Kaupallinen yhteistyö
Kumppaniblogit

Katse listaamattomiin kasvuyhtiöihin

Jaa Twiittaa

Monille luontevin sijoitus pörssin ulkopuoliseen maailmaan on korkeaa osinkoa maksavan arvoyhtiön osake, kun osinkojen verotuskin on pörssiyhtiöiden osinkoja helläkätisempää. Listaamattomien osakkeiden joukosta löytyy kuitenkin myös monia kiinnostavia kasvuyhtiöitä, joiden kohdalla etusijalla on arvonousupotentiaali ja osingolla on lähinnä statistin rooli.

Privanetin jälkimarkkinan suurimpien yhtiöiden joukosta löytyy miljardiluokan yhtiö, joka kehittää uusituvasta energiasta tulevien vuosien kasvutarinaa. St1 Nordicin markkina-arvo on liikkunut runsaan miljardin euron yläpuolella siitä saakka, kun sitä on noteerattu Privanetissa vajaat kaksi vuotta.

Itse asiassa 85 prosenttia St1 Nordicista omistavan Mika Anttosen potin arvo on Privanetin tämänhetkisellä 27 euron noteerauksella vain noin 890 miljoonaa euroa, kun esimerkiksi yhtiön lukujen kautta laskettu omistuksen arvo oli Arvopaperi-lehden viime kesän listauksessa 1,5 miljardia euroa ja talouslehti Forbesin tuoreimmassa listauksessa 1,5 miljardia dollaria eli reilut 1,2 miljardia euroa. Arvonmäärityksen ja markkina-arvon välillä on huomattava ero.

St1 Nordicin osake on polkenut paikoillaan pari vuotta. Samaan aikaan valtion enemmistöomistaman Nesteen kurssi on kurottanut uusiin korkeuksiin. Nesteen markkina-arvo vajaan 60 euron kurssilla on noin 45 miljardia euroa, mikä tekee siitä Suomen arvokkaimman pörssiyhtiön ja yhden Pohjoismaiden arvokkaimmista pörssiyhtiöistä.

Nesteen markkina-arvo on karkeasti 43-kertainen verrattuna St1 Nordicin markkina-arvoon. Nesteen kuluvan vuoden liikevaihto asettunee runsaaseen 12 miljardiin euroon, kun St1 Nordicin lukema jäänee kuuden miljardin euron korville. Kunnia Nesteen hurjasta kurssirallista kuuluu yhtiön uusiutuville polttoaineille eli käytännössä biodieselille, jolla se teki viime vuonna arviolta neljän miljardin euron liikevaihdolla 1,3 miljardin euron liikevoiton.

Nesteen nykyinen uusiutuvien polttoaineiden kapasiteetti on tällä hetkellä runsaat kolme miljoonaa tonnia vuodessa. Kun Singaporen tuotantolaitoksen 1,3 miljardin euron laajennusinvestointi valmistuu ensi vuoden alkupuoliskolla, kapasiteetti nousee liki 4,5 miljoonaan tonniin vuodessa.

Myös St1 Nordic investoi biopolttoaineisiin. 200 miljoonan euron biopolttoainelaajennuksen yhtiön Göteborgin jalostamolle on määrä valmistua ensi vuonna. Tuotantolaitos käyttää jokseenkin samoja raaka-aineita kuin Nestekin. Vuositasolla kapasiteetti on 0,2 miljoonaa tonnia eli varsin marginaalinen verrattuna Nesteen kapasiteettiin. Tuollakin kapasiteetilla St1 Nordic kuitenkin omaa vähintään 50 miljoonan euron vuotuisen liikevoittopotentiaalin.

Toinen kasvavia tulevaisuuden kassavirtoja tuottava uusiutuva energia on tuulivoima, josta St1:llä on jo pitkä kokemus. Yhtiö myi viime vuonna puolikkaan osuutensa Suomen suurimmasta tuulivoimayhtiöstä Tuuliwatista eläkevakuutusyhtiöille. Tuuliturbiinit ehtivät hyrrätä vuositasolla yli 20 miljoonan euron lisän St1:n liikevoittoriville.

Tuuliwatin myynti tuonee St1 Nordicin viime vuoden tulokseen 50-100 miljoonan euron lisän, joilla se kuitannee öljyn halpenemisesta aiheutuneet laskennalliset varastotappiot. Kassavaikutus lienee kolminumeroinen miljoonamäärä. Saamansa varat yhtiö aikoo investoida Euroopan parhaiden tuuliolosuhteiden Pohjois-Norjaan.

Alkuvuonna alkaa myös Otaniemen geolämpölaitoksen koekäyttö. Kuuden kilometrin syvyydessä lämmitettävällä kiertovedellä pitäisi lämmittää 20 000 espoolaisen asunnot.

Investoinneissa uusiutuvien polttoaineiden saralle St1:stä auttaa hyväkuntoinen lähes nettovelaton tase. Yhtiön perusbisnes, öljynjalostus ja -vähittäismyynti, tuottavat kassavaroja investointien rahoittamiseen.

Pienempiä kasvuyhtiöitä etsivälle Privanetin listoilla ovat tarjolla esimerkiksi Cityvarasto, Ruohonjuuri ja Kewatec Aluboat.

Pienvarastoja vuokraava Cityvarasto kasvatti viime vuoden alkupuolen liikevaihtoaan 16,5 prosenttia 5,6 miljoonaan euroon. Taseen loppusumma kasvoi reilut 12 miljoonaa euroa runsaaseen 77 miljoonaan euroon. Oma pääoma kasvoi noin 10 miljoonalla eurolla 41,4 miljoonaan euroon. Yhtiö sai kesällä suunnatulla annilla 12 prosentin osakkaaksi norjalaisen Feut AS:n, mikä osaltaan vahvisti tasetta.

Cityvarasto hankki loppuvuoden aikana omistukseensa myös koko pakettiautovuokramo Pakuovelle.comin osakekannan. Yhtiön liiketoiminta on kärsinyt koronasta vain vähän ja alkuvuoden liikevoitto ilman kiinteistöjen arvon muutosta nousi 0,9 miljoonasta eurosta 1,4 miljoonaan euroon. Tulos kasvoi liikevaihtoa ripeämmin.

Yhtiön osakekurssi on tällä hetkellä 7,65 euroa, mikä tarkoittaa 46 miljoonan euron markkina-arvoa. Se tarkoittaa p/b-lukua 1,12.

Luontaistuotteiden vähittäiskauppaketju Ruohonjuuri etenee hyvässä kasvuvauhdissa. Vaikka koronan puhkeaminen kuritti myyntiä viime keväänä, myynti elpyi selvästi kesällä ja pysytteli kohtuullisena myös loppuvuoden ajan. Viime vuoden myyntilukema tulee olemaan pari miljoonaa euroa suurempi kuin toissa vuoden 30,6 miljoonaa euroa, vaikka toissa vuoden luvut sisältävät vielä alas ajetun Ruotsin liiketoiminnan luvut.

Ruohonjuuri teki kotimaassa toissa vuonna 2,5 miljoonan euron liikevoiton. Yhtiö kirjasi Ruotsin 2,0 miljoonan euron tappiot jälkikäteen tuohon tilinpäätökseen, mikä jätti viimeisen rivin vain 0,2 miljoonaa euroa voitolle. Luvassa on siis selkeä tulosparannus. Viimeiset kaupat Ruohonjuuren osakkeella on Privanetissa tehty 76 euron kurssiin, mikä tarkoittaa 16,4 miljoonan euron markkina-arvoa. Yhtiön osakekanta siirtyy helmikuun alussa Euroclearin avo-osuusjärjestelmään.

Alumiiniveneitä vaativaan ammattikäyttöön valmistavan kokkolalaisen Kewatec Aluboatin loppuvuonna toteuttama porvoolaisen Weldmec Marinen yrityskauppaa tarkoittaa harppausta uuteen kokoluokkaan. Jo nyt yhtiön tekemät tarjouskokonaisuudet ovat aivan eri mittaluokassa kuin pari vuotta sitten.

Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli toissa vuonna 24 miljoonaa euroa eli Weldmec tuo liikevaihtoon karkeasti 50 prosenttia lisää. Koronan vaikutukset operatiiviseen toimintaan ovat jääneet vähäiseksi, mutta tilauskantaan pandemia on aiheuttanut siirtymiä. Tilauskanta oli kuitenkin syyskuun puolivälissä terveellä 15 miljoonan euron tasolla.

Alkuvuoden seitsemän ensimmäisen kuukauden liikevaihto ilman Weldmecin lukuja oli 9,5 miljoonaa euroa ja liikevoitto 0,4 miljoonaa euroa. Syyskuun puolivälissä yhtiön johto arvioi koko vuoden liikevaihdon asettuvan 13-14 miljoonan euron lukemiin eli laskevan edellisvuoden 16,7 miljoonasta eurosta. Kewatec Aluboatin markkina-arvo nykyisellä 6,30 euron kurssilla on 7,5 miljoonaa euroa.

Keskustelua Privanetista Sijoitustiedossa.

Luettu 63 kertaa
Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille
Artikkelit
Älä ammu kiinteistöarvioitsijaa
Haastattelut
Kolme markkinasoturia: "Ainoa ongelma on ajoitus - oletko oikeasti oikeassa, jos olet oikeassa liian aikaisin?"
Vain muutaman kymppitonnin tähden