksen tuotto-odotusta, mutta pienennetään riskiä.

4. Historialliset tuotot: Aivan liian moni säästäjä tekee päätöksensä historiallisten tuottojen perusteella ja tätä kautta säästäjän salkkuun voi päätyä aivan vääränlaisia sijoituskohteita. Toki markkina, joka on noussut useamman vuoden peräkkäin, voi jatkaa nousuaan edelleen, mutta päätös ko. markkinaan sijoittamiseen täytyy perustua aivan muihin seikkoihin, kuin historiallisiin tuottoihin.

5. Turhat kulut: Kaikkeen säästämiseen liittyy joitakin kuluja, mutta hyvällä suunnittelulla säästäjä voi välttää turhat kulut. Kannattaa aina selvittää tarkkaan kaikki sijoitusratkaisuun liittyvät kulut. Toki säästäjä voi itsekin luoda turhia kuluja esim. hyper aktiivisella sijoituskohteiden vaihdolla, joka useimmiten ei johda hyvään lopputulokseen.

6. Huijaukset: Mikäli joku sijoituskohde vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se ei todennäköisesti olekaan totta. Pahimmassa tapauksessa kyseessä voi olla huijaus, jossa säästäjä menettää kaikki rahansa ja hyvässäkin tapauksessa sijoituskohde sisältää sellaisia riskejä, joita säästäjälle ei kerrota ja jotka toteutuessaan vievät koko sijoituksen.

7. Pitäisi aloittaa: Meistä monet suunnittelevat säästämisen aloittamista, mutta jos homma jää suunnitteluasteelle, niin sillä ei vielä vaurastuta!

Jari Ohrankämmen

Kirjoittaja toimii johtajana Nordea Marketsissa.

Keskustele aiheesta täällä.

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille
Niin paljon me kaniin luotettiin
Kiinteistösijoittamisen arvoketju
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023