Kaupallinen yhteistyö
Kumppaniblogit

Osinkokärjellä listaamattomiin

Jaa Twiittaa

Listaamattomat osakkeet tarjoavat kevyesti verotettuja huippuosinkoja.

Yhtiön maksama osinko on keskeinen viesti siitä, miten firmalla menee. Sanahelinän sijaan yhtiön kassasta lähtevä potti kertoo koruttomasti, kuinka paljon yhtiön hallitus uskoo kaiken käytettävissä olevan tiedon perusteella tulevaisuuteen.

Kirjavasta sijoittajakentästä erottuu edukseen yhä kasvava sijoittajajoukko, jolle osinko on keskeinen sijoituspäätöstä ohjaava tekijä. Samalla moni osinkohai tuskailee pörssiyhtiöiden kiristyvän osinkoverotuksen kanssa. Pörssiyhtiön osingoista vähennyskelpoista on enää 15 prosenttia, mikä tarkoittaa alle 30 000 euron pääomatuloilla 25,5 prosentin osinkoverotusta. Rajan ylityksen jälkeen veroprosentti on 28,9.

Listaamattomalla yhtiöllä osinkojen verokohtelu on helläkätisempää, sillä alle 150 000 euron osingoista yhtiö tekee vain 7,5 prosentin ennakonpidätyksen. Rajan ylimenevästä osasta veroprosentti on 28. Yhtiön puolelta osingonmaksua suitsii verottajan yhtiölle laskema matemaattinen arvo, joka saadaan vähentämällä yhtiön varoista sen velat. Tuosta arvosta yhtiö voi vuosittain maksaa kevyesti verotettavaa pääomatulo-osinkoa korkeintaan kahdeksan prosenttia. Yli kahdeksan prosentin osaa matemaattisesta arvosta verotetaan 75-prosenttisesti ansiotulona.

Rajoja ylittäviä ääritapauksia tulee harvemmin vastaan, mutta yksi sellainen on Privanetissa vaihtuva PHP Holding Oy, joka on jakanut DNA:n myynnistä saamiaan satojen miljoonien eurojen voittoja omistajilleen hurjalla tahdilla. Yhtiön varojen perusteella tilaa olisi vielä yhdelle tuhannen euron osakekohtaisen osingon maksulle, minkä jälkeen loppuomaisuus olisi aika tarkkaan kiinni keväällä synnytetyn Finda Telecoms Oy:n 18 prosentin osuudessa. Nykykurssista laskettu osinkotuotto on peräti 36,5 prosenttia.

Lypsylehmä on kuitenkin vähitellen ehtymässä ja tulevina vuosina korkeaa ja kasvavaa osinkovirtaa tarjoaa toinen DNA:n entinen suuromistaja Finda, joka on hajauttanut yli 900 miljoonan euron varojaan Eurooppaan ja Aasiaan. Keväällä maksettu 3,68 euron osakekohtainen osinko tarkoittaa nykykurssilla liki kahdeksan prosentin osinkotuottoa. Findan tämänhetkinen markkina-arvo jää kolmanneksen alle yhtiön oman pääoman.

Isolle alennukselle löytyy myös hyvä perustelu. Vaikka yhtiön päätoimiala on muuttunut DNA:n omistamisesta kansainväliseksi finanssisijoittamiseksi, tietoja salkun kehityksestä on tarjolla vain kerran vuodessa tilinpäätöksen yhteydessä.

Jos osinkosijoitus Findan kaltaiseen mustaan laatikkoon arveluttaa, hyvän vaihtoehdon tarjoaa Vaasan suunnalta kotoisin oleva myös paikallispuhelinyhtiöhistoriaa omaava Viria. Yhtiö on sijoittanut telecom-liiketoimintansa myynnistä Elisalle saamiaan varoja it- ja turvateknologiayrityksiin.

Noin sadan miljoonan euron liikevaihtoa tekevä Viria on laittanut itseään pörssikuntoon. Viria on julkinen osakeyhtiö, joka tiedottaa kehityksestään vuosineljänneksittäin, on siirtymässä kansainväliseen ifrs-tilinpäätöskäytäntöön ja jonka johdossa aloittaa vuodenvaihteessa pitkän pörssikokemuksen omaava F-Securen toimitusjohtaja Samu Konttinen.

Viria maksoi viime vuodelta kahdessa erässä muhkean 1,90 euron osingon, mikä tarkoittaa yli kymmenen prosentin tuottoa suhteessa nykykurssiin. Osingonmaksu tuskin katkeaa ensi keväänäkään, sillä yhtiön kassavarat ovat yli 60 miljoonaa euroa. Virian osaketta vaihtuu Privanetissa vajaan viidenneksen alle oman pääoman jäävään kurssiin.

Seuraavilta sijoilta omistajiaan palkitsevien listalta löytyvät paikallista leimaa osuuskuntamuotoisena vaalivat kuopiolainen KPY ja ylivieskalainen Arvo Sijoitusosuuskunta. Molempien kuluvalta vuodelta maksamat osuuspääoman korot tarjoavat yli kuuden prosentin tuoton suhteessa nykykurssiin. KPY:n osuustodistus treidaa lähellä omaa pääomaa, mutta Arvolla kurssi jää konserniluvuilla laskettuna jopa 40 prosenttia alle oman pääoman.

Kaksi villiä korttia ensi kevään osingonmaksajiksi listaamattomista yhtiöistä ovat Sohlbergien sukuyhtiö GWS ja Ingmanin suvun sijoitusyhtiö Ingman Group. GWS:n kurssi jää kolmanneksen alle oman pääoman ja viime vuodelta maksettu euron osinko oli vain kolme miljoonaa euroa, kun yhtiön oma pääoma on sadan miljoonan euron liepeillä.

Harvakseltaan vaihtuvan Ingman Groupin markkina-arvo on viimeisten Privanetissa tehtyjen kauppojen perusteella vain vajaat 230 miljoonaa euroa, vaikka pelkästään yhtiön neljän suurimman pörssiomistuksen arvo on kuluvana vuonna noussut parilla sadalla miljoonalla eurolla pörssiraketti Qt Groupin johdolla. Pelkästään Qt-, Digia-, Etteplan- ja Evli-omistusten arvo oli joulukuun alussa 505 miljoonaa euroa.

Lisäksi Ingmanilla on muita pörssiomistuksia arviolta yli sadan miljoonan euron edestä ja joitakin listaamattomia omistuksia Haltin johdolla vielä niiden päälle. Viime vuoden tilinpäätöksessä yhtiöllä oli velkaa noin 200 miljoonaa euroa. Kuluva vuosi on paisuttanut pörssisalkkua tuntuvasti, mutta isoa osinkoa ei välttämättä ole ensi keväänäkään luvassa, jos yhtiö aikoo yhä pitää kiinni arvokkaimmista omistuksistaan.

Keskustelua Privanetista.

Luettu 19 kertaa
Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Vain muutaman kymppitonnin tähden
Artikkelit
Öljyn hinta nousussa, hedge fundit shorttaavat energiaa
Putoava puukko
Artikkelit
Putoavan puukon ohjenuorat