Olet täällä

Kolumnit

It is the liquidity, stupid!

Jaa Twiittaa

Viime viikkoina monet mediat ovat ihmetelleet viime viikkojen kurssilaskua. On jopa puhuttu kurssilaskujen epäreiluudesta, kun kaikki asiat ovat niin hyvällä mallilla.

Tässä on hyvä tuoda esille muutama kuva siitä miksi osakekurssit nousivat niin voimakkaasti pandemian aikana. Alla olevat kuvat kertovat siis likviditeetin kasvusta: suoranaisista raha-avustuksista ja keskuspankkien taseiden kasvusta, joka on ollut vahvaa vuoden 2020 alusta.

Yllä: Osakkeisiin on virrannut pelkästään vuoden 2021 aikana yli 1,000 miljardin arvosta varoja. Tämä on enemmän kuin viimeisen 19 vuoden aikana yhteensä. Palautuuko ostovimma ennen pandemiaa olevalle tasolle vai joksikin aikaa alemmaksi? Lähde: Twitter

Yllä: USA:n vähittäissijoittajien ostot osakemarkkinalta ja osakerahastoista pandemian alusta. Osakeostot eivät käytännössä voi tulla jatkumaan samaan tahtiin vuonna 2022. Lähde: Goldman Sachs.

Nyt likviditeetin kasvu on supistumassa ja maalis-huhtikuusta lähtien kokonaisuudessaan pysähtynyt ja ehkä vähentymässä, kun korkoja aletaan nostetaan. Inflaation nousu tarkoittaa myös sitä, että sijoittajilla on vähemmän rahaa sijoittamiseen, ja korkeammat korot sitä, että korkeat velkataakat alkavat rasittamaan sijoittajien taseita. Osakekurssien nousu vaatii likviditeetin kasvua, eikä edes yhtiöiden hyvillä tuloksilla silloin ole niinkään paljon väliä, etenkin kun ottaa huomioon korkeat arvostustasot USA:ssa.

Pelastaako Jay Powell?

Fedin Powell teki jo yhden suunnanmuutoksen ns. ”transitory” inflaation suhteen vuoden 2021 viimeisellä kvartaalilla, joten tuskin nyt tekee samanlaista poukkoilevaa muutosta kovinkaan helposti, kun ottaa huomioon, että Fedin tärkein tehtävä on hintavakaus. Nyt Fed on siis selkeästi indikoinut, että taistelu inflaatiota vastaan on alkanut. Itse ainakin uskoisin, että dipistä ostajat saattavat tulla pettymään, kun Fed ei välttämättä ole se pelastava enkeli ihan ensimmäisen 10 % korrektion aikana, eikä välttämättä ihan toisenkaan. Mutta jossain vaiheessa Powell kääntää kelkkansa, kun ottaa huomioon osakemarkkinan tärkeyden esimerkiksi yksityisen kulutuksen suhteen.

Alla: Velalla sijoittaminen USA:ssa vielä ennätyslukemissa eli” ”margin loans” ei ole vielä lähtenyt laskuun eikä ole merkkejä siitä, että dippien ostajat olisivat vielä kaikonneet. Lähde: Finra

Lopuksi, USA:n NIIP (net international investment position) on lähes -70 % eli kaikki ovat ylipainossa USA:n suhteen ja USA:n sijoittajat alipainossa muun maailman suhteen. Nyt onkin luultavasti aika katsoa sijoituskohteita muualta kuin USA:sta. Ja ehkä niistä kaikkein hyljeksityimmistä paikoista, jotka eivät ole vielä saavuttaneet ennen koronapandemiaa olevia tasoja. Lisäksi on hyvä pitää mielessä, että maailman toiseksi suurimmassa taloudessa Kiinassa, likviditeettihanoja on alettu hiljalleen avata. Kiinassa sijoittajasentimentti on edelleen hyvin alamaissa hallituksen regulaatiopäivityksen, kiinteistösektorin ”three red line” säännösten takia ja kauppasotaretoriikan (propagandan) takia.

Juuso Mykkänen

 

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava
Liity Sijoitustiedon jäseneksi