Olet täällä

Joukkorahoituksesta lisämaustetta salkkuun

Jaa Twiittaa

Sijoittaja elää mielenkiintoista aikaa. Vanhaa sanontaa kierrättäen voisi sanoa että lasi on joko puolityhjä tai puoliksi täynnä, riippuen katselukulmasta. Korot on mitä on, pörssin meno saattaa heikompaa hirvittää, mutta samalla markkinoille on tullut ja tulee edelleen aivan uusia vaihtoehtoja joista osaava sijoittaja voi poimia hyvinkin mielenkiintoisia kohteita.

Vertaislainaus on jo ollut tällä sivustolla hyvin esillä, ja toinen uudehko tai ainakin vahvassa nosteessa oleva sijoitusmuoto on osakepohjainen joukkorahoitus. Uusi erillislaki sekä pankkien tulo markkinoille tuo joukkorahoitukselle uutta uskottavuutta ja kasvua.

Joukkorahoituksen, tai yleensäkin listaamattomien kasvuyhtiöiden, houkutus on ilmeinen: kukapa ei haluaisi löytää sitä seuraavaa SuperCelliä tai Spotifyta? Oman mielenrauhan ja salkun hyvinvoinnin kannalta on kuitenkin syytä pitää jalat maassa ja harkita myös riskejä. Pääoman menetys on tietenkin se kaikista pahin riski. Osaava sijoittaja kuitenkin ymmärtää että iso osa alkuvaiheen firmoista menee nurin, ja siksi onkin syytä muistuttaa että joukkorahoitukseen liittyy muitakin riskejä. Kohteet ovat epälikvidejä, eli myös menestyvässä yrityksessä sijoittajan rahat ovat kiinni pitkään, yleensä vuosia. Lisäksi rahoituskierroksia tulee yleensä useita, mistä seuraa riski omistuksen dilutoinnista. Tämä on toki vältettävissä lisäsijoituksilla. Lopuksi voisi mainita äänivaltariskin, pienet firmat ovat yleensä tiukasti pääomistajien / perustajien käsissä.

Mutta ei syytä synkistelyyn. Asianmukaisella hajautuksella ja sijoitusten sopivalla mitoituksella fiksu sijoittaja voi hallita riskejään ja saada joukkorahoituksen kautta sopivasti lisämaustetta salkkuunsa. Osakevalinnan ihmeellisen maailman jätän tällä kertaa suosiolla pois, mutta pari sanaa alustan eli joukkorahoitusvälittäjän valinnasta.

Välittäjä ei voi poistaa sijoituskohteen liiketoimintariskiä, mutta sen sijaan valveutuneen sijoittajan kannattaa tutkia välittäjän valintaprosessia muilta osin, koska se voi olla ratkaiseva esim. huijausten, rahanpesun, pienosakkaiden epäsuotuisan kohtelun yms. mahdollisten ongelmien seulonnassa. Lisäksi kannattaa katsoa välittäjän kokonaispalvelua: onko sillä tiivis ja pitkäaikainen suhde joukkorahoitusta hakevaan firmaan, vai onko tarkoituksena vain kääriä palkkiot meneillään olevasta rahoituskierroksesta? Myös sijoitusprosessiin ja omistusten hallintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Kampanja saattaa kestää viikkoja oman sijoituksen jälkeen, missä rahani ovat sinä aikana? Ja mitä saan todistukseksi sijoituksestani? Tyypillisesti joukkorahoituksessa saa vain sähköpostikuittauksen, mutta tänä päivänä edistyksellisimmät välittäjät tarjoavat arvo-osuuspohjaista sijoittamista, jolloin sijoitukset näkyvät salkussa yhtä luotettavasti kuin pörssiosakkeet (tosin ilman markkina-arvoa). Lopuksi tietenkin kulut on syytä huomioida: eihän välittäjä peri palkkiota sijoittajalta?

Kuten edellä todettu, joukkorahoitus elää voimakasta kasvua ja kehitystä. Lienee varmaa, ettei Nordea ole kauan ainoa pankki markkinoilla, vaan mukaan tulee muita pelureita kokonaiskakkua kasvattamaan. Myös kohteiden kirjo laajenee jolloin mahdollisuus löytää hyvää riski – tuottosuhdetta tarjoavia yrityksiä paranee. Tarkemmin ajateltuna sijoittajan lasi on sittenkin täyttymään päin!

Haluatko saada tietoa tulevista sijoituskohteista ensimmäisenä? Tilaa Nordea Crowdfunding -infokirje sähköpostiisi tästä.

Nordea Crowdfunding -palveluun voit tutustua täällä: https://crowdfunding.nordea.fi/

Sebastian Wikström
Vaihtoehtoiset rahoitusratkaisut, Nordea Markets

Kommentoi kirjoitusta foorumillamme.

Samanlaista sisältöä

Kumppaniblogit

Häntä heiluttaa koiraa

JOM Rahastoyhtiö | Kaupallinen yhteistyö - 9.5.2019
Kumppaniblogit

”Näin ennustin joulukuun pohjan” – uusi videosarja starttasi

Nordnet - 18.4.2019
Kumppaniblogit

Pohdintaa Indonesian syklistä, small-cappien tuotoista ja riskeistä

Kaupallinen yhteistyö | JOM Rahastoyhtiö - 11.2.2019

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Kolumnit

Taksikuskien edustajat eivät ymmärrä markkinataloutta – eikä osa asiakkaistakaan

Aki Pyysing - 23.6.2019
Kolumnit

Enkelisijoittamisen taivas ja helvetti

Mikko Mäkinen - 20.6.2019
#IR-kanava

Palveluliiketoiminnan rooli ja kilpailuedun luominen konepajayhtiöissä – Case Cargotec

Jarkko Aho - Random Walker - 18.6.2019
#IR-kanava

Zijoittaja paikalla Cramon ylimääräisessä yhtiökokouksessa 17.6.2019. #CramoEGM

Zijoittaja - 17.6.2019
Artikkelit

Mandatum Trader –treidaamista ympäri maailman

Kaupallinen Yhteistyö | Mandatum Life - 17.6.2019
Kolumnit

Osakesäästötili ansaitsee sissimarkkinointia

Aki Pyysing - 16.6.2019
Artikkelit

Somepoiminnat: #NokianRenkaat #Ramirent #Outotec #NextGames

Sijoitustieto - 14.6.2019
Artikkelit

Viikon kuumat linkit (vko 24)

Ville Hemminki - 14.6.2019

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: LongJohn, 24.06. 23:18
Uusin viesti: TuomasH, 24.06. 20:07
Uusin viesti: Casteliero, 24.06. 14:12
Uusin viesti: Tuulipuku, 24.06. 13:14
Uusin viesti: von Fyrckendahl, 24.06. 12:10
Uusin viesti: JiSe, 24.06. 01:43
Uusin viesti: marginmaisteri, 22.06. 18:54
Uusin viesti: alosuutos, 20.06. 23:31
Uusin viesti: Lyyrikko, 20.06. 22:32

Seuraa Sijoitustietoa