Olet täällä

Kumppaniblogit

Indonesiassa ja Flippiineillä marraskuussa

"JOM Rahastot tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden sijoittaa Indonesian, Filippiinien, Vietnamin ja Kiinan pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin."

Kaupallinen yhteistyö:
Sijoitustiedon lukijoille JOM Rahastot ilman merkintäpalkkiota.


 

Vierailimme Indonesian pääkaupungissa Jakartassa edellisen kerran maaliskuussa. Nyt havaitsimme kaupungin ulkoasun sen jälkeen parantuneen hyvin selvästi, kun kaupunkia oli siistitty isolla kädellä syksyn Asian Games -kisoja varten. Roskia tai epäjärjestystä ei näkynyt Thamrinin ja Kuninganin alueilla juuri missään, viheristutuksia oli tehty siltojen alle ja puistomaisuutta muutenkin lisätty – ja kummalliselta tuntui se, että Jakartan kuuluisissa ruuhkissa tällä kertaa tuhlautunut aikaa. Liikenne oli siis harvinaisen sujuvaa, mikä johtui osaksi myös siitä, että ensi vuonna avattavan metrolinjan massiiviset työmaat olivat hävinneet katukuvasta projektin siirryttyä testausvaiheeseen kokonaan maan alle. Tämä muutos kaupungin siisteydessä, ulkoasussa ja liikenteen paremmassa toimivuudessa tulee varmasti vaikuttamaan positiivisesti ulkomaisten liikemiesten ja sijoittajien päätöksiin heidän vieraillessaan Jakartassa. Toisaalta 2018-19 aikana mm. tulliteitä tulee valmiiksi kaksi kertaan niin paljon kuin viimeisen 20 vuoden aikana – näin ollen siis infraan panostaminen alkaa vähitellen tuoda tulosta, joka vaistämättä tulee realisoitumaan lähes koko maan kattavana tuottavuusloikkana lähivuosina. Monissa yhtiötapaamisissa tuli myös esille mm. tieverkoston parantamisen tuomat hyödyt.

Yllä: Logistiikkakustannukset tulevat väistämättä laskemaan Indonesiassa, kun infraa parannetaan.


Yllä: Lainanantosykli on lähtenyt Indonesiassa vuoden 2018 alusta selkeään nousuun. Sykli oli alamaissa useampia vuosia ja se on ollut yksi talouden puuttuvista moottoreista. Lainat ovat kasvaneet nyt n. 13 % tahtia vuoden takaisesta, kun taas viimeisen syklin huipulla 2011-2014 lainat kasvoivat yli 20 % vuositasolla.

Yhtiöt Jakartassa olivat suhteellisen positiivisia hieman sektorista riippuen. Pankkien näkymät olivat tasaisimmat, eivätkä keskuspankin koronnostot ainakaan vielä ole haitanneet luottosyklin tasaista nousua viime vuosien pohjilta (ks. kuva). Digitalisaatioon liittyvät yhtiöt olivat selvästi eniten positiivisia, koska niiden rakenteellista ja vahvaa kasvua eivät taloussyklit tai koronnostot juurikaan heikennä. Lisäksi kun Indonesia on suuren ja nuoren väestönsä (265 miljoonaa ihmistä, joista 50 % alle 33 vuotiaita) turvin erinomainen pelikenttä erilaisille uusille mobiili/digitaali/disruptio -applikaatioille, haluavat monet toimijat saada tästä osansa, minkä vuoksi erinäisten projekien lanseeraus on varsin tehokasta.

Yllä: Aasiassa vientitisektorin osuus BKT:sta vaihtelee laajasti maittain. Vahvasti kotimarkkinavetoiset maat kuten Intia, Indonesia, Myanmar ja Pakistan ovat ”turvallisimpia” globaalin talouden heikentyessä, mutta toisaalta samaan aikaan kärsivät myös vaihtotaseiden vajeista. Vietnam vaikuttaa olevan haavoittuvaisin globaalissa taantumassa, mutta koska maa keskittyy paljolti halpatavaroihin, emme usko Vietnamin olevan yhtä altis kuin esimerkiksi Etelä-Korea tai Taiwan, jotka valmistavat korkeamman tuotantoasteen tuotteita. Lisäksi Vietnam kasvaa paljolti myös rakenteellisten driverien kautta. Lähde: CLSA

Kun viime vuosina valuutan arvo on heikentynyt etenkin dollaria vastaan, ovat monet yhtiöt olleet pakotettuja trimmamaan toimintojaan jatkuvasti pitääkseen liiketoimintakatteensa hyvinä. Tämä kävi ilmi varsinkin Komodon salkkuyhtiö Arwana Citrassa; rakennusmateriaaleja tuottava yhtiö on onnistunut saamaan huomattavia parannuksia energiatehokkuuteensa ja suuria säästöjä raaka-ainekustannuksissa.

Negatiivisempana seikkana monet mainitsivat kuluttajien varovaisuuden etenkin isompien ostosten osalta (autot, asunnot ym.) johtuen n. puolivälissä meneillään olevasta verouudistuksesta. Isoja ostoksia ei uskalleta tehdä, koska verottaja on alkanut seurata tarkasti ihmisten ostoksia – jos siis ostat verotettaviin tuloihisi tai varallisuuteesi nähden erittäin kalliin auton/asunnon/tms. tuotteen, voit joutua verotarkastuksen kohteeksi. Veronmaksajiksi tottuminen vie kansalta oman aikansa, ja nyt on melko vaikea arvioida, kuinka kauan kuluttajien varovaisuus jatkuu. Indonesian kerätyt verot/BKT suhdeluku on vain hieman yli 10 %, mikä on Aasian mittakaavassa hyvin alhainen. Hallituksen tavoitteena on nostaa suhdeluku 14 % - 15 % tasolle keskipitkällä tähtäimellä.

Filippiinit

Filippiineillä vierailimme maan suurimmissa kaupungeissa Cebussa ja Manilassa. Edellinen visiittimme Cebussa oli loppukesästä 2017. Cebun luja kasvu näkyi hyvin selvästi jo kaupungin silhuetista, joka oli muuttunut suurkaupunkimaisemmaksi aiempaan matalahkoon kaupunkiprofiiliin verrattuna. Kerrostaloja oli siis selkeästi aiempaa enemmän ja niitä oli myös rakenteilla huomattava määrä. Salkkuyhtiömme Cebu Landmastersin (CLI) kommentit heijastivat myös jatkuvaa kasvua niin Cebuun, kuin myös Visayas ja Mindanao -alueille. CLI:n tulos nousi 9kk/2018 aikana 27 % vuodentakaisesta ja koko vuoden tuloksen pitäisi nykyisestä tahdista hieman kiihtyä. Kuluvalle vuodelle yhtiön PE on hieman alle 4x, P/NAV alennus n. 75 %, yhtiö ostaa takaisin omia osakkeita ja maksaa myös 3,5% osinkoa.

Vierailimme myös Cebun lentokentän uudessa T-2 terminaalissa, joka oli alkanut operoida heinäkuussa. T-2 on tarkoitettu yksinomaan ulkomaan terminaaliksi, kun taas vanhempi T-1 palvelee kotimaan lentoliikennettä. Salkkuyhtiömme Megawide on rakentanut T-2:n ja vastaa lentokentän operoinnista seuraavat 25 vuotta. Uuden terminaalin myötä Cebun ja lähialueiden turismin kasvu tulee kiihtymään vielä entisestään. Mm. Mactan saarelle, jolla lentokenttäkin sijaitsee, oli valmistumassa paljon uusia lomaresortteja ja hotelleja. Huhujen mukaan lähivuosina Cebuun avattaneen suoria lentoja myös Euroopasta.


Yllä: Cebun lentokentän terminaali-2 oli hyvin edustava. Lisäksi teknisten laitteiden (turvatarkastuslaitteet, matkatavaralaitteisto ym.) osalta oli päädytty uusimpiin ja parhaimpiin ratkaisuihin. Negatiivisena seikkana oli se, että kotimaan lentoihin keskittyvän terminaali-1:n laatuero uuteen terminaaliin oli räikeän suuri.


Yllä: Cebun kaupunkikuva muuttuu nopeasti, kun rakentaminen jatkuu ja kaupungin vetovoima kasvaa sekä turismin, että kaupan suhteen.

Manilassa tapasimme kuluttajayhtiöitä, teollisuusyrityksiä sekä muutaman suuren monialayrityksen, joilla on intressejä monilla talouden eri osa-alueilla. Positiivisinta sanomaa saimme kiinteistökehitysyhtiöiltä, mikä oli hienoinen yllätys ottaen huomioon Manilan eri business-keskustojen (Makati, Bonifacio Global City jne.) hintakehityksen viime vuosina. Esimerkiksi Makatissa high-end hinnat liikkuvat jo 10t euron neliöhinnoissa, mutta keskihinnatkin 3-4t eurossa. Viime aikoina kysyntä etenkin high-end -kohteissa on ollut ulkomaalaisvetoista, etenkin kiinalaisten ostajien ollessa tärkeässä roolissa. Toisaalta keskiluokan asunnoissa on vielä vahvaa rakenteellista kysyntää, vaikkakin suurimpana stressin aiheena sijoittajilla on ollut kuluvan vuoden korkojen nostot inflaatiopaineiden vuoksi. Lisäksi vaihtotaseen vajeen tuoma heikentynyt peso on kuitenkin ollut enemmän näkyvillä asuntomarkkinan ulkopuolisessa kulutuksessa (autokauppa esimerkiksi), joka on tänä vuonna ollut hieman odotuksia pehmeämpää. Maan keskiluokan kasvu kuitenkin jatkuu pitkään, ja siihen uskoo myös Ikea, joka rakennuttaa maan suurimman ostoskeskusoperaattorin SM Groupin kanssa maailman suurimman Ikean (65t neliömetriä) Manilan Pasay Cityyn, jossa sijaitsee myös yksi maailman suurimmista ostoskeskuksista, Mall of Asia.

Alla: MSCI Asia Pacific Indeksin valuaatioero USA:n osakkeisiin historiallisen korkea. Sijoituspäätös on helppo!


"JOM Rahastot tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden sijoittaa Indonesian, Filippiinien, Vietnamin ja Kiinan pieniin ja keskisuuriin pörssiyhtiöihin."

Kaupallinen yhteistyö:
Sijoitustiedon lukijoille JOM Rahastot ilman merkintäpalkkiota.

Osallistu Tuulipuku.fi:n sijoituskilpailuun
Liity Sijoitustiedon jäseneksi