Olet täällä

Kaupallinen yhteistyö

Joko tekno-osakkeiden voimakas nousu on taittumassa?

Mainos | Vontobel

Tavallisista taantumista poiketen koronaviruksen aiheuttama talouden takapakki johti yhden sektorin dominoivaan nousuun. Teknologiaosakkeet ovat olleet räjähdysmäisessä nousussa talouden digisoitumisen kiihtymisen ansiosta. Yhä enemmän ja entistä nopeammin kauppa, oppiminen ja monet muut aiemmin analogiset toimialat siirtyvät verkkoon. Tämä laittaa painetta vanhoille ja kankeille yhtiöille ja avaa ovia innovatiivisille, ketterille teknologiafirmoille.

Vertauksia teknokuplaan

Tekno-osakkeiden voimakas nousu on nostanut kuplapuheet sijoittajien huulille. Viimeaikainen Nasdaq 100-teknologiaindeksin korjaus on niin ikään ollut voimakas:

Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.

Indeksien ja osakkeiden volatiliteetti voi avata treidaajille erinomaisia kaupankäyntipaikkoja.

Vuosituhannen vaihteen teknokuplaan viime vuosien teknohuumaa ei täysin voi verrata, mutta monia yhtäläisyyksiä löytyy:

  • Tuotot: Tekno-osakkeet ovat biitanneet yleistä markkinaa kahdeksan vuotta putkeen. Kaksitoista suurinta teknologiayhtiötä ovat nousseet keskimäärin 170 prosenttia viimeisen vuoden aikana. Teknokuplan huippua edeltäneenä vuotena tekno-osakkeet rallasivat 146 prosenttia. Teknokuplaa edeltävinä kuutena kuukautena osakkeet nousivat 83 prosenttia. Viimeisimpänä kuutena kuukautena tekno-osakkeet puolestaan ovat nousseet 79 prosenttia.
  • Painotus: Teknologiaosakkeet ovat historiallisesti olleet indekseissä vahvassa painossa, mutta painotus luonnollisesti nousee niiden hintojen kallistuessa. Kymmenen suurinta tekno-osaketta vastaavat 29 prosenttia S&P500-indeksin markkina-arvosta tällä hetkellä. Vuosituhannen vaihteessa niiden painotus oli 23 prosenttia.
  • Tuulipukusijoittajat: Teknokuplaa edesauttoi osakekaupankäynnin siirtyminen verkkoon. Nyt Robinhood-sijoittajat ovat nostaneet piensijoittajien määrää voimakkaasti.

Yksi merkittävä ero kuitenkin löytyy vuosituhannen vaihteen teknomaniaan: arvostukset eivät ole yhtä tähtitieteellisiä kuin vuonna 2000.

Teknokuplan aikaan teknologiayhtiöiden osakkeet treidasivat tulevaisuuteen katsovalla P/E-luvulla 70. Tällä hetkellä Nasdaqin vastaava Forward P/E on 27x, joka on 22 prosenttia korkeampi kuin tämän vuoden alussa. Forward P/E-luku vertaa nykyisen osakkeen hintaa yhtiön ennustettuihin tuottoihin.

Tekno-osakkeiden arvostukset pilvissä

Markkinoiden pandemiaa edeltäneistä huipuista FANMAG-osakkeiden (Facebook, Amazon, Netflix, Microsoft, Apple, Google) P/E-arvostukset ovat nousseet noin 20 prosenttia. Samaan aikaan muiden S&P500-indeksin yhtiöiden P/E-luvut ovat nekin nousseet keskimäärin yli 15 prosenttia.

Näiden kahden osakeryhmän osakkeet ovat kuitenkin nousseet kahdesta eri syystä: FANMAG-osakkeiden P/E-luku on noussut P:n (osakkeen hinta) noustessa E:tä (tulosta) nopeammin. Muiden osakkeiden tulos on puolestaan vajonnut osakkeiden hintaa nopeammin alas, mikä on johtanut P/E-luvun nousuun.

P/E-luvut eivät ole lainkaan parhaimpia markkinoiden ajoittamisen mittareita, mutta P/E:n nouseminen tuplasti historialliseen keskiarvoon verrattuna herättää kysymyksiä.

Nopeasti kasvavien teknologiayhtiöiden ylisuoriutuminen indeksiin verrattuna viimeisen kymmenen vuoden aikana on perusteltua niiden odotetun ylivertaisen tuottokasvun perusteella.

Kysymys kuitenkin nousee: Ovatko FANMAG-yhtiöiden tulokset todennäköisiä ylittämään kasvaneet odotukset muiden osakkeiden laskeneiden odotuksiin verrattuna?

Otetaan seuraavassa lyhyt katsaus kolmeen kuumaan tekno-osakkeeseen.

Netflix

Netflixin taival on jo vuosia ollut nousujohteista, ja vaikka osake on huipuista hieman lasketellut, ei nousulle näytä olevan vielä loppua näkyvissä.

Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.

Netflix on monelle tuttu tuotantoyhtiö ja tilausvideopalvelu, joka tarjoaa elokuvia, dokumentteja ja televisiosarjoja suoratoistona kuukausittaista maksua vastaan.

Netflixin osakkeenomistajia on viime viikkoina kauhistuttanut “Cuties”-elokuvan aikaansaama negatiivinen huomio. Elokuva kertoo tarinaa senegalilaisen tytön taipaleesta Ranskassa, jossa hän liittyy tanssiryhmään. Kohua leffassa aiheuttaa 11-vuotiaan tytön seksualisoiminen. Skandaalinomainen elokuva on saanut monet katsojat peruuttamaan Netflix-tilauksensa ja aiheuttamaan melua sosiaalisessa mediassa.

Vaikka Cuties voitti palkinnon Sundance-elokuvafestivaalilla aiemmin tänä vuonna, on Netflixillä kasvavaa painetta ottaa elokuva pois tarjonnastaan. Cuties debytoi Netflixissä syyskuun 9. päivänä ja sitä seuraavana viitenä päivänä Netflixin tilausten peruutukset olivat viisi kertaa normaalia korkeampia. Peruutukset ovat tulleet pääasiassa Yhdysvalloista, mutta Netflixin kasvu tulee suurilta osin muualta maailmasta. Netflix-tilaajista jo 62 prosenttia tulee jenkkilän ulkopuolelta.

Yhtiö raportoi tuloksestaan 20. lokakuuta.

Marketwachilla Netflixiä seuraa 43 analyytikkoa, joiden keskimääräinen tavoitehinta osakkeelle on 525,49 dollaria. Keskimääräiseksi suositukseksi osake saa “Ylipainota”. Analyytikoista 22 suosittaa ostamaan osaketta ja neljä analyytikkoa on valmis myymään.

Mikäli uskot Netflixin hinnan laskevan, on BEAR NFLX X5 V6-sertifikaatti Vontobelilta mielenkiintoinen vaihtoehto. Se vahvistaa Netflixin päivittäistä tuottoa viisinkertaisesti: jos Netflixin osake laskee kahdella prosentilla, nousee sertifikaatin arvo kymmenellä prosentilla. Päinvastoin osakkeen hinnan noustessa kahdella prosentilla sertifikaatin arvo laskee kymmenellä prosentilla.

Optimistisen Netflix-treiderin tuote voi olla esimerkiksi BULL NFLX X5 V3-sertifikaatti. Sekin voimistaa Netflixin osakkeen tuottoja viisinkertaisesti päivän sisällä, mutta edellisestä esimerkistä poiketen tuottaa osakkeen hinnan noustessa ja laskee osakkeen hinnan pudotessa.

BULL- ja BEAR-sertifikaatit ovat tarkoitettu lyhyen aikavälin kaupankäyntiin.

Tesla

Tuskin mikään yhtiö on herättänyt yhtä paljon keskustelua parin viimeisen vuoden aikana kuin Elon Muskin johtama Tesla. Tesla-shortit ovat saaneet näpeilleen osakkeen voimakkaassa nousussa, mutta miten pitkään osake voi liitää näin korkealla?

Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.

Sähköautovalmistaja Teslan “Akkupäivä” ei onnistunut vakuuttamaan sijoittajia. Teslan pomo Elon Musk kertoi 25 000 dollaria maksavan itseajavan auton olevan todellisuutta vasta kolmen vuoden päästä. Kvartaalitalouteen tottuneita sijoittajia uutinen ei miellyttänyt ja osake lähti ilmoituksesta kuuden prosentin laskuun.

Sijoittajat odottivat Muskilta kahta ilmoitusta: ensimmäistä “Miljoonan mailin” akusta, joka kestäisi kymmenen vuotta tai pidempään, ja toista ilmoitusta tarkennetusta kuluohjelmasta. Kummastakaan ei kuitenkaan jäänyt käsiin mitään kouriintuntuvaa. Musk lupasi seuraavien vuosien aikana leikata akunvalmistuksen kustannukset puoleen ja toimittaa markkinoille edullisen sähköauton.

Teslan tavoitteena on vertikaalinen integraatio, jossa yhtiö pitää hallussaan koko toimitusketjua raaka-aineista jakeluun ja myyntipisteisiin. Tämä auttaisi ajamaan kustannuksia merkittävästi alas, mutta tavoitteeseen on pitkä matka ja epäilijöitä riittää.

Tesla julkistaa tuloksensa 28. lokakuuta. Zacks Investment Reseachin EPS-odotus kvartaalille on 0,14 dollaria, kun viime vuoden vastaavalla ajanjaksolla se oli 0,16 taalaa.

Mikäli uskot Teslan osakkeen nousuun, Vontobelin TLNG TSL V57-tuote on mielenkiintoinen. Nykyisellä 413 taalan osakkeen tasolla se tarjoaa 4,3-kertaisen vipuvaikutuksen. Teslan osakkeen noustessa yhdellä prosentilla, tuotteen arvo nousee 4,3 prosentilla. Tuottopotentiaali on rajaton, mutta Teslan osakkeen hinnan laskiessa 325,51 taalaan tuote erääntyy arvottamana ja sijoittaja menettää koko sijoitetun pääoman.

TSRT TSL V78 tarjoaa tuottoa Teslan osakkeen hinnan laskiessa. Sen kuusinkertaisen vivun ansiosta tuotteen arvo nousee kuudella prosentilla Teslan osakkeen hinnan laskiessa yhdellä prosentilla. Mikäli osakkeen hinta nousee 520 taalaan, erääntyy tuote arvottamana.

NVIDIA

Muiden tekno-osakkeiden tapaan NVIDIA viimeiset kuusi kuukautta ovat olleet vaikuttavaa katseltavaa.

Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.

NVIDIA on amerikkalainen grafiikkateknologia-alan yhtiö. Se tunnetaan parhaiten näytönohjaimissa käytettävien grafiikkasuorittimien valmistajana. Yhtiön tunnetuimpia tuotteita ovat GeForce-sarjan grafiikkaprosessorit.

Viimeisimpänä ajurina yhtiön osakkeessa on ollut yrityskauppa, jossa NVIDIA osti SoftBankilta Arm Holdings-yhtiön 40 miljardilla taalalla. Forbesin mukaan yrityskauppa voi koitua NVIDIA:lle kalliiksi, sillä yhtiö maksoi 21 miljardia Arm Holdingista osakkeina ja loput käteisellä ja velkarahalla. NVIDIA maksoi yhtiöstä 21 kertaa sen liikevaihdon verran, yhtä paljon kuin Softbank maksoi yhtiöstä neljä vuotta sitten. Arm Holdingsin liikevaihdon kasvu vuonna 2019 oli kuitenkin vain 1,5 prosenttia ja tänä vuonna 7,5 prosenttia.

Osa sijoittajista näkee diilin NVIDIA:n uutena strategiana hakea kasvua yrityskauppojen kautta, mikä auttaa yhtiötä ylläpitämään korkeita myynnin- ja tuloskasvun lukuja. NVIDIA tarvitsee vahvaa kasvua tukeakseen osakkeen hintaa, sillä yhtiö treidaa tällä hetkellä 44-kertoimella verrattuna ensi vuoden tulosodotuksiin.

NVIDIA:n kvartaalitulos julkaistaan marraskuun 12. päivä.

NVIDIA:a seuraa Marketwatchilla 37 analyytikkoa. Heidän keskimääräinen tavoitehintansa osakkeelle on 553,93 taalaa suosituksella “Ylipainota”. Yksi analyytikko olisi myymässä osaketta, kun 26 antaa suoran “Osta”-suosituksen.

NVIDIA:n nousuun uskoville työkalun lyhyihin treideihin tarjoaa BULL NVDA X3 V5-sertifikaatti. Se vahvistaa kohde-etuuden liikkeitä kolminkertaisesti molempiin suuntiin, tarjoten tuottoa nouseviin kursseihin ja tappiota osakkeen laskevassa hintakehityksessä.

TSRT NVDA V36-tuote tarjoaa mielenkiintoisen tuotteen NVIDIA-shorteille. Tuotteen riskipuskuri, eli etäisyys knock out-tasoon, on vain 5,6 prosenttia, mutta samalla tuotteen vipuvaikutus on korkea 12x. Knock out-tasoa voi ajatella automaattisena stop loss-tasona; sijoitat sen summan, jonka olet valmis häviämään mikäli NVIDIA:n osake nousee kolmella prosentilla. Osakkeen laskiessa sijoittaja periaatteessa tienaa jokaisesta osakkeen yhden prosentin laskusta 12 prosenttia Vontobelin tuotteella.

Muistathan, että kaikki edellä mainitut tuotteet ovat tarkoitettu lyhytaikaiseen kaupankäyntiin.

Tilaa Vontobelin uutiskirje

__________

 

Tärkeä tiedote

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot tässä mainituista kaupankäyntituotteista (arvopapereista), erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Liikkeeseenlaskuesite ja lopulliset ehdot muodostavat arvopapereiden sitovat myyntiasiakirjat, ja ne ovat saatavilla tuotelinkkien alla. Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää.

Näitä tietoja saa levittää tai julkaista vain maissa, joissa niiden levittäminen tai julkaiseminen on sallittua sovellettavan lain mukaan. Kuten asiaa koskevassa ohjelmaesitteessä todetaan, näissä tiedoissa mainittujen arvopapereiden jakeluun sovelletaan rajoituksia tietyillä oikeudenkäyttöalueilla.

Mikko Mäkinen: Lyhyeksimyynti — osakemarkkinoiden pimeä puoli (12/20)
Liity Sijoitustiedon jäseneksi