Olet täällä

Artikkelit

Digitaide ottaa ensiaskeliaan myös sijoituskohteena

Maailmanluokan sijoittajat hakevat tilaisuuksia markkinoilta, jotka voivat muiden silmiin näyttää epäsuosituilta. Oikean sijoituksen löytäminen hiljaisilta markkinoilta voi olla erityisen tuottoisaa.

Jos teet asioita toisin kuin muut, mutta olet väärässä, tekee se sinusta hölmöläisen. Mutta jos lyöt strategiallasi vastapalloon ja onnistut, huikeat tuotot ja sijoittajalegendan maine ovat mahdollisia.

Helpoin tapa löytää “vastarannan kiiski”-sijoituksia on etsiä markkinoita, joista suuri raha on kadonnut, tai jotka ovat niin uusia etteivät sijoittajamassat ole löytäneet vielä tietään apajille. Oikean markkinan valinta on tärkeä tekijä.

Yksi potentiaalinen markkina on digitaide.

Digitaiteeksi kutsutaan tietokoneen avulla luotuja taideteoksia, joissa käytetään hyödyksi viimeisintä huutoa olevaa teknologiaa taidekokemuksen luomiseksi. Taiteen lopputulosta ihaillaan useimmiten erilaisilta näytöiltä.

Digitaide heijastelee nykypäivää; digitaalisista tauluista algoritmien luomiin taideteoksin, vain digitaiteiljoiden mielikuvitus on rajana digitaalisen taiteen tuottaessa ihmiskunnalle uudenlaisia elämyksiä.

Digitaiteesta houkuttelevaa tekee sen erilaisuuden lisäksi markkinan tuoreus ja taideteoksien suhteellisen halpa hinta. Siitä voi myös nauttia melkein missä tahansa ja se sopii lähes kaikkien kukkaroille.

Uudet sukupolvet kasvavat internetin ja digitaalisen kulttuurin keskellä tapaan, jota aiemmat sukupolvet eivät kokeneet. Uusi sukupolvi odottaa suuren osan elämästään, kulttuuristaan ja elämyksistään tapahtuvan digitaalisessa ympäristössä.

Tavanomaisen taidemarkkinan kooksi arvioidaan noin 65 miljardia taalaa. Suurimman osan niistä omistavat yksityissijoittajat ja kokoelmat. Jos tätä tavanomaisen taiteen markkinaa kuvattaisiin metsällä, olisi digitaide nykyisellään siemenen kokoinen.

Tavanomaisen taidemarkkinan tilastoja:

  • Arvioitu koko 65 miljardia taalaa
  • USA, Iso-Britannia ja Kiina vastaavat noin 85 prosenttia koko markkinasta
  • USA:n taidemyynti vuonna 2018 oli noin 30 miljardia dollaria, mikä vastaa yli 40 prosenttia koko markkinasta
  • Taidevälittäjien maailmanlaajuinen myynti on noin 36 miljardia dollaria
  • Taidehuutokaupoissa myydään taidetta 29 miljardilla taalalla
  • Nettimyynti on vain noin 6 miljardia dollaria, joskin se on 24% vuosittaisessa kasvussa
  • Yli puolet amerikkalaisista taiteen ostajista on yli 50-vuotiaita
  • Nuoria taiteenkeräilijöitä löytyy eniten Aasiasta, erityisesti Hong Kongista ja Singaporesta

Vuosituhannen vaihteesta vuoden 2018 loppuun tavanomaisen taiteen tuotto voitti S&P500-indeksin 180 prosentilla.

Maailman rikkaimmat yksilöt ovat keränneet taidetta jo vuosikymmeniä, olivat taideostojen syynä sitten tulevat tuotot tai silmänilo.

Vielä yksi mielenkiintoinen tilasto: vuonna 2016 tehdyn tutkimuksen mukaan 78 prosenttia varainhoitajista sisällyttäisi taiteen ja kokoelmat varainhoidon paketteihin.

Taide tarjoaa myös hajautushyötyä salkkuun.

Tavanomaisen ja digitaiteen erot

Samaan tapaan kuin Bitcoinia kutsutaan digitaaliseksi kullaksi, digitaalinen taide on edistysaskel tavanomaiseen taiteeseen.

Tavanomainen taideteos on staattinen ja paikallaan, se ei ole liikkeessä. Sitä on vaikeaa siirtää paikasta toiseen etenkin pitkiä matkoja, se vahingoittuu helposti ja sen aidoksi todistaminen voi olla haastavaa.

Digitaide on taiteen seuraava etappi. Digitaideteos voi sisältää monimutkaista liikehdintää. Seinällä oleva näyttö voi kierrättää keräilijän eri taideteoksia tasaisin väliajoin. Sen voi siirtää vaivatta ympäri maailmaa, se ei vahingoitu ja sen aitous on helppo kenen tahansa todistaa.

Markkinan koossa on myös valtavia eroja; digitaiteen markkina-arvo on vain noin 10 miljoonaa dollaria.

Allaoleva tekoälyn luoma “AI Nude portrait #1” myytiin kaksi vuotta sitten 80 dollarilla, vuosi sitten 310 dollarilla ja tämän vuoden tammikuussa 12 909 dollarilla.

Algoritmin luoma Edmond de Belamy-potretti myytiin vuoden 2018 huhtikuussa 432 500 taalalla.

Tavanomaisen taiteen tapaan digitaideteosten arvo voidaan määrittää useiden tekijöiden kuten harvinaisuuden, omistushistorian, sosiaalisen dynamiikan ja FOMO:n (Fear Of Missing Out, paitsijäämisen pelko) perusteella.

Yksi esimerkki liikkuvasta taideteoksesta on Trevor Jonesin Bronze Bitcoin Bull. Kuvaa klikkaamalla tulee myös äänimaailma esiin. Toinen esimerkki on Hackataon 12 000 dollarilla myymä “It’s SCAM”.

SuperRare-sivusto listaa viikon kymmenen valintaa digitaiteen parista.

Digitaiteen taustalla on lohkoketjuteknologia, joka auttaa varmistamaan teoksen niukkuuden, alkuperän ja omistajuuden. Teknologian tarjoamat hyödyt houkuttelevat jopa tavanomaisen taiteen keräilijöitä digitaiteen pariin.

Kun digitaideteos on lisätty lohkoketjuteknologiaan, ei sitä voi enää muuttaa millään tapaa. Lohkoketjun loki auttaa ostajaa varmistamaan olemassa olevien teoksien määrän ja jäljittää omistusketjun aina taiteen luojaan asti. Vain taiteen nykyinen omistaja voi avata lohkoketjusta taideteoksen ihailtavaksi tai myytäväksi.

Digitaide ei tietenkään ole ongelmatonta. Digitaiteen ammattilaiset varoittavat sijoittamasta vasta aloittavien artistien teoksiin. Vaikka niistä voi löytyä helmiäkin, voi taiteen luomisessa aiheutua ongelmia. Esimerkiksi ohjelmisto-ongelma voi taiteen sijasta saada näytölle vain tyhjän ruudun. Taiteen näyteille asettamisessa voi myös aiheutua ongelmia, sillä kaikki digitaide ei ole soveltuva ainoastaan tietokoneelle; osa niistä voi vaatia erilaisia laitteita tuekseen. Keräilijän täytyy siis ymmärtää miten taideteos esitellään.

Yhden riskin digitaiteelle luo itse teknologia. Uusimmalla teknologialla valmistettu taideteos voi vanhentua kyseisen teknologian kadotessa muiden metodien ottaessa valtaa.

Taidekeräilijän tulee myös varmistaa onko haluttua digitaideteosta luotu vain yksi kappale vai useita, ja miten se on suojattu piraattiversioilta. Tavanomaisen taiteen tapaan taideteoksen harvinaisuus tekee digitaiteesta arvokkaampaa.

Digitaidetta voi hankkia internetin markkinapaikoista tai suoraan taiteilijoilta esimerkiksi sosiaalisen median kautta. Monet taiteilijat laittavat töitään näytille Instagramiin.

Digitaide on vasta alkutekijöissään, mutta kaiken muunkin digisoituessa sillä on valtava potentiaali tulevaisuudessa. Joko olet tutustunut digitaidemarkkinaan tai jopa omistat digitaidetta? Jaa ajatuksiasi Sijoitustiedon palstalla.

Tutustu Suomen suosituimpiin viputuotteisiin ilman välityspalkkiota
Liity Sijoitustiedon jäseneksi