Olet täällä

Kumppaniblogit

Mikä sijoittamisessa on tärkeintä?

Monesti sijoittajat yrittävät löytää juuri oikean hetken ja juuri oikean yhtiön sijoituskohteekseen. Valitettavasti tuo on mahdollista vain jälkikäteen tapahtuvassa ”olisi pitänyt” tai ”ei olisi pitänyt” sijoittamisessa.

Mikä sitten on oikea strategia toimia sijoitusmarkkinoilla?

Jokaisen sijoitusmarkkinoilla toimivan kannatta tehdä oma sijoitussuunnitelmansa, jossa on määritelty omat sijoittamisen tavoitteet ja hyväksyttävät riskit. Kannattaa ainakin määrittää oman sijoitussalkkunsa tärkeimpien omaisuuslajien peruspainot, eli siis esimerkiksi se, paljonko sijoitussalkussa pitäisi olla matalampiriskisiä korkosijoituksia ja kuinka paljon osakesijoituksia. Tämän jälkeen täytyy tietysti varmistaa riittävä hajautus eri markkinoiden ja yksittäisten sijoituskohteiden välillä.

Mikä sitten ratkaisee lopputuloksen?

Jos esimerkiksi sijoittaja olisi sijoittanut osakkeisiin maailmanlaajuisesti hajauttaen, eli sijoittanut MSCI Word indeksiin, olisi sijoittaja saanut viimeisen kymmenen vuoden aikana tuottoa noin 70%, mutta mikäli sijoittaja olisi ollut poissa markkinoilta viisitoista parasta nousupäivää, olisi hänen sijoituksensa jäänyt 8 %:ia tappiolle!

No mitä tästä sitten pitäisi päätellä?

Kuka voi ennalta tietää kymmenen parasta tai huonointa päivää sijoitusmarkkinoilla - ei tietenkään kukaan. Mitä tästä sitten pitäisi ajatella tai oppia: Koska yksittäisten päivien ennustaminen on mahdotonta, kannattaa pitää kiinni omasta sijoitussuunnitelmasta, eli jos suunnitelman mukaan osakemarkkinoilla pitää olla esim 75 % sijoituksista, niin ne myös siellä kannattaa pitää. Oman sijoitussuunnitelman noudattaminen on siis kannattavaa.

Jari Ohrankämmen,
Nordea Markets Asset Salesin johtaja

Keskustele kirjoituksesta täällä.

"Uskomme parhaiden sijoituskohteiden löytyvän Aasiasta."
Liity Sijoitustiedon jäseneksi