Olet täällä

Artikkelit

Ostoksilla tänään Indonesiassa…

Koronavirus-epidemian pelästyttämänä Aasian pienemmät osakemarkkinat ovat tippuneet rajusti kuluvan kuukauden aikana. Indonesiassa, missä on ollut meneillään loppusyksystä lähtien sijoitusmarkkinoihin liittyvä luottamuskriisi, nähtiin tänään hyvin suuria osakkeiden pudotuksia kaupankäynnin alkupuolella. Näin ollen likviditeetti on ollut lähikuukausina hyvin heikkoa – JCI -indeksitasolla kaupankäyntivoluumit ovat yli 50% alempana kuin normaalisti ja Small cap puolella ollaan lähes samoilla tasoilla kuin 2008-09 finanssikriisin aikoihin eli +90 % normaalia alempana. Tänään lisäksi markkinapaniikin myötä IDR heikkeni lähes 3 % euroa vastaan, kun taas INR, PHP, MYR kaikki heikkenivät yli prosentin.

Lisäsimme tänään Global Mediacom -yhtiön painoa molemmissa rahastoissa, kun yhtiön PE laski alle kahden. Myös monilla muilla yhtiöillä valuaatiot alkavat olemaan jo järjettömän halpoja. Mm. infrayhtiö WTON treidaa 5,3x PE ja 4.5% osingolla – ja kasvaa. Modernland kiinteistöyhtiön P/NAV alennus on lähes 80 %, kun vastaavasti Suomessa monet kiinteistökehitysyhtiöt treidaavat preemiolla. Myös maan suurimman apteekkiketjun osake on tippunut yli 80 % vuoden 2019 huipuistaan, vaikka yhtiön liikevaihto kasvaa yli 15 % joka vuosi. Cebu Landmasters filippiineiltä treidaa 3-4x PE ja nosti tällä viikolla osinkoaan 25% …jne jne. Lähes kaikilla salkkuyhtiöllä kasvu tulee kotimaasta tai muualta Aasiasta, joten näiden tuloksenteko ei ole riippuvaista globaalista kauppasyklistä.

Jos globaali kauppasykli jatkaa heikentymistään ja/tai sijoittajien epäusko USA:n osakemarkkinoita kohtaan kasvaa, voi hyvin olla, että sijoittajia alkaa kiinnostamaan rakenteellinen kasvu, mitä saa nyt hyvin halvalla. Lisäksi, koska FED tulee aika varmasti leikkaamaan korkoja ja lisäämään QE:ta, taalan tuleva heikentyminen on hyvää polttoainetta Aasian kehittyville osakemarkkinoille. Etenkin Indonesiassa small cap puolella lividiteetin luoma ostoinnokkuus voi luoda nyt rajuja liikkeitä ylöspäin.

Koronaviruskeissejä ei ole tullut esille paljoakaan Aasian lämpimimmissä maissa. Monet asiantuntijat sanovatkin, että aurinko ja lämpö ovat huono kasvualusta virukselle, joka pitää paikkansa mm syysinfluenssan kanssa. Toisaalta viruksen testausmenetelmät eivät myöskään ole ihan Kiinan tai Korean tasoa Kaakkois-Aasian maissa.

Salkunhoitaja Juuso Mykkänen


JOM Rahastot tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden sijoittaa Indonesian, Filippiinien, Vietnamin ja Kiinan pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin."

Kaupallinen yhteistyö:
Sijoitustiedon lukijoille JOM Rahastot ilman merkintäpalkkiota

Mikko Mäkinen: Lyhyeksimyynti — osakemarkkinoiden pimeä puoli (12/20)
Liity Sijoitustiedon jäseneksi