Olet täällä

Artikkelit

Neljä harkinnan arvoista Helsingin pörssin osaketta 2019

”Mitä osakkeita kannattaa ostaa?” on kysymys, jota etenkin aloittelevat sijoittajat pohtivat usein. Kysymykseen ei ole oikeaa vastausta, mutta ainakin yksi vinkki kannattaa pitää mielessä: osta osakkeita verkossa sen mukaan, mikä sopii salkkuusi. Mieti esimerkiksi seuraavia seikkoja:

  • Onko hajautus riittävä?
  • Mikä pitkän aikavälin suunnitelmasi on?
  • Paljonko likviditeettiä sinulla on?

Esittelemme tässä artikkelissa neljä erilaisiin sijoitussuunnitelmiin sopivaa Helsingin pörssin osaketta, joita kannattaa harkita vuonna 2019.

Sampo on vakaata osinkoa etsivän sijoittajan valinta

Finanssikonserni Sampo tunnetaan luotettavana osinkoyhtiönä. Holding-yhtiö Sampo Oyj:n alla toimivat tytäryhtiöt Mandatum Life, Topdanmark ja If sekä osakkuusyhtiö Nordea. Sammon tavoite on luoda omistajilleen omistaja-arvoa, mikä näkyykin hyvinä osinkoina. Hajautus kaikkiin Pohjoismaihin taas pitää Sammon kurssiheilahtelut matalina.

Edellä mainittujen seikkojen ansiosta Sampo on erinomainen vaihtoehto osinkoa etsivälle piensijoittajalle, oli vuosi mikä hyvänsä. Tuloksellisen liiketoiminnan ja stabiilin kassavirran ansiosta Sampo on maksanut kasvavaa osinkoa peräti kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2009 osinko oli 0,80 euroa ja kuluvana vuonna 2,85 euroa. Viime viikolla Sammosta kohistiin, kun se päätti jakaa ylimääräisen osingon Nordea-osakkeina. Teko kuvaa hyvin Sammon omistajapolitiikkaa ja tulee parantamaan yrityksen vakavaraisuutta.

Sampo on tullut tutuksi siitä, että se pyrkii olemaan mahdollisimman ”tylsä” osake. Yhtiö ei siis pyri ohjaamaan toimintaansa kasvun vaan vakaan tuloksen tavoittelun ehdoilla. Sammon tasaisuuteen vaikuttaa myös yhtiö defensiivinen liiketoiminta: vakuutusliiketoiminta pitää pintansa myös heikomman taloussuhdanteen aikana.

Pystyykö Ratia pelastamaan Stockmannin?

Stockmannin maine on rapistunut viime vuosien aikana kuin Sunny Car Centerin surullisenkuuluisa mainostolppa. Talousvaikeuksissa rypevä tavarataloketju on luopunut tai lakkauttanut viime vuosien aikana lukuisia toimintojaan keskittyessään ydinliiketoimintaansa. Uhraukset eivät kuitenkaan ole tuottaneet toivottua tulosta.

Stockmann antoi tulosvaroituksen huhtikuussa ja sillä on nyt viimeiset hetket uppoavan laivan äyskäröintiin. Katseet ovat kääntyneet hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratiaan, joka tunnetaan kriisiyhtiöiden pelastajana. Stockmann aloittaa Ratian johdolla kahden vuoden muutosprosessin, jonka aikana se pyrkii vahvistamaan sekä tavaratalojensa että verkkokauppansa kilpailukykyä. Yhtiö on myös tiedottanut uudesta johtoryhmästä, organisaatiorakenteesta sekä 150 työntekijän irtisanomisesta.

Osakkeen hinta pyörii tällä hetkellä 2,30 euron tietämillä. Osakekurssin suunta tulevaisuudessa riippuu siitä, osoittautuuko Ratia toivotuksi sateentekijäksi. Stockmannin osakkeen ostaminen on valtava riski – se voi kuitenkin olla harkitsemisen arvoinen tilaisuus niille, jotka uskovat Ratian pystyvän ihmeisiin tälläkin kertaa.

Uusi organisaatiorakenne. Stockmannin konserniin kuuluvat tästedes vain Stockmann ja Lindex. Kuva: Kenneth Luoto

Onko Outotecin osake aliarvostettu?

Kaivosteknologiayhtiö Outotecin osakekurssi on ollut melkoista vuoristorataa tämän vuoden aikana Saudi-Arabian sulattamoprojektin korvausvaatimusten ja kustannusvarausten takia. Toukokuussa osakkeen arvo oli sulanut yli puoleen vuoden takaisesta. Yrityksen liiketoiminta on kuitenkin ollut lupaavaa ja se on saanut runsaasti tilauksia. Outotecin osakekurssi sai hiljattain tuulta alleen, kun yhtiö ilmoitti saaneensa 250 miljoonan euron kupariteknologiatilauksen Venäjältä.

Outotecin mukaan markkinanäkymät ovat positiivisia ja Inderesin analyytikko Erkki Vesola uskoo samaan. Vesolan mukaan osaketta voidaan pitää perustellusti aliarvostettuna. ”Olemme edelleen luottavaisia tuoreiden ennusteidemme odotuksiin Outotecin 11 % v/v tilauskertymän kasvusta ja 10 %:n v/v liikevaihdon kasvusta vuosina 2019-2021. Yhtiön vuosien 2019-2020 P/E-kertoimet (14x ja 10x) ovat edelleen vastaavasti 4 % ja 16 % alle verrokkien mediaanin ja nousuvaraa DCF-arvoon on yli 40 %”, hän kommentoi yhtiöraportissa.

Inderesin asettama tavoitehinta on 4,80 euroa; parhaillaan osakekurssi on 4,16 euron tuntumissa. Outotec on riskipitoinen, mutta potentiaalinen sijoituskohde.

Vastuullisen sijoittajan salkkuun: Stora Enso

Yritysten vastuullisuus on monimutkainen aihe, jonka määrittelyyn ei ole yhtä standardoitua keinoa. Siihen, mikä nähdään vastuulliseksi, vaikuttaa usein myös sijoittajan omat arvot: minkä alojen kehitystä haluat tukea? Esimerkiksi vastuulliseksi määritelty hoiva-alan yhtiö ei välttämättä ole mielekäs valinta sijoittajalle, joka vastustaa vanhustenhoidon yksityistämistä.

Yleisesti vastuullisuutta arvioidaan kolmella osa-alueella, jotka muodostavat termin ESG = ympäristö (enviromental), sosiaalinen (social) ja hallinto (governance). Maailman suurimpiin kuuluva vastuullisuusanalyysien tuottaja MSCI ESG Research on kelpuuttanut tilastoihinsa seitsemän suomalaisyhtiötä, joista Stora Enso on yksi.

Vastuullista salkkua kasaavan sijoittajan kannattaa harkita Stora Ensoon ostamista tällä hetkellä. Yhtiön osakekurssi on puolittunut vuoden aikana, ja Inderesin analyytikko Antti Viljakainen pitää yhtiön arvoa nykykurssia korkeampana. Hän uskoo, että talouden epävarmuus voi liikuttaa kurssia mihin suuntaan tahansa, mutta pitkän tähtäimen sijoittajalle kyseessä voi olla hyödyllinen ostopaikka.

Tämä artikkeli ei ole ostosuositus vaan esittelee osakkeita, jotka voivat olla harkinnan arvoisia – tee ostopäätökset aina omien lähtökohtiesi mukaan.

Kuukausittaista korkotuottoa lainasijoittamisesta
Liity Sijoitustiedon jäseneksi