Suomalaisten sijoituksista huomattava osa on kiinni pitkän koron rahastoissa. Suomen Pankin tilastojen mukaan niihin oli lokakuun 2016 lopussa sijoitettu 49 miljardia euroa – eli selvästi enemmän kuin mihinkään muuhun rahastoluokkaan. Pitkän koron rahastot ovat olleet jo vuosien ajan kelpo sijoituskohteita, sillä niiden arvo on noussut korkojen laskiessa.

Pitkän koron rahastojen suosiota ovat pönkittäneet myös pankit, jotka ovat kaupanneet niitä asiakkailleen turvallisina sijoituskohteina, joista on kuitenkin luvassa mukavia tuottoja. Turvallisuus on yksityissijoittajien suuntaan vahva myyntiargumentti, sillä suomalaiset pyrkivät tutkitusti karttamaan riskejä ja tappioita. Keväällä 2016 tekemämme selvityksen mukaan seitsemän kymmenestä suomalaisesta yksityissijoittajasta kuvailee itseään turvallisuushakuiseksi.

Ne, jotka uskovat rahojensa olevan turvassa korkorahastoissa, saattavat joutua pettymään karvaasti. Monet sijoitusalan asiantuntijat ovatkin jo varoitelleet, että korkosijoitusten riskit ovat käymässä toteen erityisesti valtioiden joukkovelkakirjamarkkinoilla.

Media on nostanut korkojen käänteentekijäksi Yhdysvaltain presidentinvaaleista tutun mörön. Trump on luvannut amerikkalaisille veronalennuksia, mutta aikoo silti käyttää mahdollisesti jopa 1 000 miljardia dollaria infrastruktuurin kohentamiseen. Toteutuessaan nämä toimet kasvattavat maan budjettivajetta ja pitävät pitkät korot noususuunnassa. Korkojen nousu tuhoaisi pitkän koron rahastoihin kertyneitä tuottoja ja haukkaisi siivun suomalaisten omistusten arvosta. Jos nousevien korkojen ympäristöstä muodostuu pysyvämpi tila, ovat tänä syksynä nähdyt korkorahastojen tappiot vasta alku.

Korkokehitykseen kätkeytyy tuttu opetus: sijoittamiseen sisältyy aina riski. Markkinoilla tuottoa ei ole tarjolla ilman riskiä. Jos joku hehkuttaa korkorahaston tai ylipäänsä minkään tuottoa tavoittelevan sijoituskohteen olevan täysin turvallinen, hän on joko hölmö tai huijari. Yksityissijoittajan kannattaa suhtautua erityisellä varovaisuudella niihin toimijoihin, jotka pyrkivät tarjoamaan asiakkaalle vain omia sijoitustuotteitaan. Osa näistä tuotteista saattaa olla hyviäkin, mutta kokemus on osoittanut, että mukaan mahtuu myös roskaa.

Kukaan ei pysty varmuudella sanomaan, millainen on pitkän koron rahastojen tulevaisuus ja jatkuuko tämänhetkinen korkojen nousu. Varmaa on vain, että Trumpin valtaannousu on vain yksi selittävä tekijä korkorahastojen kehitykseen vaikuttavien syiden tiheässä verkostossa. Median tehtävä on yksinkertaistaa asioita, mutta sijoittajan kannalta päivän uutiset ovat aina vanhentuneita, sillä markkinat ovat ne jo hinnoitelleet. Tärkeämpää on päivän uutisten yli muodostettu näkemys.

Koska yhtä sataprosenttisen turvallista sijoituskohdetta ei ole olemassa, turvallisuushakuisen sijoittajan on hyvä tarkastella sijoituksiaan kokonaisuutena ja miettiä rahoilleen useita eri turvasatamia.

Tarkko Laitinen
Hallituksen puheenjohtaja
Investium

Sijoitustiedon erikoistarjous Investiumille: 100 €:n lahjakortti jokaisesta tehdystä sijoituksesta, katso lisää.

Samanlaiset artikkelit
NORDEA MARKETS
27.3.2017, 09:59
Rundit Oy
21.3.2017, 11:43
NORDEA MARKETS
13.3.2017, 11:18