Olet täällä

Riskit ja riskivalmius sijoittamisessa

Jaa Twiittaa

Sijoittamisen riskit eivät katoa koskaan, vaikka sijoittamista olisi harjoittanut jo kymmenien vuosien ajan. Huomattava osa riskeistä kuitenkin pienenee ajan myötä, sillä kokemuksen ohella sijoittaja kerryttää samalla tietotaitoa, maltillisuutta ja kaukokatseisuutta. Riskit ja mahdolliset tappiot ovat silti asioita, jotka kokeneenkin sijoittajan täytyy ottaa huomioon.

Sijoittamisen erilaiset riskit

Riskit vaihtelevat sen mukaan, miten ja mihin varat on sijoitettu. Jos olet hankkinut sijoitusasunnon, voidaan riskeiksi katsoa sellaiset tilanteet, kuin vuokralaisen vuokranmaksukyvyttömyys, vahingot huoneistolle tai asunnon arvon laskeminen muista syistä (vaikkapa asuinalueen heikentyneen viihtyvyyden vuoksi). Jos taas sijoitat osakkeisiin, niin riskeinä ovat muun muassa arvonheilahtelut ja pörssiyhtiön konkurssi.

Riskien tunnistaminen on tärkeä oppia, sijoitti varansa sitten asuntoon tai rahastoon. Riskit monimuotoistuvat varsinkin rahastosijoituksissa, joissa vaaroja muodostavat esimerkiksi maantieteelliset riskit, operatiiviset riskit ja vastapuoliriskit. Paitsi riskien tunnistaminen, myös oman riskinsietokyvin kartoitus on hyvä tehdä ennen varsinaiseen toimeen ryhtymistä. Riskinsietokyvyn määrittelyssä otetaan huomioon sijoittajan taloudellinen tilanne, tietotaso, kokemus ja tavoitteet. 

Hajauta riskit sijoittamalla rahastoihin

Riskejä voi yrittää jonkin verran hajauttaa – eli toisin sanoen jakamalla munat eri koreihin. Jos sijoitat rahastoihin, on niissä riskejä hajautettu jo lainkin puolesta. Sijoitusrahastolaki säätää sen, kuinka sijoitetut varat hajautetaan kohteisiin ja kuinka paljon maksimissaan voi yhteen kohteeseen sijoittaa. Tämä ei kuitenkaan takaa riskittömyyttä, eli tappiota voi silti tulla, mutta rahastosijoittamisessa kaikkien varojen menetys on aina paljon epätodennäköisempää kuin jos sijoittaisit yhden yhtiön osakkeisiin.

Kuten taitoa edellyttävät pelit ovat myös rahastosijoittamisen kohteet malttia ja tarkkuutta vaativia, vaikka eivät ehkä aivan siinä suhteessa, kuin täsmäsijoitukset osakemarkkinoilla.

Käytännössä rahastosijoittamista pidetään yleisesti pienemmän riskin sijoituskohteena juurikin yllä mainitun seikan vuoksi. Rahastot ovatkin monesti uuden sijoittajan ensimmäisenä kohteena, koska kansainvälistä käytäntöä noudattaen ne merkitään riski/tuottopotentiaalin mukaan luokituksilla 1-7. 

Luokkien 1-3 rahastot ovat riskeiltään pieniä, mutta samalla myös tuotto-odotus on hyvin maltillinen. Vastaavasti luokkiin 4-7 merkityt rahastot sisältävät suurempia riskejä, mutta palkkiona ovat mahdollisesti suuremmat tuotot lyhyemmällä aikavälillä. Hieman tarkemmin jakaen riskiluokat näyttävät tältä (huomioi, että jotkut kohteet voidaan katsoa kuuluvaksi luokkien väliin):

Riskiluokka 1-3: Matalan riskin luokkaan kuuluvat yleensä rahastot, joissa pieni tuotto-odotus, mutta samalla vain pienet riskit sijoituskohteiden arvonlaskulle.
Riskiluokka 3-5: Kohtalaisen riskin luokasta löytyvät yleensä yhdistelmärahastot, joissa sijoituksia ohjataan sekä korko- että osakemarkkinoille.
Riskiluokka 5-7: Korkean riskin kohteet ovat normaalisti osakerahastoja, joissa riskit ovat varsin huomattavat, mutta sitä ovat myös tuotto-odotukset.

Myös ajallinen hajautus on yksi mahdollinen tapa hajauttaa sijoitusriskiä. Tämä tapahtuu siten, että aluksi päätetään euromääräinen maksimi summalle, joka sijoitetaan vaikkapa tiettyyn rahastoon. Sen jälkeen maksimisumma jaetaan pienempiin tasaosiin, jotka sitten sijoitetaan esimerkiksi kolmen kuukauden välein. Näin toimimalla yksittäisen sijoituksen riskiä on rajoitettu jakamalla riski pidemmälle ajanjaksolle.

Ensimmäinen askel sijoittamiseen

Ensimmäisen askeleen ottaminen on aina se kaikkein jännittävin, varsinkin sijoitusmarkkinoilla. Sen vuoksi sijoittaminen on hyvä aloittaa pienestä – oman verkkopankin kautta voi yleensä hankkia eri riskitason rahastojen osuuksia ja niitä voi ostaa joko kerralla, tai määritellä säännöllisen oston tietyin aikavälein. Jälkimmäisessä tapauksessa verkkopankki veloittaa ennalta määritellyltä tililtäsi sovittuna aikana säädetyn rahasumman, joka sijoitetaan haluttuun rahastoon.

Muun muassa Osuuspankki tarjoaa asiakkailleen säästämisen laskurin, jossa kuukausittaisen summan, säästöajan ja tuottotavoitteen syöttämällä verkkopankki esittelee tarpeeseen sopivan rahaston. Tuotto-odotuksen liukukytkintä säätelemällä näkee myös saman tien vaikutuksen tarjotun rahaston riskitasoon.

Jos sijoittamista haluaa kokeilla ilman riskiä, niin onnistuu se helposti lataamalla puhelimelle tai tabletille pelin Best Brokers: Stock Simulator. Kyseinen peli toimii kuten turvalliset pelisivut, eli pelissä voi sijoittaa leikkirahaa täysin olemassa oleviin osakeyhtiöihin ja seurata tilanteen kehittymistä reaaliajassa.

- Kaupallinen yhteistyö -

Vieraskynä / Peliasiantuntija Matti Kähkönen

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Kolumnit

Lehto – pörssin kolera, syöpä ja rutto samassa paketissa

Mikko Mäkinen - 23.5.2019
#IR-kanava

Zijoittaja välittää tunnelmat Orionin pääomamarkkinapäivästä 22.5.2019 - #OrionCMD19

Zijoittaja - 22.5.2019
Kolumnit

Tulleista täyskieltoihin – nyt on huono fiilis

Juhani Huopainen - 21.5.2019
Artikkelit

Sijoitustiedon #Teerenpelit 9 - Mikko Kiesiläinen

Sijoitustieto - 20.5.2019
Kolumnit

Ruotsiin Rinnettä karkuun

Aki Pyysing - 19.5.2019
Artikkelit

Somepoiminnat: #Marimekko #Bitcoin #Hillopurkkihallitus #Shortatuimmat

Sijoitustieto - 17.5.2019
Kolumnit

Niin kauan kuin musiikki soi

Ville Hemminki - 16.5.2019
Kolumnit

Opas paritreidaamiseen

Johannes Ankelo - 14.5.2019

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: teakerbl, 24.05. 00:00
Uusin viesti: Max Damage, 23.05. 19:58
Uusin viesti: Aki Pyysing, 23.05. 19:46
Uusin viesti: Aki Pyysing, 23.05. 16:23
Uusin viesti: Juha, 23.05. 14:07
Uusin viesti: Farseer, 23.05. 12:15
Uusin viesti: Jack Torrance, 23.05. 06:21
Uusin viesti: Aki Pyysing, 23.05. 02:13
Uusin viesti: Aki Pyysing, 22.05. 23:42

Seuraa Sijoitustietoa