Olet täällä

Artikkelit
Kaupallinen yhteistyö

Ethereum jatkaa nousemistaan?

Mainos | Vontobel

Ethereum on Non-Fungible Token (NFT)-buumin myötä noussut uutisiin. Ethereum alustana tarjoaa tällä hetkellä monipuolisimman vaihtoehdon rakentaa tulevaisuuden internetiä, jossa arvoa voidaan vaihtaa aiempaa paremmin.

Kävin aiemmassa artikkelissani läpi Ethereumin perusteita, mutta otetaan muistin virkistämiseksi lyhyt yhteenveto.

Ethereum, kuten Bitcoin, on kryptovaluutta. Termi on kuitenkin hämäävä, sillä Bitcoin ja Ethereum eivät niiden yhteisöjen molemminpuolisesta nokittamisesta huolimatta kuitenkaan ole suoranaisia kilpailijoita. Siinä missä Bitcoin on “kova raha”, jota luodaan vain rajoitettu määrä, Ethereum on alusta jolle Web 3.0, eli tulevaisuuden internet, voidaan rakentaa.

Ethereumin suoria kilpailijoita ovat muut smart contracts-alustat kuten Solana, Cardano, Polkadot ja Binance Smart.

Bitcoin on varsin jäykkä, eikä sen protokolla juuri muutu. Ethereum on jatkuvassa muutoksessa kehittäjien muokatessa protokollan toimintaa entistä paremmaksi, sujuvammaksi ja halvemmaksi. Ether, ETH, on kryptovaluutta, jota Ethereum-verkko käyttää toimeksiantojen toteuttamiseen.

Ethereum on lohkoketju, eli hakkeroimattomaksi suunniteltu tietokanta. Lohkoketjuun informaatio tallennettiin kronologisessa ketjussa, joka muodostuu lohkoista dataa. Jokainen ETH-kolikolla toteutettava transaktio tulee todentaa ja tallentaa lohkona ketjun uniikkiin lohkoketjuun. Tämän prosessin ansiosta lohkoketjua verrataan usein tilikirjaan.

Ethereum-lohkoketjuun tallennetaan enemmän dataa kuin pelkät ETH-kolikoilla tehtävät transaktiot. Lohkoketjun älysopimukset mahdollistavat kehittäjien rakentavan dAppseja, eli hajautettuja sovelluksia kuten pelejä tai bisnessovelluksia. Ethereum-verkkoon voidaan mintata myös NFT:tä ja rakentaa DeFi-sovelluksia.

Ethereum markkina-arvo tätä kirjoitettaessa on 413 miljardia dollaria. Se on Bitcoinin jälkeen markkina-arvoltaan toiseksi suurin krypto. Vuosi sitten sen hinta oli noin 300 dollarissa, tällä hetkellä se treidaa noin 3 300 taalassa huolimatta rajusta (ja odottamattomasta) pudotuksesta viimeisen viikon aikana. Nousua vuoden aikana on silti tullut huimat 1 000 prosenttia.

Lähde: CoinMarketCap.com
Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Metcalfen laki Ethereumin hintanousun ajurina

Metcalfen lain mukaan verkon arvo on verrannollinen verkon käyttäjien lukumäärän neliöön. Yksinkertaisemmin sanoen: mitä enemmän verkolla on käyttäjiä ja mitä enemmän verkon käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa keskenään, sitä arvokkaampi verkko on. Mainio esimerkki verkostovaikutuksesta on Facebook.

Makrosijoittaja Raoul Pal on tutkinut verkostovaikutuksen merkittävyyttä Ethereumin ja Bitcoinin hintaan.

Bitcoinin kasvuvauhti on kymmenen vuoden aikana ollut hurjaa. Se on saavuttamassa nykytahdilla miljardin käyttäjän rajan vuonna 2025. Sen kasvu on ollut nopeampaa kuin internetin yleistymisen.

Ethereumin verkostovaikutuksen kasvu on Bitcoiniakin vauhdikkaampaa Raoul Palin tutkimusten mukaan. Sen markkina-arvo kasvaa nopeammin kuin Bitcoinin kun aktiivisia osoitteita verrataan markkina-arvoon.

Lähde: @raoulGMI Twitter
Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Myös Ethereumin hintakehitys on korreloinut vahvasti Bitcoinin aiempaan hintapolkuun. Kuva helmikuulta, tällä hetkellä Ethereumin hinta nousee Bitcoinin aiempaa kehitystä reippaammin.

Lähde: @raoulGMI Twitter
Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Verkostovaikutuksilla on merkittävä vaikutus sekä Bitcoinin ja Ethereumin hintaan, vaikka ne eivät käyttötarkoituksiltaan olekaan täysin verrattavissa toisiinsa.

EIP-1559-päivitys, eli “Lontoon kova haarukka”

Elokuun alussa Ethereum-verkkoa kehitettiin EIP-1559-päivityksellä, jonka tarkoituksena on tehdä Ethereumin transaktioista tehokkaampia. Päivitys siirsi Ethereum-verkon kustannukset hybridimalliin, joka kannustaa louhijoita louhimaan sekä verkon aktiivisina että hiljaisina hetkinä. Päivityksessä perusmaksu on algoritmin laskema hinta transaktiolle Ethereum-verkossa. Tipit ovat valinnaisia maksuja, joita voidaan käyttää transaktioiden nopeuttamiseksi. EIP-1559-päivityksen tavoitteena on tehdä transaktiokustannuksista helpommin ennustettavia ja parantaa Ethereum-verkon käyttäjäkokemusta.

Transaktioiden perusmaksu ei mene kenellekään osapuolelle, vaan se poltetaan. Eli jokaisessa transaktiossa ETH-kolikoita poistuu kierrosta. Louhijat saavat pitää tipin itsellään kannusteena mainaamiselle. Perusmaksun polttaminen tekee Ethereumin inflaatiosta pienempää ja viime aikoina verkko on ollut jopa deflatoorinen: NFT-buumissa Ethereum-verkko on ollut erittäin aktiivinen ja ETH-kolikoita on poltettu enemmän kuin niitä on louhittu.

Lähde: @DocumentEther Twitter, dataalways.substack.com
Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Ethereumin ollessa deflaatoorinen ETH-kolikoita katoaa eetteriin ja se asettaa ETH:n hinnalle painetta, jos kysynnän oletetaan säilyvän vakiona.

ETH-kolikoiden louhimisen ja polttamisen suhde elää Ethereum-verkon käyttöaktiviteetin mukaan.

Verkon käyttöaktiviteetista ovat toistaiseksi vastanneet kolikoiden siirtojen ohella DeFi ja NFT minttaaminen ja kaupankäynti.

Monien asiantuntijoiden ennustuksissa ja toiveissa olivat päivityksen myötä myös halvemmat transaktiokustannukset, mutta toistaiseksi ennusteet eivät ole toteutuneet.

Ethereum-verkko tuottaa käyttäjilleen tarpeeksi arvoa, etteivät käytön ajan myötä kasvaneet kustannukset ole hetkauttaneet verkon käyttäjiä.

Lähde: Glassnode
Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Myös aktiivisten käyttäjien määrän pitäisi jatkaa kasvamistaan, vahvistaen Ethereum-verkon arvoa.

Lähde: Glassnode
Huomaa: Historiallinen tuotto ei ole luotettava indikaattori tulevasta tuotosta.

Myöhemmin tälle vuodelle kaavailtu Ethereum 2.0-päivitys tuo mukanaan monia etuja, muun muassa halvemmat transaktiokustannukset.

Ethereum 2.0

Ethereum on Bitcoinin tapaan toistaiseksi käyttänyt konsensusmekanisminaan PoW:ta, eli Proof-of-Work. PoW:ta on mediassa kritisoitu sen energian käytöstä.

Ethereum-verkko siirtyy jatkossa PoS-konsensusmekanismiin, eli Proof-of-Stake. PoS-mekanismissa ETH-kolikoita louhitaan energiankäytön sijasta asettamalla ETH-kolikoita vakuudeksi. Mitä enemmän ETH-kolikoita käyttäjä laittaa vakuudeksi, sitä enemmän voimaa käyttäjällä on vahvistaa verkon transaktioita ja mintata uusia kolikoita. Tämä mahdollistaa uusien kolikoiden rajoitetun minttaamisen tarvitsematta käyttää valtavia määriä energiaa matemaattisten yhtälöiden ratkaisemiseksi.

Uusimman PoS-ehdotuksen mukaan käyttäjällä tulee olla steikattuna vähintään 32 ETH-kolikkoja louhintaan osallistumiseksi. Aiempi ehdotus oli 1 500 ETH-kolikkoa, joten uusi ehdotus alentaa verkoston käyttäjille osallistua steikkaamiseen.

Tällä hetkellä steikattuna on jo lähes 7,5 miljoonaa ETH-kolikkoa, yhteisarvoltaan lähes 30 miljardia dollaria. Se vastaa 6,37 prosenttia koko kierrossa olevasta ETH-kolikoiden määrästä.

Viime vuoden joulukuusta lähtien Ethereum-yhteisö on testannut PoS-konsensusmallia Beacon-ketjussa. Siirtyminen PoS-mekanismiin on ollut yhteisön tarkoituksena alusta asti, mutta se on viivästynyt virheellisten versioiden takia. Beacon-ketju korjaa aiemmat ongelmat. Ekosysteeminen siirtymistä kokonaisuudessaan Beacon-ketjuun kutsutaan Ethereum 2.0:ksi, tai Eth2.

Ethereum parantaa verkostoaan päivitys päivitykseltä. Eth2 tuo mukanaan:

  • Skaalautuvuutta: Ethereum-verkon täytyy kyetä tukemaan tuhansia transaktioita sekunnissa, jotta verkkoon rakennetut sovellukset voivat toimia nopeammin ja halvemmilla kustannuksilla.

  • Turvallisuutta: Ethereumin täytyy olla mahdollisimman turvallinen hakkereiden hyökkäyksiä vastaan. Turvallisuus takaa käyttäjien ja instituutioiden mielenrauhan verkoston toimintaan osallistumiseen. Beacon-ketju on suunniteltu auttamaan turvaamaan verkostoa.

  • Pitkäjänteisyyttä: Pienemmästä hiilijalanjäljestä on tullut iso teema kryptomaailmassa. Eth2:sen PoS-konsensusmekanismi tulee olemaan merkittävästi PoW:ta ympäristöystävällisempi ratkaisu.

Mikäli uskot Ethereum-futuurin hinnan nousevan, voit spekuloida Vontobelin MFL ETH V7-minifutuurilla. Se tarjoaa kirjoitushetkellä noin 3,62-kertaisen vivun sijoitukselle. Vipu ei ole kiinteä, vaan se on dynaaminen ja muuttuu kohde-etuuden liikkeen mukaan. ETH-futuurin noustessa yhdellä prosentilla minifutuurin arvo nousee 3,62 prosentilla ja vastaavasti futuurin hinnan laskiessa prosentilla minifutuurin arvo laskee 3,62 prosentilla. Minifutuurin Stop-loss-taso on 2 934 dollaria.

Vontobelin MFS ETH V10-minifutuuri mahdollistaa tuoton tavoittelun laskevaan ETH-futuurin kurssiin.Se tarjoaa kirjoitushetkellä noin 1,88-kertaisen vivun sijoitukselle. Vipu ei ole kiinteä, vaan se on dynaaminen ja muuttuu kohde-etuuden liikkeen mukaan. ETH-futuurin hinnan laskiessa yhdellä prosentilla kyseisen minifutuurin arvo nousee 1,88 prosentilla. Jos vastaavasti ETH-futuurin hinta nousee prosentilla, minifutuurin tappioksi muodostuu 1,88 prosenttia.

Potentiaalisten sijoittajien tulee muistaa, että kryptovaluuttojen kuten Ethereumin ja Bitcoinin voi odottaa jatkavan erittäin volatiileina. Tästä johtuen tappioiden riski on erittäin korkea erityisesti treidatessa vivutettuja tuotteita, kuten mini-futuurit (Long ja Short)

Keskustele Ethereumista Sijoitustiedon Kryptovaluutat sijoituskohteina-ketjussa.

Tärkeä tiedote

Tämä tiedote ei ole sijoitusneuvontaa eikä sijoitus- tai sijoitusstrategiasuositus vaan mainos. Täydelliset tiedot tässä mainituista kaupankäyntituotteista (arvopapereista), erityisesti sijoituksen rakenteesta ja siihen liittyvistä riskeistä, on kuvattu ohjelmaesitteessä ja sen mahdollisissa liitteissä sekä lopullisissa ehdoissa.

Liikkeeseenlaskuesite ja lopulliset ehdot muodostavat arvopapereiden sitovat myyntiasiakirjat, ja ne ovat saatavilla tuotelinkkien alla. Mahdollisten sijoittajien tulisi lukea nämä asiakirjat ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Kyseiset asiakirjat ja avaintietoasiakirja on julkaistu liikkeeseenlaskijan (Vontobel Financial Products GmbH, Bockenheimer Landstrasse 24, 60323 Frankfurt am Main, Saksa) verkkosivuilla osoitteessa prospectus.vontobel.com ja ne ovat saatavilla maksutta liikkeeseenlaskijalta. Esitteen hyväksymistä ei pidä ymmärtää arvopapereiden hyväksymiseksi. Arvopaperit ovat tuotteita, jotka eivät ole yksinkertaisia ja joita saattaa olla vaikea ymmärtää.

Näitä tietoja saa levittää tai julkaista vain maissa, joissa niiden levittäminen tai julkaiseminen on sallittua sovellettavan lain mukaan. Kuten asiaa koskevassa ohjelmaesitteessä todetaan, näissä tiedoissa mainittujen arvopapereiden jakeluun sovelletaan rajoituksia tietyillä oikeudenkäyttöalueilla.

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.
Liity Sijoitustiedon jäseneksi