Olet täällä

Minne matkaa riskejä karttava raha - syökö Trump korkorahastojen tuotot?

Jaa Twiittaa

Suomalaisten sijoituksista huomattava osa on kiinni pitkän koron rahastoissa. Suomen Pankin tilastojen mukaan niihin oli lokakuun 2016 lopussa sijoitettu 49 miljardia euroa – eli selvästi enemmän kuin mihinkään muuhun rahastoluokkaan. Pitkän koron rahastot ovat olleet jo vuosien ajan kelpo sijoituskohteita, sillä niiden arvo on noussut korkojen laskiessa.

Pitkän koron rahastojen suosiota ovat pönkittäneet myös pankit, jotka ovat kaupanneet niitä asiakkailleen turvallisina sijoituskohteina, joista on kuitenkin luvassa mukavia tuottoja. Turvallisuus on yksityissijoittajien suuntaan vahva myyntiargumentti, sillä suomalaiset pyrkivät tutkitusti karttamaan riskejä ja tappioita. Keväällä 2016 tekemämme selvityksen mukaan seitsemän kymmenestä suomalaisesta yksityissijoittajasta kuvailee itseään turvallisuushakuiseksi.

Ne, jotka uskovat rahojensa olevan turvassa korkorahastoissa, saattavat joutua pettymään karvaasti. Monet sijoitusalan asiantuntijat ovatkin jo varoitelleet, että korkosijoitusten riskit ovat käymässä toteen erityisesti valtioiden joukkovelkakirjamarkkinoilla.

Media on nostanut korkojen käänteentekijäksi Yhdysvaltain presidentinvaaleista tutun mörön. Trump on luvannut amerikkalaisille veronalennuksia, mutta aikoo silti käyttää mahdollisesti jopa 1 000 miljardia dollaria infrastruktuurin kohentamiseen. Toteutuessaan nämä toimet kasvattavat maan budjettivajetta ja pitävät pitkät korot noususuunnassa. Korkojen nousu tuhoaisi pitkän koron rahastoihin kertyneitä tuottoja ja haukkaisi siivun suomalaisten omistusten arvosta. Jos nousevien korkojen ympäristöstä muodostuu pysyvämpi tila, ovat tänä syksynä nähdyt korkorahastojen tappiot vasta alku.

Korkokehitykseen kätkeytyy tuttu opetus: sijoittamiseen sisältyy aina riski. Markkinoilla tuottoa ei ole tarjolla ilman riskiä. Jos joku hehkuttaa korkorahaston tai ylipäänsä minkään tuottoa tavoittelevan sijoituskohteen olevan täysin turvallinen, hän on joko hölmö tai huijari. Yksityissijoittajan kannattaa suhtautua erityisellä varovaisuudella niihin toimijoihin, jotka pyrkivät tarjoamaan asiakkaalle vain omia sijoitustuotteitaan. Osa näistä tuotteista saattaa olla hyviäkin, mutta kokemus on osoittanut, että mukaan mahtuu myös roskaa.

Kukaan ei pysty varmuudella sanomaan, millainen on pitkän koron rahastojen tulevaisuus ja jatkuuko tämänhetkinen korkojen nousu. Varmaa on vain, että Trumpin valtaannousu on vain yksi selittävä tekijä korkorahastojen kehitykseen vaikuttavien syiden tiheässä verkostossa. Median tehtävä on yksinkertaistaa asioita, mutta sijoittajan kannalta päivän uutiset ovat aina vanhentuneita, sillä markkinat ovat ne jo hinnoitelleet. Tärkeämpää on päivän uutisten yli muodostettu näkemys.

Koska yhtä sataprosenttisen turvallista sijoituskohdetta ei ole olemassa, turvallisuushakuisen sijoittajan on hyvä tarkastella sijoituksiaan kokonaisuutena ja miettiä rahoilleen useita eri turvasatamia.

Tarkko Laitinen
Hallituksen puheenjohtaja, Investium

100€:n lahjakortti tehdystä sijoituksesta, lue lisää tästä.

Investium on suomalainen finanssikonserni, joka vertailee ja välittää asiakkaille henkilökohtaisia sijoitus- ja vakuutusratkaisuja.
Twitter4 kirjoitusta

Samanlaista sisältöä

Kumppaniblogit

Fellow Finance - Mitäpä jos ryhtyisit pankkiiriksi vuonna 2018?

Kaupallinen yhteistyö | Fellow Finance - 14.2.2018
Kumppaniblogit

Nordean muutto ja tsaarinaikaiset asenteet

Timo Rothovius | Viisas Raha - 22.11.2017
Kumppaniblogit

Uudiskohteiden isot yhtiölainat avasivat asuntokaupan padot

Timo Metsola | Vuokraturva - 16.11.2017

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Kolumnit

VIX-häiriö, Euroopan matelu ja kryptojen kummittelua

Juhani Huopainen - 21.2.2018
#IR-kanava

Cargotec -Suomen suurimpia listattuja ohjelmistoyhtiöitä

Hanna-Maria Heikkinen | Cargotec IR - 20.2.2018
Artikkelit

Treidaaminen osinkokaudella

Kaupallinen yhteistyö | Nordnet - 19.2.2018
Kolumnit

Kolumni: Tyhjästä rahaa

Aki Pyysing - 18.2.2018
Artikkelit

Somepoiminnat - 7 - #Technopolis #Tuloskausi #Finnair #Rahapodi

Sijoitustieto - 16.2.2018
Artikkelit

Zijoittaja raportoi Atrian Q4 -tiedotustilaisuudesta 15.2.2018

Sijoitustieto - 15.2.2018
Artikkelit

Aki Pyysing vieraana Nordnetin #Rahapodissa

Sijoitustieto - 15.2.2018
Kumppaniblogit

Fellow Finance - Mitäpä jos ryhtyisit pankkiiriksi vuonna 2018?

Kaupallinen yhteistyö | Fellow Finance - 14.2.2018

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: Sijoitustieto, 21.02. 12:02
Uusin viesti: Lehtopöllö, 21.02. 10:38
Uusin viesti: Aki Pyysing, 21.02. 10:09
Uusin viesti: Manialöytyy, 20.02. 18:41
Uusin viesti: Baisti, 20.02. 12:04
Uusin viesti: Sijoitustieto, 20.02. 10:06
Uusin viesti: Acumen, 20.02. 09:51
Uusin viesti: Aki Pyysing, 19.02. 17:59
Uusin viesti: rockafella, 19.02. 17:26
Uusin viesti: FinnishDGI, 19.02. 12:35

Seuraa Sijoitustietoa