Olet täällä

Artikkelit

Kiinan kriisi - Piensijoittaja pörssipyörteessä

Suomalaisasiantuntijat ovat pääsääntöisesti nähneet viimepäivien romahduksen ylireagointina ja ostomahdollisuutena, joskin myös kurssilaskulle nähdään aitoja syitä.

Helsingin pörssissä nähtiin eilen voimakkainta laskua sitten vuoden 2011, kun pääindeksi oli päivän päätteeksi 5,2% laskussa. OMXH25-indeksi on nyt pudonnut huipuistaan noin 20%. Yhdysvalloissa markkina heilahti eilen erittäin voimakkaasti,  kun Dow Jones Industrial Average –indeksi avasi reiluun 1000 pisteen laskuun, josta se myöhemmin toipui lähes tuhat pistettä, markkinan sulkiessa pudoten uudestaan päätöslukemaan 15.871 (-3,57%). Kreikkapelkojen siirryttyä hetkeksi sivuun on markkinoille saapunut uusi laskun ajuri, Kiina.

Yleisimmät selitykset eilisen ja lähiviikkojen laskulle ovat pelot Kiinan markkinoiden hidastumisesta ja tämän vaikutuksista maailmantalouteen laajemmin. Kiinan raju pörssilasku on herätellyt pelkoja myös maan asuntomarkkinakuplasta ja ylivelkaantumisesta. Kiinan keskuspankin toissaviikolla tekemä kevennys juanin sidontaan dollaria kohtaan heikensi valuuttaa äkillisesti noin 3%. Tämä säikäytti markkinat mahdollisesta laajemmasta valuuttasodasta. Raaka-aineiden hintojen voimakas pudotus, öljy etunenässä, viestii kysynnän heikkenemisestä ja täten Kiinan tuotannon hiipumisesta. Toisaalta energian halpeneminen tukee kuluttajien ostovoimaa.

Piensijoittajan kannalta markkinaluisu on sekä uhka että mahdollisuus. Kuten aina markkinoiden panikoidessa, kriisien yhteydessä nähdään nopeita liikkeitä suuntaan ja toiseen. Markkinoiden pohjalla myyminen ja mahdollisesta tulevasta korjausliikkeestä  ulkopuolelle jääminen on suuri riski. Toisaalta käteistä sukanvarressa pitäneet sijoittajat saattavat saada oivan ostopaikan.

Lähitulevaisuus? Yhdysvaltojen pörssien hurjat päivänsisäiset heilahdukset osoittavat myös viime päivien markkina-analyytikoiden kommenteista nähdyn ilmiön. Markkinoilla ei ole täyttä selvyyttä Kiinan tilanteesta eikä yhteisymmärrystä tulevista vaikutuksista. Jokerikorttinsa peliin tuo Yhdysvaltojen keskuspankki FED, markkinaodotusten ennakoidessa koronnostoa vielä tänä vuonna. Markkinoiden ollessa paniikissa saatettaisiin nähdä koronnoston lykkäys, josta voisi seurata paluu nousu-urille.


Hang Seng Hongkongissa putosi eilen 5.17%

Kiinan pörssiromahdus lukuina:
Kiinan toteutunut vuosittainen BKT-kasvu 2010: 10.6% 2011: 9.5% 2012: 7.8% 2013: 7.7% 2014: 7.4%
Shanghai Composite -indeksi (Kiina): Pudotusta huipuista 38%
(1.1.2009 1990p, huiput 12.6.2015 5166p, päätös 24.8.2015 3211p)
Hang Seng –indeksi (Hongkong, Kiina): Pudotusta huipuista 25%
(1.1.2009 13278p, huiput 28.4.2015 28442p, päätös 24.8.2015 21251p)

Suomalaisasiantuntijat ovat pääsääntöisesti nähneet viimepäivien romahduksen ylireagointina ja ostomahdollisuutena, joskin myös kurssilaskulle nähdään aitoja syitä.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen neuvonantaja Jouko Rautava kertoo Helsingin Sanomien verkkojulkaisussa että vaikka markkinat ovat ylireagoineet, on taustalla  aitoja ongelmia ja syitä riskien vähättelyyn ei ole. Pörssinäkymien lisäksi Rautava nostaa esille lisääntyvän epävarmuuden eri sektorien tulevissa investoinneissa maailmantalouden mittakaavassa. Rautava toteaa vielä että esimerkiksi Venäjän talouskriisiin nähden Kiinan merkitys maailmantaloudelle on huimasti suurempi. Konkarisijoittaja Erkki Sinkko totesi Kauppalehdelle näkevänsä osakemarkkinadipin ostopaikkana. Hän suosittelee hajauttamaan ja ostamaan osakkeita nyt 4-5 eri alalta ja toteaa, että strategia on toiminut menneinä aikoina. Erityisesti Sinkkoa kiinnostavat Kemira, Tikkurila, Outotec, sekä Sanoman lisäksi koko mediayhtiöryhmä.

Keskustelua aiheesta Sijoitustiedon markkinaketjussa

Sijoitustieto/Juha

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi