Olet täällä

Kumppaniblogit

Jenkkien osakekupla puhkeamassa, Aasian ylituottokausi alkamassa?

USA:n osakemarkkina on (muun maailman ohella) ollut lokakuussa voimakkaassa laskussa, kun osakkeiden valuaatiot ovat kivunneet yli historiallisten kiputasojen, monien yhtöiden tulokset ovat pettäneet, koronnostosykli painaa ja maan johdon ”corporate governance” (hyvä hallintotapa) on retuperällä. Lisäksi kauppasota alkaa vaikuttaa nyt ruohonjuuritasollakin korkeampina kuluina koko USA:n yhteiskunnalle.

Aasian osakemarkkinoiden valuaatio on taas historiallisen alhaisilla tasoilla verrattuna USA:n markkinoihin monien eri mittareiden mukaan. Ja kasvu jatkuu tasaisen vahvana. Tämän vuoksi uskommekin, että Aasian osakemarkkinoiden tuotto tulee kuluvasta kvartaalista lähtien olemaan USA:n markkinoita parempaa.

Yllä P/BV ja alla P/E S&P500-indeksille ja MSCI Asia (ex-Japan) indekseille. Valuaatioero suurimmalla tasolla sitten IT-kuplan. Lähde: Bloomberg

Syitä USA:n osakemarkkinan alamäelle

Valuaatiot huipuissaan

FANG (FB, Amazon, Netflix, Google) ja Nasdaq kuplasta lähtee nyt ilmoja ulos, kun arvostukset ovat lähes yhtä korkeita kuin 2000 luvun IT kuplan aikana. Lisäksi tulosennusteet FANG-  ja vastaaville yhtiöille ovat epärealistisen korkeita hamaan tulevaisuuteen, joka on lähipäivinä näkynyt tulospettymysten myötä. Myös S&P500 yhtiöiden valuaatio on lähes kaikilla mittareilla kaikkien aikojen korkeimmilla tasoillaan.

Yllä: P/sales mitatttuna S&P500 yhtä kallis kuin IT-kuplassa. Lähde: Bloomberg

Alla: P/tangible BV mitattuna S&P500 valuaatio korkeimmalla tasolla historiassa. Lähde: Bloomberg

Tuloskausi – syklin huippu käsillä?

Markkinakommentaattorit puhuvat ns. peak-profits termein nykyisestä yhtiöiden kasvusyklistä. Eli huiput on nyt ehkä nähty eivätkä yhtiöiden katteet tästä enää parane. Juuri kulujen nouseminen on ollut esillä monien eri jenkkiyhtiöiden tulospuheissa; tämä seikka onkin ollut pahinta myrkkyä markkinoille. Toisaalta yhtiöiden katteet eivät ikinä ennen ole olleet näin korkeilla tasoilla, joten jossain vaiheessa katteet tulisivat joka tapauksessa ohenemaan. Kun tähän yhtälöön vielä leivotaan heikompi liikevaihdon kasvu tai jopa supistuminen, on karhusoppa valmiina nautittavaksi.

Etenkin laaja-alaiset talouden syvään tilaan liittyvät yhtiöt, kuten esimerkiksi 3M, Caterpillar ja United Technologies ovat tuottaneet pettymyksiä, samoin kuin monet puolijohdealaan liittyvät yhtiöt. Toisaalta hyviä tuloksia on tullut Teslalta (vain pinnallisesti hyvä tulos), Microsoftilta, Netflixilta. Myös McDoland’s yllätti positiivisesti ja samoin tekee luultavasti Walmart, kun huonompien aikojen koittaessa tapahtuu siirtymää kohti halvempia kulutustottumuksia. Tämä näkyy USA:n osakemarkkinoilla sijoittajien siirtymisenä defensiivisiin teemoihin ja osakkeisiin.

Asuntomarkkina pehmeä

Asuntomarkkina on monien maiden selkein talousmittari ja nyt alalta on tullut paljon huonoja uutisia. USA Housebuilder -indeksi on tippunut vuoden alusta yli 25% ja pelkästään kuukauden aikana 17%. Lisäksi monet rakennuttajat ovat kertoneet näkymien olevan heikkoja tai he eivät pysty edes antamaan näkymiä. New Home Sales Index (NHSLTOT) on luisunut toukokuusta saakka, ja viimeksi myyntiluvut olivat yhtä heikkoja 2016 lopulla.

Yllä: SPDR S&P Homebuilder ETF lujassa laskussa, kun näkyvyyttä tulevaisuuteen ei ole paljoakaan. Lähde: Bloomberg

Alla: USA:n New Home Sales Indeksin mukaan syklin huiput olivat vuodenvaihteessa. Lähde: Bloomberg

Koronnostosykli puree usealla eri tavalla

USA:n keskuspankki Fed on nostanut korot vuoden 2015 lopun nollatasolta nykyiselle 2-2.25% tasolle. Kun korkotaso oli nollassa lähes 10 vuotta, on korkokulu monille uusi ja kivulias termi (myös Euroopassa). Korkojen nosto vaikuttaa myös yhtiöiden arvostustasoihin: tulosten pitää nousta yhä enemmän, jotta osakkeiden hinnat pysyisivät edes paikoillaan. Useat yhtiöt ovat myös hyvin velkaantuneita, kun velkaa on otettu omien osakkeiden ostoa varten osakekohtaisen tuloksen nostamiseksi keinotekoisesti. Korkojen noustessa tämä prosessi hidastuu huomattavasti.

Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, toimiiko nykyinen Fedin johtaja Powell samalla lailla kuin ”kyyhkyläiset” edeltäjänsä Yellen/Bernanke/Greenspan, vai onko hän enemmän Wall Streetista riippumaton, kuten erittäin pätevä Paul Volcker (Fedin johdossa vuosina 1979-1987). Volckerin ansiosta USA:n korkea inflaatio saatiin kuriin, joten ehkä siis Powell saa omaisuusarvojen inflaation kuriin? Liian korkeista omaisuusarvoista ja näihin liittyvistä riskeistä ovat viime vuosina puhuneet hienovaraisesti mm. useat Fed:n entiset ja nykyiset johtajat, joten allekirjoittanut ei usko Powelin vielä taipuvan näiden viimeaikojen suhteellisen marginaalisten laskujen ansiosta.

Alla: Fed:n ohjauskorko vuodesta 2002. Vuosien 2009-2016 aikana tehdyt ylilyönnit velan ottamisen suhteen alkavat purkautumaan korkojen noustessa. Lähde: Bloomberg

USA:n johdon Corporate Governance

Trumpin presidenttikauden aikana maan hallintotapa on ollut hyvin epämääräistä, mikä vaikuttaa maan talouteen ja tulevaisuuteen. On otettu massiivisesti lisää velkaa, jotta vuoden alun veronalennukset saatiin toteutettua – tämä tapahtui vielä samaan aikaan talouden ollessa syklin huipulla, mikä on jokseenkin järjetön toimenpide. Myös maan velkamäärä on pelottavan suuri: korkojen noustessa pelkästään hallituksen/Fed:n korkokuluihin menee vuosina 2020-21 arviolta yhtä paljon varoja kuin maan puolustusmenoihin. Jossain vaiheessa tämä alkaa säteillä myös taalan arvoon negatiivisesti, koska vaje- ja velkatilanne alkaa olla ns. ”banaanivaltiotasoa”.

Salkunhoitaja Juuso Mykkänen

Tekstistä voi keskustella JOMin ketjussa.

__________________________________________________________________________

"MAAILMAN VÄESTÖSTÄ 60 % asuu Aasiassa ja tulevina vuosina satoja miljoonia ihmisiä nousee keskiluokkaan. Tämä näkyy massiivisena kasvuna kulutushyödykkeiden ja -palvelujen kysynnässä. Myös teitä, rautateitä, satamia ja tuotantolaitoksia rakennetaan ennennäkemättömässä mittakaavassa. Nämä teemat luovat pohjan voimakkaalle talouskasvulle seuraaviksi vuosikymmeniksi. 

JOM Rahastot tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden sijoittaa Indonesian, Filippiinien, Vietnamin ja Kiinan pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin."

Kaupallinen yhteistyö: Sijoitustiedon lukijoille JOM Rahastot ilman merkintäpalkkiota

__________________________________________________________________________

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.
Liity Sijoitustiedon jäseneksi