Olet täällä

Kumppaniblogit

Pörssinoteeratut todistukset – vipua ja näkemystä

Pörssinoteeratut todistukset mielletään usein vedonlyönniksi ja korkean riskin ottajien pelikentäksi. Pörssinoteerattuja todistuksia voi kuitenkin käyttää järkevästi ja sillä voi ottaa näkemystä muun muassa laskevista, nousevista sekä paikallaan sahaavista markkinoista – vivulla tai ilman. Seuraavat kolme skenaariota avaavat erilaisia tilanteita, joissa näitä todistuksia voi hyödyntää pörssinoteeratuilla tuotteilla edellä mainituissa tilanteissa.

Minulla on selvä näkemys ja olen valmis ottamaan riskiä näkemykseni puolesta

Skenaario 1: Minulla on selvä näkemys, että Euroopan osakekurssit tulevat laskemaan seuraavat kolme kuukautta.

Ensiksi tulee miettiä paljonko on valmis häviämään, jos on väärässä. Tämä on tärkeää vipusijoituksiin sijoittaessa, sillä vipu toimii sekä ylös-, että alaspäin. Otetaan esimerkki, että olen valmis häviämään 170 000 sijoitussalkustani maksimissaan 5000€, jos olen väärässä. Tällöin vaihtoehtona voisi olla pitää 165 000€ vakaasti käyttäytyvissä korkosijoituksissa, kuten talletuksissa ja vakavaraisten yritysten korkopapereissa liikaa korkoriskiä välttäen.

5000€ voi huoletta sijoittaa oman näkemyksen mukaisiin vipusijoituksiin. Ensiarvoisen tärkeää on kuitenkin muistaa myös vipusijoituksissa ajallinen hajautus. Jos näkemykseni on melko lyhytjänteinen, kuten 3 kuukautta, voi summan sijoittaa esimerkiksi kolmessa erässä parin viikon aikana. Esimerkissä vipusijoituksena on käytetty BEAR DAX X5 ETN:ää (Exchange Traded Note). Jos markkina laskee tasaisesti kolme kuukautta päätyen 30 % lähtöarvoa alemmas, eli 0,54 % kaupankäyntipäivässä, vipusijoitus nousisi arvoon 26 109€-kulut ja korkosalkun arvo 165 412€. Jos olen väärässä ja kohde-etuus nouseekin 30 %, on sijoitukseni arvo enää 1 466€.

Uskon, että öljyn hinta tulee nousemaan pitkällä aikavälillä

Skenaario 2: Uskon, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi tulee johtamaan öljyn hinnan nousuun, mutta minulla ei ole vahvaa näkemystä aikavälistä, joka voi olla vuosiakin.

Viputuotteilla piensijoittajankin on mahdollista päästä käsiksi kohde-etuuksiin, jotka suoralla sijoituksella vaatisivat suuria pääomia, kuten öljy ja kulta. Myös useisiin osakeindekseihin on olemassa niin vivutettuja, kuin vivuttomia versioita. Mikäli näkemys öljyn hinnan kehityksestä on vahva, mutta aikaväli ja kehitystrendin muoto ovat kysymysmerkkejä, kannattaa sijoittajan harkita vivuttomia pörssinoteerattuja todistuksia tai maltillisempia vipuja, kuten X2 tai X3.

Mikäli kohde-etuus kehittyy sijoittajan näkemyksen mukaiseen suuntaan, mutta jonkin verran sahaten, vaikuttaa tämä heilahtelu huomattavasti enemmän suurella vivulla varustettujen todistusten arvoihin. Tämän päivänsisäisen vivun sisäistäminen onkin ehkä tärkein asia viputuotteiden sielunelämän ymmärtämisessä. Lue lisää päivittäisestä vivusta ja tutustu graafisiin esimerkkeihin täällä.

Haluan tuottoa myös paikallaan sahaavilla markkinoilla

Skenaario 3: Markkinoilla on ollut paljon voimakasta heiluntaa suuntaan ja toiseen, mutta pitkällä aikavälillä markkinoiden paikallaan sahaamisesta ei tule tarpeeksi tuottoja. Olen valmis seuraamaan markkinoita tiiviisti ja tekemään ratkaisuja lyhyelläkin aikavälillä.

Markkinat voivat olla erittäinkin volatiilit, mutta täysin vailla selkeää suuntaa ylös- tai alaspäin, jolloin kohde-etuuden pidemmän aikavälin kehitys jää maltilliseksi. Tällaisesta markkinasta voi kuitenkin hyötyä korkean vivun tuotteilla, mikäli sijoittaja on valmis seuraamaan kursseja erittäinkin lyhyellä aikavälillä ja ottamaan riskiä sijoitusten ajoittamisesta. Tietyille kohde-etuuksille löytyykin vaihtoehtoja kohde-etuuden kehitystä yhden suhde yhteen seuraavista sertifikaateista jopa 15-kertoimen sertifikaatteihin. Korkean vivun sertifikaatteihin sijoittaessa on tärkeä tiedostaa, että sijoittaja voi menettää kaiken sijoitetun pääoman hyvinkin nopeasti, vaikka kohde-etuuden arvo ei pidemmällä aikavälillä heiluisi dramaattisesti. Voitaisiin sanoa, että lyhyen aikavälin näkemyksenotto viputuotteilla vertautuu vahvasti vedonlyöntiin, mutta tällaisellekin sijoittamiselle on oma koulukuntansa.

Otetaanpa vielä esimerkiksi case Trump ja vipusertifikaatti BEAR DAX X15. Marraskuun yhdeksäntenä päivänä vaalitulosten ollessa jo käytännössä selvät, kohde-etuus avasi noin 5 % laskuun, jonka seurauksena 5 000€ arvoinen BEAR DAX X15 positio nousi arvoon 8 750€. Päivän aikana markkinat tulivat kuitenkin siihen lopputulokseen, että maailma ei lopukaan ja kohde-etuus nousi lopulta 1.8 %, jolloin päivän päätteeksi olimme 1 350€ tappiolla arvossa 3 650€. Tästä näemme, että liipaisinsormen tulee olla juuri sopivan herkkä korkeilla vivuilla sijoitettaessa. Mikäli sijoitusta olisi pidetty saman viikon perjantaihin, olisi sijoituksen arvo ollut enää 3 138€.

Tutustu Nordean ETN ja muiden tuotteiden kaupankäyntiin verkossa, jossa on 1 % välityspalkkiokatto millä tahansa markkinalla täältä. Lue blogi sijoittamisesta kovassa markkinaliikkeessä ja tutustu pörssin vivutettuihin sijoituksiin.

Juuso Jauhiainen, ETN -asiantuntija
Nordea Markets

Tavoitat Nordea Marketsin tiimin myös Sijoitustiedon keskustelufoorumilta. Kysy suoraan pörssinoteeratuista todistuksista ja viputuotteista lisää tästä >>

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.
Liity Sijoitustiedon jäseneksi