Olet täällä

Kumppaniblogit

Mennään sinne missä tuotto-odotus on korkein

Tietenkin mahdollisimman pienellä riskillä. Tätä kaavaa toistetaan sijoittamisessa vuosikymmenestä toiseen, kun korot ovat nousussa ja talous kohenee, suositaan osakkeita ja kun taloudessa menee heikommin ja korot laskevat, ovat vuorossa pitkiin korkoihin sijoittavien juhlat, näin kärjistetysti. Kuten hyvin tiedetään, alkaa korkosijoittajan juhlat olla jo lopussa, tai jo loppuneet, ja samaan aikaan osakkeet ovat nousseet uusiin ennätyksiin.

Otsikon kääntäminen ympäri saattaa kuulostaa hullulta, kun nimenomaan ollaan hakemassa tuottoja, mutta saattaa joskus olla jopa järkevää. Mikäli uskoo siihen, että Markuksen mainitsemat osakesijoitusten pitkään jatkunut nousu ja keskuspankkien ostotalkoot tulevat tiensä päähän voi näkemystä ottaa myös osakkeiden laskusta. Erilaiset tuotteet mahdollistavat muun muassa indekseihin sijoittamisen negatiivisilla kertoimilla, jolloin sijoittaja hyötyy indeksien negatiivisesta kehityksestä. Tämän tapainen sijoittaminen poikkeaa ehkä perinteisen osakesijoittajan arvomaailmasta, mutta toimii hyvin esimerkiksi suojana mahdollista romahdusta vastaan.

Jos sijoittaja uskoo siihen, että osakkeiden arvonnousut johtuvat vain välillisesti siitä, että mikään muu sijoituskohde ei vain näytä yhtään sen houkuttelevammalta ja ennen pitkää tilanne tulee muuttumaan, voi tähän näkemykseen löytyä ratkaisu Bear-sertifikaateista ja myyntiwarranteista. Ne mahdollistavat sijoittajan hyötyvän eri kohde-etuuksien arvonlaskusta. Bear-sertifikaattien hinnat nousevat kohde-etuuksien hintojen laskiessa ja myyntiwarranttien haltija saa tuottoa, mikäli kohde-etuuden arvo warrantin eräpäivänä on alle warrantin lunastushinnan. Toki warrantin arvo muuttuu matkan varrella kohde-etuuden muutosten myötä. Näillä laskevaan markkinaan suunnitelluilla tuotteilla voi ottaa näkemystä aina yksittäisistä osakkeista isoihin indekseihin.

Bear-sertifikaateilla on liikkeeseenlaskijan markkinatakaus, joka takaa sertifikaateille osto- ja myyntinoteeraukset sen pörssin aukioloaikoina, jossa sertifikaatit on noteerattu. Kaupankäynti sertifikaateilla ei ole yhtään sen erikoisempaa, kuin osakkeillakaan. Nousevaan markkinaan tarkoitetut Bull-sertifikaatit tarjoavat sijoittajalle siis mahdollisuuden suurempien tuottojen tavoitteluun vahvempaan näkemykseen, toki riskin kasvaessa vipuvaikutuksen mukana. Laskevaan markkinaan suunnitellut Bear-sertifikaatit taas toimivat kuten käänteiset osakkeet ja näihinkin saa halutessaan suurempia vipuvaikutuksia.

Vipuvaikutuksella viitataan sertifikaateille ominaiseen kertoimeen, eli siihen, miten suurella vaikutuksella kohde-etuuden arvonmuutokset näkyvät sertifikaatin arvossa. Bear-sertifikaattien kertoimet lähtevät yhdestä ja nousevat aina viiteentoista asti. Kertoimen ollessa yksi, näkyy kohde-etuuden päivänsisäiset muutokset käänteisenä Bear-sertifikaatin hinnassa, esimerkiksi kohde-etuuden arvon laskiessa päivän aloituksesta viisi prosenttia, nousee yksinkertaisella vivulla olevan Bear-sertifikaatin arvo viisi prosenttia. Vastaavasti 15-kertaisella vivulla olevan Bear-sertifikaatin päivänsisäiset arvonmuutokset näkyvät 15-kertaisena ja käänteisenä Bear-sertifikaatin arvossa, esimerkiksi kohde-etuuden arvon noustessa päivän aloituksesta viisi prosenttia, laskee 15-kertaisella vivulla olevan Bear-sertifikaatin arvo 75 %.

Sijoittajan on siis hyvä tietää, että laskevaankin markkinaan löytyy omat tuotteensa. Lisäksi todella vahvaan näkemykseen löytyy suurella vipukertoimella olevia tuotteita. Riski kasvaa myös yhtä suurella vauhdilla vipukertoimen kasvaessa, joten aloittelevamman sijoittajan kannattaa aloittaa pienillä vipukertoimilla. Todella suuren riskin omaavat suuren kertoimen tuotteet sopivatkin vain lyhytaikaisen näkemyksen ottamiseen, eivätkä välttämättä pitkäaikaiseen hallussapitoon.

Tutustu Nordean ETN ja muiden tuotteiden kaupankäyntiin verkossa. Lue aiemmat blogit sertifikaateista ja tutustu sertifikaattivalikoimaamme.

Lue lisää Nordea Marketsista ja palveluistamme täällä: www.nordea.fi/markets

Henrik Eskola
Asiantuntija, Nordea Markets

Kirjoittaja työskentelee Nordea Marketsilla sijoitustuotemyynnin parissa asiantuntijatehtävissä.

Tutustu Suomen suosituimpiin viputuotteisiin ilman välityspalkkiota
Liity Sijoitustiedon jäseneksi