Olet täällä

Artikkelit

Mandatum Trader –treidaamista ympäri maailman

Mandatum Trader on Mandatum Lifen tarjoama kaupankäyntipalvelu, joka sopii niin aktiiviselle osake- ja rahastosijoittajille kuin kokeneemmalle treidaajallekin. Trader on Saxo Bankin teknologiaan perustuva kaupankäyntijärjestelmä. Mandatum Life huolehtii Traderissa asiakkaiden tunnistamisesta ja suomenkielisestä asiakaspalvelusta, Saxo kantaa puolestaan vastuuta kaupankäynnistä, arvopaperisäilytyksestä ja viranomaisraportoinnista. Mandatum Trader on hiottu kaikille sijoittajille sopivaksi ja sen kautta pääsee kiinni erityisen laajaan valikoimaan osakkeita ja eri instrumentteja ympäri maailmaa.

Mandatum Trader on tarjolla kahtena eri versiona; Trader ONE ja Trader GO. Lisäksi lähiaikoina palvelukattaukseen lisätään myös ammattitreidaajille suunniteltu Trader PRO -ohjelmisto. Versioiden hinnoittelussa ei ole eroa, sillä kaikkia versioita pääsee käyttämään ilman erillistä maksua saman tilin kautta. Voit siis valita kahdesta, ja kohtapuoliin kolmesta eri vaihtoehdosta mieleisesi. Artikkelin lopusta löytyy taulukko kaupankäyntikuluista eri hintaluokissa.

Trader ONE on selainpohjaisista sovelluksista riisutumpi vaihtoehto, josta esimerkiksi teknisen analyysin työkalut on jätetty pois. Trader ONE sisältää kuitenkin Kauppalehden ja kansainvälisten uutistoimintojen uutisia, monipuoliset hakutyökalut sopivien sijoituskohteiden etsimiseen ja laajan valikoiman eri maiden osakemarkkinoita, rahastoja, ETF:iä ja joukkovelkakirjalainoja.

Trader GO sopii aktiiviselle sijoittajalle ja treidaajalle, joka käyttää kaupankäynnin tukena teknistä analyysiä ja muita työkaluja. Trader GO tarjoaa myös analyysikirjaston treidaamisen tueksi. GOsta löytyvä valikoima osakkeita, rahastoja, ETF:iä ja johdannaisia on markkinoiden laajin.

Trader GOn ”Uutiset & Katsaukset” välilehti tarjoaa laajan katsauksen markkinoiden yleistilanteeseen ja viimeisimpiin uutisiin. Eri osakeindeksejä klikkaamalla saat näkyviin indeksikohtaiset tuoreimmat uutiset, kuumimmat nousijat ja pahimmat laskijat.

Trader GO – Tekninen analyysi

Trader GO tarjoaa treidaajalle mahdollisuuden perehtyä osakkeisiin monipuolisen teknisen analyysin vinkkelistä.

Trader GOn graafi on treidaajan muokattavissa monella eri tapaa. Näyttötavaksi voi valita viivakuvaajan tai informatiivisemman kynttiläkuvaajan, josta treidaaja saa yhdellä silmäyksellä tietoonsa valitun aikajakson osakkeen aloitus- ja päätöskurssit sekä aikajakson huiput ja pohjat.

Yllä olevassa kuvassa yksi kynttilä kuvaa yhtä kaupankäyntipäivää. Aikajakson voi itse valita treidaustyylilleen sopivaksi; vaihtoehtoina ovat 30 minuuttia, 1 tunti, 4 tuntia, 1 viikko jne. Vihreä kynttilä kertoo osakkeen hinnan nousseen kyseisenä päivänä, punaisena päivänä osake jäi pakkaselle. Vihreässä kynttilässä paksun osan alarajasta selviää osakkeen päivän aloituskurssi, yläraja kertoo päätöskurssin; punaisessa kynttilässä päinvastoin. Kynttilän ”sydänlangasta” käyvät selville päivän ylin ja alin kurssi. Viivakuvaajasta käy selville ainoastaan päivän päätöskurssi, kokeneempien treidaajien suosimasta kynttiläkuvaajasta saa harjaantunut silmä yhdellä vilkaisulla paljon informaatiota.

Trader GOn tekninen analyysi tukee kymmeniä erilaisia analyysin välineitä. Niitä voi lisätä graafiin ja poistaa oman mielensä mukaan kunnes muodostuu kattava tekninen analyysi osakkeen tilanteesta treidauspäätöksen tukemiseksi.

Seuraavassa viisi tärkeintä perusindikaattoria, jotka jokainen itseään kunnioittava treidaaja opettelee ja ymmärtää perusteellisesti:

 • Trendiviiva: Yksinkertaisin teknisen analyysin indikaattori on trendiviiva. Trendiviivoja käytetään osakkeen hinnan trendin tunnistamiseen ja vahvistamiseen. Niiden avulla treidaaja löytää vastus- ja tukitasot. Trendiviivan avulla voi tunnistaa myös monimutkaisempia hintamuodostelmia, kuten esimerkiksi ”hartiat ja pää”-muodostelman.
 • Liukuva keskiarvo (Moving Average): Tämä ”laahaava” indikaattori auttaa markkinan vallitsevan trendin määrittämisessä. Sen avulla löytyy myös eri vastus- ja tukitasoja sekä muutoksia trendin vahvuudessa.
 • MACD (Moving Average Convergence/Divergence): MACD-indikaattorin avulla treidaaja tutkii kahden eri aikavälin liukuvan keskiarvon välistä suhdetta. Sen avulla voi löytää muutoksia trendin voimakkuudessa ja suunnassa.
 • RSI (Relative Strength Index): RSI:n avulla treidaaja tutkii onko kohde yliostettu tai -myyty. Myös tämän indikaattorin avulla löytää vastus- ja tukitasoja, sekä mahdollisia position avaamis- ja sulkemissignaaleja.
 • Fibonacci Retracement: Kaikkialta luonnosta löytyvät Fibonacci-kuviot pätevät myös tekniseen analyysiin. Fibonacci-indikaattorin avulla treidaaja voi arvioida miten pitkälle markkina voi poiketa trendistä ennen kuin se palaa takaisin trendiin.

Trader GO – Toimeksiantotyypit

Mandatum Trader tarjoaa treidaajalle mahdollisuuden toteuttaa kauppoja monella eri toimeksiantotyypillä. Siinä missä tavallinen välittäjän tarjoama työkalu mahdollistaa kaupankäynnin markkinahintaan tai rajahinnalla, löytyy Traderista monipuolinen valikoima toimeksiantotyyppejä eri tilanteisiin.

 • Market: Market-toimeksiannossa kauppa yksinkertaisesti toteutuu markkinoilla toimeksiannon toteutushetkellä olevaan osakkeen hintaan, eli markkinahintaan. Kunhan markkinoilla on halukkaita ostajia ja myyjiä, kauppa toteutuu välittömästi. Market-toimeksiantoa käytetään kun kaupan toteutuminen on tärkeämpää kuin kaupan tarkka hinta.
 • Limit: Limit-toimeksiannossa treidaaja asettaa osakkeelle hintatason, jolla haluaa kaupan toteutuvan. Toimeksianto ei toteudu, mikäli osakkeen hinta ei saavuta asetettua hintatasoa.
 • Stop: Stop-toimeksiantoa käytetään yleisimmin position sulkemiseen osakkeen hinnan luisuessa treidaajan kannalta väärään suuntaan. Näin vältetään lisätappiot positiossa. Stop-toimeksianto laukeaa kun osakkeen hinta saavuttaa treidaajan määrittelemän Stop-tason. Kun toimeksianto laukeaa, toteutuu kauppa Market-toimeksiantona. Tästä syystä treidaaja ei riskeeraa toimeksiannon vain osittaista toteutumista, mutta kauppa saattaa tapahtua toivottua huonompaan hintaan. Stop-toimeksianto ei näy tarjouskirjassa, siinä missä Limit näkyy.
 • Stop-limit: Stop-Limit toimeksianto toimii samalla tavoin kuin Stop, mutta yhdellä erotuksella: kun Stop Limit-toimeksianto laukeaa, ei se toteudu Market-toimeksiantona vaan Limit-toimeksiantona, eli treidaajan ennaltamäärittelemään hintaan. Tämä toimeksiantotyyppi tarjoaa treidaajalle suojaa epäsuotuisia osakeliikkeitä vastaan jos osake sattuu ”gäppämään” epälikvidissä markkinassa.
 • Trailing Stop: Trailing Stop-toimeksiannossa treidaaja asettaa osakkeen myyntihinnan tiettyyn tasoon osakkeen nykyhinnan alapuolelle ja määrittää samalla ”Trailing Step”-määrän. Osakkeen hinnan noustessa Stop-taso nousee määritetyn Trailing Stepin mukaisesti. Tämän toimeksiannon tarkoituksena on mahdollistaa treidaajalle määrittää suurin mahdollinen tappio mutta jättää voittopotentiaali rajattomaksi.
 • OCO (Once Cancels The Other): OCO-toimeksiannossa asetetaan kaksi toimeksiantoa, sekä Stop että Limit. Kun jompikumpi Stopista tai Limitistä saavutetaan ensin, toinen toimeksiannoista peruuntuu automaattisesti. Kokeneet treidaajat käyttävät OCO-toimeksiantoa riskin rajoittamiseen ja positioiden avaamiseen.
 • Algoritmi: Mandatum Trader tarjoaa myös monimutkaisempia Algoritmi-toimeksiantoja, joissa treidaaja voi itse määrittää eri parametreja toimeksiannon toteutumiselle.

 

 • DO – Day Order: Toimeksianto on voimassa kyseisen kaupankäyntipäivän sulkemiseen asti.
 • GTD – Good Till Date: Toimeksianto on voimassa treidaajan valitseman päivämäärän markkinoiden sulkemiseen asti.
 • GTC – Good Till Cancelled: Toimeksianto on voimassa kunnes treidaaja päättää peruuttaa toimeksiannon.

Lopuksi

Kuten niin monta asiaa, myöskään teknistä analyysiä tai eri toimeksiantoja ei opi niistä lukemalla vaan parhaiten oppii tekemällä. Mandatum Trader -tilin avaaminen on ilmaista ja maksat vain tehdyistä kaupoista (alla hinnasto, listattuna vain osa markkinoista). Mandatum Trader ei myöskään peri nk. ”passiivisuusmaksuja”. Uutena asiakkaana pääset ensimmäisen täyden kuukauden loppuun asti käsiksi halvimpaan hintaluokkaan.

Mandatum Traderista voi esittää kysymyksiä ja kommentteja Sijoitustiedon foorumilla. Mandatum Traderin tiimi seuraa foorumiketjua ja vastailee kysymyksiin täällä.

 • Kaupallinen yhteistyö: Mandatum Life
Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Liity Sijoitustiedon jäseneksi