Olet täällä

Minne matkaa riskejä karttava raha - syökö Trump korkorahastojen tuotot?

Jaa Twiittaa

Suomalaisten sijoituksista huomattava osa on kiinni pitkän koron rahastoissa. Suomen Pankin tilastojen mukaan niihin oli lokakuun 2016 lopussa sijoitettu 49 miljardia euroa – eli selvästi enemmän kuin mihinkään muuhun rahastoluokkaan. Pitkän koron rahastot ovat olleet jo vuosien ajan kelpo sijoituskohteita, sillä niiden arvo on noussut korkojen laskiessa.

Pitkän koron rahastojen suosiota ovat pönkittäneet myös pankit, jotka ovat kaupanneet niitä asiakkailleen turvallisina sijoituskohteina, joista on kuitenkin luvassa mukavia tuottoja. Turvallisuus on yksityissijoittajien suuntaan vahva myyntiargumentti, sillä suomalaiset pyrkivät tutkitusti karttamaan riskejä ja tappioita. Keväällä 2016 tekemämme selvityksen mukaan seitsemän kymmenestä suomalaisesta yksityissijoittajasta kuvailee itseään turvallisuushakuiseksi.

Ne, jotka uskovat rahojensa olevan turvassa korkorahastoissa, saattavat joutua pettymään karvaasti. Monet sijoitusalan asiantuntijat ovatkin jo varoitelleet, että korkosijoitusten riskit ovat käymässä toteen erityisesti valtioiden joukkovelkakirjamarkkinoilla.

Media on nostanut korkojen käänteentekijäksi Yhdysvaltain presidentinvaaleista tutun mörön. Trump on luvannut amerikkalaisille veronalennuksia, mutta aikoo silti käyttää mahdollisesti jopa 1 000 miljardia dollaria infrastruktuurin kohentamiseen. Toteutuessaan nämä toimet kasvattavat maan budjettivajetta ja pitävät pitkät korot noususuunnassa. Korkojen nousu tuhoaisi pitkän koron rahastoihin kertyneitä tuottoja ja haukkaisi siivun suomalaisten omistusten arvosta. Jos nousevien korkojen ympäristöstä muodostuu pysyvämpi tila, ovat tänä syksynä nähdyt korkorahastojen tappiot vasta alku.

Korkokehitykseen kätkeytyy tuttu opetus: sijoittamiseen sisältyy aina riski. Markkinoilla tuottoa ei ole tarjolla ilman riskiä. Jos joku hehkuttaa korkorahaston tai ylipäänsä minkään tuottoa tavoittelevan sijoituskohteen olevan täysin turvallinen, hän on joko hölmö tai huijari. Yksityissijoittajan kannattaa suhtautua erityisellä varovaisuudella niihin toimijoihin, jotka pyrkivät tarjoamaan asiakkaalle vain omia sijoitustuotteitaan. Osa näistä tuotteista saattaa olla hyviäkin, mutta kokemus on osoittanut, että mukaan mahtuu myös roskaa.

Kukaan ei pysty varmuudella sanomaan, millainen on pitkän koron rahastojen tulevaisuus ja jatkuuko tämänhetkinen korkojen nousu. Varmaa on vain, että Trumpin valtaannousu on vain yksi selittävä tekijä korkorahastojen kehitykseen vaikuttavien syiden tiheässä verkostossa. Median tehtävä on yksinkertaistaa asioita, mutta sijoittajan kannalta päivän uutiset ovat aina vanhentuneita, sillä markkinat ovat ne jo hinnoitelleet. Tärkeämpää on päivän uutisten yli muodostettu näkemys.

Koska yhtä sataprosenttisen turvallista sijoituskohdetta ei ole olemassa, turvallisuushakuisen sijoittajan on hyvä tarkastella sijoituksiaan kokonaisuutena ja miettiä rahoilleen useita eri turvasatamia.

Tarkko Laitinen
Hallituksen puheenjohtaja, Investium

100€:n lahjakortti tehdystä sijoituksesta, lue lisää tästä.

Investium on suomalainen finanssikonserni, joka vertailee ja välittää asiakkaille henkilökohtaisia sijoitus- ja vakuutusratkaisuja.
Twitter4 kirjoitusta

Samanlaista sisältöä

Kumppaniblogit

Nordean muutto ja tsaarinaikaiset asenteet

Timo Rothovius | Viisas Raha - 22.11.2017
Kumppaniblogit

Uudiskohteiden isot yhtiölainat avasivat asuntokaupan padot

Timo Metsola | Vuokraturva - 16.11.2017
Kumppaniblogit

Seitsemän syntiä

Jari Ohrankämmen | Nordea Markets - 26.10.2017

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Kolumnit

Kolumni: Dovre alkoi ostaa omia osakkeitaan

Aki Pyysing - 10.12.2017
Artikkelit

Somepoiminnat 49: #Bitcoin #Efecte #Nokia

Sijoitustieto - 8.12.2017
Kolumnit

Kolumni: Eurooppa on epäonnistunut

Juhani Huopainen - 7.12.2017
Artikkelit

Kolumni: Sijoitus- ja treidaussäännöt

Daytrader - 4.12.2017
Kolumnit

Kolumni: Kiinteän kuluttoman koron himo

Aki Pyysing - 3.12.2017
Artikkelit

Somepoiminnat 48: #SijoitusInvest #Nokia #Stockmann #Pörssiklubi

Sijoitustieto - 1.12.2017
Artikkelit

Prasos Oy osakeanti – sijoita Bitcoinia tukeviin palveluihin

Kaupallinen yhteistyö | Invesdor - 30.11.2017
Artikkelit

Mikä ihmeen DAX ja miten sillä treidataan?

Johannes Ankelo - 29.11.2017

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: Ncube, 11.12. 22:40
Uusin viesti: node, 11.12. 20:11
Uusin viesti: BVI, 11.12. 19:12
Uusin viesti: Acumen, 11.12. 18:41
Uusin viesti: Remy Extra, 11.12. 13:25
Uusin viesti: Acumen, 11.12. 11:01
Uusin viesti: Dharma, 08.12. 16:33
Uusin viesti: Sijoitustieto, 08.12. 15:36
Uusin viesti: Kapteeni Ilmiselva, 08.12. 13:58

Seuraa Sijoitustietoa