Olet täällä

Kaupallinen yhteistyö

Kilpailuttamisesta koituva säästö on huomattavaa

Onko salkku täynnä huonosti menestyviä osia? Mitä jos pystyisit tehostamaan sitä, parantamaan tuottoja ja pienentämään kuluja. Näitä asioita pohtii varmasti jokainen sijoittajista. Passiivinen ja tasainen tulovirta on jokaisen unelma. 

Voiko kuitenkaan korkoa korolle -ilmiötä käyttää hyödyksi esimerkiksi lainojen kilpailuttamisessa? Tavoitehan on kuitenkin sama; säästää sekä aikaa että rahaa. Joten kilpailuta laina tulevaisuutta ajatellen.

Kaikki perustuu suunnitelmallisuuteen

Ylivelkaantuminen versus huonosti menestyvät osakkeet tai osingot? Miinuksella olevat tilit versus huonosti suoriutuva sijoitussalkku? Miten saavuttaa tavoiteltu tulos kohtuullisesti, olipa kyse sitten sijoittamisesta tai lainojen takaisinmaksusta? Voiko näitä kahta skenaariota edes verrata toisiinsa? Selvää kuitenkin on, että kaikki perustuu suunnitelmallisuuteen.

Suomalaiset ylivelkaantuvat aiempaa enemmän, vaikka tarjolla olevien lainanantajien määrät ovat olleet tasaisessa laskussa, useiden eri lainsäädännöllisten muutoksien myötä, joka teki pienempien lainantarjoajien toiminnasta himpun verran haasteellisempaa. Mistä siis kyseinen ylivelkaantuminen johtuu? 

Yhtenä syynä on pidetty monenlaisten velkojen kertymistä, joka tekee lainojen takaisinmaksusta haastavampaa. Plus miinus nolla, ja tulot eivät enää riitä kattamaan lainoista johtuvien kulujen ja korkojen takaisinmaksuja. 

Voisiko esimerkiksi lainojen kilpailuttaminen tuoda avun tilanteeseen? Selvää kuitenkin on, että kilpailuttaminen aina kannattaa. Muuan sijoittaja onnistui kerran saamaan jopa 0,10 prosentin verran edullisemman koron asuntolainalleen, ainoastaan vertailemalla eri pankkien tarjontaa ja siten kilpailuttamalla jokaisen tarjouksen. Näin hän lopulta säästi 1 500 euron verran lainan kuluista.

Minkälaisia tekijöitä kannattaa vertailuttaa? 

Vertaile lainan ehdot

Sellaisen lainan löytäminen, joka vastaa tarpeita mahdollisimman edullisin ehdoin on varmasti jokaiselle se ideaalisin tilanne. Vertaillessa lainanantajien lainaehtoja kannattaa nämä kohdat pitää mielessä:

  • Korko ja todellinen vuosikorko

  • Vakuudet

  • Maksut

  • Laina-aika

  • Kuukausimaksut

  • Lainan kokonaismäärä

Korko ja todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko antaa paremman käsityksen lainan todellisista kustannuksista.

Koron tyyppiin kannattaa myös kiinnittää huomiota: Onko korko kiinteä vaiko vaihtuva?

Säästöä voi syntyä jo pelkästään siitä, jos edullisesti hankittu kiinteä korko pysyy samana koko laina-ajan tai jos vastaavasti vaihtuva korko alentuu korkean koron aikana otetulle lainalle. Hyvät luottotiedot auttavat myös kilpailukykyisten korkojen ja ehtojen saamisessa.

Vakuus

Lainanmyöntäjä katsoo aina hyvällä lainaa vastaan annettua vakuutta, joka voi auttaa haettavasta lainasta saatavien korkojen ja kulujen alennusta. 

Lainan kulut

Ennen lainatarjouksen allekirjoittamista on hyvä tarkistaa, minkälaisia maksuja lainasta peritään - ne voivat aina nousta laina-aikana ja niihin on hyvä varautua:

  • Aloitus- tai avausmaksu 

  • Sakko ennakkoon tehdyistä maksuista

  • Myöhästymismaksu

Miten säästöä lopulta kertyy?

Tuotto on aina arvailujen varassa. Kuitenkin kulut ja niiden mahdolliset vaikutukset voidaan laskea etukäteen. Vähentämällä kuluja voidaan varmimmin säästää. Kilpailuta tarjoajat säännöllisesti, olipa kyse sitten kallista varainhoidosta tai lainasta, karsimalla turhat välikädet voit säästää reippaasti kuluista.

Kuluissa säästäminen ei suinkaan tarkoita, että tuotoista tulisi luopua. Jo esimerkiksi kahden prosentin säästö kuluista voi kaksinkertaistaa sijoitussalkun arvon tai helpottaa lainan takaisinmaksua. 

Uusin osavuosikatsauskalenteri
Liity Sijoitustiedon jäseneksi