Olet täällä

Kumppaniblogit

Kuinka pitkään osakemarkkinoiden nousu jatkuu?

Ei tähän maailman aikaan ole enää entisellään kuin uni ja nälkä. Sanonta tiivistää hyvin Eemelin edellisen kirjoituksen, missä havaittiin sijoitusten tuotto-odotusten laskeneen laajalla rintamalla viimeisten vuosien aikana. Tänä päivänä sijoittajan tulee kantaa yhä enemmän riskiä tuottoa tavoitellessaan, mikä on osaltaan avustanut myös osakemarkkinoiden nousua.

Viimeiset viisi vuotta ovat olleet markkinoilla ilon aikaa. Pelkästään hintaindeksien tuotot näyttävät komeilta, huomioimatta edes maksettuja osinkoja. USA:n osakeindeksien uutisoidaan takovan viikoittain uusia ennätyksiä ja yhä suurempi joukko sijoittajia on alkanut kyseenalaistamaan tämän trendin jatkuvuuden. Päätä huimaavan esimerkin sijoittajien riskinottohalukkuudesta saimme 2.3. kun Snap Inc:n (Snapchat-sovelluksen emoyhtiö) osake loikkasi 44 % listautumispäivänä. Yhtiön markkina-arvo asettui päivän päätteeksi 34 miljardiin dollariin. Yhtiön liikevaihdon odotetaan kasvavan tänä vuonna hieman päälle miljardiin dollariin ja toisaalta tuloksen oletetaan olevan tappiolla vielä vuosia. Ei taida tämä lappu täyttää kaikkia perinteisen arvosijoittajan kriteereitä.

Pörssien vuosituotot 1.1.20122.3.2017:


Lähde: Bloomberg 2.3.2017

Itku pitkästä ilosta?

Mitkä ovat sitten olleet tämän vahvan härkämarkkinan ajureita? Yleisen näkemyksen mukaan ennätysalhaiset korot, pitkään jatkunut keskuspankkien elvytys ja yritysten parantuneet kasvunäkymät selittävät suurelta osin osakemarkkinoiden nousun. Markkinakatsauksista voi usein lukea yksitoikkoiseen sävyyn miten osakemarkkinat ovat tällä hetkellä ainoa vaihtoehto tuottoa janoaville sijoittajille, mikä tukee ainakin vielä kurssien kehitystä. Markkinoilla on usein syytä olla varuillaan kun näkemyksien perusteella on olemassa ”vain yksi totuus”.

Miten käy sijoittajien jos edellä mainittujen ajurien rattaisiin heitetäänkin kapuloita? Keskuspankit ovat jo jonkin aikaa varoittaneet sijoittajia rahahanojen kiristämisestä. Fed tasapainottelee koronnostojen ajoituksen kanssa, etteivät sijoittajat hermostu liikaa. Markkinoilla tiedetään, että korot ovat nousussa ja elvytystä kiristetään asteittain. Osakekurssit nojaavat siis vahvasti kasvunäkymiin. Tällä saralla ei pettymyksiin ole varaa.

Euroopassa korot ovat vielä tukevasti maassa ja viiden vuoden swap-korko on noin 0.15 %, mikä on siis markkinoiden ennuste keskimääräisestä 6 kk:n euriborkorosta seuraavan viiden vuoden ajalta. Yleisen näkemyksen mukaan vahva korkotaso on myrkkyä tiukasti arvostetuille osakemarkkinoille. Vaikka tällä hetkellä markkinoiden konsensus lähivuosien korkotasosta on varsin maltillinen, on korkojen nousu monesti historian aikana yllättänyt nopeudellaan. Jos korot lähtevät vauhdikkaaseen nousuun, saattaa se aiheuttaa painetta pörsseihin. Paljon esillä ovat olleet myös poliittiset riskit sekä Kiinan aiheuttamat uhkakuvat maailmantaloudelle.

Ei kädet ristissä rikkaaksi tulla

Toisaalta, on täysin mahdollista, että markkinat jatkavat hienoa kehitystään vahvan talouskasvun saattelemana. Markkinoilla tuntuu olevan paljon sijoittajia, jotka odottavat laskua asettaakseen panoksensa kiinni. Salkunhoitajilla on tällä hetkellä kuivaa ruutia odottamassa uusia ostotilaisuuksia huomattavasti enemmän kuin pitkällä aikavälillä keskimäärin, mikä saattaa suojata markkinoita suuremmilta laskuilta. Osittain tästä johtuen viimeaikaiset voimakkaat kurssilaskut, kuten Brexitin ja Trumpin aiheuttamat säikähdykset, ovat jääneet hyvin lyhytaikaisiksi. Täytyy myös muistaa, että Euroopassa paljon esillä olleet poliittiset huolet voivat osoittautua turhiksi, mikä saattaa piristää Euroopan osakemarkkinoita. Nordea Varallisuudenhoito ylipainottaakin tällä hetkellä Euroopan markkinoita.

Absoluuttista vastausta ei tälläkään kertaa tarjoiltu otsikon ikuisuuskysymykseen, ja parempi näin. Markkinoiden kompleksisuus ja siellä päätöksiä tekevien ihmisten tunnetilojen vaihtelut luovat mielenkiintoisen maailman, jonka liikkeiden tarkempi arviointi ei ole tehtävänä helpoimmasta päästä. Jatkuvasti uutisoidut huolet ja murheet eivät kuitenkaan usein ole niitä, jotka aiheuttavat suurimmat liikkeet markkinoilla, vaan ne, jotka tulevat sijoittajille täytenä yllätyksenä.

Markkinoiden mahdollista laskua vastaan voi suojautua esimerkiksi BEAR ETN sertifikaattien avulla. Sertifikaatteja on tarjolla vivulla sekä ilman esimerkiksi Dax 30, OMXH 25 ja S&P 500 –indekseihin. BULL ETN sertifikaattien avulla sijoittaja voi puolestaan ottaa näkemystä nousevista markkinoista vivulla tai ilman.

Tutustu Nordean ETN ja muiden tuotteiden kaupankäyntiin verkossa. Lue aiemmat blogit sertifikaateista ja tutustu sertifikaattivalikoimaamme.

Lue lisää Nordea Marketsista ja palveluistamme täällä: www.nordea.fi/markets

Markus Järvelä,
Asiantuntija, Nordea Markets

Kirjoittaja työskentelee Nordea Marketsilla sijoitustuotemyynnin parissa asiantuntijatehtävissä.

Kommentoi blogikirjoitusta.

Tutustu klikkaamalla kuinka voit tienata kuten pankki.
Liity Sijoitustiedon jäseneksi