Olet täällä

Artikkelit
Kaupallinen yhteistyö

Jalometallien hinnat saisivat vauhtia inflaatiosta

Mainos | Vontobel

Uudelleenavatut neuvottelut toisesta elvytyskierroksesta USA:ssa ovat saaneet jalometallien hinnat liikkeelle ylöspäin. Kulta ja muut metallit tunnetaan suojina inflaatiota ja valuuttojen heikentymistä vastaan. Jalometallien hinnat ovat tänä vuonna nousseet jenkkien keskuspankin Federal Reserven printatessa hallitukselle lisää rahaa korkeamman inflaation toivossa. Jos lisää elvytystä on luvassa, auttaisi se metallien hintaa entisestään heikentyvää dollaria vastaan.

Maailmanlaajuisesti sekä valtioiden että yritysten kasvava velkataakka, hallitusten elvytyspaketit ja ennätysmatalat korkotasot yhdistettynä tavaroiden nouseviin hintoihin ja talouden negatiiviseen kasvuun ovat myrkyllinen yhtälö talouden hyvinvoinnille. Jalometallien hinnoille se voi kuitenkin olla hunajaa.

Viime päivinä toiveet välittömästä elvytyspaketista ovat hiipuneet ja se on tuonut jalometallien hintoja alas. Toisaalta pandemian toisen aallon lähestyminen ja geopoliittinen epävarmuus voi nostaa metallien kysyntää turvasatamasijoituksina ja vaikuttaa positiivisesti niiden hintoihin.

Kulta

Kullan hinta nousi kaikkien aikojen huippuihinsa elokuun 6. päivänä, jolloin sen hinta saavutti 2 069 taalan tasoni. Kulta oli tällöin 35 prosentin nousussa vuoden alusta ja 40 prosentin nousussa maaliskuun pohjista.

Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.

Covid-kriisin alkureaktioissa lähestulkoon kaikki omaisuusluokat menivät myyntiin sijoittajien pelätessä laajaa romahdusta. Sittemmin kullasta on tullut houkutteleva sijoituskohde matalien korkojen ja ennennäkemättömien elvytystoimien johdosta.

Warren Buffettin sijoitettua kultaa kaivavaan yhtiöön Barrick’s Goldiin aiemmin tänä vuonna kulta on ollut jopa aiempaa enemmän sijoittajien ja treidaajien mielissä. Aiemmin Buffett oli luvannut pitää näppinsä erossa kullasta.

On yleisesti odotettavissa, että kiinnostus kultaa kohtaan on huipussaan juuri inflaation aikakautena. Keskuspankit eivät yrityksistään huolimatta kuitenkaan ole saaneet inflaatiota aikaan viime vuosikymmeninä. Uusimmat valtavat pääomaruiskeet ovat enemmän ajaneet korkoja alas kuin inflaatiota ylös.

Yleisen teorian mukaan kulta on käyttökelpoista maksuvälineenä ja sitä on rajallinen määrä. Tästä perspektiivistä olisi kullan hinnan pitänyt raketoida elvytyspakettien ansiosta viime vuosina. Vontobel kertoo kiinnostuksen kultaa kohtaan ajaneen pääomavirtaa fyysisen kullan sijasta paperikultaan, eli johdannaisiin ja ETF-rahastoihin. Paperikulta ei ole 100 prosenttisesti vakuutettu fyysisellä kullalla. Tämä on mahdollinen kupla, joka voi lopulta purskahtaa. Se ei kuitenkaan johtaisi kullan romahtamiseen vaan päinvastoin; vakuusvaatimusten tulisi nousta, mikä johtaisi short squeezeen, eli voimakkaaseen hinnannousuun, kun fyysistä kultaa tulisi ostaa paperikullan vakuudeksi.

Yleinen käsityksen mukaan kullan hinta korreloi lyhyellä aikavälillä osakkeiden kanssa. Mikäli osakkeiden hinnat tulevat alas, seuraa kullan hinta perässä. Molempien markkinoiden lyhyen aikavälin suoriutuminen riippuu pitkälti keskuspankkien toimenpiteistä.

Jos uskoo kullan hinnan nousevan, voi treidata Vontobelin tuotetta TLNG KULT V15. Nykyisellä kullan hinnan tasolla se tarjoaa 4-kertaisen vipuvaikutuksen kullan hinnanmuutoksiin. Jos kullan hinta nousee yhdellä prosentilla, tuotteen hinta nousee neljällä prosentilla. Kullan hinnan laskiessa yhdellä prosentilla, tuotteen hinta laskee neljällä prosentilla. Jos kullan hinta putoaa 1 446 dollariin, erääntyy tuote arvottomana. Tuotteen riskipuskuri, eli etäisyys knock-out-tasoon, on siten 25 prosenttia.

BEAR KULT X8 V5-tuotteella voit hyötyö kullan hinnan laskevilta markkinoilta. Sen hinta heijastaa kullan hinnan päivittäisiä muutoksia 8-kertaisella vipuvaikutuksella. Kullan hinnan laskiessa yhdellä prosentilla yhden kaupankäyntipäivän aikana, tuotteen hinta nousee kahdeksalla prosentilla. Päinvastoin kullan hinnan noustessa yhdellä prosentilla, tuotteen hinta laskee kahdeksalla prosentilla.

Hopea

Suurin osa hopean kysynnästä tulee sen teollisesta käytöstä, toisin kun kullan kysyntä. Koronakriisin aiheuttama shokki ja tehtaiden sulkemiset laskivat hopean hinnan 12,50 taalan tasoille. Heinäkuussa se kuitenkin nousi 30 dollariin kirjauttamalla historian suurimman kuukausittaisen nousunsa 29,9 prosentilla.

Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.

Hopeaa kutsutaan englanniksi joskus “gold on steroids”-lempinimellä, eli steroidikultana. Tämä johtuu hopean voimakkaammista liikkeistä ja kultaa korkeammasta volatiliteetista. Vola on treidaajan elinehto, sillä se tarjoaa mahdollisuuksia koviin tuottoihin hinnan heilahdellessa.

Hopean hintaan vaikuttaa monia tekijöitä. Kullan ja hopean hinnan välinen suhde on yksi tekijöistä, joihin treidaajat kiinnittävät huomiota. Kulta/hopea-suhde kertoo sen unssimäärän hopeaa, joka tarvitaan yhden kultaunssin ostamiseen. Suhteen volatiliteetti on ollut voimakasta Covid-kriisin johdosta tämän vuoden aikana. Voimakasliikkeisen hopean hinta on noussut kultaa enemmän, joten suhde on pudonnut korkeista 115 lukemista.

Lähde: Macrotrends.net. Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.

Toinen merkittävä tekijä hopean hinnassa on se käyttötarve teollisuudessa. Tämän ansiosta hopean hinta on riippuvainen myös maailmantalouden ennusteista.

Kolmanneksi, hopeaa ei louhita hopean takia, vaan sitä löytyy muita metalleja louhittaessa. Tämä tekee kysynnän ja tarjonnan suhteesta epäselvää, sillä ajoittain hopeaa tulvii markkinoille varoituksetta.

Kullan volatiliteetti on hopeaa rauhallisempaa, sillä kullasta vain noin kymmenen prosenttia menee teolliseen tuotantoon. Hopean hintaan vaikuttavat myös samat tekijät kuin kullan hintaan; kysyntä ja tarjonta, matalat korot, inflaatio-odotukset, spekulaatio ja maine turvasatamana epävarmoina aikoina.

BULL HOPE X5 V2-tuotteella voi treidata hopean hinnannousun puolesta. Se vahvistaa hopean hinnan päivittäisiä muutoksia viisinkertaisella vivulla. Jos hopean hinta nousee prosentilla, sertifikaatin hinta nousee viidellä prosentilla. Hopean hinnan laskiessa prosentilla sertifikaattiin sijoittanut menettää viisi prosenttia sijoittamastaan summasta. Tuotteella voi toki käydä kauppaa päivänsisäisesti; sitä voi ostaa ja myydä koko kaupankäyntipäivän ajan Vontobelin tarjotessa jatkuvasti päivitetyt osto- ja myyntihinnat pörssin aukioloaikoina.

BEAR HPE X5 V4-tuotteen hinta puolestaan nousee viidellä prosentilla kun hopean hinta laskee yhdellä prosentilla päivänsisäisesti. Jos hopean hinta nousee yhdellä prosentilla, sen hinta laskee viidellä prosentilla.

Palladium

Palladiumin hintakehitys viimeisen viiden vuoden aikana on ollut melkoista ilotulitusta hinnan nelinkertaistuessa. Lyhyempää kuvaa katsottaessa se tarjoaa treidaajille volatiliteettia ja mahdollisuuden tuottaviin treideihin.

Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole tae tulevasta.

Palladium kuuluu platinametallien ryhmään. Platinametallit ovat erittäin harvinaisia, mikä antaa niille arvoa. Ryhmän metallit tunnetaan superkatalyytteinä, eli ne ovat aineita, jotka auttavat kemiallista reaktiota tapahtumaan nopeammin.

Palladiumin löysi vuonna 1803 englantilainen kemisti William Hyde Wollaston. Kiiltävästä, helposti muokattavasta metallista tuli nopeasti suosittu korujen raaka-aine. Modernien päästöstandardien ansiosta palladium kuitenkin nopeasti muuttui luksusmetallista välttämättömäksi raaka-aineeksi saastumisen estämisessä. Vuodesta 1989 lähtien palladium pääasiallinen käyttötarkoitus on ollut autojen katalysaattoreissa.

Kiinan kysyntä vastaa kolmannesta maailman palladiumtarpeesta.

Palladiumin hintaa ohjaavat seuraavat kuusi tärkeää tekijää:

  1. Ajoneuvojen kysyntä: 50-75 prosenttia palladiumin tuotannosta menee autoteollisuuden tarpeisiin. Tästä johtuen ajoneuvojen kysyntä on palladiumin hinnan tärkein ajuri.
  2. Venäjän ja Etelä-Afrikan tuotanto: Jos tuotanto takkuaa näissä maissa, on sillä merkittävä vaikutus palladium hintaan. Ne tuottavat yhteensä 75 prosenttia koko maailman palladiumtuotannosta.
  3. Sijoituskysyntä: Tunnetuimpien jalometallien tapaan myös palladium on herättänyt sijoittajien ja treidaajien kiinnostuksen. Treidaajille palladiumista mielenkiintoisen tekee sen korkea volatiliteetti. Varjopuolena on sen heikohko likviditeetti, mutta Vontobel tarjoaa suomalaisille sijoittajille erinomaisen tavan osallistua vähemmän tutun metallin hintamuutoksiin.
  4. Vaihtoehtojen hinnat: Platinametallien ryhmän muiden metallien hintojen heiluessa autoteollisuus voi muuttaa palladiumin kysyntäänsä.
  5. Inflaatio ja USA:n dollari: Palladiumin hinnan korrelaatio on historiallisesti ollut vahvasti negatiivinen dollarin hintaa vastaan. Tämän ansiosta palladium toimii inflaatiosuojana taalan heikentymistä vastaan.
  6. Kierrätys: Kierrätettävän palladiumin määrällä on vaikutusta sen markkinahintaan. Suurin osa kierrätyksestä muodostuu autojen katalysaattoreista.

Wall Street Journalin mukaan palladiumin hintaa on viime aikoina voimakkaasti auttanut Kiinan automyynnin vahva toipuminen. Palladiumin hinta on tänä vuonna noussut 27 prosenttia, platinan tuottojen ollessa lähempänä nollaa. Platinaa käytetään diesel-autoissa, joiden kysyntä ei ole vielä palautunut pandemiaa edeltäneille tasoille. Palladiumia käytetään bensiiniautoissa, joiden kysyntä on kohentunut sitten koronakriisin. WSJ:n haastatteleman Commdity Research Groupin Kirill Kirilenko avaa palladiumin pitkän aikavälin näkymiä: “Pitkää kuvaa katsottaessa voimme olla palladiumin markkinahuipuissa. Jos autojen katalysaattoreiden ohelle ei palladiumille löydy käyttötarkoitusta, tulee se lopulta katoamaan markkinoilta.”

Myös palladiumin hintaan liitettyjä johdannaisia voi treidata pörssin kautta Vontobelin viputuotteilla. Jos uskoo palladiumin hinnan nousun jatkumiseen, voi tuottoa hakea BULL XPD X8 V6-sertifikaatilla. Sen hinta nousee kahdeksalla prosentilla, jos palladiumin hinta nousee yhdellä prosentilla päivänsisäisesti. Jos palladium hinta laskee prosentilla, tuottaa sertifikaatti kahdeksan prosentin tappion.

Jos uskoo palladiumin hintanousun vihdoin taittavan, tarjoaa Vontobelin BEAR XPD X5 V7 mahdollisuuden ansaita tuottoa hinnan laskiessa. Sen hinta nousee viidellä prosentilla palladiumin hinnan laskiessa yhdellä prosentilla päivänsisäisesti. Vastaavasti sen hinta laskee viidellä prosentilla, jos palladium hinta nousee yhdellä prosentilla.


Tärkeä tiedote

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot tässä mainituista kaupankäyntituotteista (arvopapereista), erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Liikkeeseenlaskuesite ja lopulliset ehdot muodostavat arvopapereiden sitovat myyntiasiakirjat, ja ne ovat saatavilla tuotelinkkien alla. Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää.

Näitä tietoja saa levittää tai julkaista vain maissa, joissa niiden levittäminen tai julkaiseminen on sallittua sovellettavan lain mukaan. Kuten asiaa koskevassa ohjelmaesitteessä todetaan, näissä tiedoissa mainittujen arvopapereiden jakeluun sovelletaan rajoituksia tietyillä oikeudenkäyttöalueilla.

Säästä fiksummin ja helpommin bitcoiniin, litecoiniin, ethereumiin, rippleen ja stellariin. Liity yli 100 000 asiakkaan joukkoon
Liity Sijoitustiedon jäseneksi