Olet täällä

Kumppaniblogit

Mikä sijoittamisessa pelottaa?

Jaa Twiittaa

Arvopapereihin sijoittaminen pelottaa jopa joka kolmatta täysi-ikäistä suomalaista. Kyselyssämme suomalaiset kuvaavat itseään turvallisuushakuisiksi sijoittajiksi. Pohdin, miten epävarmuutta ja pelkoja voisi lieventää.

Viimeisten kahden vuoden aikana tekemistämme kyselytutkimuksista piirtyy kuva suomalaisesta sijoittajasta turvallisuushakuisena sijoittajana. Selvityksemme mukaan 32 prosenttia suomalaisista kertoo pelkäävänsä arvopapereihin sijoittamista. Viimevuotisessa tutkimuksessamme säännöllistä sijoittamista ja säästämistä tekevistä yli 70 % kuvaili itseään turvallisuushakuiseksi sijoittajaksi. Lisäksi vain 13 % kyselyymme vastanneista pitää omaa sijoitustietämystään hyvänä.

Turvallisuushakuisuus näkyy konkreettisesti sijoituskäyttäytymisessä. Suomalaisten pankkitileillä makaa jopa 85 miljardia euroa, selviää Suomen Pankin tilastoista. Myös suomalaisten sijoituksista merkittävä osa on mahdollisimman turvallisiksi mielletyissä kohteissa, kuten korko- ja rahamarkkinarahastoissa. Monet suomalaiset pyrkivät sijoittamisen sijaan säästämään rahaa pankkitileilleen, jotka ovat selvästi suosituin säästämisen ja sijoittamisen muoto.

Sijoittamiseen liittyviä pelkoja on yhtä paljon kuin sijoittajiakin. Yhtä hämmentää eri sijoitusvaihtoehtojen runsaus ja valintojen tekeminen. Toinen kokee epävarmuutta riskien ja tuotto-odotusten suhteen. Kolmas taas pelkää rahojensa menettämistä yli kaiken.

Päätösten ja valintojen tekeminen on kuluttavaa. Legendan mukaan presidentti Obamalla oli vain yhdenlaisia pukuja, jotta hänen ei tarvitsisi käyttää energiaansa vaatteiden valitsemiseen aamuisin. Oli tämä totta tai ei, tarinan opetus on tehdä monimutkaisista asioista yksinkertaisia ja säästää murehtimiseen kuluva energia oikeasti tärkeämmille päätöksille.

Sama pätee myös sijoittamiseen, sillä sijoittamisesta voi tehdä itselleen juuri niin vaikeaa tai helppoa kuin haluaa. Kirjoitin lokakuussa sijoittajan tärkeimmästä päätöksestä, joka on tietysti pitkäjänteisen ja suunnitelmallisen sijoittamisen aloittaminen. Kun tämän kynnyksen ylittää, epävarmuuden sietämisessä auttaa parhaiten selkeä suunnitelma ja tavoite.

Henkilökohtaisen sijoitussuunnitelman tekemällä voit jo etukäteen varautua hankaliin päätöksiin, joita sijoittajana saatat kohdata. Se auttaa lisäksi suhteuttamaan päätöksesi pitkän aikavälin tavoitteisiin.

Suomalaisten tärkein sijoitus- ja säästökohde on kyselyidemme mukaan omat eläkepäivät. Tämä on hyvä konkreettinen lähtökohta ja tavoite omalle sijoitussuunnitelmalle. Mitä nuorempana sijoittamisen malttaa aloittaa, sen pienemmillä kuukausisummilla voi kerryttää korkoa korolle ja sitä paremmin sijoitukset sietävät korkeampaa riskiä.

Turvallisuushakuisuuden voi ymmärtää monella tapaa ja sijoittajalle se on myös hyve. Valitettavan monille turvallisuushakuisuus tarkoittaa omien säästöjen makuuttamista korottomilla tileillä vuodesta toiseen. Toinen, huomattavasti harvinaisempi ääripää olisi holtiton kasinosijoittaminen, jossa kaikki rahat on sijoitettu yhteen tai kahteen osakkeeseen. Sijoittamisen ja oman talouden hallinnan kultainen keskitie löytyy näiden ääripäiden välistä. Tasapainoinen ja omat tavoitteet huomioiva suunnitelma antaa talouden turvaa epävarmassa maailmassa.

Presidentti Obama käytti varmasti räätälin palveluja sen yhden pukumallinsa valitsemiseen ja teettämiseen. En lähde antamaan Trumpille pukeutumisneuvoja, mutta eri alojen asiantuntijoita kannattaa hyödyntää - oli kyse sitten sijoittamisesta tai jostain muusta. Varsinkin kun siirtyy säästämisestä sijoittamiseen, on hyvä muodostaa oma näkemys tapaamalla asiantuntijoita.

Tarkko Laitinen
Hallituksen puheenjohtaja, Investium

Jarkko "Random Walker" Aho: Mikä on sijoitussalkun sopiva osakepaino?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi