Olet täällä

Haastattelut

Haastattelussa Espen Grønstad: Miksi tekninen analyysi toimii?

Sijoitustieto julkaisee ensi vuonna lukuisia haastatteluja tunnetuilta suomalaisilta sijoitusalan nimiltä. Haastattelusarjan aloittaa teknistä analyysiä tarjoavan Investtechin CEO, Espen Grønstad. 

1. Mikä on oma taustasi sijoittajana? Kuinka päädyit kiinnostumaan teknisestä analyysistä?

Työskentely finanssialalla on perhetaustaista ja erikoistuin alaan Norwegian Business Schoolissa (BI), missä myös kirjoitin väitöskirjani aikasarja-analyysistä. Aloitin työskentelyn teknisen analyysin parissa osa-aikaisena Delphi Economiksissa vuonna 1998. Vuonna 2000 minusta tuli Oslon toimipisteen toimitusjohtaja, olin tuolloin vielä 23-vuotias ja yliopistossa. Teknisen analyysin psykologiset ja käyttäytymislähtöiset näkökulmat kiinnostivat minua paljon ja perustin oman yrityksen vuonna 2003, joka luonnollisesti erikoistui tekniseen analyysiin. Olin aktiivisijoittaja vuodesta 2005 vuoteen 2007, ja vuonna 2007 minusta tuli Investechin toimitusjohtaja. Me Investtechissä uskomme teknisen analyysin teoriaan ja päätimme perustaa sijoitusyhtiö Investtech Investin vuonna 2010.

2. Teknisen analyysin toimivuudesta väitellään, miksi se mielestänne toimii?

Fundamenttianalyysin ja teknisen analyysin vastakkainasettelu on todellakin olemassa. Tämä pääasiassa siksi, että tekninen analyysin tuloksia on historiallisesti on ollut vaikeaa mitata. Se on perustunut subjektiivisiin näkemyksiin siitä, missä ja milloin trendi alkaa ja kehittyy. Tilanne on kuitenkin muuttunut ja nykyään yhä useampi ammattilainen käyttää molempia osakeanalyysitapoja. Jopa useimmat fundamenttitreidaajat käyttävät teknistä analyysiä työkaluna ostojen ja myyntien ajoituksessa. Investtech käyttää matemaattisia teknisen analyysin algoritmeja tunnistaakseen toistumia. Tämä on täysin objektiivista ja määritettävissä, ja tutkimukset ovat osoittaneet hyviä tuloksia. Tutkimus perustuu todellisten tapahtumien havaintoihin, ei backtestingiin. Meitä kaikkia ohjaa kipu ja nautinto, tämä on psykologinen fakta. Osakkeen hinnan tutkiminen antaa meille mahdollisuuden tunnistaa toistuvia kaavoja ja trendejä. Nämä edustavat ahneutta, pelkoa ja turvattomuutta, joita sijoittajat kokevat. Tämän jälkeen meillä on mahdollisuus ennustaa hintojen tulevaisuuden liikkeitä ja tutkimus osoittaa, että se toimii.

3. Anna esimerkkejä kuinka tavallinen osakesäästäjä voi hyödyntää teknistä analyysiä ja ottaa sen omaan työkalupakkiinsa.

On elintärkeää laatia oma sijoitusstrategia. Me ihmiset teemme epärationaalisia päätöksiä perustuen tunteisiin. Tästä syystä on tärkeä laatia yksinkertainen strategia, jota seurata ilman tunteiden vaikutuksia. Tekninen analyysi on tähän hyvä toimintatapa, koska se on yksinkertainen ja ymmärrettävä.

  1. Määritä hyväksyttävä riskitaso (minkä verran kestät hinnanvaihtelua)

  2. Muodosta oma näkökulmasi sijoittamiseen

  3. Päätä mitä strategiaa tahdot käyttää perustuen riskiin, aikajänteeseen ja fokukseesi

  4. Pysy uskollisena strategiallesi

4. Kerro Investtechistä, miksi valita Investtechin tuotteita?

Investtech on tehnyt tutkimusta ihmispsykologiasta osakemarkkinoilla jo vuosia ja saanut tukea työlleen Norwegian Research Council:sta. Sijoittajia ohjaa ahneus ja pelko ja tutkimuksemme osoittaa, että osakkeen hintakehitys peilaa sijoittajien ajatuksia. Tunnistamalla tietyt toistuvuudet voimme ennustaa mitä sijoittajat tekevät seuraavaksi ja mihin osakkeen kurssi kehittyy. Tutkimusraporttimme osoittavat, että kaupankäyntimallimme on antanut vahvoja tuottoja markkinoilla. Meillä on dokumentoituja tuloksia, mikä on ainutlaatuista. Ainutlaatuisin näkökulma tuotteisiimme on kuitenkin niiden yksinkertaisuus, analyysejä on helppo ymmärtää. Tarjoamme kaavion ja selkeän suosituksen, lisänä on analyysin tekijän teksti kertomassa tärkeimmät asiat osaketta koskien. Investtech analysoi kaikki suomalaiset osakkeet ja tunnistaa parhaat ostopaikat sinulle.

5. Investtech ja Sijoitustieto julkaisevat kuukausittain Teknisen analyysin –katsauksen. Mitä nämä sisältävät?

Kerran kuussa valitsemme kiinnostavan globaalin indeksin, OMXH-indeksin ja kiinnostavan suomalaisosakkeen, joihin pureudumme tarkemmin. Julkaisuistamme lukija voi oppia, kuinka Investtechissä ajatellaan ja kuinka valita osakkeita vastaavasti itse. Julkaisut on tarkoitettu inspiraatioksi valita omaan riskitasoon sopivat osakkeet.

Investtechin ja Sijoitustiedon tuore katsaus (Tammikuu 2016 - täällä)

Johannes Ankelo 12/2020: Kulta uuteen nousuun parin kuukauden dipin jälkeen?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi