Olet täällä

Artikkelit
Kaupallinen yhteistyö

Lyhyen aikavälin makrokuva huokuu epävarmuutta

Mainos | Vontobel

Osakemarkkinat ovat olleet vuoden aluksi myllerryksessä inflaatiopelkojen ja geopoliittisen epävakauden johdosta.

Viiden vuoden kuvaajasta näkyy teknologiaosakkeiden voimakas nousu, mutta alkuvuosi on ollut Nasdaq 100-indeksille hankala. Indeksin tuotto tänä vuonna on 15 prosenttia pakkasella.

Lähde: Investing.com Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta. Indeksin noteerattu USA:n dollareissa.

Keskuspankki FEDin toimenpiteet ohjauskoron nostamiseksi ovat osuneet erityisesti tekno-osakkeisiin, mutta eivät indeksit laajemmin ole pärjänneet juurikaan sen paremmin. Kattava S&P500-indeksi on sekin lähes kymmenen prosentin laskussa tänä vuonna.

Saksalaisen DAX-indeksin osakkeet eivät ole viiden vuoden aikana pärjänneet amerikkalaisille verrokeilleen ja myös DAX on tänä vuonna kymmenen prosentin laskussa.

Lähde: Investing.com. Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta. Indeksi noteerattu euroissa.

Tunnelma markkinoilla on inflaation, keskuspankkien rahapolitiikan, Venäjä-Ukraina-kriisin ja pandemian aiheuttamien toimitusketjuongelmien takia osakkeiden näkökulmasta vähemmän valoisa kuin aiemmin.

Tutkitaan seuraavassa miltä makrokuva näyttää tällä hetkellä ja millä tuotteilla makrokuvaa voi treidata eri indekseillä näkemystä ottaen.

Keskuspankkien rahapolitiikka

Markkinaosapuolet pohtivat kuumeisesti montako kertaa USA:n keskuspankki FED aikoo nostaa ohjauskorkoaan tänä vuonna.

Alkuvuodesta on talousmediasta voinut lukea veikkauksia kuudesta tai seitsemästä korkokiristyksestä. Viime viikolla investointipankki JPMorgan ennusti jopa yhdeksää perättäistä 0,25 prosentin koronnostoa, mikä merkitsisi yhtä koronnostoa FEDin kaikissa kokouksissa tänä vuonna.

Samalla FED Funds-korkofutuurit hinnoittelevat vuodelle 2024 jo kahta ohjauskoron laskua (musta viiva), vaikka FEDin päättäjien odotukset ovat tätä huomattavasti korkeammalla (keltaiset pallot).

Lähde: Bloomberg. Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Venäjän ja Ukrainan konfliktin ansiosta öljyn hinta voi nousta entisestään, mikä laittaisi kapuloita globaalin talouskasvun rattaisiin.

SMBC Nikko Securitiesin valuutta- ja bondistrategi Makoto Noji uskoo markkinoiden pikkuhiljaa hinnoittelevan sisään FEDin kahden prosentin ohjauskorkoa. Nojin mukaan tämä riittäisi inflaation kurissa. “Osakkeiden syvempi korjaus nostaisi USA:n kotitalouksien säästämisastetta, hillitsisi kulutusta ja lannistaisi inflaatiota”, Noji kertoo Bloombergin artikkelin mukaan.

Nojin mukaan FEDin ei tarvitse olla kyyhkysmäinen osakkeiden hintoja tukeakseen. “Keskuspankki tuskin jättää korkoa nostamatta maaliskuussa ja miettii tilannetta uudelleen maaliskuun jälkeen”, Noji uskoo.

SBMC:n analyysin mukaan varmin tapa maailmanlaajuiseen taantumaan on taloudellinen shokki, joka lähettäisi öljyn hinnan pilviin. Taantuma toisi todennäköisesti mukanaan myös lisää keskuspankkien elvytystä, mikä on historiallisesti tukenut osakkeiden hintoja.

Myös JPMorganin Marko Kolanovic uskoo Ukrainan tilanteen vaikuttavan FEDin päätöksiin: “Vaikka konfliktin riski Ukrainassa on korkea, pitäisi sillä olla rajoitettu vaikutus globaaleihin osakemarkkinoihin ja se todennäköisesti laukaisisi keskuspankeilta kyyhkysmäisen uudelleenarvioinnin.”

Markkinat ovat jo reagoineet tilanteeseen swap-treiderien toimesta. Indeksoidut swapit ennustavat maalikuulle 19 prosentin todennäköisyyttä 0,5 prosentin koronnostolle, viikko sitten todennäköisyys oli vielä 56 prosenttia. Todennäköisyydet ovat olleet helmikuussa tasaisessa laskussa geopoliittisten riskien ansiosta.

Swap-markkina ennustaa kuluvalle vuodelle kuutta koronnostoa 1,50 prosenttiin.

Lähde: Bloomberg. Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Keskuspankkien toimenpiteillä on laajalti vaikutusta myös osakkeiden hintoihin. Yleisesti löysä rahapolitiikka (matalat korot, elvytys) tukee osakkeiden hintoja, kun taas tiukka rahapolitiikka (nousevat korot, keskuspankin taseen kutistuminen) on historiallisesti ollut vaikeampaa aikaa osakkeille.

Mikäli uskot Nasdaqin tokenevan alkuvuoden tappioistaan ja lähtevän uuteen nousuun, voit tavoitella tuottoja Vontobelin Long Turbolla TLNG NDX V134. Turbo tarjoaa kirjoitushetkellä 9,69-kertaisen vipuvaikutuksen, eli se voimistaa kohde-etuutena olevan Nasdaq 100-indeksin tuottoja vipuvaikutuksen verran. Jos Nasdaq nousee prosentilla, Turbon arvo nousee 9,69 prosentilla. Jos Nasdaq puolestaan laskee prosentin, Turbo tuottaa 9,69 prosenttia tappiota.

Mikäli puolet uskot vaikean vuoden Nasdaqille jatkuvan, voit treidata Vontobelin TSRT NDX V162-Short Turbolla. Sen arvo nousee 6,04 prosentilla Nasdaq-indeksin laskiessa prosentilla. Sen vipu on siis 6,04-kertainen ja se voimistaa myös Turbon tappioita; Turbon arvo laskee 6,04 prosentilla Nasdaq-indeksin noustessa prosentilla.

Venäjän ja Ukrainan tilanteen vaikutus maailman eri markkinoihin

Venäjän potentiaaliset sotilaalliset toimenpiteet Ukrainaa kohtaan vaikuttaisivat todennäköisesti laajaan alaan markkinoita osakkeista hyödykkeisiin, valuuttoihin ja velkakirjoihin.

Reuters listasi viisi markkinaa, johon konflikti vaikuttaisi.

Turvasatamat

Suuri riskitapahtuma ajaa sijoittajat yleisesti turvallisempiin sijoituksiin, historiallisesti näihin ovat kuuluneet muun muassa velkakirjat, joita pidetään yksinä turvallisimmista sijoituskohteista.

Inflaatio on vuosikymmenien huipuissaan, USA:n kymppivuotinen bondi noin kahden prosentin tasolla ja Saksan kymppivuotinen on ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2019 yli 0 prosentin tasoilla. Ukrainan konflikti voisi kuitenkin muuttaa tilannetta.

Kulta puolestaan on 13 kuukauden huipuissaan.

Lähde: Reuters. Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Maatalousraaka-aineet

Ukraina, Venäjä, Kazakhstan ja Romania ovat kaikki suuria viljan viejämaita ja kaikkien suuret satamat sijaitsevat Mustalla merellä. Sotilaalliset toimenpiteet alueella voivat potentiaalisesti aiheuttaa häiriöitä viljan toimitusketjuun.

Ukrainan odotetaan olevan maailman kolmanneksi suurin maissin ja kolmanneksi suurin vehnän viejä kaudella 2021-2022. Venäjä on vehnän suurin viejämaa.

Vehnän hinta on ollut tasaisessa nousussa ja on pompannut voimakkaasti alkuvuodesta.

Lähde: Reuters. Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Maakaasu ja öljy

Energiamarkkinat voivat kokea kolauksen mikäli jännitteet äityvät konfliktiksi asti. Euroopan maakaasusta Venäjä tuottaa 35 prosenttia, josta osa tulee Ukrainan kautta.

Saksa on uhannut Venäjää uuden Nord Stream 2 -maakaasuputken keskeyttämisellä, mikäli Venäjä uhkaa Ukrainaa aseellisesti.

Analyytikot odottavat maakaasun tuonnin Eurooppaan kutistuvan merkittävästi, mikäli tilanne Ukrainassa eskaloituu.

JPMorganin mukaan Ukrainan tilanteen jännitteillä on merkittävä riski öljyn hinnan kohoamiselle. Investointipankki uskoo 150 dollarin öljyn hinnan alentavan globaalia vuositason BKT-kasvua vain 0,9 prosenttiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla, samalla nostaen inflaation 7,2 prosenttiin.

Maakaasun hinta oli huipuissaan joulukuussa.

Lue artikkeli maakaasun ja öljyn treidaamisesta Vontobelin viputuotteilla.

Osakkeet

Länsimäiset osakkeet voivat potentiaalisen konfliktin ansiosta joutua paineen alle.

Saksalaisista osakkeista erityisesti pankkiosakkeet voisivat tuntea vaikutuksen nahoissaan. Saksalaisilla pankeilla on lainoja myönnettynä Venäjälle 8,8 miljardin dollarin arvosta BIS:n datan mukaan.

Myös muilla Saksan sektoreilla on kosketuspintaa Venäjän markkinoille: Metro AG:n 93 kauppaa Venäjällä tuottavat hieman alle kymmenen prosenttia yhtiön myynnistä.

Ukrainan kriisissä eniten paineen alla ovat pankit Reutersin analyysin mukaan.

Valuutat ja velkakirjat

Sekä Venäjän että Ukrainan dollareissa noteeratut velkakirjat ovat tuottaneet verrokkejaan huonommin viime kuukausien aikana jännitteiden kohotessa.

Kaikkien markkinoiden epävarmuus heijastuu myös osakkeisiin, eikä Saksn DAX-indeksi ole poikkeus. Näkemystä DAXiin voi ottaa Vontobelin sertifikaateilla.

DAXin nousevalla markkinalla tuottoa voi tavoitella BULL DAX X20V1-sertifikaatilla. Se vahvistaa DAXin päivänsisäisiä liikkeitä 20-kertaisella vivulla. Mikäli DAXin hinta nousee prosentilla, sertifikaatin arvo nousee 20 prosentilla. Vastaavasti DAX-indeksin laskiessa prosentilla, tuottaa sertifikaatti 20 prosentin tappion.

BEAR DAX X12 V18-sertifikaatti puolestaan vahvistaa DAX-indeksin tuottoja laskeviin kursseihin. Mikäli DAX laskee prosentilla, tuottaa sertifikaatti 12 prosenttia voittoa. Jos DAX vastoin odotuksia nousee prosentilla, muodostuu sertifikaatin tappioksi 12 prosenttia.

Tärkeä tiedote

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot tässä mainituista kaupankäyntituotteista (arvopapereista), erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Liikkeeseenlaskuesite ja lopulliset ehdot muodostavat arvopapereiden sitovat myyntiasiakirjat, ja ne ovat saatavilla tuotelinkkien alla. Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää.

Näitä tietoja saa levittää tai julkaista vain maissa, joissa niiden levittäminen tai julkaiseminen on sallittua sovellettavan lain mukaan. Kuten asiaa koskevassa ohjelmaesitteessä todetaan, näissä tiedoissa mainittujen arvopapereiden jakeluun sovelletaan rajoituksia tietyillä oikeudenkäyttöalueilla.

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Liity Sijoitustiedon jäseneksi